Blog

7 normen en waarden die we meegeven in onze opvoeding

bergen oostenrijk dreumes

Met onze opvoeding willen we graag normen en waarden meegeven aan Lucas. Deze waarden, levenslessen en inzichten vinden wij belangrijk als ouders van ons gezin. Elke dag proberen we met onze manier van opvoeden het beste mee te geven wat we in ons hebben om de liefdevolle basis te schenken aan ons kind. Wil je weten wat wij belangrijk vinden om door te geven? In dit artikel vertel ik meer over onze normen en waarden die centraal staan in onze opvoeding. Lees je mee?

Belangrijkste normen en waarden

Elke opvoedstijl is anders, omdat je als ouders er je eigen draai aan mag geven die goed voelt voor het gezin. Zo hebben ook wij onze opvoedstijl en normen en waarden gekozen die we hopen mee te geven. We praten en bespreken veel met elkaar, maar uiteindelijk proberen we daadwerkelijk voor impact te zorgen door te doen. Onze opvoeding straalt uit waar wij voorstaan, uiteraard de ene dag meer dan de andere dag want dat maakt ons menselijke ouders…

Elkaar versterken en ondersteunen

Elke dag geven we liefde, warmte en vertrouwen door waarmee we elkaar kunnen versterken. Juist vanuit deze veilige basis mag het vertrouwen groeien en kan de ontwikkeling gestimuleerd worden. Je kunt bouwen op elkaar, maar staat ook stevig genoeg om zelf stappen voorwaarts te zetten omdat je weet dat je goed genoeg bent. We vullen elkaar aan, maar zijn al compleet. Ook bieden we elkaar ondersteuning om te komen waar we samen als gezin en als individu graag willen staan. We investeren in en met elkaar, door middel van oprechte aandacht, tijd, energie en warmte. Elkaar ondersteunen vinden wij belangrijk, niet alleen naar elk gezinslid toe maar ook naar buiten. Zo is iedereen bij ons thuis welkom en versterken we anderen heel graag met wat op dat moment binnen onze mogelijkheden ligt. Het is fijn om te weten dat je het zelf kunt, maar niet alles zelf hoeft te doen.

Leven vanuit liefde

Liefde geeft kracht, vertrouwen en zin om het leven te beleven op de manier die goed is voor jou en elkaar. Liefde is het fijnste gevoel dat er bestaat! Je geliefd voelen zorgt ervoor dat je ook liefde door kunt geven. Heb jezelf en anderen lief. Jij bént liefde! Je weet hoe het voelt om liefde te ervaren, dat gun je iedereen van harte toe. Daarbij focussen we ons graag op wat we hebben in plaats van tekorten te benadrukken. Er is genoeg voor iedereen!

Oprechte aandacht schenken

In een maatschappij waar burn-outs en overvolle agenda’s, maar ook het altijd druk zijn de maatstaf is, vinden wij het extra belangrijk om elkaar oprechte aandacht te schenken. Dat je elkaar ziet staan, dat je naar elkaar luistert en de tijd en moeite neemt om oprecht geïnteresseerd te zijn. Deze aandacht en tijd is het kostbaarste wat je elkaar kunt geven. Dus weg met die telefoons en andere schermpjes; maak plezier met elkaar, deel verhalen, avonturen en het dagelijkse.

Respectvol omgaan met de natuur

Zelf zijn we nog groentjes op het gebied van duurzaamheid, maar we vinden het heel belangrijk om mee te geven in onze opvoeding dat je op een respectvolle manier dient om te gaan met onze planeet. De natuur is prachtig en die gunnen we ook toekomstige generaties. Daarom proberen we waar mogelijk onze voetafdruk te verkleinen. We willen Lucas meegeven hoe je meer kunt leven met minder. Dat geld en spullen niet gelukkig maken, maar dat je juist dit geluk in het dagelijkse mag terugvinden. Een mooiere wereld begint bij jezelf en we kunnen de wereld voor elkaar en onze planeet een stukje mooier maken. Ja, de wereld veranderen begint met één plastic flesje. Ga respectvol om met de planten, bomen, bloemen, dieren en elkaar. Zaai respect, liefde, warmte en geluk in overvloed zodat anderen hier ook door mogen worden omringd.

Genieten van klein en groot geluk door mooie herinneringen te maken

Als je het hebt over rijkdom dan denken wij niet aan een goedgevulde portemonnee, maar aan herinneringen voorzien van een gouden randje. En juist die herinneringen maken ons gelukkig. Nieuwe herinneringen maken behoren tot onze favoriete bezigheden, daarbij genieten we als gezin graag van klein en groot geluk. De ene keer beleven we indrukwekkende ervaringen en maken we avontuurlijke reizen, het andere moment springen we samen op bed, dansen we door de woonkamer of struinen we de tuin af op zoek naar beestjes en mooie plantjes. We worden omringd door lichtpuntjes, daar is Lucas er één van!

Alles wat we hebben is NU

Nu kunnen we het verschil maken, leven, genieten, waarderen, aandacht schenken en doen waar we blij van worden. De toekomst en het verleden zijn momenten die komen en zijn geweest. Op dit moment kan je ervoor kiezen om te doen wat je in je hebt om herinneringen te maken, voor een positief verschil te zorgen en mooie stappen te zetten om te komen waar je graag zou willen staan. En ook als je niet precies weet wat dat punt is, dan mag je voelen en doen waar je blij van wordt. Alles wat we hebben is nu.

Doen waar je energie van krijgt centraal in onze opvoeding

Maakt een functie die je vervult uit? Nee, jouw relatiestatus, werkstatus, bankrekening of omvang van het huis en hoeveelheid spullen die erin staan maken echt géén fluit uit. In ons gezin en onze opvoeding staat centraal dat je mag doen waar je energie van krijgt en je hier ook de ruimte voor krijgt. Door te doen waar je blij van wordt, kan je sprongen voorwaarts maken en je ontwikkelen in de richting die goed is voor jou (en anderen). Hoe fijn is het om elke dag in het vooruitzicht te hebben dat je kunt realiseren waar je zin in hebt en je voldoening uit deze activiteit mag halen? Door elkaar in het gezin deze ruimte te gunnen, kan je op elkaar bouwen en helpen we elkaar vooruit. Wat maakt het ons als ouders nou uit welke opleiding of functie ons kind later zal vervullen? Als we zien dat Lucas er blij van wordt, dan worden wij dat ook! Daarin willen we hem altijd kunnen steunen.

Je bent meer dan goed genoeg

Je mag vertrouwen op jezelf en vanuit vertrouwen leven. Je beschikt over mooie talenten en een stralende persoonlijkheid, waarmee je jouw dromen kunt najagen. Je kunt doen waar je blij van wordt en je mag er zijn zoals je bent. Dat betekent dat iedereen een mening kan hebben, maar dat je vanuit jouw eigen kracht kunt handelen om te komen waar je graag zou willen staan. Dat betekent ook dat je anderen respecteert zoals ze zijn, want we zijn meer dan goed genoeg. En zoals genoemd bij het eerste punt; vanuit deze gedachte kunnen we elkaar ondersteunen en versterken om verder te komen.

Onze normen en waarden in de opvoeding

Regelmatig praten Jord en ik met elkaar om te kijken hoe we daadwerkelijk invulling geven aan deze normen en waarden die we ons gezin zo gunnen. We zijn ervan overtuigd dat liefde en oprechte aandacht de basis vormen van een warm en veilig nestje waarin iedereen zich mag ontwikkelen in de richting die goed is voor hem of haar. Die ruimte geven we elkaar, waarbij we elkaar graag versterken en ondersteunen om te komen waar we willen staan. Bovenstaande normen en waarden willen we Lucas graag meegeven en we doen elke dag het beste wat in ons zit om het mee te kunnen geven middels onze opvoeding. Kinderen leren vooral door te zien, te luisteren en te ervaren, waardoor ze ons (als ouders) gedrag kopiëren en meenemen in hun verdere ontwikkeling. Daarom leggen wij de focus liever op de daden dan woorden, waarbij wij onze positieve opvoedingsstijl niet uit het oog verliezen.

Welke normen, waarden en boodschap wil jij graag meegeven?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.