Blog

11 x Makkelijk geld besparen op boodschappen

Ik ben flink aan het besparen met het gezin, daarom deel ik graag leuke en toegankelijke bespaartips met jou. Vooral op de boodschappen besparen we veel. Hoe we op de boodschappen geld besparen, vertel ik aan de hand van mijn tips aan jou. We zijn niet specifiek aan het sparen voor een speciaal doel, wel is het prettig om meer geld over te houden aan het einde van de maand. Bijvoorbeeld om mooie reizen van te maken of van te sparen voor de toekomst van Lucas. We gaan vooral wat bewuster om met geld, omdat we het belangrijk vinden om het juiste voorbeeld te geven aan onze zoon. Daarnaast is het voor iedereen heel fijn om beter te weten welke inkomsten en uitgaves we hebben als gezin. Drastische bespaartips zal ik niet delen, we vinden het belangrijk dat de tips toegankelijk en leuk blijven. We willen graag het leven blijven leven zoals we al deden met het gezin, maar dan financieel een stuk bewuster. Daarom in dit artikel 11 makkelijke manieren om geld te besparen op boodschappen. Bespaar je mee?

Zo besparen wij op de boodschappen

Hopelijk is het niet een fase, maar lukt het ons om structureel te blijven besparen op boodschappen en bewuster om te gaan met wat we hebben. Niet omdat het moet, maar omdat het goed voelt en we op deze manier onder andere voedselverspilling tegengaan en onszelf bewuster voeden in plaats van vullen. Mooie bijkomstigheden naast het besparen van geld waardoor we bijvoorbeeld nog meer mooie herinneringen kunnen maken als gezin of onze rijkdom met anderen kunnen delen. Bij rijkdom denken veel mensen alleen aan het geldaspect, maar wij zien het meer in de vorm van liefde, oprechte aandacht, warmte, samen zijn en het verschil voor elkaar maken. Ook kan het de vorm van herinneringen, spullen of voeding aannemen die je met de omgeving kunt benutten. Zelf besparen we daarom graag,  vooral bij het doen van boodschappen kan je gemakkelijk en snel een groot verschil creëren terwijl je er weinig van ‘voelt’. Handige tips en onze ervaringen zet ik graag voor je op een rij, zodat je het misschien ook in de toekomst kunt toepassen. Veel succes!

Slim omgaan met etensrestjes

Elke avond opnieuw vers koken is veel werk, het kost tijd én geld. Je gebruikt nieuwe ingrediënten en daarbij moet je ook veel meer aanschaffen als je allemaal andere gerechten gaat eten. Door bijvoorbeeld te kiezen om eens in de zoveel tijd de kliekjes op te eten, kan je er alsnog lekker van genieten met z’n allen en hoef je geen voedsel te verspillen. Hou je bijvoorbeeld veel bolognesaise saus over? Maak daar voor de volgende dag een heerlijke lasagne van! Zo creëer je twee gerechten en bespaar je naast geld, ook tijd.

Ga naar de markt om te besparen op de boodschappen

De markt is vaak een stuk goedkoper dan een supermarkt. Ook hoef je er producten niet in plastic te kopen, maar kan je het zo meenemen in jouw eigen tasje. De markt is beter voor de portemonnee én het milieu! Liefde gaat door de maag, de producten van de markt zijn over het algemeen heerlijk!

Maak een weekmenu

Yes, het maken van een weekmenu kan een hoop geld besparen. Zo kan je namelijk gerichter kopen wat je echt nodig hebt op basis van de maaltijden die je gepland hebt. Je verspilt minder voedsel, weet waar je aan toe bent, hoeft maar één keer boodschappen te doen en zo geniet je toch van heerlijke gerechten. Ook maak het niet uit als je inspiratieloos bent, want de maaltijd staat gewoon in de agenda! Als je minder vaak naar de supermarkt gaat, word je ook niet regelmatig in de verleiding gebracht om actieproducten in te kopen bijvoorbeeld. Daar bespaar je een hoop geld mee! Want heb je het echt nodig? Nee, het stond immers niet op je lijstje…

Voorraad opmaken – Check de koelkast, voorraadkast en vriezer

Het maken van een lijstje gaat je helpen bij het doen van boodschappen, omdat je dan gerichter kunt winkelen. Wanneer je dit lijstje gaat maken, kan je eerst jouw eigen voorraad controleren zodat je aan de hand van de producten een nog beter weekmenu kunt creëren. Controleer dus eerst de koelkast, voorraadkast en de vriezer wat je nu al in huis hebt en op kunt maken, voordat je het weekmenu op de voorraad afstemt en je de boodschappen gaat doen.

Koken met pakjes en zakjes vermijden

Wist je dat het koken met pakjes en zakjes relatief duur is? Bovendien is het ook niet gezonder, want er zijn allerlei bijzondere ingrediënten aan toe gevoegd om onder andere de houdbaarheid te verlengen en de substantie toegankelijk te maken voor iedereen. Wanneer je deze manier van koken kunt vermijden, zul je een hoop geld besparen!

Betalen met contant geld

Een klassieker, maar hij werkt: als je geld pint, zie je precies hoeveel geld je uit gaat geven. Dat maakt meer indruk dan dat je even de pinpas gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks het budget bepalen voor de boodschappen en dit geld pinnen. Hou je geld over? Ideaal, dat kan direct het spaarpotje in.

Aanbiedingen en hamsteren

Door online folders bij te houden, zie je precies wat er in de aanbieding is. Het gevaar is alleen dat je meer koopt dan je nodig hebt. Daarom is het aan te raden om eerst jouw voorraad te checken, dan het weekmenu op te stellen en vervolgens jouw boodschappenlijstje op te stellen. Als aanvulling kan je kijken in de folders waar je de producten zo goedkoop mogelijk kunt kopen. Op die manier haal je meer uit de folders en bespaar je een hoop! Denk ook vooruit, wat zou je binnenkort nodig hebben en kan je dat nu in de aanbieding kopen? Dan is het de moeite waard!

Niet met honger de winkel in

Yes, geleerd op basis van ervaren en niet meer willen herhalen. Dit is een duur grapje!

Bepaal eerst jouw budget voor de boodschappen

Door vast te stellen wat je uit mag geven (en dit vervolgens bijvoorbeeld te pinnen), maak je heel concreet wat het bedrag is dat je aan de boodschappen kunt uitgeven. Hier mag je het mee doen en het is een leuke uitdaging om je hier ook aan te houden. Waar een wil is…

Ontdek jouw valkuilen

Door te ontdekken waar jouw valkuilen liggen wat betreft het uitgeven van geld, kan je deze geldslurpers vermijden. Als je gevoelig bent voor kassakoopjes, dan kan je bewuster bij de kassa staan en je focus richten op iets anders. Of je kunt online boodschappen bestellen, zodat je puur en alleen jouw boodschappenlijstje volgt en niet kan worden afgeleid. Deze tip werkte erg goed voor.

Maak er een sport van

Ben je lekker competitief ingesteld? Maak van besparen op de boodschappen een sport. Natuurlijk moet het wel leuk én gezond blijven, maar het is een feestje als je maandelijks geld over mag houden in plaats van een stukje maand!  Het gaat je lukken, you can do this!

Wat zijn jouw leuke bespaartips om het toegankelijk en makkelijk te houden?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.