Blog

Besparen op vaste lasten, hoe gaan we dat aanpakken?

We zijn lekker bezig met onze financiële detox, daarbij hoort het in kaart brengen van alle inkomsten en uitgaves. We zijn op verschillende leuke en toegankelijke manieren aan het besparen en we zijn in de maand januari vooral aan de slag gegaan met het kijken hoe we kunnen besparen op onze boodschappen. Nu zijn onze vaste lasten aan de beurt, zodat we ook hier een positief verschil kunnen creëren. Eerder vertelde ik al dat we het vooral heel fijn vinden om te weten hoe onze geldstroom verloopt en we vinden het belangrijk dat Lucas mee mag krijgen hoe je op verantwoorde wijze met geld om moet gaan. Dat leer je vooral door een goed voorbeeld te geven vinden wij, daarom gaan we bewuster om met geld. Hoe wij gaan proberen te besparen op onze vaste lasten, vertel ik je heel graag in dit artikel.

Welke vaste lasten hebben wij?

Allereerst hebben we gekeken naar onze betaalrekening en op een rij gezet welke vaste lasten we eigenlijk als gezin van drie hebben. Wat voor bedragen staan er bij welke afschrijvingen en betalingen? Dit hebben we even allemaal in een document gezet en we waren behoorlijk van het totaalbedrag onder de indruk. We willen op een leuke manier blijven besparen, waardoor we drastische keuzes kunnen maken, maar dan doen we niet. Wel kijken we bewuster naar uitgaves die overbodig blijken te zijn en ik kan je vertellen; die zaten er zeker tussen! Zo ontdekten we bijvoorbeeld een betaalrekening die we in onze studententijd gezamenlijk hadden en waar we maandelijks een bedrag over moesten betalen. Hoe klein dit bedrag ook is, alle beetjes helpen! Die rekening stoppen we natuurlijk per direct. En we ontdekten ook afschrijvingen die niet meer aan de orde zijn, zoals een autoverzekering terwijl we nu een leaseauto hebben. Ook deze verzekering kon direct worden stopgezet. Het bedrag dat daardoor overblijft kan meteen in het spaarpotje, zo maak je sparen nog leuker!

Besparen op abonnementen

Een behoorlijke kostenpost bleek het kopje ‘abonnementen’ te zijn. Denk aan Netflix, tijdschriften en de telefoons. Netflix is een blijvertje, hoe lekker is het om af en toe even op de bank te ploffen en te kijken waar je zelf zin in hebt? Qua tijdschriften koop ik regelmatig losse nummers of wissel ik uit met vriendinnen, daardoor ervaren we allemaal nog meer leesplezier. Het abonnement op het tijdschrift heb ik daarom stopgezet, ik koop nu de magazines waarvan de editie mij extra aanspreekt. Qua telefoonabonnementen kunnen we ook een positief verschil creëren door contact op te nemen met de provider, want mijn sim only abonnement loopt bijna af. Het contract van Jord is ook bijna ten einde en het lijkt ons erg gunstig als we allebei kunnen overstappen naar een betaalbaar abonnement. Onze telefoons functioneren nog perfect, waardoor een sim only ideaal zou zijn. Hier hebben we ook zeer goede ervaringen mee, maar het abonnement kan tegenwoordig worden afgesloten tegen extra gunstige voorwaarden. Daar profiteren we graag van, zeker in het kader van onze bespaarmaanden.

Wij sparen voor…

Wat we met het gespaarde geld gaan doen, weten we nog niet precies. Wel vinden we het belangrijk om geld te besparen als gezin, zodat we daarmee het juiste voorbeeld mogen geven aan Lucas. Maar het is ook fijn om te weten dat we maandelijks een extra bedrag mogen overhouden voor onze toekomstplannen. Misschien komt het goed van pas bij onze droomreis of andere herinneringen die we graag als gezin willen maken. Dit jaar gaan we naar de andere kant van de wereld, waardoor we het geld ook goed kunnen gebruiken. Meer handige bespaartips voor gezinnen las ik hier, daar ga ik mij nog eens even goed in verdiepen. Bovendien willen we Lucas graag een vliegende start geven en een zorgeloze toekomst, daar is dit extra potje vast ook héél handig voor.

Hoe probeer jij maandelijks te besparen?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.