Waarom ik niet verder ging studeren…
Enjoy the little things ☀️ #summer #beach #love #enjoy #life #sea

Waarom ik niet verder ging studeren…

Op mijn diploma-uitreiking werd mij de vraag gesteld: wat ga ik na mijn opleiding doen? Een glazen bol heb ik natuurlijk niet en ik zeg nooit nooit, maar ik koos voor het overbrengen van mijn kennis in de praktijk. Ik koos voor een baan waardoor ik mij nu, inmiddels een jaar later, in die functie nog steeds als een vis in het water voel. Ik ben marketeer bij een uitgeverij en werk dagelijks met pareltjes: prachtige boeken. Maar waarom ik niet verder ging studeren, vertel ik je in dit artikel… 

Het leven zit vol kansen
Laat ik beginnen met het vertellen dat ik keuzes lang niet altijd maak met mijn verstand. Negen van de tien keer kies ik voor wat mij energie geeft en dat is voor mij de bepalende factor. Toen ik begon met mijn studie (ik heb Bedrijfskunde MER – Management, Economie en Recht gestudeerd in Amsterdam) had niemand de verwachting bij mij dat ik mijn diploma zou halen vanwege mijn gezondheid (voor de nieuwe lezers: ik heb Fibromyalgie en CVS). Maar het tegendeel werd werkelijkheid;  ik bloeide er volledig op. Ik absorbeerde kennis als een spons en genoot van de sprongen die ik mocht maken. Ik groeide als een speer en elke dag werd ik steeds een beetje meer de persoon die ik altijd al zou willen zijn. Ik werd steeds minder afhankelijk van een lichaam dat niet functioneerde door hard te werken, ik werd sterker dan ik ooit was.

Mrs. Efficiëntie
Toen ik mijn propedeuse haalde in het eerste jaar,  vormde dat voor mij de bevestiging: de doktoren en artsen zaten ernaast. Ik was niet afgeschreven voor de maatschappij, mijn leven stond op het punt om te beginnen! En als ik iets zou willen bereiken, dan moest ik mij erin vastbijten en doorzetten, maar ik zou er komen. Een lichaam met beperkingen? Ik begon toen pas beetje bij beetje te accepteren dat ik een lichaam had gekregen vol kansen, want daardoor was ik immers de persoon geworden die ik nu mag zijn. Ik besloot vol voor het studentenleven te gaan waarin ik alles uit mijn studie haalde wat mogelijk was. Ik genoot met volle teugen van de college’s, kansen om te groeien, uitdagingen en hindernissen. Daardoor heb ik het niet alleen bij mijn eigen studie gehouden, maar heb ik ook Studium Excellentie gevolgd, het Honourstraject bewandeld, extra vakken gevolgd bij andere opleiding, Slavische talen aan de UvA gestudeerd, volgde ik Masterclasses, Modejournalistiek… Een flinke lijst en ik heb nog niet eens alles opgenoemd. Mijn nieuwe bijnaam? Mrs. Efficiëntie, want hoe ik dit allemaal combineerde is mij nu eigenlijk een raadsel. Daarnaast had ik namelijk ook mijn bijbaan bij de H&M voor een flink aantal uurtjes per week. Net Hermelien, maar dan zonder zandloper.

‘Heerlijk dat jij weet wat je zou willen worden!’
Vaak kreeg ik de vraag hoe ik zo zeker wist waarvoor ik moest gaan. Misschien leek dat zo, maar in de praktijk was het heel anders. Ik wist namelijk vooral wat ik niet wou en de vraag die de doorslag gaf bij alles wat ik deed was of ik hier echt gelukkig van zou worden. Krijg ik er energie van? Dan ga ik ervoor en pak ik het graag met beide handen aan. Voelt het goed? Dan is dat het belangrijkste, ook al geeft dat lang niet altijd zekerheid. Krijg ik er geen energie van? Dan valt het af. Zo maakte ik mijn keuzes tijdens mijn studie en erna. Toen ik net afgestudeerd was, werd ik bijvoorbeeld omringd door een hele fijne werkomgeving waar ik mij ontzettend goed voelde en tot op de dag van vandaag fluitend naar werk mag gaan. Het is intensief, uitdagend, afwisselend en het voelt als een uit de hand gelopen hobby, niet bepaald als werk. Mijn liefde voor marketing, het schrijven, het coördineren en organiseren kwam tijdens mijn studie al aan de orde, maar in de praktijk was het nog mooier om eraan te werken dan op papier en dat voelde meer dan goed. ‘Dagmarketing’ werd mijn nieuwe bijnaam en deze branche en functie geeft mij nog elke dag energie, hoe pittig en veelzijdig sommige tijden ook kunnen zijn. Alle eerdere cursussen, opleidingen, bijbaantjes en extra vakken komen op wonderbaarlijke wijze terug in de functie die ik nu kleur mag geven. Alle puzzelstukjes zijn op de juiste plek gevallen, maar of ik dit van te voren wist? Absoluut niet!

Een master met een vast programma of aan het werk?
Ik heb heel veel mogen leren tijdens mijn studie, daar heb ik ook een geweldige basis gekregen en ontzettend mogen groeien. Een master leek mij een prachtige bekroning om te mogen halen, maar toen wist ik nog niet dat ik zo gelukkig kon worden van mijn werk als marketeer, waar ik elke dag ook veel mag leren. Dat onderschatten anderen regelmatig, als je werkt stop je niet met leren. Ik ben nog lang niet uitgeleerd en beschik over een inspirerende omgeving waardoor ik mag groeien en ik word tevens uitgedaagd om meer uit mijzelf en de activiteiten te halen. Ik leer elke dag! Choose a job you love and you’ll never have to work a day in your life!

Laat je hart spreken
Ik heb niet gekozen voor een vervolgstudie, maar ik mag elke dag blijven leren en maak keuzes gebaseerd op mijn intuïtie en het volgen van mijn hart. Ik krijg dagelijks veel energie doordat ik met passie en plezier projecten kleur mag geven en daar ben ik erg dankbaar voor, vanzelfsprekend is het namelijk niet. Soms moet je durven springen met je hart, ook al is het onzeker en diep. En zeg nooit nooit, blijf openstaan voor kansen en mogelijkheden om te groeien. Lef en moed geven je de vleugels om te komen waar je wilt zijn. Zet door en durf te kiezen met je hart.

Wat geeft bij jou de doorslag als je een keuze moet maken?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Dit bericht heeft 24 reacties.

 1. Marion

  Mooi hoor! De nadruk ligt tegenwoordig wel heel erg op studeren en hoe hoger het niveau hoe beter. Het is geweldig dat die studies er zijn en we hebben die afgestudeerden ook heel hard nodig, maar het is veel belangrijker om je hart te volgen. Ik heb enkel een HAVO diploma, maar heb mij puur door werken en cursussen vanuit mijn werk opgewerkt tot HBO niveau. Ik ben zelf een voorstander van werken en leren. Dat zou wat mij betreft veel uitgebreider mogen worden ingezet.
  Marion onlangs geplaatst…Afspraken, meer rust en de zoektocht naar een agendaMy Profile

 2. Sophie

  Wauw ik ben stiekem enorm jaloers dat je zoveel uit je studie hebt gehaald! Ik had het ook enorm graag willen doen maar ik moet nu even op mezelf letten dat ik mezelf niet voorbij ga lopen ;-)
  Sophie onlangs geplaatst…9 tips voor als je inspiratieloos bent!My Profile

 3. Anna

  Fijn om hierover te lezen. Ik zit ook heel erg te twijfelen of ik een vervolgstudie ga volgen. Ik heb er eigenlijk nog niet zo’n behoefte aan, maar het lijkt zo ‘normaal’ en goed dat ik bang ben dat ik spijt krijg als ik het niet ga doen. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Wat fijn dat je zo goed op je plekje zit! En wat vind ik het knap dat je zo opbloeide tijdens je studietijd. Wat deed je enorm veel dingen naast elkaar, wow! Amazing! :)
  Anna onlangs geplaatst…Hotspot | Een dikke vette TIENMy Profile

 4. Marlotte

  Inderdaad, wat Marion zegt. De nadruk ligt tegenwoordig zo op langer en meer studeren, terwijl je juist in de praktijk zoveel meer leert, in mijn ervaring. Zelf weet ik nog niet of ik een vervolgopleiding ga doen. Terwijl ik daar misschien toch al wat over moet gaan nadenken, aangezien het bijna zover is.

 5. Leonie

  Klinkt alsof je de goede keuze hebt gemaakt!

  Ik ben niet verder gaan studeren omdat ik er een ziekte bijkreeg waardoor het toen niet kon, maar ook omdat het werk op academisch niveau mij niet aansprak
  Leonie onlangs geplaatst…Eerlijk zijn op social mediaMy Profile

 6. Frauke

  Superfijn dat jij je studies zo goed hebt doorstaan en dat je nu zo gelukkig bent in je job :). Zo zie je, volhouden en hard werken zorgt voor prachtige resultaten! Ik snap best dat je niet verder bent gaan studeren, je hebt veel gedaan én een droomjob. Uiteindelijk vind ik dat toch belangrijker dan studeren zonder resultaat, haha! X
  Frauke onlangs geplaatst…Een kruk met wollige schapenvachtMy Profile

 7. Renske

  Wat gaaf om te zien hoeveel leerervaringen jij uit jouw studie hebt kunnen halen! Waar een wil is, is een weg! ;) Zelf heb ik na mijn bachelor bewust gekozen om een master aan de UvA te doen en niet aan de RuG, waar ik mijn bachelor heb gedaan. Hoe ik die keuze heb gemaakt? Voornamelijk op gevoel. Als ik keuzes ga maken met mijn verstand, word ik een enórme twijfelkont. Ik kijk ook naar hetgeen wat mij het meeste energie oplevert, net als jij. Prachtig artikel!
  Renske onlangs geplaatst…Life Change | Het resultaat na 5 wekenMy Profile

 8. Danielle

  Ik volg inderdaad ook mijn gevoel.. ik weet wel ongeveer ook waar ik over een jaar of 20 wil staan in mijn leven dus als een keuze mij niet dichter bij dat doel brengt en ik weet ook niet hoe ik mij er precies over voel dan doe ik het gewoon niet :)
  Danielle onlangs geplaatst…5 tips voor hardlopen in het donkerMy Profile

 9. Mooi geschreven, soms is studeren misschien niet de juiste weg en kom je er ook zonder studie. Ik begon na mijn HAVO aan de opleiding Vrijetijdsmanagement aan de NHTV te Breda. Ik vond hier echter niet echt mijn draai en ben al vrij snel gestopt. Een jaartje heb ik toen niet gestudeerd en dacht ik ook: ‘Moet ik eigenlijk wel gaan studeren?’ Uiteindelijk besloten dat ik toch graag mijn Bachelor-papiertje wilde hebben en toen ben ik Deeltijd HBO gaan doen. Ik studeer Communicatie en daarnaast werk ik 32 uur. Dit zorgt voor een leuke afwisseling en ik voel me eigenlijk dus alles behalve student, hihi!
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…Benefit SunbeamMy Profile

 10. Ise

  Wat een mooi en inspirerend verhaal! Ik zit nu in het eerste jaar van het HBO en vind het echt heel pittig, maar wel zó leuk. Hopelijk kan ik over een aantal jaar dit ook zo schrijven ;)
  Ise onlangs geplaatst…Soms zit het tegenMy Profile

 11. Anita

  Achteraf gezien heb ik te lang doorgestudeerd en had ik beter intern door kunnen stromen waar kon. Maar nu zijn we hier aanbeland en hoop zeer binnenkort een baan te kunnen vervullen waar ik gelukkig van ga worden! Fijn dat je zo onwijs op je plek zit!
  Anita onlangs geplaatst…Wat echt niet mag ontbreken in mijn (hand)tasMy Profile

   1. Anita

    Ik heb spw, sph en orthopedagogiek afgerond. Orthopedagogiek heeft zeker wel voor verdieping gezorgd maar daar is tegenwoordig weinig werk in te vinden. Ik werk daardoor ‘gewoon’ op een woongroep en dat is zeker niet op niveau. Na sph had ik eigenlijk al kunnen gaan werken en dan was de tijd misschien beter geweest waardoor ik intern door had kunnen groeien.
    Anita onlangs geplaatst…Wat echt niet mag ontbreken in mijn (hand)tasMy Profile

    1. Celine

     Dankjewel voor je antwoord Anita. Denk je dat je vantevoren had kunnen weten dat de kans klein was dat je werk zou krijgen in de orthopedagogiek? Door bijvoorbeeld contact op te nemen met mensen die daar werken? Zoals ook in mijn eigen comment op deze post te lezen is, twijfel ik zelf heel erg of ik wel moet doorleren na mijn bachelor, vandaar dat ik deze vragen stel.
     Celine onlangs geplaatst…Starbucks Apple Mulled Fruit RecipeMy Profile

     1. Anita

      Het was al twijfelachtig toen ik aan de opleiding begon, maar dacht ach nog een pre master en master doen, wat kan het voor kwaad. Nu doe ik het nog, later misschien niet meer. Zal een master in jouw geval veel bijdragen aan baangarantie? Is een bachelor voldoende om te komen tot waar je wil zijn? Het blijven moeilijke beslissingen!
      Anita onlangs geplaatst…Wat echt niet mag ontbreken in mijn (hand)tasMy Profile

 12. Anouk

  Leuk artikel! Mooi om te lezen dat je al zo ver bent gekomen :-)
  Ik ga zelf vanaf januari afstuderen en weet echt nog niet of ik wil gaan doorstuderen, werken of reizen. Voor morgen staat er toevallig een artikel ingepland waarin ik dit ook behandel, haha!
  Anouk onlangs geplaatst…Boekrecensie: SilberMy Profile

 13. Iris

  Wat een inspirerende blogpost zeg! Ik ben nu zelf aan het doorstuderen en twijfel nog wel eens of ik het kan. Toch wil ik het wel heel graag doen en vind ik het ook ontzettend leuk. Ik heb voor mezelf besloten dat ik het gewoon ga proberen en als het niet lukt is het ook niet erg. Dan ga ik weer lekker verder en wie weet wat de toekomst brengt :)
  Iris onlangs geplaatst…FamilieshootMy Profile

 14. Celine

  Ik vond dit zo’n fijne post om te lezen. Ik zit op dit moment in mijn laatste jaar van mijn bachelor en hoewel ik ontzettend houd van nieuwe dingen leren, heb ik het stiekem na al die jaren wel een beetje gezien op school. Ik weet niet of ik wel mijn master wil gaan doen, iets waar mijn ouders absoluut niet achter staan en de rest van mijn familie ook niet.
  Ik denk er nu over om een tussenjaar te nemen en te kijken waar ik in dat jaar kan komen. Of ik misschien mijn baan kan maken van mijn blog of dat ik een leuke baan aangeboden krijg bij een online marketing bureau. Het voelt zo fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die hebben besloten om hun master niet te doen en daarmee de aller beste baan ooit hebben gekregen, prima kunnen rondkomen en geen moment spijt hebben van hun beslissing.

  Ik denk altijd redelijk rationeel na over mijn besluiten, maar vrijwel al mijn eindbesluiten worden puur gedaan op gevoel. Soms heb je een heel sterk gevoel dat je iets moet doen (of laten) en tot nu toe waren dat altijd mijn aller beste keuzes.
  Celine onlangs geplaatst…Starbucks Apple Mulled Fruit RecipeMy Profile

 15. Wendy

  Mooi om te lezen hoe jij je keuze hebt gemaakt. Ik was na mijn studie SPH (met de nodige tegenslagen waar ik zelf erg weinig aan kon doen) echt even klaar met leren. Leren in de schoolbanken dan, want zoals je zelf al zegt: in het werkveld leer je ook nog elke dag. Daarom ben ik niet verder gaan studeren en besloot ik te gaan werken.
  Wendy onlangs geplaatst…Amsterdamse WaterleidingduinenMy Profile

 16. Renee

  Ik heb er uiteindelijk na mijn HBO wel voor gekozen om door te studeren, voornamelijk omdat mijn HBO zo super breed was en ik leren gewoon heel erg leuk vind! Nu ben ik bijna klaar met mijn master en merk ik dat ik er echt aan toe ben om te gaan werken. Ik ben wel echt blij dat ik door ben gaan studeren, vooral omdat ik over mezelf veel heb geleerd en sterker op bepaalde vakken ben geworden. Leuk om jou kijk hierop te lezen!

 17. Vivian

  Prachtig om te lezen Dagmar! Ik ben het helemaal met je eens: doen wat goed voelt is simpelweg het beste, in vrijwel alle gevallen. En ik herken me er enorm in: van mij werd ook niet verwacht dat het zo goed zou gaan met mijn studie, and here I am: derdejaars en gelukkiger dan ooit, doordat ik mijn hart heb gevonden in het onderwijs!
  Vivian onlangs geplaatst…15 praktische tips voor meer balans in je leven!My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge