Gezinsuitbreiding is een feestje! Voor ons kwam de kinderwens uit en we zijn elke dag dankbaar dat we Lucas mogen grootbrengen en stimuleren in de richting die goed is voor hem. 2016 was een indrukwekkend jaar voor ons, waarin we trouwden, mijn boek gelanceerd werd en ik zwanger was van Lucas. Een jaar waarin er ook daardoor financieel veel op ons pad kwam, want een bruiloft is niet goedkoop. Eind december kwam Lucas gezond ter wereld en begon mijn herstel. Na een zwangerschap volgens het boekje (of zelfs beter dan dat), viel het herstellen mij best zwaar. Gelukkig konden we ondertussen genieten van onze kleine schat, de babyfase was intens in alle opzichten. Het was emotioneel, mooi, liefdevol, indrukwekkend, propvol nieuwe ervaringen en ook wel een tikkeltje vermoeiend met die slapeloze nachten in het begin. Ik denk er met veel plezier aan terug, omdat we alles nog moesten leren. Van letterlijk hoe je een baby moet vasthouden tot de luiers en het badje… Wat kan ik er achteraf om lachen! We dachten ook nog eens alles nieuw te moeten kopen, maar gelukkig hebben we ook enkele producten gehuurd en geleend die we maar eventjes nodig hadden. Welke producten dit waren, vertel ik je in dit artikel.
Welke producten heb je nodig tijdens de kraamperiode?
We waren in onze omgeving het eerste stel met een baby. Daardoor konden we nog weinig ervaringen en tips ontvangen van deze tijd. Uiteraard kregen we veel tips van onze vorige generatie, maar deze waren natuurlijk gezien de ontwikkelingen in de markt een tikkeltje achterhaald af en toe. Uiteraard is het ook aan ons wat we ermee doen, maar we bleken ouders te zijn die vooral op gevoel willen aanbieden waar Lucas behoefte aan heeft. Daarin rust, ruimte en regelmaat aanbieden vonden we ook belangrijk, voor de rest keken we vooral naar wat ons gezin nodig heeft op dat moment. Als zwangere was ik iemand die niet iets aan het toeval wilde overlaten. Daardoor hadden we al veel babyspullen in huis en was ik – waar mogelijk – voorbereid op de komst van de kleine. Hoe bijvoorbeeld de borstvoeding zou verlopen, wist ik niet van te voren en dat heb ik gelaten voor na de bevalling om mij erin te verdiepen wat op dat moment goed voelde. Het is uiteindelijk gelukt om Lucas borstvoeding te kunnen geven, al huurden we daarvoor wel een kolfapparaat. Ook moesten we voor de kraamweek verschillende items lenen, waaronder van die verhogers die je onder het bed plaatst waardoor de kraamhulp haar werkzaamheden prettiger uit kan voeren. Sommige hulpmiddelen kunnen gratis worden geleend. Dit betreft onder meer de bedverhogers, rugsteunen, douchekrukken en ondersteken. Daarnaast zijn er diverse producten te huur. De babyweegschaal kan ook gehuurd worden, deze nam onze kraamverzorgster zelf mee waardoor we dat niet hoefden te doen.
Herstellen na de bevalling
Mijn herstel duurde lang en was erg intens. Omdat de bloeddruk een goede graadmeter is om te checken hoe gezond het lichaam is, hadden we een bloeddrukmeter gehuurd. Steeds meer mensen hebben een hoge bloeddruk en dit kan gevaarlijk zijn. Het is daarom verstandig regelmatig de bloeddruk te controleren. Dat kan met een bovenarmbloeddrukmeter of polsbloeddrukmeter. De bovengrens van een normale bloeddrukwaarde wordt gesteld op 135/85 mmHg. Mijn bloeddruk was gelukkig constant gemiddeld, waardoor we ons konden focussen op mijn andere lichamelijke klachten.
Tips en adviezen om de kraamperiode goed door te komen
Ik ben heel blij dat er zoveel instanties met je mee denken om de eerste weken met de kleine zo goed mogelijk door te komen. Wij wisten echt niet dat je bepaalde producten nodig had om deze tijd aangenamer te maken. Zo wist ik vrij weinig van borstvoeding af en van bedverhogers had ik al helemaal geen verstand. Ideaal dat je daarom gedurende de zwangerschap door verschillende partijen wordt geïnformeerd. We hadden bijvoorbeeld een zwangerschapsagenda ontvangen van onze verzekeraar met mini checklists erin, de verloskundigen dachten proactief mee en gaven fijne tips mee en de instantie waar we kraamhulp van ontvingen kwam ook bij ons thuis voor een kennismakingsgebrek waarin er leuke tips werden gedeeld. We voelden ons erg gesterkt door alle inzichten, waardoor we het gevoel hadden er helemaal klaar voor te zijn. Al is het ook grappig dat we toen helemaal niet beseften wat er precies op ons afkomt in zo’n kraamperiode, maar dat terzijde haha.
Nieuw of tweedehands kopen? Gratis lenen of toch huren?
Al met al hebben we veel producten nieuw gekocht, waarvan ik nu weet dat ook heel goed tweedehands gekocht kon worden. Een box of co-sleeper zou ik bijvoorbeeld bij een tweede kindje niet nieuw kopen, maar tweedehands willen aanschaffen en deze zelf een upgrade geven. Een borstvoedingskolf zou ik ook huren, net als de klossen voor onder het bed. Deze producten zouden we wederom huren via de webwinkel Vegro die snel de items leverden. Zelfs een kinderstoel (waarschijnlijk weer zo’n mooie Stokke) zou ik nu tweedehands willen aanschaffen. Veel producten kunnen gehuurd, geleend of tweedehands gekocht kunnen worden, waardoor het financieel een stuk toegankelijk mag worden. Bovendien zijn die producten al gemaakt en hoef je niet iets nieuws te kopen dat opnieuw geproduceerd moet worden. Zo maak je gelijk een duurzame keuze voor jouw kindje en gezin. Al die besparingen kan je daarna stoppen in de luierfase, want over een rib uit ons lijf gesproken….
Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen over de babyproducten die wij in de kraamtijd hebben gebruikt, maar die we niet zelf hebben gekocht toentertijd. We zijn nog steeds heel blij met de keuzes die we hebben gemaakt en de adviezen die we hebben gekregen. Dat voelde erg goed, al overwogen we zelf bij elke stap wat we met de tips zouden doen. Als het echt goed paste bij wat wij willen voor ons gezin, dan hakten we de knoop door. Klik hier als je wilt teruglezen over de geboorte van ons gezin.
Zou jij alles nieuw aanschaffen of ook bepaalde producten huren/ tweedehands kopen?
Veel liefs, Dagmar
Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef