Blog

Recept – Zelf goedkope en gezonde lasagne maken voor 3 euro

KitchenAid lasagne maken dagmar valerie

Wij zijn dol op lasagne en eten dan ook regelmatig dit heerlijke, Italiaanse gerecht. We maken de lasagne sinds kort helemaal zelf, inclusief de lasagne pastabladen. Daarvoor gebruiken we de KitchenAid en de daarvoor speciale accessoire pastaroller 5KSMPSA. Het is zo’n leuk en bijzonder proces om deze gezonde en goedkope maaltijd op tafel te zetten! De lasagne die we maken is meestal voor 4 personen en we betalen slechts 3 euro voor dit lekkere gerecht. Zo houden we ook nog een leuk bedrag over om een gezonde salade erbij te maken, waardoor je zeker voldoende groentes binnen mag krijgen bij het avondeten. Ook Lucas smult ervan en we duiken graag samen de keuken in om dit gerecht te maken. Ik vertel je hoe we deze goedkope en gezonde lasagne helemaal zelf maken en welke ingrediënten je nodig hebt. Lees je mee?

De ingrediënten voor een extra gezonde (en goedkope) lasagne

Wij vinden het erg leuk en gezellig om te experimenteren met variaties op bestaande gerechten. Bijvoorbeeld om te ontdekken of een maaltijd gezonder en goedkoper kan. Zeker als je pakjes gaat vervangen, ontdek je een wereld aan mogelijkheden om gerechten lekker en gezond te maken terwijl het ook niet ingewikkeld is om het op tafel te zetten. Zelf ben ik geen geboren keukenprinses, maar vind ik het belangrijk om mijn gezin te kunnen voeden in plaats van te vullen met eten. Nu zijn we dol op lasagne (en lekker eten in het algemeen), extra leuk om daarom een gezondere variant te maken. Zo krijgen kids bijvoorbeeld extra groentes binnen, zonder dat ze het echt door hebben. De ingrediënten die wij gebruikten voor deze gezonde lasagne zal ik hieronder benoemen. Wij kopen tegenwoordig veel groente en fruit bij de groenteboer, waardoor we veel geld (en plastic!) besparen.

KitchenAid lasagne maken dagmar valerie

Voor de lasagnebladen gebruikten we deze ingrediënten:

  • 2 grote eieren
  • 225 gram bloem
  • 10 ml water
  • Een snufje zout

Overige ingrediënten voor de gezonde lasagne:

  • Gehakt hebben we vervangen door champignons
  • 2 paprika’s
  • Wortel
  • Prei
  • Tomatenpuree
  • Basilicumkruiden
  • Geraspte kaas
  • Ui
  • Een teentje knoflook
  • 4 grote tomaten

Lekkere ingrediënten voor meer variaties

Ook kan je courgette, broccoli, aubergine of spinazie in de lasagnesaus verwerken zodat de lasagne van nog meer groentes wordt voorzien. Ook kan je mozzarella gebruiken in de lasagne waardoor je weer een unieke smaakcombinatie mag ervaren. Het fijne aan lasagne is dat er vrij weinig mis kan gaan als je experimenteert met verschillende ingrediënten en het meestal toch echt een lekkere combinatie wordt. Durf daarom eens te variëren met (verse) ingrediënten en ontdek de perfecte lasagne voor jou!

KitchenAid lasagne maken dagmar valerie

De KitchenAid Pastaroller 5KSMPSA

Voor mijn verjaardag werd ik enorm verwend met een prachtige KitchenAid keukenmachine waar al ontzettend veel taarten, broden en lekkere gerechten mee zijn gemaakt de afgelopen periode. We hadden niet verwacht dat we er zoveel plezier van zouden hebben, maar het is niet alleen een pareltje om te zien voor in de keuken maar ook echt een onmisbaar apparaat. Lucas vindt het geweldig om ook mee te bakken en gebruikt de KitchenAid met net zoveel plezier als wij. We hebben ook de accessoire om er verse sinaasappelsap mee te maken, de citruspers gebruiken we extra veel dit najaar voor de fijne vitamineboost. Om het feest compleet te maken, ben ik nu ontzettend verwend met het KitchenAid kookboek boordevol heerlijke recepten. Het boek is echt een pareltje waar zelfs het recept voor pretzels (mijn ultieme guilty pleasure) in staat! Drie keer raden wat ik binnenkort zal maken… Het is echt zo bijzonder om al die mooie en lekkere gerechten te ontdekken die opeens toegankelijk worden dankzij de heldere uitleg. Dit kookboek staat nu prominent in ons keukenkastje en pak ik er met veel plezier regelmatig bij. Ook mocht ik de KitchenAid pastaroller ontvangen voor lasagnevellen, deze is volledig gemaakt uit roestvrij staal. Behalve de behuizing zijn ook de deegrollen zelf vervaardigd van roestvrij staal. Je kunt de pastaroller perfect gebruiken voor deegvellen tot 140 mm breed en de dikte die erbij past: breed voor tagliolini, medium dik voor lasagne, dun voor linguine. Gebruik de pastaroller om te kneden en perfect vlakke pastavellen te maken! We zijn direct aan de slag gegaan met deze nog gezondere en goedkopere lasagne maaltijd als eindresultaat.

KitchenAid lasagne maken dagmar valerie

Zelf pastabladen maken

Ik wist niet dat het zo eenvoudig en betaalbaar was om zelf pastabladen te maken! Wij maken graag lasagne voor ongeveer 4 personen (en eten het met een lekkere salade erbij) en dan heb je voor de bladen 2 grote eieren, 225 gram bloem, 10 ml water en een snufje zout nodig. Je doet de bloem en het zout in de mengkom (of kunt het zelf kneden) en je voegt geleidelijk de eieren en het water toe. Je mengt totdat het een fijne deegbal mag worden. Vervolgens laat ik het deeg ongeveer 20 minuten rusten, in de tussentijd maak ik alvast de saus. Na de rusttijd van het deeg, verdeel ik het deeg in stukken en haal ik het een voor een door de pastaroller. Heb je geen KitchenAid pastaroller? Dan kan je ook een deegroller gebruiken totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Het fijne van de KitchenAid pastaroller is dat al snel de perfecte pastabladen eruit rollen zodat je er een heerlijke lasagne mee kunt maken. Die pastabladen kan je overigens ook gebruiken om bijvoorbeeld tagliatelle van te maken. Een lekkere saus erbij en je hebt een verrukkelijke én verse maaltijd!

Lasagne met extra veel groenten

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en ga dan aan de slag met de saus. Snij de ui en knoflook fijn en bak deze in de pan met de gesneden champignons. Snij ondertussen de tomaten in kleinere blokjes, net als de paprika, wortel en prei. Blijf de groentes goed roeren en doe alle ingrediënten in de pan. Doe de tomatenpuree erbij en maak het geheel op smaak met wat peper, zout en Italiaanse kruiden. Wij vinden basilicumkruiden ontzettend lekker smaken in dit geheel, maar kies de kruiden die je graag gebruikt. Ik laat het vaak nog even 5 minuutjes intrekken, zodat de saus nog beter smaakt.

Vet de ovenschaal goed in en giet de eerste laag met saus in de schaal. Daarna kunnen de eerste pastabladen op de saus. Vervolgens wissel je deze lagen af totdat de ovenschaal gevuld is. Ten slotte voeg je geraspte kaas toe waarmee je de bovenkant van de lasagne bedekt. En dan is het nu tijd om de lasagne de oven in te doen! Ik haal de lasagne er vaak na 25 á 30 minuten weer uit, maar dit hangt een beetje af van de oven die je gebruikt. Bij mij is de lasagne dan lekker gaar en voorzien van een krokant laagje. Eet smakelijk!

Wij vinden het heerlijk om de lasagne te eten met een verfrissende salade erbij. De lasagne vult goed en we genieten regelmatig van dit gezonde en goedkope gerecht. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen hoe ik deze betaalbare maaltijd zelf maak. Ik ben ongeveer in totaal een uurtje bezig voordat het daadwerkelijk op tafel staat. Veel kookplezier!

Ben jij ook een echte pastaliefhebber en geniet je van Italiaanse gerechten?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.