Blog

Tijd voor zelfreflectie

14553197_1809807422632943_2126489624518852608_nReflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om stil te staan bij hoe je handelt en functioneert, welke keuzes je maakt, over welke vaardigheden je beschikt en hoe dat voelt. Je overdenkt daarbij je eigen handelen. Kritisch naar jezelf kijken is zeker niet gemakkelijk, omdat je ontdekt waar je grenzen én mogelijkheden liggen om het maximale uit jezelf te kunnen halen. Je kunt zelfreflectie toepassen op uiteenlopende momenten van je leven; net wanneer jij er klaar voor bent. Van tijd tot tijd vind ook ik het prettig om te reflecteren en mijzelf een spiegel voor te houden. Waar sta ik nu? Hoe zou ik willen groeien? En hoe kom ik bij het punt waar ik graag wil zijn? 

Of je nu pen en papier bij de hand hebt of dat je zelfreflectie toepast in je hoofd; er is geen goed of fout. Je kiest wat bij je past. Zelfreflectie staat voor durven stil te staan bij nu, dichtbij jezelf. Zoals je echt bent. Zonder maskers, muurtjes of beschermlaag. Jij, in de puurste vorm. Weet je waarom reflecteren zo krachtig kan zijn? Omdat reflecteren de motor vormt achter het leerproces. Het zorgt voor bewustwording en nieuwe ontdekkingen die je mag doen over bijvoorbeeld jezelf, maar ook over je omgeving. Tijd voor reflectie geeft ruimte aan onze gedachten en helpt ons te begrijpen wat we doen en wat er daardoor gebeurt. Het helpt ons te zien of dat positief is, of dat dit juist problemen veroorzaakt. Je mag groeien als persoon door de ontdekkingen die je doet als je zelfreflectie toepast. Het is een krachtig instrument om vooruit te kunnen komen en persoonlijke groei te realiseren. En het allermooiste? Je kunt het elk moment van de dag toepassen!

We ontsnappen even aan de hectiek van het dagelijkse en trekken ons terug. Even stil. Je gedachten schieten alle kanten op. Lukt het om je gedachten te vangen? Wat voel je? Nee, niet in je hoofd maar in je hart. Wanneer ga ik vandaag of deze week stilstaan en rust nemen? Welk probleem ga ik al een tijdje uit de weg en voelt dat goed of ga ik het aanpakken? Waar mag ik trots op zijn? Hoe zou het zijn om het volgende uur eens alles te doen met volledige aandacht? 

Zelfreflectie zit vol verborgen pareltjes en cadeautjes die je jezelf mag gunnen. Door zelfreflectie leer je niet alleen jezelf beter kennen, maar leer je ook beter te voelen en kom je dichterbij jezelf te staan. Reflecteren hoeft geen uren te duren, vijf minuutjes kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld aan het einde van de dag, week of de maand. Blik even terug op de afgelopen periode en kijk naar wat goed is gegaan en waar nog kansen liggen om in de toekomt op te pakken. Ook dat is reflecteren. Ik probeer elke week eventjes stil te staan bij het nu, dan blik ik terug op wat mij is overkomen en kijk ik hoe ik de nieuwe week met mijn opgedane inzichten en ervaringen kan verrijken. En richting het einde van het jaar geniet ik van wat is geweest en wat gaat komen. Ik maak nieuwe plannen, durf groter te dromen voor het nieuwe jaar en kijk naar haalbare doelen die ik zou kunnen stellen aan de hand van opgedane ervaringen. Reflecteren heeft iets moois, zit vol kracht en kansen. Gun jezelf dit cadeautje en pas zelfreflectie met enige regelmaat toe, zodat je dichterbij je dromen kunt komen. Een passende afsluiter van Loesje: Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen, voordat je het kunt zijn.

Your life is a reflection of your thoughts. If you change your thinking, you change your life!

Vind jij zelfreflectie lastig om toe te passen?

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.