Blog

25 handige bespaartips – Geld besparen dankzij deze budget tips

creatieve flow dagmar valerie illustratie

Heb jij de financiën goed op de rit? Ik vind het een fijn idee om lichter te leven, want financiële zorgen kosten veel energie. Door meer te genieten van minder sta je al bewuster in het leven en pluk je het moment. Je bent dankbaarder en waardeert waardoor je wordt omringd. Toch is het ook handig om niet alleen in het nu te leven, maar ook vooruit te kijken zodat je besparingen kunt doorvoeren waar dat mogelijk is. Er liggen veel kansen om wat extra geld over te houden, als je je er even in verdiept.  Het zal nooit mijn hobby worden, maar hoe fijn is het om spaarpotjes te hebben waarmee je nog meer mooie herinneringen kunt creëren? Zo sparen we voor onze jongens, in en rondom ons huis en belevenissen. Ik deel 33 handige bespaartips waardoor je geld kunt sparen op een toegankelijke en makkelijke manier. Want eenvoudig besparen vergroot het plezier nu en in de toekomst. Lees je mee? Ontdek welke budget tips jij kunt doorvoeren!

 1. Doe geen boodschappen op een lege maag, want je neemt áltijd meer mee dan je eigenlijk nodig hebt. Alles lijkt lekkerder als je nog moet eten, kies daarom een handig tijdstip uit zodat je niet met onnodige spullen thuiskomt.
 2. Investeer in een regenton zodat je op duurzame en betaalbare wijze de tuin kunt voorzien van water.
 3. Maak van te voren een (week)menu, waardoor je minder voedsel verspilt en gerichter boodschappen kunt shoppen. Op deze manier koop je wat je écht nodig hebt.
 4. Koop je een nieuw product? Kijk ook even of je het tweedehands kunt aanschaffen. Vaak is dit goedkoper én beter voor het milieu.
 5. Wil je jouw interieur een upgrade geven? Neem eens een kijkje in de kringloopwinkel, waar je hartstikke leuke accessoires en meubels kunt kopen voor een toegankelijke prijs. Ook kledingstukken zijn er betaalbaar, welke kringloopgelukjes heb jij gescoord?
 6. Door te oriënteren hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken, lukt het je om op de langere termijn meer geld te besparen. Bovendien geeft het veel voldoening en plezier wanneer je ontdekt dat je daadwerkelijk minder energie verbruikt en verklein je jouw voetafdruk.
 7. Benut natuurlijke elementen door bijvoorbeeld de was buiten te drogen en in de zomer de ramen tegen elkaar open te zetten in plaats van een ventilator te gebruiken. Op deze manier bespaar je geld en luxe apparaten.
 8. Bekijk de folders (dit kan offline, maar ook online) zodat je op basis van acties boodschappen kunt doen.
 9. Verdiep je eens in de maaltijden die je nuttigt. Zijn er gezonde en goedkope recepten te vinden die je zou kunnen consumeren? Voeg deze lekkere gerechten toe aan het weekmenu en bespaar op de boodschappen!
 10. Heb je een miskoop gedaan? Dat kan gebeuren. Sterker nog; iedereen overkomt het weleens. Misschien voel je je schuldig of schaam je je voor de aankoop. Natuurlijk is het zonde, maar misschien kan je er iemand een plezier mee doen? Ik hoop dat je het bonnetje nog hebt zodat je het kunt retourneren, maar mocht dit niet het geval zijn dan kan je het wellicht verkopen of doorgeven. Wie maak jij er blij mee?
 11. Hou eens de inkomsten en uitgaves bij. Door alles op een rij te zetten, ontdek je waar veel geld naartoe gaat en hoeveel er binnenkomt. Door de bedragen te noteren zie je nog beter waar je staat.
 12. Stel automatisch in dat er maandelijks een bedrag naar de spaarrekening over wordt gemaakt. Op deze manier wordt het al voor je geregeld en heb je er geen omkijken naar, terwijl het bedrag wel blijft groeien!
 13. Heb je alle bedragen op een rij gezet? Bekijk waar je het meeste geld aan uitgeeft. Zie je kansen om op deze uitgaves te besparen? Op welke manier zou je dit kunnen doen? Maak een bespaarplan!
 14. Door te shoppen met jouw pinpas ‘voel’ je niet meteen welk bedrag er wordt betaald. Door contant te betalen, zie je meteen welke waarde de uitgave daadwerkelijk heeft.
 15. Wat zijn jouw financiële valkuilen? Koop je altijd een bakje koffie bij het tankstation of shop je naar aanleiding van nieuwsbrieven in de inbox? Analyseer eens jouw shopgedrag en bedenk hoe je deze uitgaves kunt reduceren. Hoe leuk is het om dit bespaarde bedrag meteen over te maken naar een spaarrekening, zodat je dit ziet groeien?
 16. Sparen gaat makkelijker als je het geld simpelweg niet uitgeeft. Maar je kunt ook sparen door te kijken naar wat je hebt én wat je niet langer gebruikt. Verkoop deze spullen en maak er anderen blij mee. Zo bereik je eenvoudig een win-win situatie; de spullen worden daadwerkelijk benut én je hebt geld voor het spaarpotje.
 17. Neem eens even de tijd om naar jouw maandelijkse vaste lasten te kijken. Zitten daar lasten bij die lager kunnen? Denk aan verzekeringen of abonnementsvormen. Gebruik je alles en heb je het nodig? Vaak kun je lasten verlagen of zelfs schrappen waardoor je maandelijks meer over mag houden!
 18. We hebben het al veel over kopen gehad, maar overweeg ook eens het lenen van producten. Niet alles heb je lang of nieuw nodig, waardoor je items beter kunt benutten terwijl je het leent. Extra leuk? Je bespaart er ook het milieu mee!
 19. Ga je een weekmenu en boodschappenlijstje maken? ‘Shop’ in jouw eigen (voorraad)kasten. Wat heb je nog in de koelkast, vriezer en voorraadkast wat je de komende dagen op kunt maken? Benut de ingrediënten en maak er een lekker recept van.
 20. Heb je een auto? Ontdek op welke dagen en waar je goedkoper kunt tanken. Wist je dat dit per dag flink wat centen per liter kan schelen?
 21. Is iets stuk? Kijk eerst eens of je het kunt (laten) repareren voordat je opzoek gaat naar vervanging.
 22. Heb je kinderen? Bedenk leuke uitjes en activiteiten die niet veel geld kosten. Denk aan gratis activiteiten zoals een bezoek aan de kinderboerderij of bibliotheek. Of maak van kussens en een doos een hut in de woonkamer! Maak een speurtocht of geniet van het bos; herinneringen maken is goud waard!
 23. Bedenk voor jezelf een spaardoel. Als je een doel voor ogen hebt, is het makkelijker om daar naartoe te werken en voelt het extra goed wanneer je het kunt behalen!
 24. Stop een briefje in jouw portemonnee met daarop jouw spaardoel. Als je jouw pinpas pakt, is dit een slimme reminder om nog een keer jouw aankoop voor het afrekenen te heroverwegen.
 25. Elke euro is winst en daar mag je hartstikke trots op zijn. Vergeet jezelf niet af en toe een schouderklopje te geven!

Op welke manier (be)spaar jij geld? En heb jij een spaardoel?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.