5 X Hoe wij geld besparen als gezin

5 X Hoe wij geld besparen als gezin

In dit artikel wil ik graag vertellen hoe wij als gezin geld besparen. Geld speelt geen hoofdrol in ons leven, maar we vinden het belangrijk om bewust te zijn van onze inkomsten, uitgaven en de manier waarop wij consumeren. We willen niet voor verrassingen komen te staan en opeens een stukje maand overhouden. Maar hoe bespaar je op het huishouden? Sparen doen we graag, omdat we het belangrijk vinden om een potje achter de hand te hebben voor ‘nood’. Bijvoorbeeld wanneer er een product stuk gaat of we pech hebben, zodat we met een investering het probleem kunnen verhelpen. Daarnaast sparen we ook graag voor mooie reizen, de toekomst van Lucas en het sneller aflossen van de hypotheek. We zijn bewuster bezig om geld te besparen als gezin, omdat we ontdekten dat we een erg luxe uitgavepatroon hadden. Dit patroon sloot goed aan bij de fase waarin wij nog geen gezin vormden, maar nu zitten we in de duurste periode van ons leven en dat vraagt om een bewustere levensstijl. Daarvoor hebben we geen drastische veranderingen doorgevoerd, maar we letten wel beter op hoe we ons geld besteden als gezin. Ook willen we Lucas laten zien hoe je op correcte wijze met geld om kunt gaan, zodat je er financieel gezond voor staat. Hoe wij geld besparen als gezin, vertel ik je in dit artikel. Lees je mee?

Een overzicht maken van alle inkomsten en uitgaven

Allereerst is het goed om te weten hoeveel er maandelijks aan geld inkomt en uitgaat zodat je kunt leren besparen als gezin. Maak daarom een overzicht met alle geldstromen in de vorm van vaste en variabele kosten die op jou/ jullie pad komen. Ook alle inkomsten zet je op een rij, inclusief bijvoorbeeld toeslagen. Zo maak je inzichtelijk of het maandelijkse plaatje financieel gezond en in balans is. Misschien ontdek je een aangename verrassing dat je inkomsten groter zijn of schrik je door de ontdekking dat je meer uitgeeft dan dat er binnenkomt. Dit overzicht maakt bewust en dat is precies waar het (be)sparen als gezin kan beginnen. Extra tip: bekijk welke kosten niet langer nodig zijn of die lager uit kunnen pakken. Zowel bij vaste als bij variabele kosten kan je een mooie inhaalslag maken.

Besparen als gezin op de boodschappen

Boodschappen vormen een wekelijkse kostenpost die bij ons vaak aan de hoge kant is. We vinden het belangrijk om lekker én gezond te eten, daar willen we niet op besparen als gezin. Toch houden we nu veel geld over na het doen van de boodschappen. Door een weekmenu te maken, ontdekten we dat we veel beter de gekochte boodschappen benutten én gerichter boodschappen doen. Ook verspilden we minder voedsel; echt een win-win situatie. Zo kunnen we beter letten op aanbiedingen van die week en hier slim op inspelen. We maken meestal eerst het weekmenu op basis van producten die we nog in huis hebben. Dan splitsen we uit wat we nodig hebben en bekijken we waar we de producten het beste kunnen kopen. En cliché maar waar: we doen geen boodschappen wanneer we honger hebben. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat ik erg snel van mijn boodschappenlijstje kan afdwalen als ik eenmaal in de winkel ben… Niet handig als je geld wil besparen met het gezin. Een extra tip: ontdek waar jouw vuilkuilen liggen wat betreft de uitgaves, zodat je hierop in kunt spelen. We hebben er flink op boodschappen kunnen besparen als gezin en dat geld komt goed van pas. Daardoor kunnen we nog beter sparen voor de toekomst van ons gezin.

Kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Deze tip heeft als voordeel dat je niet alleen geld kunt besparen, maar ook het milieu. Producten gaan bijvoorbeeld langer mee, omdat je kiest voor kwaliteit en zo maak je duurzamere keuzes bij een aankoop. Waar we voorheen een overvolle kledingkast hadden, nemen we nu genoegen met enkele kwalitatief mooie producten van fijne materialen. Meer door minder, zo voelt het echt. We hebben geen keuzestress als we opstaan en moeten bepalen wat we aantrekken, we worden blij van de producten waardoor we worden omringd en voelen ons met elkaar rijker dan ooit omdat we weten waar onze prioriteiten écht liggen. Ter aanvulling van het kiezen voor kwaliteit, wil ik je graag meegeven om je te focussen op wat je wél hebt in plaats van de tekorten.

Word ik er echt blij van en geeft het energie?

Dan is het de investering meer dan waard. Maar is het een energieslurper, dan merk ik dat ook snel genoeg en komt het ons huis niet meer in. Door deze keuze te maken, hebben we al ontzettend veel geld kunnen besparen als gezin op producten die we toch niet nodig hebben. Het is een manier die ik heb aangeleerd dankzij Marie Kondo, deze opruimgoeroe is wereldberoemd geworden door haar Konmari-methode. Word je blij van product X? Dan verdient het een plekje in huis, maar sprankelt het niet of voel je er weinig bij? Dan is het niet relevant genoeg en kan je het wegdoen (verkopen, naar de kringloop brengen, weggeven…).  Op deze manier ga je een aankoopproces al heel anders in en neem je meer moeite en tijd om nog beter te oriënteren wat goed voelt voor jou. Het percentage miskopen is daardoor drastisch afgenomen bij ons!  Ook levert het een leuk zakcentje op als je producten verkoopt die je niet langer nodig hebt. Zo creëer je meer bestedingsruimte én een opgeruimde omgeving voor het gezin

Geld besparen als gezin op activiteiten en dagjes uit

We aten wekelijks buiten de deur, gingen elk weekend op pad om uiteenlopende activiteiten te ondernemen en zo bleef de pinpas wapperen. Al die activiteiten kosten veel geld als je het bij elkaar optelt. We zijn als gezin nog steeds erg ondernemend en actief ingesteld, maar we hebben ontdekt dat er genoeg leuke bezigheden zijn waar je niet voor hoeft te betalen. Op die manier bespaar je een hoop geld als gezin. Je kunt gratis dagjes uit en activiteiten ondernemen door bijvoorbeeld een kinderboerderij te bezoeken, naar het strand te gaan, een boswandeling te maken, met elkaar te sporten, zelf een picknick of high tea te organiseren, een stad bezoeken, een fietstocht maken… Verveling zit er niet bij! Ook thuis kan je het extra gezellig maken, want wie zegt dat je altijd maar op stap moet? Door met aandacht en extra liefde te koken, kan je in een handomdraai heerlijke maaltijden op tafel zetten en dan is het restaurant snel vergeten. Ook kan je leuke spelletjes spelen, een film kijken via Netflix of gezellig bijkletsen met oprechte aandacht voor elkaar. Geniet van elkaar én thuis!

Extra bespaartips voor het gezin:

 • Speelgoed is kostbaar, maar bij de kringloop liggen genoeg fantastische items. Zo hebben we voor 1 euro een loopwagen gekocht waar Lucas al ruim een jaar plezier van heeft, kochten we een leuk telraam voor 0,50 cent en te gekke blokken voor 2,50. Ook de spelletjeskasten zijn er leuk en ze verkopen er mooie boeken (ook voor kids). Een aanrader om er eens te gaan kijken, soms moet je wat geluk hebben maar er is veel te vinden. Zo kan je flink wat geld besparen als gezin!
 • Tweedehands is ook goed. Neem eens een kijkje op Marktplaats of vraag vrienden/ familie of zij bepaalde producten nog nodig hebben. Misschien kan je het wel lenen of overnemen. Zo bespaar je een hoop geld en tweedehands is hartstikke prima.
 • Sharing is caring: wat zou je kunnen delen met anderen om het gezin de grote investering te besparen? De deeleconomie neemt in populariteit sterk toe, denk bijvoorbeeld aan het delen van een auto, fiets of wasmachine.
 • Stel automatisch in dat bedrag X naar de spaarrekening wordt overgemaakt, zodat je een vast bedrag per maand kunt sparen.
 • Pin het geld wat je uit mag geven aan boodschappen, zodat het zichtbaar wordt in jouw portemonnee. Op die manier is het ook ‘echt op’ en wordt het geld tastbaar.
 • Neem een abonnement op de bibliotheek! Kinderen tot 18 jaar zijn gratis en zo kan je er een gezellig uitje van maken. Laat je kind zelf boeken uitzoeken en scannen, veel leesplezier toegewenst met elkaar.
 • Wij hebben een museumkaart, zodat we leuke uitjes en activiteiten kunnen verrichten voor een vast bedrag per jaar. Je kunt dan ontzettend veel mooie, inspirerende, leerzame en gezellige plekken ontdekken tegen een toegankelijk tarief om cultuur betaalbaar te houden. Een aanrader wat ons betreft, zo ga ik bijvoorbeeld met Lucas regelmatig naar het Nijntje museum en het Spoorwegmuseum. Het maakt veel indruk op hem en we betalen er niets voor (alleen het jaarlijkse vergoeding voor de museumkaart).
 • Door vooruit te denken, komen er soms handige aanbiedingen voorbij om de voorraadkast tijdig aan te vullen. Je hebt het misschien niet direct nodig, maar wel straks voor het feestje, de high tea, als cadeautje… Je koopt het op dat moment een stuk goedkoper en bespaart geld.
 • Jouw aandacht en tijd is kostbaarder dan welke spullen dan ook. Het is tegelijkertijd het mooiste wat je iemand kunt schenken.

Waar bespaar jij graag op? En weet jij hoeveel inkomsten en uitgaves je hebt?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Dit bericht heeft 8 reacties.

 1. Tineke

  Alsof ik het zelf had kunnen schrijven. Volgens mij kun je als ouder ook voor de helft van prijs een abonnement voor de bibliotheek afsluiten.

  1. Dagmar Valerie

   Oh wat een onwijs leuke tip, daar ga ik eens achteraan. Dat zou echt heel erg leuk zijn en echt een uitkomst voor mij! Lief dat je meedenkt, thank you!

 2. Sanne

  Fijne tips! Veel dingen pas ik zelf al toe, maar ik vind het altijd handig om te zien hoe anderen dit doen. Besparen op boodschappen is iets wat ik wel echt beter wil doen door ook weekmenu’s te maken. Vind dit vooruit dingen alleen best lastig!
  Sanne onlangs geplaatst…Van goede voornemens naar goede gewoontesMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wat leuk om je reactie te mogen ontvangen Sanne, dank je wel! En goed idee om binnenkort eens een weekmenu te delen, ga ik opschrijven én doen. Dank voor de inspiratie en veel succes met besparen. Het gaat je lukken! Heb je een goed spaardoel in gedachten? Dat motiveert extra om ervoor te gaan. Liefs, Dagmar

  1. Dagmar Valerie

   Wat leuk dat het zo goed werkt voor jou Lindsey! Dank je wel voor je lieve reactie, geniet van de nieuwe week. Liefs Dagmar

 3. Kirsten

  Ik loop nog steeds wel tegen een weekmenu aan. Ik zou het wel graag willen proberen maar merk dat het me niet altijd lukt. Ik zeg ook altijd tegen Dylan dat ik niet zoveel nodig heb bij de winkels en dan komen we toch met volle tassen terug. Ik moet zeggen dat ik meestal wel een voorraadkast heb waar je u tegen zegt maar oké. Het blijft lastig om te besparen!
  Kirsten onlangs geplaatst…Het derde trimester van onze zwangerschap – update #4My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ja het is ook niet gemakkelijk, maar goed dat je je er al wel van bewust bent! Daardoor kom je hopelijk alsnog tot de gewenste resultaten. En alles wat lukt is winst, niet te streng zijn voor jezelf <3 Ik denk dat we een beetje dezelfde valkuil hebben haha, heel herkenbaar van die volle tassen en een 'iets' korter boodschappenlijstje ;)

Geef een antwoord

CommentLuv badge