Blog

Ons boodschappenlijstje als gezin van 3 personen

tomaten moestuin dagmar valerie

Vandaag vertel ik je met veel plezier over ons boodschappenlijstje als gezin van 3 personen. Binnenkort krijgen we er een kleintje bij en gaan we het leven vieren met z’n vieren. Tot die tijd kunnen we nog even genieten van deze bijzondere periode samen, want het komt nooit meer terug. Als gezin van drie personen doen we twee keer per week boodschappen. We doen één keer per week grote boodschappen en tussendoor een keer kleinere. Lucas eet met ons mee en hij vindt gelukkig tot nu toe alles lekker. Ik vertel je meer over ons boodschappenbudget, waar we onze boodschappen doen en wat we zoal per week kopen. Lees je mee?

Ons budget voor boodschappen

Voor een week aan boodschappen houden we rekening met het bedrag van tussen de 80 en 110 euro per week. Daar zitten de luiers al bij in, net als verzorgingsproducten voor Lucas en voor ons als ouders. Denk aan shampoo, tandpasta etc. Ook bevat dit budget voer en kattenbakspul voor Poes. Wasmiddel en andere huishoudelijke producten kopen we overigens ook van dit budget. De ene keer zitten we onder dit budget of precies in. We gaan er eigenlijk zelden overheen. Ook vinden we het heel gezellig wanneer dierbaren met ons mee eten, daar houden we uiteraard ook rekening mee als we boodschappen doen. We koken dagelijks iets vers en houden daarnaast ook van lekkere tussendoortjes. We vinden het belangrijk dat we voeden in plaats van vullen, zodat je energie hebt om te doen waar je blij van mag worden.

Waar doen wij onze boodschappen?

Wij doen onze boodschappen voornamelijk bij de Lidl en de Albert Heijn, deze supermarkten zitten bij ons om de hoek. Ook bestellen we de zwaardere spullen via Picnic. Via Picnic doe ik vaak wat grotere boodschappenen ik vind het ook heerlijk om met Lucas even te wandelen naar de Lidl. Dan lopen we via het park en langs de kinderboerderij, dat maakt het tot een gezellige route. Eenmaal in de supermarkt vindt Lucas het leuk om te helpen en vaak kijken we dan nog even in de dierenwinkel naar de vogels. Zo maken we er een gezellig ‘uitje’ van, hebben we onze beweging gehad en heeft het ook nog een praktisch doel.

Een weekmenu maken voor ons gezin

Ik maak eerst een weekmenu om te kijken welke ingrediënten we allemaal nodig hebben voor de komende week. Aan de hand van het weekmenu ontdek ik wat we nog in huis hebben en wat er op het boodschappenlijstje moet. Ook zie ik dan vaak nog wat handigs liggen wat we kunnen inzetten voor de gerechten van de komende week of ik pas het weekmenu aan op wat er nog in de koelkast ligt. Zo voorkom je onnodige voedselverspilling. Ook scheelt het een hoop tijd als je al weet wat je gaat eten, zodat je niet last minute inspiratieloos nog wat moet verzinnen terwijl de kans groot is dat je het niet in huis hebt. Wij vinden het een handig ‘systeem’ en voor ons werkt het erg goed, maar voor Lucas waren we uiteraard een stuk spontaner met eten.

Ons boodschappenlijstje voor een gemiddelde week

Ons gezin bestaat nu nog uit drie personen; 2 volwassenen, een peuter en een kat. Poes hebben we een ‘upgrade’ gegeven en ze eet tegenwoordig Whiskas. Ook kopen we wekelijks kattengrind voor haar bak. Ons gemiddelde lijstje wordt samengesteld op basis van wekelijks 7 keer ontbijten, lunchen en avondeten. Meestal begint het lijstje met vers fruit en groente. We hebben eigenlijk altijd een gevulde fruitmand waar voor iedereen wat lekkers tussenzit. Lucas is dol op mango, kiwi’s, mandarijnen en appels bijvoorbeeld. Wij eten ook wat vaker bananen en druiven. Ook zie je standaard komkommers en tomaatjes in het mandje liggen, net als paprika’s. Die snijden we graag voor een gezond tussendoortje of voor bij het avondeten. We kopen standaard melk en eieren, maar ook een toetje. De maaltijden voor de avond variëren van gerechten met pasta tot aardappels of rijst. Daar combineren we vlees, vis of vega bij met verse groente. Ook verse soep maken we wekelijks graag.

Qua drinken kopen we wekelijks limonade, thee, appelsap en een frisdrank naar keuze. Ook mag lekker brood niet ontbreken, daar ben ik vooral erg dol op. Natuurlijk hoort er ook broodbeleg bij, maar dat hangt even af van hoeveel we nog in huis hebben. In de vriezer liggen standaard groentes en wat snacks die we aanvullen. Over snacks gesproken, vaak halen we wat lekkers in huis in de vorm van chips, koekjes en noten. Vervolgens sluit ik het boodschappenlijstje af met verzorgingsproducten en huishoudelijke items die we nog nodig hebben.

Handig lijstje als checklist voor de boodschappen

In mijn bullet journal heb ik een handige lijst met allerlei producten in categorieën ingedeeld, zodat ik zeker weet dat ik niets vergeet. Zo hoef ik niet elke keer weer iets nieuws te verzinnen, maar kan ik altijd even het lijstje erbij pakken om te controleren of ik niets ben vergeten voor de weekboodschappen. Een aanrader!

We doen zowel een keer grote als kleine boodschappen gedurende een week. Ook ben ik erg benieuwd of ons budget zal veranderen zodra we met z’n vieren zijn. Ik vind het fijn om te letten op aanbiedingen en recepten op basis van wat we al hebben, vaak scheelt dat een hoop geld. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen hoe we de weekboodschappen aanpakken als gezin van drie personen.

Welk budget hou jij in gedachten voor weekboodschappen?

Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.