Het is de grootste nachtmerrie van ouders: je raakt jouw kind kwijt in een drukke omgeving. We zijn ons bewust van de kans dat het ons ook een keer overkomt, maar we moeten er écht niet aan denken. De paniek en onrust lijkt mij verschrikkelijk en ik denk dat ik spontaan 50 jaar ouder wordt plus een grijze coupe krijg als het ons toch overkomt. Gelukkig kan je jouw kind voorbereiden op hoe je het beste kunt handelen wanneer het toch gebeurt. Natuurlijk doe je er alles aan te voorkomen dat je jouw kind uit het oog verliest, maar mocht het jullie dan toch overkomen dan ben je hopelijk ook snel weer samen. Hoe pakken wij het als ouders aan en hoe proberen we dit doemscenario te voorkomen?
Communicatie maakt de afstand kleiner
Een goede voorbereiding is het halve werk, maar… welke maatregelen kun je treffen? Zodra we weten dat we naar een andere omgeving gaan, vertellen we Lucas wat we er gaan doen en hoe het er ongeveer kan zijn. We zijn wat dat betreft liever verrassingen voor en vinden het fijn om hem te betrekken bij onze plannen. Hij weet waar hij aan toe is en we kunnen beter inspelen op wat de ander nodig heeft. We hebben vanaf het begin eigenlijk een ongeschreven regel dat we altijd in elkaars zicht blijven. Waarschijnlijk hebben we veel geluk, maar Lucas kijkt regelmatig achterom en blijft in de buurt. Een wegloper is hij nooit geweest (afkloppen) en hij kijkt ook vooruit. Hij denkt aan de volgende stap en blijft bijvoorbeeld uit zichzelf staan bij de stoeprand om te kijken of er wel overgestoken mag worden. Meestal vraagt hij dan om de bevestiging of het echt kan; zo verdelen we dit verantwoordelijkheidsgevoel. We communiceren eigenlijk continu met elkaar en dat maakt de afstand letterlijk kleiner.
Om hulp vragen als je mama of papa kwijt bent
Lucas is al behoorlijk mondig en hij durft steeds meer. Hij heeft de leeftijd bereikt waarop je hem ook meer kunt vertellen en handige tips kunt meegeven. Zo hebben we hem bijvoorbeeld verteld dat je altijd aan andere mensen mag vragen of zij papa en mama hebben gezien. Denk aan de vraag ‘Ik ben Lucas, heb jij mijn mama gezien?’. Ik dacht dat hij er in eerste instantie wat jong voor zou zijn, maar het meegeven kan nooit kwaad. In combinatie met een bibliotheek boek over verdwalen was dit een goede match. Toen ik in de supermarkt iets achter hem liep, hoorde ik Lucas deze vraag stellen aan een dame. Een fijne bevestiging dat hij genoeg vertrouwen heeft om op een vreemde af te stappen en deze vraag te stellen. Hij bleef om zich heen kijken en hij zag mij toen gelukkig weer staan, de opluchting in zijn ogen zal ik niet snel vergeten. Ook herkenbare plekken aanwijzen doen we regelmatig; je weet nooit waar het goed voor kan zijn.
Gepersonaliseerde SOS producten voor een veilig gevoel
Sinds we naar de Efteling zijn geweest en we daar een dag met een gouden randje hebben beleefd, vond ik het een fijn idee dat Lucas bepaalde gegevens bij zich draagt. Mocht hij op zo’n drukkere locatie toch verdwalen of uit het zicht zijn, dan kunnen anderen ons telefoonnummer bellen en zijn gegevens bekijken. Voor ons werkt het in ieder geval geruststellend dat hij iets bij zich draagt. We hebben daarom speciale SOS bandjes laten maken bij Goedgemerkt met zijn naam en ons nummer, maar hij draagt tegenwoordig ook een SOS naamplaatje als ketting zodra we naar een drukkere omgeving gaan met veel mensen. Hij is er hartstikke trots op, maar we hebben hem ook duidelijk de functie ervan uitgelegd. Als hij ons niet kan zien of vinden, dan kan hij het mooie armbandje of de ketting tonen zodat anderen hem kunnen helpen en we weer veilig samen zijn. We zijn erg te spreken over de kwaliteit én functionaliteit van de producten. We hebben er al eerder handige bestellingen geplaatst voor onder andere naamstickers die veel worden gebruikt op de opvang en in kleding. Wij zijn fan!
Nogmaals: het is mijn grootste nachtmerrie dat ons dit op een dag overkomt, maar je kunt maar beter voorzorgsmaatregelen nemen. Op vakantie, het strand, in de stad, in een pretpark… Ik moet er niet aan denken, maar tegelijkertijd is het goed om er samen bij stil te staan. Als het dan toch gebeurt, dan zorgen deze praktische tips hopelijk alsnog voor een voorspoedige afloop.
Veel liefs, Dagmar