Blog

Winterproof – Onze tuin is weer klaar voor het najaar!

tuinkachel dagmar valerie

Afgelopen weekend maakten we onze tuin winterproof en dat voelde meer dan goed. Het zonnige seizoen met de warme temperaturen is nu echt achter de rug en de dagen worden korter. Dat vraagt niet alleen om cozy sweaters en dampende koppen thee, maar ook om de tuin klaar te maken voor de komende periode. De koudere dagen zorgen ervoor dat het buitenleven naar de achtergrond verdwijnt en er meer van binnen wordt genoten. Toch is het ook heerlijk om lekker bij de tuinkachel te zitten met plaids en te kijken naar de indrukwekkende sterrenhemel. Ik had al een tijdje in mijn hoofd om de tuin klaar te maken voor het najaar, waarbij er wat gesnoeid moest worden en de tuin een kleine metamorfose mocht ondergaan. Inmiddels is het helemaal gelukt en daar ben ik ontzettend blij mee!

We hebben geen gigantische tuin, maar toch is het wel echt even een klusje die je met elkaar moet oppakken om er doorheen te vliegen. Tuinieren is een fijne bezigheid waarbij je het hoofd lekker leeg kunt maken en het is dan ook geen straf om in de tuin bezig te zijn. Maar het is wel intensief en niet iets wat je ‘even’ zelf oppakt. Ik vond het heel erg fijn dat we er hulp bij kregen en inmiddels is de groene kliko niet voor niets tot aan de nok gevuld. Hij kan amper dicht en er is hard gewerkt! Het resultaat mag er zijn; de tuin ziet er weer lekker opgeruimd en fris uit om het najaar tegemoet te gaan. We zijn winterproof!

Wanneer je de tuin klaar gaat maken voor het najaar, dan moet je daar een goed moment voor kiezen. Je kunt het beste de vrieskou voor zijn, zodat de planten die hier minder goed tegen kunnen niet bevriezen. Dit heeft namelijk gevolgen voor volgend jaar, waardoor je minder van de planten kunt genieten. Wij hadden geluk, het zonnetje scheen nog volop en de temperaturen waren aangenaam. We plaatsen de kliko in het midden van de tuin en iedereen nam een kant voor zijn of haar rekening. Er werd geveegd, het onkruid werd uit de tuin verwijderd, we snoeiden takken en harkten de boel goed aan. We maakten de tuinmeubels schoon, plaatsten de items op een goede plek zodat deze niet weg zullen vliegen bij stormachtige dagen en verdeelden nog wat beter de planten die meer ruimte nodig hadden. De aarde in onze tuin is erg vruchtbaar, waardoor werkelijk alles ontzettend goed groeit. Een luxe natuurlijk, maar daardoor moet je wat extra moeite doen om het groen wat verder in te perken. Mijn moestuin werd geleegd zodat de aarde bij kan komen van afgelopen seizoen en volgend jaar weer kan knallen. De laatste appels werden geplukt en we hebben er een heerlijke appeltaart van gemaakt. Uit eigen tuin smaakt alles nóg beter!

Het was erg lekker om de tuin klaar te maken voor de koudere dagen en ik ben blij dat we deze taak van mijn lijstje af kunnen vinken. Ik werd er een beetje onrustig van, omdat elk moment de vrieskou ons land binnen kan komen. Een geruststellende gedachte dat we er nu op tijd bij zijn en we kunnen genieten van een opgeruimde tuin die klaar is voor de winter.

Ben jij veel in de tuin te vinden en heb je groene vingers?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.