Blog

3 X Inzichten die het moederschap mij heeft gebracht

20398426_219713088552993_1670694874589954048_nHet moederschap is een vak apart. Ik mag mijzelf al 9 maanden (!) moeder noemen; kersvers is niet meer aan de orde, maar een ‘doorgewinterde’ mam vind ik persoonlijk ook nog niet van toepassing. Ik deel mijn tips en ervaringen graag met jou, maar in dit artikel wil ik 3 lessen onder de aandacht brengen die het moederschap mij de afgelopen periode heeft gebracht. Het moederschap heeft mij zoveel moois gebracht, maar nu eerst even de focus op deze 3 inzichten. Lees je mee? 

Relativeren en loslaten is een must – Ik vind moeders echt moedig. Dat had ik voor de komst van Lucas wel redelijk door, maar nu begrijp ik pas echt wat loslaten betekent en dat dit soms erg zwaar kan zijn. Je kind is echt je alles en de kleine loslaten gaat soms met pijn in je hart. Althans, ik vind het soms opeens erg ingewikkeld en herhaal dan maar in mijzelf dat we soms moeten loslaten om met elkaar verder te mogen komen. Loslaten en relativeren is echt een must. Waar ik mij voorheen druk kon maken om de meest voor de hand liggende dingen, raakt het mij tegenwoordig een stuk minder. En relativeren lukt ook elke dag beter met bijvoorbeeld randzaken zoals het huishouden; heel fijn als het huis schoon en fris is, maar lukt het een keertje niet dan is het maar zo. Onthoudt mijn kind een schoon huis of de extra aandacht en liefde die hij heeft gekregen? Ik ga uit van het laatste. Al draagt een opgeruimde omgeving natuurlijk wel bij aan een gelukkig gezin. We doen wat we kunnen!

☆ Bij iedereen is het een achtbaan – Elke dag is anders; vol hoogtepunten, nieuwe ontwikkelingen, een vrije val, gekke bochten waar je je in moet wringen, de wind van voren, ontroerende terugblikken, slaloms en fantastische uitzichten die je met elkaar mag bereiken. En geloof mij: elk gezin kent zijn ups en downs, elke moeder kent hoogte- en dieptepunten. Alleen worden deze laatste zelden uitgesproken, wat jammer is omdat het wel de realiteit is. Elke dag gaat echt niet perfect en tot in de puntjes fantastisch. In onze dromen misschien wel, maar de werkelijkheid bevat ook wallen, lekkende luiertjes, voedsel over de vloer, stinkende kleding, fast food als redding, vergeten items terwijl je op pad bent… Moeders zijn geen robots, hebben een groot hart en kijken vooruit, maar ook moeders kunnen iets vergeten of de plank misslaan. Dat maakt ons weer menselijk, nietwaar?

Wees lief voor jezelf – Je verzet bergen op een dag als moeder, bent continu in beweging, probeert zoveel mogelijk liefde, warmte en aandacht te schenken aan de omgeving en propt steeds efficiënter de groeiende takenlijst in een relatief korte tijd. Het moederschap is overweldigend mooi, maar… ook intensief. Het is topsport. We eisen als moeders ook erg veel van onszelf, vergelijken onszelf met elkaar en de lat wordt steeds hoger gelegd. Wat zijn we toch streng! Niet voor de omgeving, maar voor onszelf! Gun jezelf ook een momentje van rust tussen de hectiek van alledag door; als je er voor jezelf kunt zijn, dan kan je ook meer geven aan anderen! Een prachtige les die in theorie als muziek in de oren klinkt, maar waarvan ik de praktijk nog niet perfect beheers. Maar ik geef de tip wel graag aan je mee en hoop dat je het kunt toepassen in het dagelijkse. Let goed op jezelf lieve mama!  En een schouderklopje geef ik je ook graag met alle liefde mee!

Hmm… ik weet eigenlijk nog zoveel meer inzichten! Bijvoorbeeld dat je echt kunt varen op je moederinstinct en je gevoel. Als je echt durft te luisteren en te voelen dan zit je negen van de tien keer goed. En een andere les is dat de natuur die ontwikkeling van jouw kind zo mooi heeft geregeld dat je je eigenlijk als ouder veel minder druk mag maken, als je maar durft te vertrouwen dat het goedkomt. Wat geven kids ons toch veel waardevolle lessen mee!

Herken jij je in deze inzichten? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.