Blog

13 dingen die we niet wisten voordat we ouders werden…

Het ouderschap is een overweldigend, intens en vooral liefdevol avontuur. Soms is het even aanpoten, maar het is vooral altijd genieten met ons liefste vriendje in ons midden. We zijn dolgelukkig met hem en zijn echte geluksvogels met Lucas. We doen elke dag het beste wat we in ons hebben, maar heel eerlijk; een handleiding zou soms zeker van pas komen. Als kersverse ouders vroegen we ons regelmatig af hoe we uiteenlopende situaties moesten aanpakken en waren we erg onwetend. Nu (2,5 jaar later) weten we nog steeds niet alles – we weten meer niet, dan wel over het ouderschap trouwens haha – maar we hebben in ieder geval de nodige ervaring opgebouwd. Deze 13 dingen wisten we echt niet voordat we ouders werden, lees je mee?

Dat je niet meer ‘alleen’ naar de wc kunt

Tegenwoordig is het een soort theekransje op het toilet. Nee, we wisten niet dat je als ouders zelfs het minuutje op de wc in zou leveren en de deur gewoon open wordt getrokken door de kleine die even om het hoekje komt kijken. Zelfs als je naar de wc gaat kan je gemist worden.

Wat je nou eigenlijk met het kraampakket moet…

Serieus, bij het openen van het kraampakket werden we énorm verrast. Dan denk je dat je een gezellige box krijgt vol schattige baby-gerelateerde producten voor tijdens de kraamweek, maar dan open je de doos en krijg je een shock. Kraamverband is gi-gan-tisch, ik geloofde niet eens dat ik het op een dag nodig zou hebben. Van handgel tot luiertape, van inlegverbandjes tot wondkompressen. In het kraampakket zitten medische artikelen die helpen na een bevalling. En een kraampakket is vooral méga handig weten we nu en absoluut geen overbodige luxe. We waren heel blij dat we het in huis hadden, al is het ook handig om te weten dat de inhoud dus vooral praktisch is en niet schattig. Aanstaande moeders kunnen een pakket aanvragen, je vraagt bijvoorbeeld een kraampakket bij Zilveren Kruis aan. Bij een Aanvullend 2 sterren verzekering of hoger is dit pakket gratis. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Overigens zat er in ons kraampakket ook een lief knuffeltje voor de kleine. Kortom: een kraampakket is onmisbaar in de kraamperiode.

Dat vroeg opstaan op een dag toch went

Wij sliepen áltijd uit. We gingen laat naar bed en stonden ook laat op. Met een kleintje moet je het ritme wel aanpassen, anders hou je het niet vol. Nog steeds zijn we echte avondmensen, maar voor het energielevel is het aan te raden om toch eerder te gaan slapen om aan je uren te komen. Vroeg opstaan begint toch ergens een beetje te wennen *zei ze voorzichtig*.

Dat de liefde voor je kleine onvoorwaardelijk is

De kleine staat op de eerste plek. Je zorgt goed voor jezelf omdat je er voor de kleine wilt zijn. Onvoorwaardelijke liefde krijgt opeens een nieuwe dimensie. We geven met alles wat we in ons hebben de liefde door en wisten niet dat je tot over je oren verliefd zou worden op je kindje en zoveel van hem/ haar kunt houden. En het is waar, elke dag wordt het zelfs nog meer.

Dat je strakke woonkamer verandert in een speelparadijs

Haha, betrapt! Wij riepen toch echt wel hard dat onze woonkamer geen kermis zou worden vol kleurrijk speelgoed… Zitten we er 2,5 jaar later toch een tikkeltje anders bij. Ach, als je kleine maar gelukkig is dan nemen we onze woonkamer graag voor lief zoals het nu is. Kleurrijk met een hoofdletter K.

Waar hydrofiele doeken nou eigenlijk echt voor nodig zijn

Je kunt écht niet zonder in de beginfase van jouw kindje. Hydrofiele doeken zijn overal goed voor dus onderschat de waarde ervan niet! Wij wisten wel dat we er een paar nodig hadden, maar dat het zulke lifesavers zijn in de babytijd was ons niet helemaal duidelijk. Echt een musthave dus!

Dat je staat te juichen bij het eerste plasje op het potje

We keken elkaar tijdens dit moment aan en moesten toen heel hard lachen, we juichten alsof we wereldkampioen werden! Het is een mijlpaal, maar dat je er zo blij van kunt worden was ons niet verteld.

Dat zijn eerste woordje ‘mango’ is…

Vaak hoor je ‘mama’ en ‘papa’ als eerste woordjes, maar dat liep bij ons iets anders. Gelukkig ging zijn vocabulaire met sprongen vooruit en volgden al snel andere woorden.

Dat je bouwplaatsen afstruint op zoek naar graafmachines en je baalt van de bouwvak

Heeft deze informatie meer uitleg nodig? Vast niet, als je weet hoe geweldig Lucas de graafmachines vindt en dat we worden herkend door de bouwvakkers.

Het shoppen voor de kleine zoveel leuker is dan shoppen voor jezelf

Yes, schuldig! Ik shop eigenlijk amper meer voor mijzelf en duizend keer liever voor mijn twee mannen.

Dat een volksverhuizing nodig is bij het eerste weekendje weg

Haha het is helemaal waar, we hadden écht veel spullen mee tijdens ons eerste weekendje weg! Natuurlijk wil je niets vergeten en je neemt allemaal items mee ‘voor de zekerheid’ totdat de achterklep niet meer dicht kan.

Dat dates met je geliefde alsnog 90% van de tijd over de kleine gaan

Herkenbaar voor andere ouders? Vergeet niet dat je naast de rol van papa en mama ook nog geliefden bent en dat je daar ook tijd, energie en moeite in moet stoppen om het te laten werken. Je bent meer dan ‘alleen’ ouders, zorg goed voor elkaar en maak plezier samen!

Dat je om 08:30 al in de woonkamer staat te dansen op Snollebollekes en André Hazes…

Het wordt tijd dat we iets aan zijn muzieksmaak doen, zeker nu het nog kan. En aan die van mij kan ook gesleuteld worden. Oeps!

Ik hoop dat je het leuk vond om dit artikel te lezen, uiteraard sommige stukjes met een knipoog. Ik wens je een mooie dag toe en geniet van elkaar!

Wat wisten jullie niet voordat je ouders werd?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

*Dit artikel is een samenwerking.

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.