Blog

#ProjectPositief – Chantal van Gastel over doorzetten

Screenshots56
Denk ik aan een echte doorzetter, dan denk ik aan mijn moeder die op dit gebied (en heel veel meer) echt een voorbeeld voor mij is, zij heeft mij geleerd nooit op te geven en ik heb ontzettend veel bewondering voor haar. Elke dag ontmoet en spreek ik met mensen die in mijn ogen zeer talentvol zijn én ontzettend hard werken. Het zijn echte doorzetters. Zo heb ik ook heel veel bewondering voor bestsellerauteur Chantal van Gastel. Van haar boeken zijn inmiddels meer dan 250.000 exemplaren verkocht, probeer dat maar eens te evenaren! Ik kreeg de geweldige kans om Chantal van Gastel te interviewen en ik vroeg haar alles over het onderwerp doorzetten.

♧ Wat is je levensmotto?
Ik laat me graag door motiverende quotes inspireren, maar ik vind het moeilijk om er maar één te kiezen. Ik denk wel meteen aan Leap and the net will appear. Het klinkt misschien een beetje eng om zomaar in het diepe te springen en erop te vertrouwen dat het allemaal goed uitpakt. Ik wil ook zeker niet adviseren om ondoordacht de wildste plannen uit te voeren, maar zelf ben ik enorm geneigd om in mijn comfort zone te blijven hangen. Dan is het juist heel goed om jezelf af en toe uit te dagen om toch de sprong te wagen. Als je een grote droom hebt die je waar wil maken, zul je zelfs wel moeten. Als je nooit dat stapje extra zet, dan weet je nooit hoever je kunt komen.

♧ Wat is het allermooiste dat schrijven je heeft gebracht? Kan je je ultieme schrijftip delen?
Het allermooiste dat schrijven me brengt, is dat ik andere mensen kan bereiken en – al is het maar op de allerkleinste manier – iets kan betekenen in hun levens. Lezers putten soms steun uit mijn boeken, ze vereenzelvigen zich met mijn personages en in moeilijke tijden zijn mijn verhalen soms een lichtpuntje voor hen. Dat vind ik heel bijzonder.

Of er één ultieme schrijftip is, weet ik niet. Ik denk dat een heleboel kleine en grote dingen op de juiste manier samen moeten komen om een goed boek te schrijven. Maar het begint allemaal met één ding en dat is dat je schrijft wat je zelf zou willen lezen. Als jij enthousiast over je eigen project kunt worden, is de kans heel groot dat er nog meer mensen zijn die je datzelfde gevoel kunt geven. Schrijf je van binnenuit, dan kun je anderen ermee raken. En je moet het zelf ook heel leuk vinden om te doen. Het is namelijk een enorme klus om een boek te schrijven. Die kun je alleen volbrengen als je het met hart en ziel doet.

IMG_3785

 In Ik wist het (mijn recensie kan je hier lezen)is hoofdpersonage Mia een echte doorzetter, ben jij dat ook?
Vroeger was ik erg onzeker. Ik schrijf al mijn hele leven, maar zelfs mijn beste vriendinnen wisten daar niets van. Het kwam ook niet in me op om een studie in die richting te kiezen. Eigenlijk had ik al opgegeven voor ik zelfs maar geprobeerd had mijn droom waar te maken. Toen ik dat besefte, ging er een knop om. Vroeger gaf ik bij elke tegenslag meteen op, maar nu stimuleert het me alleen maar om er anders naar te kijken. Wil ik het wel graag genoeg? Wat kan ik nog meer doen om mijn doel te bereiken? Als ik nu iets wil, ga ik door tot het me gelukt is óf tot er iets beters op mijn pad komt, waar ik nog harder voor wil werken. Ik sta nu heel anders in het leven. Dat is onbewust ook een terugkerend element in mijn boeken. Mijn vrouwelijke hoofdpersonages hebben allemaal die innerlijke drang om iets groots na te streven.

♧ Als je even niet meer kunt of wilt, maar toch door moet. Wat motiveert jou op zo’n moment?
Ooit las ik in een boek van Randy Pausch het volgende: ‘Muren zijn er om de mensen tegen te houden die het niet graag genoeg willen. Ze zijn er om de ánderen tegen te houden.’ Tegenslag is dus een test. Wil je het wel echt? Bijna alle belangrijke dingen in mijn leven zijn pas na een tweede poging gelukt. Daar houd ik dus aan vast. En als het nodig is, komt er nog een derde of vierde poging. Natuurlijk kun je juist ook beseffen dat je er al die moeite helemaal niet voor over hebt. Dat zegt ook iets en misschien is het dan tijd om je op iets anders te richten.

 Welke boodschap zou je graag aan anderen willen meegeven?
Ik heb me als kind altijd anders dan anderen gevoeld. Daardoor vond ik niet altijd aansluiting met mijn klas en trok ik mezelf erg terug. Wat ik toen niet wist, is dat hetgeen wat mij anders maakte juist mijn grootste kracht zou worden. Met die talenten ben ik zo ver gekomen en weet ik nu zo’n groot lezerspubliek te bereiken. Durf dus dichtbij jezelf te blijven. De mensen die de moeite waard zijn, zullen je waarderen om wie je bent.

Dankjewel Chantal voor je inspirerende boodschap en het delen van zulke mooie woorden met ons. Ik wist het heeft mij ontzettend geraakt, net als de prachtige antwoorden die je met ons hebt gedeeld middels dit interview. Je bijdrage aan Project Positief Close Up ervaar ik als heel bijzonder (het is echt een eer dankjewel!) en ik ben trots om jouw antwoorden te mogen delen. Heel erg bedankt voor je moeite, tijd en prachtige woorden!

challenge projectpositief bydagmarvalerie

Challenge
Ben jij een echte doorzetter of vind je het juist wat moeilijker om door te bijten tijdens lastigere situaties en momenten? Bedenk voor jezelf wat je motiveert en wat je drijfveer vormt op een moment dat het even tegenzit. Heb je een doel? Schrijf het op! En noteer waarom je dit heel graag wilt bereiken, dit zal je extra motiveren als je even niet meer weet waarom je hiervoor hebt gekozen. Focus je je op het doel, dan vervagen de grenzen. Focus je je op de grenzen, dan vervaagt het doel. Je kunt het, wees trots op jezelf en maak van je dromen werkelijkheid!

Ben jij een echte doorzetter? Wat vormt jouw drijfveer om door te zetten?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.