#ProjectPositief 2 – Is jouw glas halfvol of halfleeg?

#ProjectPositief 2 – Is jouw glas halfvol of halfleeg?

Anderen vooruit helpen door hen te besmetten met positiviteit, dat is het doel van mijn nieuwe rubriek genaamd Project Positief. Op het vorige artikel met de titel ‘Hoe gelukkig ben jij?‘ kwamen ontzettend veel reacties waar ik jullie onwijs dankbaar voor ben. Ik twijfelde namelijk erg lang of ik dit wel op deze manier zou moeten en kunnen doen, maar nu ben ik extra blij dat ik toch door heb gezet. Jullie reacties waren hartverwarmend en openhartig, dankjewel! In dit artikel wil ik meer vertellen over het halfvolle of halflege glas, want het is maar net zoals jij het wilt zien. Ook is er een nieuwe challenge aan dit artikel gekoppeld. Ben je er klaar voor?

Halfvol of halfleeg?
Zie je het glas bovenaan dit artikel? Hoe kijk jij tegen dit glas aan? Het is een eeuwige discussie of een voor de helft gevuld glas nu halfvol of halfleeg is. Een optimist noemt sneller het eerste, een pessimist beschouwt het als halfleeg, waardoor je kunt opmerken dat een pessimist vooral kijkt naar wat hij mist en wat hij meer zou willen. Een optimist waardeert sneller wat er wel is.

In het boek ‘Tem je geest’ geschreven door Ruby Wax werd ik even flink wakkergeschud. Er stond letterlijk in: Geen ander wezen is zo wreed als wij voor onszelf zijn. We moeten er niet aan denken om onze huisdieren zo te behandelen als we onszelf behandelen. Ik schrok hier echt van, hoe schrikbarend is dit? We zijn soms behoorlijk onze eigen persoonlijke dictators aan het worden waarbij we onszelf continu straffen. We beoordelen, veroordelen en evalueren onze omgeving, maar ook onszelf. Heb jij een stemmetje in je hoofd die je feliciteert met je prestaties of regelmatig zegt hoe trots het op je is? Ik in ieder geval niet. Mijn stemmetje is regelmatig kei en keihard en kent geen genade, maar het kan wel flink schoppen onder de kont uitdelen totdat ik blauwe billen krijg.

Het helpt ons misschien wel in sommige situaties vooruit, maar gelukkiger worden we er niet van. Het is zelfs pijnlijk en confronterend om hier bewust van te zijn.  We zien de wereld nooit zoals hij werkelijk is, maar slechts hoe wij hem zien (Bron: Tem je geest door Ruby Wax). Daardoor zitten we gevangen in onze eigen interpretaties. We kijken allemaal door onze eigen bril naar situaties middels onze eigen rugzak aan levenservaring, kennis, wijze lessen, een gezondheid, persoonlijkheid en karakter. Dit vormt ons tot wie wij zijn, maar je hebt zelf in de hand hoe je naar momenten, mensen, items en naar jezelf kijkt. Je kunt ervoor kiezen om situaties ‘halfleeg’ te zien of de kansen en mogelijkheden benadrukken die er ook liggen. Als je je focust op de grenzen, dan vervaagt het doel. Als je je focust op het doel dan vervagen de grenzen. Dit is ook met het zien van een glas, we hebben zelf in de hand om het te beoordelen met halfleeg of halfvol. It’s all up to you! 

Positieve gedachtes
Ben je snel geneigd om situaties of momenten met ‘halfleeg’ te beoordelen? Deze bovenstaande quote vond ik erg inspirerend, want je kunt eenmaal niet een positief leven beleven als je hier negatief tegenover staat, hoe graag het je het ook wilt. Je moet erin vertrouwen, erin geloven en in al je handelingen en gedragingen zoveel mogelijk positiviteit proberen te stoppen. Ik geloof er echt in dat als je wilt, je dit ook gaat lukken, hoe moeilijk het soms ook is. Want er komen momenten op ons pad dat het allemaal wel lukt en het ons goed afgaat, maar er zijn ook voldoende lastigere momenten waarop we ons afvragen hoe we uit zo’n situatie moeten komen. Probeer dan maar eens positief te blijven en je te focussen op dat halfvolle glas!

De wet van aantrekkingskracht
Ken je het boek The secret voor jongeren geschreven door Paul Harrington? Hierin wordt op een toegankelijke manier beschreven dat de meest krachtige wet van het hele universum de wet van aantrekking is. Het komt erop neer dat alles wat er in je leven gebeurt, te maken heeft met aantrekking. Je trekt zelf aan wat je overkomt door middel van je gedachten. Je wordt waar je het meest aan denkt en waar je de focus op legt. Daarom is het ongelooflijk belangrijk dat je denkt aan de dingen die je zo graag wilt, waarbij je je gedachtes vol hoop en optimisme stopt zodat je je toekomst kunt vormen. In welke mate hier een kern van waarheid in zit, laat ik even in het midden. Maar feit blijft feit dat je met positievere gedachtes meer vertrouwen creëert in jezelf, je omgeving, de situatie en de middelen om je heen waardoor je grotere sprongen vooruit kunt maken richting je doel, wat je doel ook is. 

Challenge 2
Probeer gedurende de hele dag, vanaf dat je opstaat totdat je weer in de avond het lichtje uitdoet om te gaan slapen, je te focussen op je gedachtes. Op welke manier kijk jij naar je omgeving, de mensen om je heen, jezelf, maar ook de situaties waarin je belandt? Als je je aandacht brengt naar je gedachtes en je bewust wordt van de manier waarop je kijkt, dan kan je er ook iets aandoen. Zou je graag positiever de wereld om je heen willen zien? Begin dan bij het begin in plaats van te mokken dat het allemaal niet meezit. Verplaats je naar de negatieve gedachtes en maak er iets fijns van.

Ben je helemaal doorweekt thuisgekomen na een flinke fietstocht door de regen? Je kunt gefrustreerd en boos wijzen naar het weer en de vervelende regen, maar je kunt ook trots zijn op jezelf dat je door hebt gezet en blij zijn dat je nu thuis bent waar het droog is! Hup lekker onder die warme douche springen en je laten vertroetelen door knuffels van je vriend. Is er een glas gesneuveld? Scherven brengen geluk! Heb je een pechdag? Accepteer het en wees blij dat je het nu hebt, zodat je er de komende tijd weer vanaf bent. Stop warmte, vriendelijkheid (een flinke dosis humor mag ook!) en liefde in de negatieve gedachtes zodat de negativiteit niet de kans krijgt om zich te verspreiden, maar dat positiviteit blijft groeien. Je kunt het! 

Zie jij eerder een halfvol of halfleeg glas? 
En wat doe jij eraan om positiever naar het leven te kijken? 
Liefs Dagmar
Follow me on
 
P.s. Bekijk ook van #ProjectPositief het eerste artikel over de vraag ‘Hoe gelukkig ben jij?‘. En heb je een inspirerende quote of mooie tip? Deel het dan via de socialmediakanalen middels de hashtag #ProjectPositief om elkaar te besmetten met positiviteit! 

Dit bericht heeft 33 reacties.

 1. Wat een goed artikel op deze maandagmorgen Dagmar! Ik zie toch vaker een halfvol glas. Maar soms heb je je momenten dat het toch halfleeg is. Gelukkig zijn dit er maar heel weinig, en geniet ik volop van de halfvolle momenten :)! Fijne dag! Liefs

  1. Antony Casanova

   bij mij én in de wetenschap is het glas altijd helemaal vol; half vloeibaar half lucht!

 2. Heerlijk artikel! Ik kijk best vaak als of mijn glas half leeg is terwijl dat helemaal niet mijn bedoeling is x

 3. Anniek

  Wat een goed artikel! Ik zie mijn glas toch het vaakst halfvol, maar er zijn altijd dagen of momenten dat het even niet meezit. Die quote vind ik ontzettend goed, want het is zo waar: als je negatief tegen alles aankijkt, kan je nooit een ‘positief leven’ hebben!

 4. Eerst was het altijd halfleeg, heel slecht! Maar ik probeer positiever te zijn & dat lukt best! ;)

  Goed artikel trouwens!!

 5. Hannah

  Mooi artikel Dagmar! Mijn glas is zeker halfvol! Natuurlijk heb ik ook wel eens een dipje, maar dat hoort er gewoon bij. Even verdrietig of boos zijn mag best, als je daarna de wereld maar weer positief tegemoet gaat! <3

 6. Bij mij is het glas zeker halfvol. Soms heb je al eens op dipje, maar over het algemeen ben ik altijd heel gelukkig en positief ingesteld :)

  X Sara

 7. Ik denk dat dat ook wel erg met levenservaring te maken heeft. Ik ben zeker een positief iemand. Dat is niet altijd zo geweest maar door alle miserie die ik heb gekend apprecieer ik ten volste van de dingen die nu op mijn pad komen.

 8. Wat een mooi artikel! Wij zijn vrij nuchter en we denken altijd: alles komt goed. Uiteindelijk komt ook alles wel goed, dus zonde om je te druk te maken!

 9. Amy

  Wat een sterk en fijn artikel zo op maandagmorgen Dagmar. Ik denk dat het inderdaad te maken heeft met levenservaring en ook een deel mentaliteit: hoe deal je met vervelende zaken. Ik dacht altijd vrij negatief, maar langzaam… stukje bij beetje wordt dat beter. Ik probeer vaker het halfvolle glas te zien en voel me daar een stuk beter door! Zo fijn!

 10. Nicole

  Bij mij is het zo dat mijn gedachten zeggen dat het glas halfvol is en mijn gevoel zegt halfleeg. Het is heel vervelend dat die twee niet rijmen met elkaar.. Maar ik weet wel dat het glas weer halfvol gaat raken, al moet ik er keihard voor werken….

 11. Evelien

  Wat een mooi, fijne artikel op de maandagmorgen. Goed geschreven! Mijn glas zit de laatste tijd gelukkig weer steeds vaker half vol. Ik heb een moeilijke periode gehad, maar krijg daarvoor hulp en veel steun van familie, vrienden en mijn vriend. Alles is zoveel leuker en fijner als je het van de zonnige kant bekijkt.

 12. Anna

  Wauw, wat een mooi artikel! Zeker heel inspirerend. Ik heb wel vaak negatieve gedachten, maar probeer ze weg te duwen: uiteindelijk komt het wel goed! Misschien niet meteen en misschien niet op de manier zoals het zou moeten, maar er zijn altijd opties :) X

 13. Ook ik zie over het algemeen wel alles positief in. Ik heb vertrouwen in mezelf en de mensen om mij heen dus dat helpt enorm mee :)

 14. Sophie

  Wat een prachtig artikel lieve Dagmar! De boeken die je noemt wil ik nu ook zeker weten lezen, haha! Ik kijk soms meer naar het halflege glas, hoewel de laatste tijd ik wel meer halfvol ben haha. Ik geniet meer en zit beter in mijn vel. Alle herinneringen en kennis die ik heb opgedaan maken mij toch wel tot wie ik nu ben. Zelfs alle negatieve gebeurtenissen…

 15. Joëlle

  Ik ben altijd al een positief persoon geweest. Ik denk niet snel negatief over mijzelf, dit heb ik ook niet gedaan in mijn puberteit. Waar vriendinnen allemaal wilden lijnen en zichzelf niet mooi vonden, vond ik mezelf prima en accepteerde ik mezelf al. En nu heb ik de gedachte: if you don’t like it, change it! Klagen heeft geen zin, als je zelf iets niet fijn vind doe er dan wat aan! Het glas is voor mij dan ook altijd halfvol. Wel merk ik dat ik minder goed met mensen overweg kan die echt heel pessimistisch zijn, die trekken mijn positiviteit naar beneden.

 16. Charlotte

  Mooi geschreven Dagmar! wauw. Je geeft me hier zo veel kracht door. Ik denk dat mijn glas halfvol is al is dat soms ook wel eens anders geweest.

 17. Klaartje.

  Fijn artikel en zo belangrijk om je te focussen op positieve dingen, vooral wanneer het tegen zit.
  Het lukt niet altijd maar ik probeer ook altijd te denken aan mensen die er slechter aan toe zijn, zodat ik waardeer wat er wel leuk aan mijn leven is. x

 18. Het glas is altijd vol. Misschien voor de helft met water, maar de andere helft sowieso met zuurstof. Dus aan elke negatieve gedachte, hangt een positieve. Je kunt alles op twee manieren bekijken. Dat maakt mij gelukkig.

 19. Ik probeer altijd te gaan voor een halfvol glas! Maar is het wel lastig om het altijd zo te zien, ik denk dat ik soms te ver denk en dingen te realistisch zie. Dan haakt die positiviteit wel af (ook omdat het nieuws altijd zo negatief wordt gebracht, dat is toch ook helemaal niet leuk om te kijken). Maar vrolijk zijn helpt me wel met me beter over mezelf voelen en ik straal dat ook uit!

 20. Rianca

  Hier ook halfvol. Ik denk dat met een halfleeg glas ik in een heel ander leven was beland.

 21. Mooi artikel. heel inspirerend voor mij. Mijn glas was altijd altijd leeg, maar op dit moment kijk ik vaker naar een halfvolle glas :)

 22. wauw, prachtig artikel lieve dagmar! zet me aan het denken!!!! meestal kijk naar een halfvol glas! maar betrap me er ook op dat hij soms halfleeg is hoor…. !

 23. Esther

  Wat een wijze woorden staan er in dit artikel. Pff de hele dag focussen op mijn gedachtes, dat is best een uitdaging idd! Ga het toch proberen, want denk dat ik vaak niet bewust ben van mijn eigen gedachtes. Ik vind deze rubriek ontzettend leuk en aan de reacties te zien ben ik niet de enige!
  Ik heb zelf ook veel gehad aan het boek van Mascha “Happy life”, die staat ook boordevol positieve dingen. Heel interessant. Vooral dat je van elk moment moet genieten. Probeer eens stil te staan bij waar je bent. Al zit je in de bus naar huis of ben je juist uit eten met je vriend, denk er bij na. Sinds ik dat heb gelezen doe ik dit heel vaak en is het eigenlijk heel bijzonder. Ik kijk al weer uit naar je artikel van volgende week! :-)

 24. Kirsty

  Mooi geschreven! Ik zie het glas eigenlijk altijd half vol (en stiekem denk ik zelf dat ik nog een refill kan pakken als ik dat wil haha), maar heel soms heb ik toch wel eens dat ik me minder positief voel. Dat probeer ik zoveel mogelijk te beperken, want ik geloof om eerlijk te zijn toch wel heel erg in dat positiviteit dat ook aantrekt en negativiteit meer negatieve ervaring je leven binnen haalt en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

 25. Esmée

  Wat een mooi artikel weer! Ik zie eerder een halfvol glas, ik probeer altijd positief te blijven. Toch blijft het soms lastig en dan zie ik even een halfleeg glas, maar ik tover het al snel om naar iets positiefs. Ik kan wel blijven huilen en balen van iets dat niet lukte, maar ik kan er ook voor zorgen dat het de volgende keer wel lukt. Dat ik de volgende keer misschien nog wel meer bereik dan het behalen van mijn doel. Voor dromen moet je vechten en dat kun je het beste doen met een positieve gedachte. x

 26. Justine A

  Ik ben eigenlijk helemaal niet pessimistisch, maar zeg wel altijd automatisch half leeg. Ik denk dat dat komt imdat ik zo ben opgegroeid. Ik woon in een klein dorpje en als iedereen daar simpelweg half leeg zegt, dan sta je daar niet snel bij stil.. Wat een mooi artikel weer trouwens, dit project is echt super en ik vind het helemaal “dagmar”. Te gek! Ik kijk al uit naar volgende week :)

 27. Cindy

  Leuk je site veranderd, wauw! Wat een leuk artikel. Bij mij is het glas heel vaak halfvol, maar soms ook halfleeg. Dan heb je gewoon van die momenten, dat kan. Maar ik ben wel een optimist, het laatste jaar ook meer geworden ook :)

 28. Emma

  Wat een mooi project is dit! De challenge ga ik zeker doen, heel goed om even bij je gedachtes stil te staan en de negatieve gedachtes veranderen in positieve gedachtes.
  Meestal is m’n glas halfvol, maar soms is hij wel eens halfleeg..

 29. Maaike

  Ik vind dit echt zeer interessant en leuk om te lezen! De oude ik zou zeggen, halfleeg maar ik probeer het nu om te draaien naar halfvol!

Geef een antwoord

CommentLuv badge