Blog

Hoe overleef je een verbouwing met peuter?

verbouwing met peuter

Wij zijn flink aan het verbouwen in huis, zodat we straks klaar zijn voor de komst van ons tweede kindje. De verbouwing hebben we goed voorbereid, omdat we een vrolijke en energieke peuter hebben rondlopen. Dat vraagt daarom om een goede voorbereiding, zodat de verbouwingsperiode soepel en efficiënt kan verlopen. Ik vertel je heel graag hoe we een verbouwing met peuter hebben aangepakt. Ook deel ik waar we aan hebben gedacht nog voordat de verbouwing begon.

Verbouwing met peuter

Een verbouwing met peuter is een indrukwekkende periode. Natuurlijk spelen de omvang van de verbouwing en de impact ervan op de woning een grote rol in de mate waar je rekening mee moet houden voor jouw kind. Ook kan een kind gevoelig zijn voor geluid of emotioneler zijn vanwege de veranderingen in huis; ook dit is persoonlijk. Wij hebben het geluk dat Lucas dol is op klussen en zelf al dagelijks rondloopt met zijn gereedschapskist om schroeven in meubels aan te draaien. Dat maakt ook dat hij vooral erg uitkeek naar klussers over de vloer, hun mooie gereedschap en het helpen door de juiste materialen aan te reiken. Toch wilden we hem graag goed voorbereiden. Wij zijn bezig met grote verbouwingen, omdat het impact heeft op elke ruimte in huis. Letterlijk van het grootste tot het kleinste kamertje; we vervangen alle ramen en kozijnen en krijgen bovendien nieuwe deuren. Het dakkapel werd gerenoveerd, er kwamen nieuwe lampen én natuurlijk een nieuwe babykamer. Veel veranderingen in een relatief korte tijd, maar een goede voorbereiding is het halve werk.

Ontspullen en opruimen als voorbereiding op de verbouwing

We hebben zelf een strakke, maar duidelijk planning aangehouden. Omdat de verbouwing juist impact had op elke ruimte, was het ook nodig om elke ruimte onder handen te nemen. We begonnen met een zeer uitgebreide ontspul sessie, waarbij we meer dan 1100 items weg hebben gedaan. Dát ruimt op! Echt een verademing voor de woning én voor ons; het zorgde letterlijk en figuurlijk voor ruimte. We hebben over uiteenlopende facetten nagedacht; van het voorbereiden van maaltijden tot het zorgen dat we in alle rust toch goed kunnen slapen. Omdat onze slaapkamers ook werden aangepakt, sliepen we op zolder met z’n drieën. We maakten er een gezellig logeerfeestje van.

Een kluskalender maken voor de verbouwing met peuter

Lucas hebben we voorbereid door een kluskalender te maken. Elke dag stond er op de kalender wat er werd gedaan en aangepakt, waar we sliepen (op zolder) en ook wanneer zijn verjaardag zou zijn. Deze viel namelijk in de verbouwperiode en zo konden we samen naar zijn feestelijke dag toeleven. Het klussen beschouwde hij trouwens ook als een feestje, maar toch vonden we het fijn om hem meer duidelijkheid te verschaffen en een tijdsindicatie eraan te koppelen. Structuur helpt kids bij grote veranderingen en aangezien ons huis helemaal op de kop stond leek een kluskalender voor deze verbouwing met peuter ons een leuke oplossing.

Een gezonde omgeving creëren tijdens de verbouwing

We zijn ruim van te voren begonnen met het opruimen van overbodige spullen en hebben kamer voor kamer aangepakt. Decoratie verdween in geschikte dozen zodat het geen stof zou vangen tijdens de verbouwing, afdekzeil werd in huis gehaald en meubels verplaatsten we van te voren zodat het niet op de dag zelf halsoverkop toch nog uit elkaar moest. Ook heb ik al eerder nagedacht over het ruilen van opvangdagen voor Lucas, zodat hij niet de hele tijd in de kou en stoffige omgeving hoefde te spelen. Hoe leuk hij het klussen ook mag vinden, gezondheid voorop.

Gezonde en voedzame maaltijden blijven eten

Ook aan de maaltijden heb ik gedacht, want je moet jezelf tijdens zo’n verbouwingsperiode echt zoveel mogelijk ontlasten met dit soort activiteiten. Althans, voor mij was het een fijn idee om mij om het eten geen zorgen meer te maken. Ik had daardoor al een handig weekmenu samengesteld, boodschappen in huis gehaald en maaltijden voorbereid die toch gezond en snel te bereiden zijn. Ook werd ik ontlast door Mealhero in deze periode. Zij bezorgen je verse maaltijden die je kunt voorbereiden.  Tijdens zo’n periode heb je immers de neiging om te kiezen voor vullend voedsel in combinatie met ongezonde snacks, maar je kunt veel beter kiezen voor gezond en voedzaam als je daar de rust en ruimte voor kunt vinden. Van Mealhero krijg je een slimme stoomoven te leen die elk ingrediënt kan voorbereiden Zo tover je al snel een gezonde maaltijd op tafel voor wanneer je het iets drukker hebt dan anders.

Elke dag bijhouden wat binnen jouw mogelijkheden ligt

Nog een andere tip die ik graag met je wil delen; probeer elke dag bij te houden wat kan. Doordat ze bij ons per kamer gingen verbouwen en ik het in de avond steeds schoonmaakte (stof afnemen, stofzuigen, zeil verplaatsen, spullen onderhouden) was het na de verbouwing ook nog aanpoten, maar het voelde toegankelijker. Bovendien ben je tijdens de verbouwing wel bezig, maar scheelt het alsnog een berg zodra het achter de rug is. Door het bij te houden verminder je stofverspreiding, zit je in een gezondere omgeving en voelt het niet als een totale chaos wat zorgt voor (nog) meer prikkels. Je kunt je nog beter focussen op de verbouwing zelf en elkaar; dat maakt deze tijd overzichtelijk en beter behapbaar. Een verbouwing met peuter is al intens genoeg!

Pak je rust

En de laatste tip die ik graag wil toevoegen aan dit artikel; een verbouwing is voor iedereen intens op een andere manier. Ik ben inmiddels flink zwanger en vond de voorbereidingen echt belangrijk, zodat de verbouwing zelf soepel mocht verlopen. Door de juiste voorbereidingen (en op tijd hiermee te beginnen), kon ik beter ontspannen tijdens de verbouwing en inspelen op de behoefte van dat moment. Het was uiteindelijk daardoor een gestroomlijnd proces, waardoor ik mij ook goed kon richten met mijn aandacht op Lucas. We maakten er een logeerfeestje van op zolder, wat ook extra gezellig was. Met z’n drieën op de matrassen met alle knuffels, kussengevechten en gezelligheid; we kijken daar met veel plezier op terug. Zo maakten we ook deze slaapverandering tot iets heel leuks. De dagen dat Lucas naar de opvang was, werkte ik vanuit huis en werd ik betrokken bij vraagstukken vanuit de klussers omtrent de verbouwing wanneer dat nodig was. Een ideale combinatie die mogelijk was door op tijd te beginnen met de voorbereidingen en voldoende rust te pakken tijdens de verbouwing. Mijn hoofd maalde overigens flink door; ben ik niet iets vergeten en zal alles goed blijven gaan? Maar het eindresultaat overtreft al onze verwachtingen.

Het was een flinke onderneming om  te verbouwen tijdens de zwangerschap met een peuter, maar we zijn heel blij dat ons huis nu de juiste upgrade heeft gehad om straks te genieten met z’n vieren. De woning voelt veel gezonder, lichter en warmer aan. Een feestje om hier prachtige herinneringen met elkaar te kunnen maken.

Ga je ook binnenkort verbouwen? Ik hoop dat je iets aan mijn tips voor verbouwen met een peuter hebt gehad!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.