Blog

Waarom ik niet verder ging studeren…

Op mijn diploma-uitreiking werd mij de vraag gesteld: wat ga ik na mijn opleiding doen? Een glazen bol heb ik natuurlijk niet en ik zeg nooit nooit, maar ik koos voor het overbrengen van mijn kennis in de praktijk. Ik koos voor een baan waardoor ik mij nu, inmiddels een jaar later, in die functie nog steeds als een vis in het water voel. Ik ben marketeer bij een uitgeverij en werk dagelijks met pareltjes: prachtige boeken. Maar waarom ik niet verder ging studeren, vertel ik je in dit artikel… 

Het leven zit vol kansen
Laat ik beginnen met het vertellen dat ik keuzes lang niet altijd maak met mijn verstand. Negen van de tien keer kies ik voor wat mij energie geeft en dat is voor mij de bepalende factor. Toen ik begon met mijn studie (ik heb Bedrijfskunde MER – Management, Economie en Recht gestudeerd in Amsterdam) had niemand de verwachting bij mij dat ik mijn diploma zou halen vanwege mijn gezondheid (voor de nieuwe lezers: ik heb Fibromyalgie en CVS). Maar het tegendeel werd werkelijkheid;  ik bloeide er volledig op. Ik absorbeerde kennis als een spons en genoot van de sprongen die ik mocht maken. Ik groeide als een speer en elke dag werd ik steeds een beetje meer de persoon die ik altijd al zou willen zijn. Ik werd steeds minder afhankelijk van een lichaam dat niet functioneerde door hard te werken, ik werd sterker dan ik ooit was.

Mrs. Efficiëntie
Toen ik mijn propedeuse haalde in het eerste jaar,  vormde dat voor mij de bevestiging: de doktoren en artsen zaten ernaast. Ik was niet afgeschreven voor de maatschappij, mijn leven stond op het punt om te beginnen! En als ik iets zou willen bereiken, dan moest ik mij erin vastbijten en doorzetten, maar ik zou er komen. Een lichaam met beperkingen? Ik begon toen pas beetje bij beetje te accepteren dat ik een lichaam had gekregen vol kansen, want daardoor was ik immers de persoon geworden die ik nu mag zijn. Ik besloot vol voor het studentenleven te gaan waarin ik alles uit mijn studie haalde wat mogelijk was. Ik genoot met volle teugen van de college’s, kansen om te groeien, uitdagingen en hindernissen. Daardoor heb ik het niet alleen bij mijn eigen studie gehouden, maar heb ik ook Studium Excellentie gevolgd, het Honourstraject bewandeld, extra vakken gevolgd bij andere opleiding, Slavische talen aan de UvA gestudeerd, volgde ik Masterclasses, Modejournalistiek… Een flinke lijst en ik heb nog niet eens alles opgenoemd. Mijn nieuwe bijnaam? Mrs. Efficiëntie, want hoe ik dit allemaal combineerde is mij nu eigenlijk een raadsel. Daarnaast had ik namelijk ook mijn bijbaan bij de H&M voor een flink aantal uurtjes per week. Net Hermelien, maar dan zonder zandloper.

‘Heerlijk dat jij weet wat je zou willen worden!’
Vaak kreeg ik de vraag hoe ik zo zeker wist waarvoor ik moest gaan. Misschien leek dat zo, maar in de praktijk was het heel anders. Ik wist namelijk vooral wat ik niet wou en de vraag die de doorslag gaf bij alles wat ik deed was of ik hier echt gelukkig van zou worden. Krijg ik er energie van? Dan ga ik ervoor en pak ik het graag met beide handen aan. Voelt het goed? Dan is dat het belangrijkste, ook al geeft dat lang niet altijd zekerheid. Krijg ik er geen energie van? Dan valt het af. Zo maakte ik mijn keuzes tijdens mijn studie en erna. Toen ik net afgestudeerd was, werd ik bijvoorbeeld omringd door een hele fijne werkomgeving waar ik mij ontzettend goed voelde en tot op de dag van vandaag fluitend naar werk mag gaan. Het is intensief, uitdagend, afwisselend en het voelt als een uit de hand gelopen hobby, niet bepaald als werk. Mijn liefde voor marketing, het schrijven, het coördineren en organiseren kwam tijdens mijn studie al aan de orde, maar in de praktijk was het nog mooier om eraan te werken dan op papier en dat voelde meer dan goed. ‘Dagmarketing’ werd mijn nieuwe bijnaam en deze branche en functie geeft mij nog elke dag energie, hoe pittig en veelzijdig sommige tijden ook kunnen zijn. Alle eerdere cursussen, opleidingen, bijbaantjes en extra vakken komen op wonderbaarlijke wijze terug in de functie die ik nu kleur mag geven. Alle puzzelstukjes zijn op de juiste plek gevallen, maar of ik dit van te voren wist? Absoluut niet!

Een master met een vast programma of aan het werk?
Ik heb heel veel mogen leren tijdens mijn studie, daar heb ik ook een geweldige basis gekregen en ontzettend mogen groeien. Een master leek mij een prachtige bekroning om te mogen halen, maar toen wist ik nog niet dat ik zo gelukkig kon worden van mijn werk als marketeer, waar ik elke dag ook veel mag leren. Dat onderschatten anderen regelmatig, als je werkt stop je niet met leren. Ik ben nog lang niet uitgeleerd en beschik over een inspirerende omgeving waardoor ik mag groeien en ik word tevens uitgedaagd om meer uit mijzelf en de activiteiten te halen. Ik leer elke dag! Choose a job you love and you’ll never have to work a day in your life!

Laat je hart spreken
Ik heb niet gekozen voor een vervolgstudie, maar ik mag elke dag blijven leren en maak keuzes gebaseerd op mijn intuïtie en het volgen van mijn hart. Ik krijg dagelijks veel energie doordat ik met passie en plezier projecten kleur mag geven en daar ben ik erg dankbaar voor, vanzelfsprekend is het namelijk niet. Soms moet je durven springen met je hart, ook al is het onzeker en diep. En zeg nooit nooit, blijf openstaan voor kansen en mogelijkheden om te groeien. Lef en moed geven je de vleugels om te komen waar je wilt zijn. Zet door en durf te kiezen met je hart.

Wat geeft bij jou de doorslag als je een keuze moet maken?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.