Wist je dat ik vroeger cactussen liet doodgaan? Ik had totaal geen gevoel voor planten, het verzorgen van de tuin of inzicht wat je allemaal met bloemen zou kunnen doen. De afwezigheid van groene vingers leek nooit meer goed te komen, maar op wonderbaarlijke wijze verzorg ik nu tientallen planten in en om het huis. De tuin ziet er goed (en levendig!) uit en de kamerplanten zijn groots en groen. Je kunt mij zelfs tegenwoordig een plantaholic noemen! Daarom een artikel met hoop, mocht je je ook herkennen in het feit dat cactussen bij jou in de overlevingsmodus moeten.
Kies planten waar je blij van wordt
Mijn eerste tip als je geen groene vingers hebt; kies planten uit waar je oprecht heel blij van mag worden. Welke plantjes vind je grappig, vrolijk en gezellig staan? Die verdienen een plekje in jouw woning. Je koopt wat leuke potjes erbij, zet de planten er goed rechtop in en doet er nog wat extra potgrond bij. Tot zover is het kunstje te doen. En dan? Dan zijn er verschillende manieren om deze planten in leven te houden. Ten eerste zet je de planten op een zichtbare plek zodat je er van kunt genieten én het een soort reminder mag vormen dat je de planten moet verzorgen. De planten niet verzuipen of laten uitdrogen is natuurlijk een opgave, daarom kan jouw (digitale) agenda een handje helpen. Zet een melding in je agenda dat je de plant wekelijks wilt verzorgen en je bent klaar! Is dit het echt? Yes, de plantparty kan beginnen!
Monstera Deliciosa en pannenkoekenplantjes, maar ook bamboe
Er zijn ingewikkelde planten die veel aandacht en verzorging nodig hebben, maar er zijn gelukkig ook planten die met minder gelukkig zijn. Kies bijvoorbeeld een grote plant uit zoals de Monstera Deliciosa (ook wel gatenplant genoemd) waardoor je gelijk een mooie eyecatcher in de woonkamer kunt plaatsen. Of kies voor een schattig pannenkoekenplantje die al snel stekjes (plantbaby’s!) maakt. Ook bamboe kan erg gezellig staan en is makkelijk te verzorgen. Maak het jezelf niet lastig en geniet van de groeiende en groene familie!
Groene vingers voor buiten
Je kunt binnen aardig de boel op de rit hebben, maar wat doe je dan met de tuin? Het begint bij het aanleggen van een vriendelijke tuin die je aanspreekt. Als jij energie krijgt van deze omgeving, dan hou je het ook graag netjes en verzorg je de tuin met meer aandacht en liefde. Het klinkt simpel, maar soms is het niet veel ingewikkelder dan dit. Doe het met plezier en passie en je voelt de energie stromen. Die blijdschap kan je vergroten door bijvoorbeeld regelmatig even het onkruid weg te halen tussen de tegels. Je poetst de tuinmeubels wat op, maakt de garagedeur schoon en controleert of deze aan vervanging of opknapbeurt toe is. En check ook gelijk even het hekwerk; maak het goed schoon en bekijk of alles naar behoren functioneert. Ook kan je makkelijke planten en bloemen in de bakken plaatsen en in het najaar is het tijd om de planten wat bij te knippen. Doe je het niet? Dan is er nog geen man overboord, want de natuur regelt gelukkig veel zelf. Toch kan het handig zijn om even online te bekijken wat je kunt doen om plant X of boompje X wat extra’s te bieden. Als je er twee keer per jaar (in het voorjaar en najaar) even naar omkijkt, dan is dat echt voldoende. Tussendoor kan je het een beetje bijhouden zodat je er elke dag plezier door mag beleven.
Zo zie je maar dat groene vingers helemaal niet ingewikkeld zijn om te ‘kweken’. Ik was iemand die zelfs haar cactussen niet in leven kon houden en nu genieten we van een stralende tuin en mooie kamerplanten in huis. Jaren geleden had niemand dit nog verwacht, nu is het verzorgen van deze planten een routineklusje geworden.
Heb jij groene vingers of ben je niet zo handig met planten? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, geef de moed niet op want er is hoop!
Veel liefs, Dagmar
Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef