Ons boodschappenlijstje als gezin van 3 personen

Ons boodschappenlijstje als gezin van 3 personen

Vandaag vertel ik je met veel plezier over ons boodschappenlijstje als gezin van 3 personen. Binnenkort krijgen we er een kleintje bij en gaan we het leven vieren met z’n vieren. Tot die tijd kunnen we nog even genieten van deze bijzondere periode samen, want het komt nooit meer terug. Als gezin van drie personen doen we twee keer per week boodschappen. We doen één keer per week grote boodschappen en tussendoor een keer kleinere. Lucas eet met ons mee en hij vindt gelukkig tot nu toe alles lekker. Ik vertel je meer over ons boodschappenbudget, waar we onze boodschappen doen en wat we zoal per week kopen. Lees je mee?

Ons budget voor boodschappen

Voor een week aan boodschappen houden we rekening met het bedrag van tussen de 80 en 110 euro per week. Daar zitten de luiers al bij in, net als verzorgingsproducten voor Lucas en voor ons als ouders. Denk aan shampoo, tandpasta etc. Ook bevat dit budget voer en kattenbakspul voor Poes. Wasmiddel en andere huishoudelijke producten kopen we overigens ook van dit budget. De ene keer zitten we onder dit budget of precies in. We gaan er eigenlijk zelden overheen. Ook vinden we het heel gezellig wanneer dierbaren met ons mee eten, daar houden we uiteraard ook rekening mee als we boodschappen doen. We koken dagelijks iets vers en houden daarnaast ook van lekkere tussendoortjes. We vinden het belangrijk dat we voeden in plaats van vullen, zodat je energie hebt om te doen waar je blij van mag worden.

Waar doen wij onze boodschappen?

Wij doen onze boodschappen voornamelijk bij de Lidl en de Albert Heijn, deze supermarkten zitten bij ons om de hoek. Ook bestellen we de zwaardere spullen via Picnic. Via Picnic doe ik vaak wat grotere boodschappenen ik vind het ook heerlijk om met Lucas even te wandelen naar de Lidl. Dan lopen we via het park en langs de kinderboerderij, dat maakt het tot een gezellige route. Eenmaal in de supermarkt vindt Lucas het leuk om te helpen en vaak kijken we dan nog even in de dierenwinkel naar de vogels. Zo maken we er een gezellig ‘uitje’ van, hebben we onze beweging gehad en heeft het ook nog een praktisch doel.

Een weekmenu maken voor ons gezin

Ik maak eerst een weekmenu om te kijken welke ingrediënten we allemaal nodig hebben voor de komende week. Aan de hand van het weekmenu ontdek ik wat we nog in huis hebben en wat er op het boodschappenlijstje moet. Ook zie ik dan vaak nog wat handigs liggen wat we kunnen inzetten voor de gerechten van de komende week of ik pas het weekmenu aan op wat er nog in de koelkast ligt. Zo voorkom je onnodige voedselverspilling. Ook scheelt het een hoop tijd als je al weet wat je gaat eten, zodat je niet last minute inspiratieloos nog wat moet verzinnen terwijl de kans groot is dat je het niet in huis hebt. Wij vinden het een handig ‘systeem’ en voor ons werkt het erg goed, maar voor Lucas waren we uiteraard een stuk spontaner met eten.

Ons boodschappenlijstje voor een gemiddelde week

Ons gezin bestaat nu nog uit drie personen; 2 volwassenen, een peuter en een kat. Poes hebben we een ‘upgrade’ gegeven en ze eet tegenwoordig Whiskas. Ook kopen we wekelijks kattengrind voor haar bak. Ons gemiddelde lijstje wordt samengesteld op basis van wekelijks 7 keer ontbijten, lunchen en avondeten. Meestal begint het lijstje met vers fruit en groente. We hebben eigenlijk altijd een gevulde fruitmand waar voor iedereen wat lekkers tussenzit. Lucas is dol op mango, kiwi’s, mandarijnen en appels bijvoorbeeld. Wij eten ook wat vaker bananen en druiven. Ook zie je standaard komkommers en tomaatjes in het mandje liggen, net als paprika’s. Die snijden we graag voor een gezond tussendoortje of voor bij het avondeten. We kopen standaard melk en eieren, maar ook een toetje. De maaltijden voor de avond variëren van gerechten met pasta tot aardappels of rijst. Daar combineren we vlees, vis of vega bij met verse groente. Ook verse soep maken we wekelijks graag.

Qua drinken kopen we wekelijks limonade, thee, appelsap en een frisdrank naar keuze. Ook mag lekker brood niet ontbreken, daar ben ik vooral erg dol op. Natuurlijk hoort er ook broodbeleg bij, maar dat hangt even af van hoeveel we nog in huis hebben. In de vriezer liggen standaard groentes en wat snacks die we aanvullen. Over snacks gesproken, vaak halen we wat lekkers in huis in de vorm van chips, koekjes en noten. Vervolgens sluit ik het boodschappenlijstje af met verzorgingsproducten en huishoudelijke items die we nog nodig hebben.

Handig lijstje als checklist voor de boodschappen

In mijn bullet journal heb ik een handige lijst met allerlei producten in categorieën ingedeeld, zodat ik zeker weet dat ik niets vergeet. Zo hoef ik niet elke keer weer iets nieuws te verzinnen, maar kan ik altijd even het lijstje erbij pakken om te controleren of ik niets ben vergeten voor de weekboodschappen. Een aanrader!

We doen zowel een keer grote als kleine boodschappen gedurende een week. Ook ben ik erg benieuwd of ons budget zal veranderen zodra we met z’n vieren zijn. Ik vind het fijn om te letten op aanbiedingen en recepten op basis van wat we al hebben, vaak scheelt dat een hoop geld. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen hoe we de weekboodschappen aanpakken als gezin van drie personen.

Welk budget hou jij in gedachten voor weekboodschappen?

Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Dit bericht heeft 4 reacties.

 1. Rachel

  Wat leuk dat je ook hierover een artikel hebt geschreven, wij proberen altijd met z’n tweeën rond de 50-60 euro te zitten per week. De ene keer hebben we maar 30 omdat we dan veel rijst of pasta gerechten eten

 2. Tamara

  Grappig om eens van een ander te horen wat ze uitgeven aan boodschappen. Wij zijn met zijn tweeën, mijn dochter en ik, en probeer altijd wel onder de €60,- te blijven. Moet eerlijk bekennen dat dat niet altijd even goed lukt, omdat we regelmatig wel een oma of opa hebben die blijft eten. Zelf deed ik altijd bij de AH boodschappen, maar merkte iedere keer dat ik ruim 40 euro kwijt was voor slechts een paar boodschapjes. Tegenwoordig probeer ik vaker naar de Jumbo te gaan en tot mijn verbazing blijf ik daar vaak hangen op de 30 euro!
  Tamara onlangs geplaatst…10x feitjes over Dr. Martens die je waarschijnlijk nog niet wist!My Profile

 3. Kirsty

  Wat knap dat jullie met zijn drieën en met Poes erbij maar tussen de 80-110 per week kwijt zijn! Wij zijn met zijn tweeën (kosten voor de katten tel ik niet mee omdat ik dat vaak online groot insla) voor de boodschappen al blij als wij “maar” 100 euro kwijt zijn bij de AH voor een week. Daar zitten dan wel dingen zoals deodorant en shampoo bij in. Ik probeer er wel wat beter op te letten dat we niet teveel uitgeven, want als ik er niet oplet dan geef ik zo 150 euro uit. Nu moet ik ook wel zeggen dat we precies de dingen die relatief duur zijn veel eten, zoals kaas en vlees (of vervangers) en dan drinken we in het weekend ook nog wel graag een drankje wat weer het nodige kost.

 4. Sylvia

  Wij zijn met z’n tweeën wekelijks 40 à 50 euro kwijt, daar zitten ook dingen als tandpasta en wasmiddel bij. Ik maak op zondag een weekmenu op basis van spullen die nog in de vriezer liggen (denk aan soep en vlees) en de reclames van die week. Op zondagmiddag halen we de grote spullen, op woensdag haal ik vaak nog wat kleine dingen (zoals verse groente voor de tweede helft van de week en brood). Ik moet er wel bij zeggen dat wij vaak ’s middags op ons werk eten (al neem ik meestal zelf brood mee) en dat mijn vriend de helft van de week ook ’s avonds op zijn werk eet. Dat scheelt natuurlijk. Desondanks zijn we beiden tevreden; er is altijd genoeg in huis en we gooien weinig dingen weg.

Geef een antwoord

CommentLuv badge