Pilea Peperomioides, Chinese Money Plant of simpelweg de pannenkoekenplant. Deze retro kamerplant heeft een ultieme comeback gemaakt, want ook in de jaren ’70 was hij ontzettend populair en nu spot je deze trendy plant overal. De naam heeft deze pannenkoekenplant te danken aan de grote ronde bladeren die daardoor precies lijken op een pannenkoek. Het is eigenlijk een ouderwetse plant die in de loop van de jaren in de vergetelheid is geraakt maar nu weer helemaal in opkomst is. En terecht, want het is een vrolijk plantje en je kunt het goed verzorgen en stekken of je nu groene vingers hebt of niet! Ik deel tips hoe je de Pilea kunt onderhouden én hoe je van Pilea baby’s kunt genieten. Enjoy!
Over de Pilea peperomioides alias de pannenkoekenplant
De Pilea is een echte musthave geworden voor iedere plantenliefhebber en interieurlover. Je ziet deze populaire kamerplant opduiken in woontijdschriften en lifestyle magazines, voornamelijk in combinatie met de Scandinavische interieurstijl. Deze compacte, maar groenblijvende planten zijn sfeermakers die je tegenwoordig zelfs spot op Instagram, omdat iedereen graag de groei van zijn pilea baby’s met jou wilt delen. Waar voorheen de cactussen als trending werden gezien, moeten deze toch een beetje plaats gaan maken voor deze vrolijke plant met haar snel groeiende aantal fans. Ook ik ben er volledig voor gevallen en vind het ontzettend leuk om mij bezig te houden met groen in en rondom het huis. Daar mag de rol van Pilea peperomioides niet ontbreken!
De pannenkoekenplant verzorgen, onderhouden en tips
Ik kan uren schrijven en vertellen over deze vrolijke Pilea planten, maar misschien wil je simpelweg graag weten hoe je deze pannenkoekenplant het beste kunt verzorgen en onderhouden. Daarom deel ik wat handige tips voor je, zodat je extra lang van deze mooie kamerplant kunt genieten. Ik kan je alvast voorzien van goed nieuws: de Pilea is niet veeleisend en daardoor toegankelijk voor een breed publiek. Dus of je nu groene vingers hebt of niet, ook jij kunt voor deze kamerplant zorgen. Het is alleen belangrijk dat je de plant in een goede pot zet. Hoe stijlvol de terracotta pot ook is (ja, ik geef het toe: het staat echt prachtig!), ik raad je deze pot toch af omdat deze veel vocht opneemt die juist bestemd is voor de Pilea zelf.
Je maakt de Pilea al ontzettend blij als je deze één á twee keer in de week water geeft, het hoeft niet veel te zijn, maar dat de bodem een beetje vochtig is. Je hoeft de Pilea geen zwemles te geven, pannenkoeken houden immers ook niet van een overload aan water en verliezen dan hun smaak. En hoe aantrekkelijk de naam ‘Pannenkoekenplant’ ook is, ik wil toch even benoemen dat deze plant niet eetbaar is. Hou de groei van de Pilea een beetje in de gaten, mocht deze echt groter worden dan is overpotten zeker aan te raden. Bovendien moet de pot geplaatst worden op een plek waar hij niet in de volle zon zal staan, maar ook niet continu in de schaduw. Half/ half zou ideaal zijn en daar maak je de Pilea intens gelukkig mee.
Pilea baby’s maken – Zo stek je de Pilea peperomioides
Niet alleen de Pilea is populair, het stekken van deze kamerplant ook! Je maakt op een makkelijke en toegankelijke manier je eigen Pilea baby’s, omdat er regelmatig nieuwe stekjes aan de moederplant groeien. Je hebt in ieder geval een grotere plant nodig om dit te kunnen realiseren, maar het vermeerderen door nieuwe Pilea’s te stekken gaat al vrij snel als je de plant maar goed verzorgt. Je herkent de stekjes aan de kleine aftakkingen van de Pilea plant, zowel rondom de plant als aan de stam kunnen deze groeien. Als de plantjes groot genoeg zijn, rond de 5 cm bijvoorbeeld, kan je deze afknippen of snijden van de moeder Pilea. Let hierbij op dat je ook zoveel mogelijk de wortels meeneemt van de Pilea baby om een voorspoedige groei te garanderen.
Vervolgens zet je deze Pilea baby in een beetje water (zelfs dit staat ontzettend leuk!) en wacht je totdat er genoeg wortels aan zitten. En dan kan je de Pilea baby in een vrolijk potje zetten waardoor je er extra van kunt genieten. Het vermeerderen en stekken van de Pilea hoeft niet ingewikkeld te zijn, mits je goed voor de kamerplant zorgt. Geluk vermenigvuldigt zich als je het deelt!
Ik hoop dat je het leuk vond om eens een ‘groen’ artikel te lezen met mijn tips over het verzorgen van dit vrolijke pilea kamerplantje. Ik ben er heel erg blij mee en heb deze in een stolp/vaas gezet waar je aan de bovenkant toch een zuurstofvoorziening hebt. Maar als deze pannenkoekenplant groter zal worden dan ga ik deze verpotten en plaats ik de pilea baby’s onder de stolp. Ik wens je veel plezier toe met jouw Pilea peperomioides!
Heb jij groene vingers? En heb jij je eerste Pilea al in huis?
Dagmar
Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter