Blog

Project Positief #10 – Online versus offline leven

lifeMet een snelle beweging naar je broekzak grijpen om te checken of je mobiel er wel inzit. Voelde je hem zojuist trillen of… ? Het internet is ons leven ingeslopen en heeft ons heel veel moois gebracht, nog elke dag vind ik het te gek dat we in dit tijdperk leven, er zijn zoveel mogelijkheden bijgekomen! Als het internet er niet zou zijn, dan had mijn grote passie om te bloggen misschien een heel andere vorm gekregen, en dat terwijl ik niet zonder zou kunnen (en ik kan het mij niet eens voorstellen zonder blog!). Met Project Positief probeer ik anderen te besmetten met positiviteit. Hierboven zie je een van mijn favoriete quotes. Middels dit artikel sta ik stil bij ons offline én online leven, we hebben er immers een wereld bijgekregen. Zou jij zonder internet kunnen?

Koos internetloos
Dit artikel stond al langer op de planning, maar de grap is dat ik dit weekend heb ervaren hoeveel er eigenlijk over het internet gaat. Want wat als het wegvalt? Het overkwam mij en dat was geen pretje, omdat ik een dagje vanuit huis zou werken (het komt nooit uit, maar dit was ook écht een slechte timing). Uiteindelijk kwam het een paar uur later weer terug na flink zoeken naar oplossingen en ik was om de tijd te overbruggen even naar mijn moeder gegaan voor WiFi. Zo kon ik toch aan mijn projecten werken, maar ideaal was het natuurlijk niet. De data van mijn mobiel vloog er ook doorheen en toen realiseerde ik mij pas goed wat voor een grootgebruiker ik eigenlijk ben.

Voordelen van internet
Nu versmelt het internet met ons leven, het is een groot onderdeel ervan geworden en dat zorgt voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Maar dit is lang niet bij iedereen zo. Meer dan de helft van alle Nederlanders checkt voorafgaand de vakantie of er wel WiFi beschikbaar is bijvoorbeeld, de code wordt naast de sleutel van de accommodatie dan ook snel gevraagd. Internet heeft ons veel gebracht, zo zou ik niet meer zonder mijn blog willen en kunnen, dankzij internet is dit mogelijk. Ook heb ik mijn beste vriendin Anne ontmoet dankzij het internet en onze blogs, zo gek dat we elkaar anders nooit zouden kennen als we onze blogs niet hadden.Als je een feit wilt weten, dan kan je het zo vinden! We kunnen het amper voorstellen dat we het vroeger met slechts ‘een bibliotheek’ moesten doen, er waren immers geen zoekmachines.

Het internet heeft mij tijdens de periode dat ik amper mijn bed nog uit kon (ik heb CVS en Fibromyalgie) ook ontzettend geholpen om contacten te kunnen onderhouden, ik bleef op de hoogte van nieuwtjes en informatie van mijn school, de tijd kon ik vullen met films en gemiste programma’s keek ik veelvoudig terug. Het was daardoor ook echt een verrijking. Ik krijg nu dagelijks onwijs lieve reacties waardoor ik op sta met een grote glimlach, het contact is zo hartverwarmend. Het solliciteren gaat makkelijker en je hoeft tegenwoordig niet meer de deur uit om je boodschappen te doen. Internet is ideaal!

De keerzijde
Toen ik langs een restaurant liep, zag ik stelletjes en gezinnen met gebogen hoofden zitten. In plaats van mooie gesprekken aan te gaan en te genieten van elkaar, waren zij ondertussen voornamelijk bezig om de rest van de wereld op de hoogte te brengen van het moment dat het gezin zat te eten in het restaurant. Het zien van dit tafereel kwam wel even binnen. Soms kan dat mobieltje ook uit, ja echt! Laat je inspireren door je omgeving, de lucht, de lieve mensen, de geluiden, de geuren. Het internet verrijkt onze levens, het biedt kansen en mogelijkheden maar er is ook een offline wereld naast je smartphone, Ipad of je pc en ik hoop dat je die ook kunt ervaren.

Challenge – Kan jij 24 uur zonder internet?
Pfoe ik vond het een lastige vraag, want dankzij het internet heb ik ontzettend veel en mooi contact. 24 uur is natuurlijk niet het einde van de wereld, maar als het niet hoeft… Mijn docent zei ooit tegen mij dat mijn telefoon ook een uit-knop had, ik vond het toen nog grappig klinken totdat ik mij besefte dat ik mijn telefoon sinds de aankoop nooit had uitgedaan. En toen viel mij pas op hoe vaak ik eigenlijk op mijn mobieltje kijk, keer op keer als er een nieuwe melding komt of om even Twitter, Instagram en Facebook te bekijken. En de reacties van mijn blog lees ik ook regelmatig, naast de whatsappjes en de goedgevulde inbox… Ben ik verslaafd?

Toen we op Zakynthos waren, dachten we dat bij ons hotel internet zat. Het was er wel, maar met een flink prijskaartje en toen besloot ik dapper om het dan maar even te laten voor wat het was. Ik stuurde een smsje naar het thuisfront en het genieten kon beginnen. Ik keek in het begin wel twaalf keer per uur op mijn telefoon (maar is het artikel wel online gekomen? Is mijn site niet uit de lucht? Zijn de comments zichtbaar? CRAZY!), maar gedurende de week werd het steeds minder totdat er zelfs dagen tussen zaten waarbij ik mijn telefoon in de hotelkamer liet in plaats van het meenam naar het strand, heerlijk! Maar terug in Nederland, draag ik hem wel weer trouw in mijn broekzak. Ik heb veel meldingen uitgezet, zodat ik weer kan kijken wanneer het mij uitkomt en niet andersom. ik kijk er inmiddels veel minder op en ik merk dat mij daardoor juist extra veel andere situaties opvallen en het biedt nu ook meer rust.

Heeft jouw telefoon een keer echt uitgestaan (een lege batterij telt niet mee)? En hoe voelde dit voor jou? Kan jij goed zonder internet?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook / Bloglovin / Twitter / Instagram / Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.