Blog

#ProjectPositief 2 – Is jouw glas halfvol of halfleeg?

Anderen vooruit helpen door hen te besmetten met positiviteit, dat is het doel van mijn nieuwe rubriek genaamd Project Positief. Op het vorige artikel met de titel ‘Hoe gelukkig ben jij?‘ kwamen ontzettend veel reacties waar ik jullie onwijs dankbaar voor ben. Ik twijfelde namelijk erg lang of ik dit wel op deze manier zou moeten en kunnen doen, maar nu ben ik extra blij dat ik toch door heb gezet. Jullie reacties waren hartverwarmend en openhartig, dankjewel! In dit artikel wil ik meer vertellen over het halfvolle of halflege glas, want het is maar net zoals jij het wilt zien. Ook is er een nieuwe challenge aan dit artikel gekoppeld. Ben je er klaar voor?

Halfvol of halfleeg?
Zie je het glas bovenaan dit artikel? Hoe kijk jij tegen dit glas aan? Het is een eeuwige discussie of een voor de helft gevuld glas nu halfvol of halfleeg is. Een optimist noemt sneller het eerste, een pessimist beschouwt het als halfleeg, waardoor je kunt opmerken dat een pessimist vooral kijkt naar wat hij mist en wat hij meer zou willen. Een optimist waardeert sneller wat er wel is.

In het boek ‘Tem je geest’ geschreven door Ruby Wax werd ik even flink wakkergeschud. Er stond letterlijk in: Geen ander wezen is zo wreed als wij voor onszelf zijn. We moeten er niet aan denken om onze huisdieren zo te behandelen als we onszelf behandelen. Ik schrok hier echt van, hoe schrikbarend is dit? We zijn soms behoorlijk onze eigen persoonlijke dictators aan het worden waarbij we onszelf continu straffen. We beoordelen, veroordelen en evalueren onze omgeving, maar ook onszelf. Heb jij een stemmetje in je hoofd die je feliciteert met je prestaties of regelmatig zegt hoe trots het op je is? Ik in ieder geval niet. Mijn stemmetje is regelmatig kei en keihard en kent geen genade, maar het kan wel flink schoppen onder de kont uitdelen totdat ik blauwe billen krijg.

Het helpt ons misschien wel in sommige situaties vooruit, maar gelukkiger worden we er niet van. Het is zelfs pijnlijk en confronterend om hier bewust van te zijn.  We zien de wereld nooit zoals hij werkelijk is, maar slechts hoe wij hem zien (Bron: Tem je geest door Ruby Wax). Daardoor zitten we gevangen in onze eigen interpretaties. We kijken allemaal door onze eigen bril naar situaties middels onze eigen rugzak aan levenservaring, kennis, wijze lessen, een gezondheid, persoonlijkheid en karakter. Dit vormt ons tot wie wij zijn, maar je hebt zelf in de hand hoe je naar momenten, mensen, items en naar jezelf kijkt. Je kunt ervoor kiezen om situaties ‘halfleeg’ te zien of de kansen en mogelijkheden benadrukken die er ook liggen. Als je je focust op de grenzen, dan vervaagt het doel. Als je je focust op het doel dan vervagen de grenzen. Dit is ook met het zien van een glas, we hebben zelf in de hand om het te beoordelen met halfleeg of halfvol. It’s all up to you! 

Positieve gedachtes
Ben je snel geneigd om situaties of momenten met ‘halfleeg’ te beoordelen? Deze bovenstaande quote vond ik erg inspirerend, want je kunt eenmaal niet een positief leven beleven als je hier negatief tegenover staat, hoe graag het je het ook wilt. Je moet erin vertrouwen, erin geloven en in al je handelingen en gedragingen zoveel mogelijk positiviteit proberen te stoppen. Ik geloof er echt in dat als je wilt, je dit ook gaat lukken, hoe moeilijk het soms ook is. Want er komen momenten op ons pad dat het allemaal wel lukt en het ons goed afgaat, maar er zijn ook voldoende lastigere momenten waarop we ons afvragen hoe we uit zo’n situatie moeten komen. Probeer dan maar eens positief te blijven en je te focussen op dat halfvolle glas!

De wet van aantrekkingskracht
Ken je het boek The secret voor jongeren geschreven door Paul Harrington? Hierin wordt op een toegankelijke manier beschreven dat de meest krachtige wet van het hele universum de wet van aantrekking is. Het komt erop neer dat alles wat er in je leven gebeurt, te maken heeft met aantrekking. Je trekt zelf aan wat je overkomt door middel van je gedachten. Je wordt waar je het meest aan denkt en waar je de focus op legt. Daarom is het ongelooflijk belangrijk dat je denkt aan de dingen die je zo graag wilt, waarbij je je gedachtes vol hoop en optimisme stopt zodat je je toekomst kunt vormen. In welke mate hier een kern van waarheid in zit, laat ik even in het midden. Maar feit blijft feit dat je met positievere gedachtes meer vertrouwen creëert in jezelf, je omgeving, de situatie en de middelen om je heen waardoor je grotere sprongen vooruit kunt maken richting je doel, wat je doel ook is. 

Challenge 2
Probeer gedurende de hele dag, vanaf dat je opstaat totdat je weer in de avond het lichtje uitdoet om te gaan slapen, je te focussen op je gedachtes. Op welke manier kijk jij naar je omgeving, de mensen om je heen, jezelf, maar ook de situaties waarin je belandt? Als je je aandacht brengt naar je gedachtes en je bewust wordt van de manier waarop je kijkt, dan kan je er ook iets aandoen. Zou je graag positiever de wereld om je heen willen zien? Begin dan bij het begin in plaats van te mokken dat het allemaal niet meezit. Verplaats je naar de negatieve gedachtes en maak er iets fijns van.

Ben je helemaal doorweekt thuisgekomen na een flinke fietstocht door de regen? Je kunt gefrustreerd en boos wijzen naar het weer en de vervelende regen, maar je kunt ook trots zijn op jezelf dat je door hebt gezet en blij zijn dat je nu thuis bent waar het droog is! Hup lekker onder die warme douche springen en je laten vertroetelen door knuffels van je vriend. Is er een glas gesneuveld? Scherven brengen geluk! Heb je een pechdag? Accepteer het en wees blij dat je het nu hebt, zodat je er de komende tijd weer vanaf bent. Stop warmte, vriendelijkheid (een flinke dosis humor mag ook!) en liefde in de negatieve gedachtes zodat de negativiteit niet de kans krijgt om zich te verspreiden, maar dat positiviteit blijft groeien. Je kunt het! 

Zie jij eerder een halfvol of halfleeg glas? 
En wat doe jij eraan om positiever naar het leven te kijken? 
Liefs Dagmar
Follow me on
 
P.s. Bekijk ook van #ProjectPositief het eerste artikel over de vraag ‘Hoe gelukkig ben jij?‘. En heb je een inspirerende quote of mooie tip? Deel het dan via de socialmediakanalen middels de hashtag #ProjectPositief om elkaar te besmetten met positiviteit! 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.