#ProjectPositief – Chantal van Gastel over doorzetten

#ProjectPositief – Chantal van Gastel over doorzetten

Screenshots56
Denk ik aan een echte doorzetter, dan denk ik aan mijn moeder die op dit gebied (en heel veel meer) echt een voorbeeld voor mij is, zij heeft mij geleerd nooit op te geven en ik heb ontzettend veel bewondering voor haar. Elke dag ontmoet en spreek ik met mensen die in mijn ogen zeer talentvol zijn én ontzettend hard werken. Het zijn echte doorzetters. Zo heb ik ook heel veel bewondering voor bestsellerauteur Chantal van Gastel. Van haar boeken zijn inmiddels meer dan 250.000 exemplaren verkocht, probeer dat maar eens te evenaren! Ik kreeg de geweldige kans om Chantal van Gastel te interviewen en ik vroeg haar alles over het onderwerp doorzetten.

♧ Wat is je levensmotto?
Ik laat me graag door motiverende quotes inspireren, maar ik vind het moeilijk om er maar één te kiezen. Ik denk wel meteen aan Leap and the net will appear. Het klinkt misschien een beetje eng om zomaar in het diepe te springen en erop te vertrouwen dat het allemaal goed uitpakt. Ik wil ook zeker niet adviseren om ondoordacht de wildste plannen uit te voeren, maar zelf ben ik enorm geneigd om in mijn comfort zone te blijven hangen. Dan is het juist heel goed om jezelf af en toe uit te dagen om toch de sprong te wagen. Als je een grote droom hebt die je waar wil maken, zul je zelfs wel moeten. Als je nooit dat stapje extra zet, dan weet je nooit hoever je kunt komen.

♧ Wat is het allermooiste dat schrijven je heeft gebracht? Kan je je ultieme schrijftip delen?
Het allermooiste dat schrijven me brengt, is dat ik andere mensen kan bereiken en – al is het maar op de allerkleinste manier – iets kan betekenen in hun levens. Lezers putten soms steun uit mijn boeken, ze vereenzelvigen zich met mijn personages en in moeilijke tijden zijn mijn verhalen soms een lichtpuntje voor hen. Dat vind ik heel bijzonder.

Of er één ultieme schrijftip is, weet ik niet. Ik denk dat een heleboel kleine en grote dingen op de juiste manier samen moeten komen om een goed boek te schrijven. Maar het begint allemaal met één ding en dat is dat je schrijft wat je zelf zou willen lezen. Als jij enthousiast over je eigen project kunt worden, is de kans heel groot dat er nog meer mensen zijn die je datzelfde gevoel kunt geven. Schrijf je van binnenuit, dan kun je anderen ermee raken. En je moet het zelf ook heel leuk vinden om te doen. Het is namelijk een enorme klus om een boek te schrijven. Die kun je alleen volbrengen als je het met hart en ziel doet.

IMG_3785

 In Ik wist het (mijn recensie kan je hier lezen)is hoofdpersonage Mia een echte doorzetter, ben jij dat ook?
Vroeger was ik erg onzeker. Ik schrijf al mijn hele leven, maar zelfs mijn beste vriendinnen wisten daar niets van. Het kwam ook niet in me op om een studie in die richting te kiezen. Eigenlijk had ik al opgegeven voor ik zelfs maar geprobeerd had mijn droom waar te maken. Toen ik dat besefte, ging er een knop om. Vroeger gaf ik bij elke tegenslag meteen op, maar nu stimuleert het me alleen maar om er anders naar te kijken. Wil ik het wel graag genoeg? Wat kan ik nog meer doen om mijn doel te bereiken? Als ik nu iets wil, ga ik door tot het me gelukt is óf tot er iets beters op mijn pad komt, waar ik nog harder voor wil werken. Ik sta nu heel anders in het leven. Dat is onbewust ook een terugkerend element in mijn boeken. Mijn vrouwelijke hoofdpersonages hebben allemaal die innerlijke drang om iets groots na te streven.

♧ Als je even niet meer kunt of wilt, maar toch door moet. Wat motiveert jou op zo’n moment?
Ooit las ik in een boek van Randy Pausch het volgende: ‘Muren zijn er om de mensen tegen te houden die het niet graag genoeg willen. Ze zijn er om de ánderen tegen te houden.’ Tegenslag is dus een test. Wil je het wel echt? Bijna alle belangrijke dingen in mijn leven zijn pas na een tweede poging gelukt. Daar houd ik dus aan vast. En als het nodig is, komt er nog een derde of vierde poging. Natuurlijk kun je juist ook beseffen dat je er al die moeite helemaal niet voor over hebt. Dat zegt ook iets en misschien is het dan tijd om je op iets anders te richten.

 Welke boodschap zou je graag aan anderen willen meegeven?
Ik heb me als kind altijd anders dan anderen gevoeld. Daardoor vond ik niet altijd aansluiting met mijn klas en trok ik mezelf erg terug. Wat ik toen niet wist, is dat hetgeen wat mij anders maakte juist mijn grootste kracht zou worden. Met die talenten ben ik zo ver gekomen en weet ik nu zo’n groot lezerspubliek te bereiken. Durf dus dichtbij jezelf te blijven. De mensen die de moeite waard zijn, zullen je waarderen om wie je bent.

Dankjewel Chantal voor je inspirerende boodschap en het delen van zulke mooie woorden met ons. Ik wist het heeft mij ontzettend geraakt, net als de prachtige antwoorden die je met ons hebt gedeeld middels dit interview. Je bijdrage aan Project Positief Close Up ervaar ik als heel bijzonder (het is echt een eer dankjewel!) en ik ben trots om jouw antwoorden te mogen delen. Heel erg bedankt voor je moeite, tijd en prachtige woorden!

challenge projectpositief bydagmarvalerie

Challenge
Ben jij een echte doorzetter of vind je het juist wat moeilijker om door te bijten tijdens lastigere situaties en momenten? Bedenk voor jezelf wat je motiveert en wat je drijfveer vormt op een moment dat het even tegenzit. Heb je een doel? Schrijf het op! En noteer waarom je dit heel graag wilt bereiken, dit zal je extra motiveren als je even niet meer weet waarom je hiervoor hebt gekozen. Focus je je op het doel, dan vervagen de grenzen. Focus je je op de grenzen, dan vervaagt het doel. Je kunt het, wees trots op jezelf en maak van je dromen werkelijkheid!

Ben jij een echte doorzetter? Wat vormt jouw drijfveer om door te zetten?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

 

Dit bericht heeft 27 reacties.

 1. Els

  “De mensen die de moeite waard zijn, zullen je waarderen om wie je bent.” Wat een enorm mooie uitspraak :-). Verder leuk om te lezen.

  Ik ben een echte doorzetter. Als ik ergens aan begin maak ik het af. Eigenlijk altijd, want soms ook weer niet goed is, soms moet je ook kunnen zeggen dat je iets niet wilt afmaken.
  Els onlangs geplaatst…Project Positief Challenge 2.0My Profile

 2. Eline

  Wat een goed levensmotto! Heel inspirerend en tof dat ze deze wijsheden met ons wilt delen! Ik ben heel benieuwd naar haar boeken geworden nu!
  Eline onlangs geplaatst…Dior 5 Couleurs LiftMy Profile

 3. Amy

  Wauw, wat een inspirerend artikel. Sinds ik een keer een workshop heb gevolgd bij haar, vind ik haar helemaal te gek! Wat een enorme hoeveelheid positieve energie heeft ze! :)
  Amy onlangs geplaatst…#Plukhetgeluk Durven, dromen, doen!My Profile

 4. Frauke

  Heel leuk interview! Ik vind Chantal Van Gastel een topper, lees haar boeken erg graag. Tof dan ook om haar antwoorden te lezen! En wat doorzetten betreft kan ik me helemaal vinden in wat jullie zeggen. Hou je doel voor ogen, en je komt er :). X
  Frauke onlangs geplaatst…Do a date: dagje Planckendael!My Profile

 5. Denise

  Haha, wat toevallig dat ik terwijl ik dit lees, met ‘ik wist het’ op mijn schoot zit. Wat een inspirerende woorden zeg.. wauw! Ik kan denk ik wel zeggen dat ik een doorzetter ben, als ik mijn omgeving moet geloven. Ik ga gewoon voor mijn dromen en als ik iets graag wil dan houdt niks en niemand mij tegen. Ik vind jou trouwens ook een enorme doorzetter Dagmar. Je bent echt een voorbeeld voor velen!
  Denise onlangs geplaatst…What makes me happy #11, een 10 en juist de kleine dingenMy Profile

 6. Sophie

  Wat een prachtige uitspraken allemaal, vooral die van de muur vind ik wel heel erg bijzonder. Dit zet mij zeker aan het nadenken, vooral wat betreft doorzetten. Ik kan afentoe en goede smoezen bedenken om niet door te gaan. Slechte eigenschap :’)
  Sophie onlangs geplaatst…Ontspannen en reinigen met Dr. HauschkaMy Profile

 7. Esther

  Wat een inspirerende woorden. De tip voor schrijven vind ik een hele goede, als je zelf enthousiast wordt van wat je schrijft is er een grote kans dat anderen er ook enthousiast van worden! Ik zelf ben wel een doorzetter, maar heb soms toch wel een zetje in de goede richting nodig haha
  Esther onlangs geplaatst…Favoriet – Skin perfection lijn L’oréal!My Profile

 8. Xaviera

  Prachtige uitspraak aan het begin! Heel inspirerend om de antwoorden van Chantal te lezen en ook mooi die boodschap aan het einde. Het is inderdaad belangrijk om dicht bij jezelf te blijven! Ik ben ook zeker een doorzetter en weet van moeilijke situaties iets positiefs te maken, hoewel ik soms juist veel te veel wil en mijzelf daardoor moet afremmen vind ik het wel een hele fijne eigenschap.
  Xaviera onlangs geplaatst…Live Light – KledingkastMy Profile

 9. Yvette

  Weer een prachtig positief stuk! Ik houd hiervan! Vooral dat de mensen die er echt doen, jou zullen waarderen om wie je bent. Sta ik helemaal achter en heb het ook zelf ervaren :)
  Yvette onlangs geplaatst…Mijn MomentMy Profile

 10. Deisy

  Yeah topper: weer een prachtig artikel geschreven hoor. Krijg gelijk zin om aan de slag te gaan met alles en nog wat haha ;-) Hele goede tips overigens: weten waarom je iets wilt is al het halve werk. Ook dicht bij jezelf blijven kan daar heel goed in helpen. Zeker motiverend en inspirerend zoals altijd. X
  Deisy onlangs geplaatst…De reden waarom mannen niet luisteren + tipsMy Profile

 11. Ashley

  Wauw! Dagmar, mag ik even zeggen dat ik het heel knap vind hoeveel mensen jij weet te bereiken met Project Positief? Echt waar! &ik vond het echt gaaf om het stuk van Chantal van Gastel te lezen!
  Ashley onlangs geplaatst…PLOG #3 KrokusvakantieMy Profile

 12. Amanda

  Ik werd zo blij toen ik zag dat je Chantal van Gastel hebt geïnterviewd. Zij is mijn favoriete schrijfster! Heel fijn en inspirerend interview :)
  Amanda onlangs geplaatst…Shoplog!My Profile

 13. Maaike

  Mooi interview, well done! Naast dat haar boeken geweldig zijn, vind ik Chantal van Gastel ook echt een inspirerende vrouw, ik vind het ook echt super dat ik haar laatst mocht spreken. Hoe geweldig is het als je zo vol voor je dromen gaat? Door dit soort interviews wil ik nog veel liever mijn verhaal afschrijven, haha.
  Maaike onlangs geplaatst…Recensie: Schrijven kreng! – Lisette JonkmanMy Profile

 14. Marjon

  Wat een heerlijk artikel om zo te lezen op de vrijdagavond. Ik krijg altijd zo’n positieve boost van jouw artikelen, haha!

 15. Saar

  De laatste alinea uit dit interview waardeer ik enorm. Soms trek je je terug omdat je denkt dat je anders bent, maar eigenlijk is het net interessant om dan in contact te treden met de wereld. Het kan je zoveel moois brengen, zoals dat je ontdekt dat je het echt wel waard bent!
  Saar onlangs geplaatst…Days of Gratitude #18My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge