Waardoor voel jij je thuis?
Hoera, de hypotheek is rond en het huis is officieel van ons ❤️ Nu écht genieten #home #new #first #home #happy #dream

Waardoor voel jij je thuis?

Zijn het de persoonlijke spulletjes of is het vooral de sfeer? Zijn het de meubels of juist de herinneringen? De afgelopen weken speelde de vraag wat een huis tot een thuis maakt regelmatig op. Mijn vriend en ik zitten midden in een flinke verhuizing en hebben net onze eerste woning gekocht. Ook jaren terug dacht ik vaak na over deze vraag…

Mijn halve familie komt uit Kraków (Polen) en deze stad heb ik altijd als mijn tweede thuis beschouwd. We gaan er dan ook nog regelmatig terug;  flink knuffelen met mijn opa en oma en mooie plekken bezoeken. Ik kom er altijd helemaal opgeladen en vol energie weer van terug inclusief mooie herinneringen die ik koester. Haha ik beken; natuurlijk kan ik bijna een nieuwe harde schijf aanschaffen van alle foto’s die ik er elke keer maak. Maar wat maakt deze stad tot mijn tweede thuis? Is het mijn familie of juist de mooie cultuur? Zijn het de prachtige gebouwen of juist de mensen die er wonen?

Ook bij mijn moeder voel ik mij volledig thuis, zij woont ontzettend leuk en ik heb heel veel bewondering voor haar. Mijn moeder is echt mijn voorbeeld én beste vriendin door dik en dun. We hebben samen veel meegemaakt en staan klaar waar nodig om het lachen, maar ook de tranen met elkaar te delen. Wat maakt dat ik mij altijd bij mijn moeder thuis voel? Is het de overload aan liefde en warmte?

Nu mogen mijn vriend en ik van een huis een thuis maken en dat is nog een flinke klus. Verhuizen moet je écht niet onderschatten en het klussen al helemaal niet. Een intensieve periode is aangebroken, maar je krijgt er ook energie voor terug als je ziet dat het huis elke dag een beetje meer onze plek begint te worden. En wat extra leuk is? Iedereen die binnenkomt voor het eerst om ons huis te bekijken, voelt en zegt hetzelfde: het huis heeft ‘iets’ waardoor je je er gelijk goed voelt.  En dat terwijl het helemaal leeg staat op emmers met verf, tape, kwasten en eten & drinken na! Dat ‘iets’ hebben wij ervaren als een onmiddellijke klik, een huis gevuld met positieve energie en warmte. Je doet de deur open, stapt naar binnen en je wordt erdoor omringd. Gelukkig zijn wij niet de enige die dit hebben ervaren, maar voelen anderen het ook zo.

house is made of walls and beams; A home is built with love and dreams. 

We zijn nu druk bezig om ons thuis te creëren en op te bouwen, maar dat doen we niet alleen. We worden ontzettend goed geholpen door lieve vrienden en familie die spontaan langskomen om een steentje bij te dragen door te klussen of te koken of lekker bij te kletsen en van alle kanten krijgen we steun. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor, het geeft energie en het huis voelt alsof het van ons allemaal is en dat voelt goed. Waar ik achter ben gekomen? Samen maken we het tot een thuis!

Home is where the heart is!

Wat maakt dat jij je ergens thuis voelt? 

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 34 reacties.

 1. Celeste

  Aaah wat een mooi artikel! Goed over nagedacht ook. Sinds ik op kamers zit (wat helemaal niet bevalt) denk ik ook steeds vaker hierover na. Want de reden dat ik niet op mijn kamer blijf, maar toch iedere dag naar huis ga, is omdat ik me er niet thuis voel. Ik denk dat ik me pas ergens thuis voel als ik leuke mensen om mee heen heb waar ik om geef. Want of ik nu op vakantie ben met mijn familie, thuis zit of bij vrienden logeer, overal voel ik me wel thuis. Ik denk dat lieve mensen op me heen het belangrijkste is voor me. Maar gelukkig zit dat met mijn familie wel goed! En aan jou/jullie wil ik natuurlijk nog even zeggen: heel veel plezier met het inrichting van jullie huisje en geniet er samen lekker van!
  Celeste onlangs geplaatst…Mijn moeder is er klaar meeMy Profile

 2. Kelly

  Wat een interessant onderwerp! Ik voel mij al snel ergens thuis en dat komt vaak door fijne spulletjes, liefde en een mooie plek! Ik voelde mij in mijn appartement al thuis, maar hier in dit huis helemaal omdat wij het meer eigen hebben gemaakt dmv dingen op te hangen etc. Ik vind spulletjes heel erg belangrijk om het net wat gezelliger/huiselijker te maken!
  Kelly onlangs geplaatst…In de maand juli wil ik kunnen zeggen dat..My Profile

 3. Ik voel mij heel snel ergens gemakkelijk, maar echt thuis voelen eigenlijk nergens behalve in mijn eigen huisje, waar mijn huisdieren zijn. Ook het feit dat mijn moeder nu in een huis woont, waar ik nooit heb gewoond, betekend ook dat het niet echt als thuis voelt. Weet niet, ben er misschien een beetje moeilijk mee. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…Mijn Doelen Voor De Maand JuniMy Profile

 4. Marion

  Heel mooi artikel. Ik heb hier ook vaak en best lang over nagedacht. Dat komt omdat wij ons in dit huisje meteen thuis voelde. Dit is ons vierde huisje en bij geen enkele vorige woning hadden we dit gevoel. Terwijl we in ons vorige appartement toch bijna 10 jaar gewoond hebben. Hoe kan het dat je ergens binnenkomt voor de eerste keer en voelt: Dit is het! Heel bijzonder. Dus wat het is? Geen idee. Een gevoel….
  Marion onlangs geplaatst…Bladieblablog #30My Profile

 5. Dita

  Leuk artikel. In ons vorige huis, een appartement moest ik erg wennen. Mijn vriend woonde er al en had dus alles al ingericht enzo. Toen kwam ik er bij wonen, het was de 1e keer dat ik op mijzelf woonde, iemand anders had het dus ingericht en we woonden op 2 hoog terwijl ik ruimte ben gewend. Dit was erg wennen. Na een jaar was ik volledig gewend. Het woonde er super fijn. Nu wonen we sinds aug 2014 in het huis van mn schoonouders, in dezelfde straat als waar ik ben opgegroeid en we hebben alles samen uitgezocht. Ik voelde mij gelijk de 1e avond al thuis. Zo fijn!
  Dita onlangs geplaatst…Recept: Gezonde eierkoekenMy Profile

 6. Justine

  Mooi geschreven! Vooral die afsluiting maakt m; samen maken wij het tot thuis. Dat is het denk ik ook. De liefde, de sfeer en het gevoel dat je bij een plek hebt. Niet dat je spullen er staan of dat je er slaapt. Ben heel blij voor je dat je zon fijne plek hebt gevonden meis <3
  Justine onlangs geplaatst…Ik ga beginnen aan een detox!My Profile

 7. Amy

  Prachtig geschreven Dagmar.. Fijn dat jullie zo’n plek hebben gevonden. Ik denk dat het een combi is van samen met geliefden wonen, huisdieren, eigen spulletjes en een omgeving die je zelf gecreëerd hebt. Veel geluk samen in jullie nieuwe thuis!
  Amy onlangs geplaatst…Twintiger aan het woord: Kim (20) heeft een angststoornisMy Profile

 8. Tiffany

  Ik woon zelf nog thuis, maar ik weet hoeveel werk een verhuis met zich mee brengt. Heel veel succes met van jullie huis een thuis te maken! Een thuis heeft voor mij heel veel te maken met warmte, gezeligheid & liefde.
  Tiffany onlangs geplaatst…Happy journal: shoppen & blog inspiratieMy Profile

 9. angelique

  Het zijn voornamelijk mijn twee mannen, die zorgen ervoor dat waar we ook zijn ik mij 100% op mijn gemak voel. De sfeer vind ik ook wel belangrijk. Er zijn naast mijn eigen huis maar 2 plekken waar ik mij echt op mijn gemak voel en dat is bij mn zus en bij mn schoonmoeder (nooit gedacht dat te zeggen haha)
  angelique onlangs geplaatst…Persbericht | 3-in-1 knuffelsMy Profile

 10. Deisy

  Wat een fijn en liefdevol artikel zeg meis. Voor mij is het -hoe cliché het ook gaat klinken- de mensen waar ik van hou die mijn huis tot een huis maken. Als ik met mijn vriend ergens heen ga dan voel ik mij daar gewoon thuis om dat ik met hem ben. Ik denk dus ook dat een huis wordt gemaakt met een hoop liefde <3
  Deisy onlangs geplaatst…Moodboard nieuwe woning: de badkamerMy Profile

 11. Renske

  Mooi artikel! Voor mijn vriend en mij is het belangrijk het echt samen te doen, zoals jij ook zegt. In ons huis zul je dan ook spullen vinden die ons dierbaar zijn, zoals erfstukken, maar ook meubels waar wij allebei verliefd op kunnen zijn. En gezelligheid! Soms kom ik in huizen waar ik een soort ‘kil’ gevoel krijg. Het is er zo opgeruimd en clean dat ik mij afvraag of er wel wordt geleefd, haha. Eigenlijk voel ik mij al snel ergens thuis. Ik denk dat het ook heeft te maken met de personen met wie je bent. :)
  Renske onlangs geplaatst…My monthly challenges – JuniMy Profile

 12. Frauke

  Mooi gezegd! En het is ook echt zo, uiteindelijk is het de warmte en liefde ergens die iets tot een thuis maken. Ikzelf voel mij bij mijn ouders bijvoorbeeld heel erg thuis, wat ook logisch is want ik ben er met veel liefde opgegroeid. Maar ook in het appartement van mij en mijn vriend voel ik me thuis, het is echt ons gezellige stekje. Eerst was het maar een kale woning, maar door er meubelen met herinnering neer te zetten, leuke foto’s te hangen en het echt tot ‘ons’ te maken, is het een thuis geworden! X
  Frauke onlangs geplaatst…DIY geprinte waterverf kaartenMy Profile

 13. Iris

  Wat een mooi onderwerp is dit en heel interessant om over na te denken! Ik vind het moeilijk om echt uit te leggen wat als een thuis voelt..het is echt een gevoel. Het voelt goed of het voelt niet goed. Vaak helpt de inrichting ook wel, maar een huis kan van zichzelf ook al charme hebben. Goed om over na te denken.
  Iris onlangs geplaatst…Extra serie en muziek tip: NashvilleMy Profile

 14. Ariane

  Dit vind ik ook een moeilijke vraag. ‘Thuis’ is een begrip dat ieder voor zichzelf anders invult. Heel mooi geschreven, dit artikel! Ben benieuwd hoe mijn vriend en ik ons nieuwe huisje in gaan richten om het als thuis te laten voelen!
  Ariane onlangs geplaatst…Moshi MoshiMy Profile

 15. Linda

  Mooi! Ik heb er ook wel eens een artikel over geschreven en over nagedacht.
  Ik denk dat het voor iedereen persoonlijk kan zijn wat maakt dat je je thuis voelt; voor mij zijn herinneringen, persoonlijke spullen waar ik (emotionele) waarde aan hecht en de mensen die erbij zijn heel belangrijk – onmisbaar, eigenlijk. Bij anderen voel ik me thuis door de warmte en sfeer die een huis kan uitstralen en door de mensen die er zijn waar ik van houd.
  Linda onlangs geplaatst…Vreemde zoektermen (1).My Profile

 16. Nina

  Wat een mooi artikel weer Dagmar. Zelf woon ik nog thuis (bij mijn ouders dus, haha) en ik denk dat de aanwezigheid van mijn ouders en mijn zusje thuis, thuis maken. Na een vakantie met school of met vrienden vond ik thuis komen wel weer zo fijn. Ook toen wij in Engeland woonden miste ik Nederland wel een beetje, vooral mijn opas en oma en familie natuurlijk. Ik denk dat de mensen om je heen een gebied tot thuis maken :)
  Nina onlangs geplaatst…SynesthesieMy Profile

 17. Xaviera

  Wat heerlijk dat jullie nieuwe huis gelijk zo goed voelt, fijn als er zo’n goede vibe hangt! Ik denk ook echt dat het een gevoel is wat een huis (of omgeving) als thuis laat voelen.
  Xaviera onlangs geplaatst…New pathMy Profile

 18. Denise

  Wat mooi geschreven! Wij hebben een bordje thuis waarop staat dat thuis is, waar de mensen zijn van wie je houdt. ( de preciese tekst weet ik zo niet). En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens :-)
  Denise onlangs geplaatst…Room make-over wishlistMy Profile

 19. Ja, mooi onderwerp, interessant om over na te denken. Ik kan me heel erg ’thuis’ voelen bij bepaalde mensen. Heerlijk is dat. Maar wat dat dan precies is… vertrouwen? liefde? Compleet jezelf mogen zijn.
  Van een huis je thuis maken doe je misschien dan ook wel met zo’n persoon samen. Huisdieren maken ook heel veel uit.
  Emily Lotus onlangs geplaatst…Weekly Quote #24My Profile

 20. Kim

  Hoe en wanneer… Geen idee! Voor mij is het ook een gevoel dat ik heb, of niet heb. Echt verandering is daar niet in aan te brengen voor mijn idee!
  Kim onlangs geplaatst…“Ik sta nú op het spoor!”My Profile

 21. Amelie

  Wat een mooi artikel! Gaaf dat je familie hebt ik Krakau, (al zeggen Polen geloof ik liever Krakow?), ik was er een paar weken geleden en heb er mijn ogen uitgekeken, zo leuk en mooi was het daar!
  Thuis is voor mij vanalles, ik voel me het meest thuis in mijn studentenkamer, maar ook bij mijn ouders, maar Nederland an sich is thuis en op reis door Peru voelde ik me ook thuis, waar ik me prettig voel, daar is thuis!
  Amelie onlangs geplaatst…NieuwtjesMy Profile

 22. Evelien

  Mooi geschreven Dagmar! Het is de kunst om van een huis een thuis te maken. Een thuis is voor mij; het voelen van warmte, sfeer, gezelligheid, liefde en vertrouwen. Een plek waar je je veilig en geborgen voelt. Ik wens jullie nog veel succes met klussen en maak van jullie mooie huis een mooi thuis!
  Evelien onlangs geplaatst…MTVxILFB BlogfairMy Profile

 23. Esmeralda

  Gewoon wat eigen spulletjes, sloffen en een grote thee-beker. Dat komt al een eind in de buurt.

 24. Sophie

  Ik voel me thuis zodra ik ergens mezelf mag zijn. Waar ik geaccepteerd wordt hoe ik ben en waar ik me op mijn gemak voel. Mijn eigen huisje later zal een thuis worden door het inrichten met eigen zelfgekozen spulletjes zodat het helemaal past bij jezelf!
  Sophie onlangs geplaatst…Jouw verjaardagMy Profile

 25. Anna

  Wat een mooi artikel! Ik denk dat het sowieso goed moet voelen als je er binnenstapt, zoals jij al zegt. Daarna maak je het tot je eigen plek met je eigen meubels en de mensen waar je van houdt en dan wordt het vanzelf een thuis <3
  Anna onlangs geplaatst…REVIEW | REVLON NEARLY NAKED FOUNDATIONMy Profile

 26. Charlotte

  Door jouw blogberichten kijk ik er alleen maar meer naar uit om met mijn vriend te gaan samenwonen. Helaas moeten we nog enkele jaren geduld hebben, vooraleer dat mogelijk is. We wonen namelijk een kleine 100 km van elkaar verwijderd en zijn beiden nog aan het studeren. Maar ik kan niet wachten tot we een plekje hebben dat echt van ons tweetjes is.

  We zijn samen al op citytrip geweest naar Amsterdam en hebben ook al regelmatig enkele dagen bij mij thuis gespendeerd, maar binnenkort gaan we voor enkele dagen naar zee. Naar het appartementje van mijn grootouders. Uiteraard gaan we ook hier, net zoals in Amsterdam, enkele leuke uitstapjes proberen te maken. Maar ik denk dat het deze keer meer zal aanvoelen als een klein weekje samenwonen, omdat we meer tijd binnen zullen doorbrengen. Het appartement is ook groter dan dat van in Amsterdam dat we gehuurd hadden, dus we hebben ook de ruimte om gewoon even neer te ploffen in de zetel en uitgebreid te koken. Ik kijk hier dan ook enorm naar uit. :-)
  Charlotte onlangs geplaatst…Flashback Friday #8 | Studeren, blogprobleempje & autopechMy Profile

 27. Rikst

  Wat toepasselijk haha, ik ga bijna verhuizen! voor mij is dit dus ook een vraag die veel speelt. In mijn nieuwe huisje voel ik me thuis door de tuin en de grote ramen. Maar vooral door de gezelligheid die ik er ga creëren. Zo’n zin in om te verhuizen!! :)

 28. Wij wonen dit jaar 8 jaar in dit huis, maar eigenlijk heb ik me nooit echt op me plek gevoeld hier, ik weet dat het mn thuis is, maar het liefst vertrek ik vandaag nog. Helaas is dit door financiele reden nu niet haalbaar,maar wie weet ooit in de toekomst (het liefst ga ik richting schiedam of vlaardingen)
  PatriciaKleijn onlangs geplaatst…Bloggers Interview: Carolien – lifebyme93.wordpress.comMy Profile

 29. Ik heb het geluk om dit thuisgevoel op twee plaatsen te hebben: In Antwerpen, bij mijn mama, in het appartement waar ik ben grootgebracht en in Montenegro, bij mijn echtgenoot, in ons eigen huisje :) Ik voel me er op beide plaatsen comfortabel en goed :) Liefs! x
  Simovic-Vuceljic Natasa onlangs geplaatst…#7 OchtendmuziekMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge