Blog

Onze ervaring met de puppytijd in het gezin: jonge kinderen en een hond

Wanneer je als gezin besluit om een hond in huis te nemen, begint er een spannende en unieke periode. Van oriënteren welk ras het beste bij het gezin past tot de ontmoeting met het nestje bij de fokker; laat de voorpret maar beginnen! En na een tijdje mag de pup mee en breekt er een bijzondere fase aan, de puppytijd. Deze fase is niet alleen een tijd vol ontdekkingen en plezier voor de nieuwe viervoeter, maar biedt ook een prachtige kans voor kinderen om te leren en te groeien. In deze blog vertel ik jullie meer over de waardevolle lessen die de puppytijd met zich meebrengt, maar ook over de uitdagingen die we hebben ervaren met het gezin.

De puppytijd: samen zorgen voor de hond

Een puppy in huis brengt direct leven en vreugde met zich mee. Voor kinderen is het vaak liefde op het eerste gezicht. Het knuffelen, spelen en simpelweg samen zijn zorgt voor een sterke band tussen kind en hond. Deze vriendschap is niet alleen hartverwarmend, maar kan ook bijdragen aan de emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze leren wat het betekent om voor een ander te zorgen en ervaren onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit.

De pup opvoeden in combinatie met het jonge gezin

Een puppy opvoeden vraagt om verantwoordelijkheid en discipline, iets waar kinderen veel van kunnen leren. Het dagelijks verzorgen van de puppy, zoals voeren, uitlaten en het schoonhouden van zijn omgeving, leert kinderen belangrijke levensvaardigheden. Door taken te verdelen binnen het gezin, leren kinderen om samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Het is daarbij belangrijk om leeftijdsgebonden taken toe te wijzen, zodat kinderen niet overbelast raken maar wel betrokken blijven. Zo blijft het leuk en wordt het geen ‘moetje’.

Je hebt geduld nodig als gezin met puppy… véél geduld

De opvoeding van een puppy gaat niet altijd van een leien dakje. Er zullen momenten zijn van frustratie, vooral wanneer de puppy ondeugend is of niet meteen luistert. Deze situaties bieden waardevolle lessen in geduld en doorzettingsvermogen. Kinderen leren dat het tijd en consistentie kost om resultaten te zien en dat het belangrijk is om niet op te geven. Dit zijn lessen die hen hun hele leven van pas zullen komen.

De uitdagingen van een jonge hond in huis

Het is belangrijk om ook stil te staan bij de minder leuke aspecten van de puppytijd. Bijvoorbeeld het bijtgedrag van puppy’s. Onze hond Bodhi zorgde ervoor dat ik regelmatig met beschadigde armen rondliep, wat zowel pijnlijk als geen gezicht was. Dit bijtgedrag is normaal voor puppy’s die hun omgeving verkennen en hun tanden wisselen, maar het is wel iets waar je als gezin extra op moet letten, vooral met jonge kinderen in huis.

Daarnaast kunnen puppy’s behoorlijk ondeugend zijn. Ze zien speelgoed, schoenen en andere spullen vaak als interessante objecten om mee te spelen of op te kauwen. Hoewel ons speelgoed meestal ongedeerd bleef, pakt onze hond Bodhi (1 jaar, een Nova Scotia Duck Toller Retriever) nog steeds weleens stiekem een schoen als een soort trofee. Het is belangrijk om een veilige en puppy-proof omgeving te creëren door waardevolle en gevaarlijke spullen buiten bereik te houden. Ook het aanleren van het verschil tussen wat wel en niet mag, vraagt om geduld en consistentie.

Een puppy heeft, net als mensen, zijn eigen persoonlijkheid en behoeften. Kinderen leren al snel dat niet elke dag hetzelfde is en dat de puppy soms extra rust of zorg nodig heeft. Dit leert hen respect en empathie voor anderen, ongeacht of het nu om dieren of mensen gaat. Ze leren om te kijken naar de signalen van de puppy en hierop te reageren, wat hun sociale en emotionele intelligentie ten goede komt. Wanneer jullie overwegen om een puppy in huis te nemen, bedenk dan dat dit meer is dan alleen het verwelkomen van een nieuw huisdier. Het is het begin van een prachtige en leerzame reis voor het hele gezin, met zowel hoogte- als dieptepunten.

2 tips die we toch maar hebben toegepast bij onze hond

  • Puppy-proof je huis: Zorg ervoor dat je huis veilig is voor je puppy. Verwijder giftige planten, berg kleine voorwerpen op die kunnen worden ingeslikt, en bescherm kabels en snoeren. Op deze manier voorkom je ongelukken en help je je puppy veilig te houden tijdens zijn ontdekkingstochten. Ik heb mijn huis nooit kindproof gemaakt, maar… dat met de komst van Bodhi was het tóch nodig.
  • Ontprikkelen: Door voldoende rust te bieden aan je puppy, help je hem niet alleen fysiek te groeien, maar ook mentaal gezond en evenwichtig te ontwikkelen. Ik dacht dat een pup zelf de rust kon pakken, maar net als bij kinderen moet je het hen aanleren. Ze genieten volop van vrijheid, maar gaan ook eenmaal goed op rust en regelmaat. Net als baby’s hebben puppy’s veel slaap nodig voor hun ontwikkeling. Zorg voor een regelmatig slaapritme door je puppy op vaste tijden rust te gunnen. Vooral na het spelen, eten of training heeft je puppy rust nodig om te herstellen.

Geniet van elke stap, elke kwispelende staart en elke natte neus!

Liefs, Dagmar

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.