Blog

5 Tips om voedselverspilling te voorkomen, doe je mee?

voedselverspilling by dagmar valerie

We verspillen jaarlijks ongelooflijk veel voedsel. Voedselverspilling is zo zonde, want we gooien goed voedsel doodgewoon weg. Wat een luxe dat we over goed voedsel beschikken! En dan doen we er zo makkelijk over om eten en drinken te verspillen, terwijl veel mensen het niet eens hebben. Het idee dat we zoveel goed eten en drinken weggooien vind ik erg pijnlijk. Er gaat zo’n proces aan vooraf totdat we het voedsel in handen hebben; daar vervolgens niks mee doen heeft impact op het milieu, jouw portemonnee en vast ook de gemoedstoestand. Het voelt toch niet goed om voedsel te verspillen? Daarom kan je zelf het verschil maken, bijvoorbeeld door deze tips toe te passen.

Maak een weekmenu om voedselverspilling te voorkomen

We vinden het erg prettig om een weekmenu samen te stellen, zodat we weten wat we eten en hier ook gericht de boodschappen voor kunnen doen. Zo kijken we eerst in de koelkast, vriezer en voorraadkast wat we nog in huis hebben en daar bedenken we vervolgens recepten mee. Daarnaast kopen we de overige ingrediënten die we nog nodig hebben, maar zo kan je veel gerichter de boodschappen doen op basis van wat je al hebt. Dat scheelt een hoop geld en je maakt op wat je eerder in huis hebt gehaald. Waarom zou je iets goeds weg willen gooien?

Kliekjesdag

De term klinkt lekker Hollands, maar doordat je soms niet alles opeet kan je de restanten bewaren. Je hoeft het helemaal niet weg te gooien, want je kunt er een dag later ook nog van eten. Deze kliekjes kan je ook opsparen en dan eten op ‘kliekjesdag’. Extra tip: let op de hoeveelheden die je maakt. Kook liever op maat, zodat je zelfs deze kliekjes niet meer creëert.

Focus je op wat je hebt

En niet op wat je niet meer hebt. Door de focus te leggen op wat je allemaal nog in huis hebt, kan je lekker creatief aan de slag met vernieuwende recepten en experimenteren. Ontdek wat je met resterende groente kunt maken en bekijk online wat er allemaal mogelijk is met de ingrediënten die je wél hebt. Kopen kan altijd, in die luxe leven we. Maar hoe leuk en uitdagend is het om je eens te richten op de items die je nu hebt?

Bewaar voedsel op de geschikte plek

Veel voedsel wordt verspild doordat we niet door hebben dat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Met hetzelfde gemak, precies: gooien we het eenvoudig in de afvalbak. Gedachteloos en uit automatisme mikken we het net zo snel weg als dat we het in huis hebben gehaald. En dat terwijl al het voedsel zoveel impact heeft op ons milieu! En ook niet goedkoop is, waarom zouden we goede producten die ons energie geven weggooien? Hou daarom voortaan goed de houdbaarheidsdata in de gaten en bewaar eten op de geschikte plek zodat het ook langer mee kan. Of koop gerichter het voedsel, zodat het niet hoeft weg te rotten.

Deel voedsel

Er bestaan verschillende inspirerende apps waardoor je voedselverspilling tegen kunt gaan. Ook kan je producten die tegen de houdbaarheidsdatum zitten goedkoper kopen waardoor je geld bespaart en goed voedsel kunt redden. Een mooie tip is ook om het voedsel te delen. Door te kijken naar wat je hebt, kan je ook oriënteren wie je er blij mee kunt maken. Misschien de buren met ingrediënten, een vriendin met een maaltijd of taartje die je door middel van overgebleven ingrediënten hebt gebakken of de kinderboerderij met toegestaan voedsel om te geven aan de dieren. Zo maak je er anderen blij mee!

Op welke manier probeer jij voedselverspilling tegen te gaan? Alle tips zijn welkom, zo inspireer je elkaar!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.