Blog

Mijn mini-moestuin en liefde voor schattige plantjes

plantjes 3Ik moet jullie iets bekennen. Of je bent er misschien al achter gekomen via Instagram, maar ik heb een mini-moestuin! En ik ben er nog trots op ook! Want het is niet niks om zo’n moestuintje te onderhouden, dus onderschat het vooral niet. Maar naast het feit dat ik mijn best doe om tomaatjes, paprikaatjes, pompoenen, tuinkers en munt levend te houden (mijn missie!), heb ik ook nog eens een zwak voor ‘schattige’ plantjes…

plantjes 1Weet je waar ik oprecht van kan genieten? Dat je zaadjes in de grond stopt, je geduld moet hebben, je het vooral veel warmte en verzorging geeft en met wat geluk en tijd groeit er dan een sprietje uit de zwarte aarde zo naar het licht toe. Dat is toch schattig?! Je kunt ook denken dat het gewoon iets natuurlijks is, wat het uiteindelijk ook is, maar ik vind het echt een wonderbaarlijk proces. Vooral met tuinkers gaat het als een speer en je kunt het daarna ook nog gebruiken om je eten mee te versieren, win-winsituatie!

De foto hierboven is een week na het plaatsen van de zaadjes gemaakt, kan je het geloven? De pompoenplantjes schoten de lucht in en ik zit nu met Halloween zeker goed, ook de tuinkers was helemaal klaar, de aardbeitjes en de tomaatjes lieten zich ook al zien. Althans, niet de aardbeien en tomaten zelf, maar de plantjes. Ik moet nu wel de pompoenplantjes overplaatsen naar grotere potten, zodat ze genoeg ruimte hebben en niet elkaar wegconcurreren. Het gaat zo hard, superleuk!

SeptemberEen tijdje terug konden jullie in mijn herfst wishlist lezen dat ik ontzettend graag kruidenpotjes zou willen, Hydro Herbs om precies te zijn. Ik spotte deze geweldige kruidenpotjes in de webshop van Rosti Mepal. Oh wat vind ik deze ontzettend handig, want deze Hydro Herbs kruidenpotjes (wat een fancy naam!) bieden de oplossing om kruiden in de keuken vers te houden en het voorkomt dat je kruiden snel uitdrogen. Ik kocht daarom twee kruidensoorten om het te testen, basilicum en munt. September1
De kruiden nemen via het katoenen hydrokoord precies de hoeveelheid water op die ze nodig hebben, waardoor je er minder naar hoeft om te kijken en de kruidenplantjes niet zo snel uitdrogen. Je plaatst het kruidenplantje (in mijn geval basilicum en munt) in de Hydro Herbs pot, vervolgens steek je het hydrokoord met de pin in de aarde en je vult het reservoir met water. Je moet dit bakje wel regelmatig controleren, want het waterpeil zakt natuurlijk wel. Ik koos voor een wit kruidenpotje in de maat medium en een violetkleurige (dit staat heel leuk met het groenige van de plant) kruidenpot in de maat large. Ze staan nu samen te stralen in de keuken, munt gebruik ik graag in koud water voor extra smaak en heet water als muntthee. Basilicum gebruik ik voor in soep, op brood voor een verfrissende smaak of op pizza en aardappeltjes. Het is veelzijdig in te zetten én extra lekker als je het zelf kunt plukken.
IMG_6867
En heb je Hettie de Hedera al ontmoet? Zij was héél erg goedkoop, namelijk een echte euroknaller bij de Jumbo! Mijn vriend en ik gingen boodschappen doen en toen ik deze mini zag kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om haar te laten staan. Toen mijn vriend vroeg waarom ik zo nodig weer een plantje het huis in probeerde te krijgen, antwoordde ik dat hij zo schattig was, zette puppy-eyes op en nu staat deze mini Hedera te shinen naast mijn mini Eiffeltoren en mooie kaarsen in de woonkamer. Welcome home!

plantjes 2Last but not least moet ik het natuurlijk ook nog even meer vertellen over Palmboom Paul. Deze topper kocht ik met mijn vriend bij de Intratuin en het is echt een leukerd. We waren eerst zoekende naar een grote palmboom, maar deze nemen ongelooflijk veel ruimte in beslag en deze kleine was eigenlijk minstens zo leuk en vrolijk. Toen ik deze foto op Instagram plaatste kwamen er zoveel lieve reacties op, dankjewel!

Ik ben niet iemand die continu naar de plantjes omkijkt, maar het water geven en het verzorgen niet zal vergeten. Mijn mini-moestuin speelt zich letterlijk af in de vensterbank, omdat daar het meeste licht te vinden is. Zolang we nog geen ‘buiten’ hebben, geniet ik van het tuinieren op deze manier. Méga groene vingers heb ik niet, maar rustgevend vind ik het wel. En misschien past deze vorm extra goed bij mij, want ik heb in ieder geval de garantie dat er geen smerige beestjes en krioelende engerds tussen mijn plantjes zitten en het kost relatief minder tijd. Handig!

Vind jij een mini-moestuin ook leuk om te onderhouden (welke plantjes heb jij?) of ben je daar niet zo handig mee?

Liefs Dagmar
Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.