Blog

Waar krijg ik energie van? Waardoor voel ik mij gelukkiger?

Je ziet de vraag regelmatig passeren: waar krijg je energie van? Doe wat je gelukkig maakt! Maar wat betekent dat eigenlijk? Waardoor voel jij de energie sneller en beter van stromen? Waardoor kan je opladen en tot rust komen? Wanneer kan je je gedachtes ordenen en puur geluk ervaren? Het zijn vragen waar je echt niet altijd een concreet antwoord op kunt geven. Zelfs als je naar de antwoorden gaat zoeken, dan betekent het nog niet dat je deze automatisch zal vinden. Sterker nog: vaak werkt het zelfs averechts. Vaak zitten de antwoorden al in jou, maar kom je er niet bij omdat de ruis overheerst. De prikkels, overstromende agenda, het gevoel geleefd te worden door omstandigheden… En juist als je dit mag doorbreken en die stilte kunt creëren, vind je de antwoorden in jezelf.  Ik vertel je waar ik energie van krijg en hoe ik ontdekte wat mij gelukkiger maakt.

Allereerst wil ik zeggen dat wat je energie geeft, heel persoonlijk is. Wat voor mij werkt, betekent niet per definitie dat het kan werken voor jou. Ik deel het graag met jou, omdat je misschien een stukje herkenning erin kunt vinden of de motivatie om (nog) vaker te doen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Dat gun ik je van harte! Ik wist heel lang niet wat mij energie gaf. Toen ik het na jaren steeds beter ontdekte, voelde ik niet veel later dat deze activiteiten ook mogen veranderen. Alles is altijd aan het veranderen, daarom ook wat je energie geeft. Je verandert mee, je groeit en je ontwikkelt in de richting die goed voelt voor jou. En dat is precies het begin dat je mag koesteren. Je hoeft geen loodrechte lijn uit te stippelen naar een bestemming die goed voelt voor jou, maar als je bedenkt welke koers je graag zou willen varen en welke richting fijn voelt, dan is dat een geweldig uitgangspunt voor veel moois dat jouw pad mag doorkruisen.

Zoals ik eerder schreef, wist ik heel lang helemaal niet wat goed voelde en deed ik maar wat. Maar juist door te doen ervaar je steeds beter wat wel en niet energie geeft. Waar wel of niet jouw hart sneller van gaat kloppen, waar je enthousiast van wordt en waar je je op verheugt. Want dat is het eigenlijk: je hebt er simpelweg zin in of je voelt er vrijwel niets bij. Je voelt een sprankeling van blijdschap, energie om het aan te gaan of een bepaalde weerstand. Vooral door te doen en te proberen, ontdekte ik steeds een beetje beter wat bij mij past. En dat het ook mag veranderen waar ik energie van krijg, leerde ik niet veel later. Wat soms helemaal aansluit en waar je blij van wordt, hoeft een ander moment niet hetzelfde gevoel te geven. Door te luisteren naar je lichaam weet je vaak al genoeg. De tijd nemen om echt te luisteren en te voelen is de basis in het proces om te ontdekken waar je blij van wordt en wat energie geeft.

Waar je blij van wordt kan een activiteit zijn of een herinnering aan een activiteit. Het kan een plek zijn, binnen of buiten. Het kan een moment zijn waarop je wordt omringd door dierbaren. Het kan een dier zijn of een ding. Het kan een gevoel zijn of een momentopname waarin alles samen mag komen. Het kan iets groots zijn of juist iets kleins. Het kan een dure en luxe investering zijn, onbetaalbaar of voor het oprapen liggen. Zonder prijskaartje of met. Het kan iets alledaags zijn of juist een unicum. Zolang het een glimlach op jouw gezicht mag toveren is het goed.

Voor mij zit het in grotere en kleinere geluksmomentjes. Het zijn veelal belevenissen, bijvoorbeeld een wandeling door de natuur, het staren uit het raam de nacht in en het bewonderen van de sterren of een mooie reis waar we een stukje van de wereld mogen ontdekken. Kanoën, de tuin mooier maken, dansen door de woonkamer en bergen beklimmen. Een voedzame maaltijd, een spelletjesavond met vrienden, een spontane knuffel van Lucas. Het maken van een tekening, mooie inzichten ontvangen door het lezen van een inspirerend boek of op de bank ploffen in een opgeruimd en fris huis. Even zitten en genieten van het nu. Juist deze momenten geven mij energie, het gevoel dat ik echt (be)leef.

Het is een onwijs moeilijke vraag om te beantwoorden wat je energie geeft. De ene keer denk je het antwoord te hebben gevangen, de andere keer besef je dat je het hebt losgelaten. En dat is helemaal goed en prima. Zolang je elke dag – hoe groot of klein het moment ook is – even mag opladen. Dat je je kunt verheugen op deze energiegever en dat je energieslurpers mag elimineren. Het is je zo gegund dat je mag kiezen wat goed is voor jou. Pak het moment en maak er een onvergetelijke tijd van. Je bent het waard, je bent meer dan goed genoeg!

Wat kan je vandaag doen – groot of klein – waar je energie van krijgt? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.