Project Positief #11 – De klaagmuur en de heb-ik-weer-sleur

Project Positief #11 – De klaagmuur en de heb-ik-weer-sleur

14355994164_6c12bd65b6_zAls het regent dan staat de timeline vol met Houdt dat verschrikkelijke hondenweer nooit op?, maar als de temperaturen stijgen dan lezen we voornamelijk Niet uit te houden, het is bloedheet!. Is het dan ook een keer gewoon goed? Hebben we kort haar, dan willen we lang haar en andersom. Hebben we vakantie dan verlangen we naar ritme en als werk en/of school weer begonnen is dan hunkeren we naar de vrije dagen. We klagen erop los, maar hoe komt dat eigenlijk over op de ander? En welke invloed heeft dat? Met Project Positief probeer ik anderen te besmetten met positiviteit, maar daar heb ik jullie hulp bij nodig. Wat is het te gek om jullie invulling van de Project Positief tag te lezen, ik ben zo dankbaar dat jullie er enthousiast aan meewerken! Het is écht een droom die uit is gekomen. Een slechte overgang, maar ik wou het toch even benoemen haha, maar nu gaan we van mijn dankbaarheid naar het onderwerp klagen. Lees je mee?

Negativiteit trekt negativiteit aan
Ben jij ooit beter geworden van negatieve gedachtes? Ik niet en dat is ook begrijpelijk. Als je blijft hangen in alle drama’s en negatieve momenten die jouw leven in zijn geslopen, dan is het allemaal een stuk zwaarder. En het is ook lang niet altijd gemakkelijk, maar je moet wel de slingers op willen hangen als je van je leven echt een feestje wilt maken. Dit hoeft niet 24/7, maar ik hou mij graag vast aan deze quote What ever you decide to do, make sure it makes you happy. En als je moet doen wat je moeilijk vindt of er een lastige situatie op je pad komt, geloof dan in jezelf en je eigen kracht. Je kunt het! Misschien is het soms naïef van mij om te blijven geloven in het goede, ondanks genoeg momenten die niet fijn zijn, maar ik heb wel altijd het gevoel gekregen dat dan die bal van positiviteit groter wordt en blijft groeien. Hij gaat rollen en er kunnen alleen maar meer positieve momenten, ervaringen en belevenissen aan blijven plakken.

Een glimlach trekt een glimlach aan
Probeer het maar uit op een vreemde die op je afloopt en kijk wat er gebeurt als jij naar hem/ haar oprecht glimlacht. Zo trekt geklaag ook geklaag aan en ruzie nog meer ruzie. En wat win je ermee als je klaagt? Iemand kan je in het begin misschien nog wel even oppeppen dat het wel goed komt of dat je het niet zo zwaar moet tillen, maar dit kan hij/zij slechts doen tot een bepaalde hoogte. Het echte werk om er concreet iets aan te doen begint bij jezelf. En natuurlijk is het niet erg om af en toe even lekker te klagen, dat lucht ook op als je het uitspreekt en soms is het gewoon even fijn om te doen. Maar houd het dan ook bij even. De klaagmuur heb jij niet nodig, je bent sterk genoeg om aan te pakken wat je graag zou willen of wat verwacht wordt, you can do this!

Chagrijnige buschauffeur en uitdagende winkelkarretjes
Zo zie ik een rood stoplicht niet als iets vervelends, maar als een  moment waarop ik even goed om mij heen kan kijken en de omgeving in mij op kan nemen. Of ik roep op de Lingo-manier ‘Groooooen’, funny! Je kunt moeilijk elk rood stop groen verven toch? En wat dacht je van een winkelkarretje waarvan alle wieltjes verkeerd staan? Ultieme uitdaging en zo kom je op plekken in de supermarkt waar je nog nooit bent geweest! En die chagrijnige buschauffeur heeft misschien wel een korte nacht gehad, omdat zijn kindje ’s nachts huilde en hij zijn vrouw wou laten slapen… Hup, dus extra vrolijk goedemorgen roepen, zodat je hem kunt aansteken met jouw glimlach. En wat als dat favoriete topje in de was zit? Even rommelen in de kast en misschien ontdek je wel een kledingstuk dat je al een eeuwigheid niet meer aan hebt gehad! Choose happiness!

Challenge:  Voorkom de heb-ik-weer-sleur
Focus je op wat je uitspreekt en met anderen deelt, dus ook je houding. Sta je er positief in of is klagen je hobby? Misschien valt het mee, maar als je erop gaat letten dan kan dit best confronterend zijn. Hoe denk je bijvoorbeeld over de regen als je net een uur je haar hebt gekruld? Of over de lange rij voor de kassa? En wat dacht je van die zwarte broek versus tandpasta? Natuurlijk is het ontzettend frustrerend en niet leuk, maar het komt nooit uit en er zal ook niemand zijn die er ultiem van kan genieten. Balen is daardoor helemaal niet erg, maar als je dit continu met iedereen deelt dan kan er wel een vertekend beeld van je ontstaan, terwijl je helemaal niet zo wilt zijn of zo wilt overkomen. Als je hiervan bewust wordt, dan valt het je meer op en kan je het voorkomen.

The happiest people don’t have the best of everything, they just make the best of everything!

Behoort klagen tot jouw talenten of valt het mee?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook / Bloglovin / Twitter / Instagram / Youtube

Dit bericht heeft 33 reacties.

 1. Laura

  Ik geef toe dat ik wel eens klaag, maar ik probeer het zo min mogelijk te doen en er iets positiefs in te zien. Mooi artikel!
  Laura onlangs geplaatst…Nail-art DotticureMy Profile

 2. Als het weer constant om slaat zul je mij altijd horen zeggen dat ik, als het op het weer aan komt, altijd een miepert ben. Te warm, te koud, te nat, whatever….. ik miep. Toch probeer ik inderdaad over het algemeen positief in het leven te staan. Dat is niet altijd makkelijk, maar ik kom er wel. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…Yves Rocher – Rose Raffiné – Oogschaduw PaletteMy Profile

 3. Ingeborg

  Wat een heerlijk artikel weer! Ik kan af en toe best goed klagen ja, maar ik weet mezelf ook altijd weer op te pakken :)
  Ingeborg onlangs geplaatst…Project Positief TagMy Profile

 4. Femkedoet

  Wat een mooie, positieve woorden weer Dagmar! Je hebt ook helemaal gelijk: het is nooit goed lijkt het wel..

 5. Nicole

  Haha klagen is heerlijk! En ja ik mopper wel eens op een rood verkeerslicht, maar als ik er eenmaal sta dan is t ook weer snel over.
  Mij hoor je niet snel over het weer.. Zo was iemand laatst echt een kwartier bezig over het verschrikkelijke weer terwijl het gewoon droog was en de dag ervoor nog 23 graden met zon…. Tsjah zulk geklaag hou ik niet van hoor haha!
  Nicole onlangs geplaatst…Een kaartje is zo gestuurd..My Profile

 6. Frauke

  Echt een onwijs inspirerende post! Jij lijkt me zo’n positief en optimistisch persoon. Ik klaag zelf echt té vaak denk ik, terwijl ik verder overigens wel heel optimistisch ben. Het is een soort gewoonte ofzo? Ik ga er in ieder geval meer op letten want fijn is het vast niet! X
  Frauke onlangs geplaatst…Beauty fall essentialsMy Profile

 7. Joyce

  Ik denk dat ik vroeger wel veel klaagde, maar dat dat nu veel minder is, yes! Blij zijn is zoveel leuker. En dat gezegd hebbende, wat een onwijs mooie en knappe foto is dat van jou in de header, prachtig!
  Joyce onlangs geplaatst…Eetdagboek van Justine (My Cup of Care)My Profile

 8. Citlali

  Oeps ik klaag soms best veel, ik denk dat het komt omdat het zo makkelijk is. Je raakt er wel wat negativiteit mee kwijt, maar positief zijn is zo veel beter ♡ soms heb je even een reminder nodig, dat positief zijn zo veel beter is
  Citlali onlangs geplaatst…Halloween make-up: sugar skullMy Profile

 9. Sophie

  Ik kan het soms echt niet laten om even hardop te klagen. Al is het op twitter, tegen mezelf of wat vriendinnen. Het hoort erbij. Soms kan ik er ook echt in doorslaan, en soms weet ik wanneer het goed is :’) Het is soms gewoon nodig! Hihi :-) Maar ik snap heel goed wat je zegt en ik kan ook heel vaak het mooie in alles zien. Een heerlijke plensbui vind ik juist gezellig en het liefst ren ik rondjes in de regen :D
  Sophie onlangs geplaatst…Photodiary #43My Profile

 10. Manon

  Ik moet denk ik toegeven dat ik een behoorlijke klager kan zijn. Vooral als het eventjes niet mee zit en om mij heen lijkt niemand problemen te hebben. Fijne blogpost om te lezen, werkt verhelderend.
  Manon onlangs geplaatst…Quote Of The Week #4My Profile

 11. Esther

  Ik denk dat ik ook wel regelmatig klaag, maar dat ik het niet heel bewust door heb. Door zo’n artikeltje wordt je er wel heel bewust van, ik ga er de komende tijd eens op letten. Ik heb met alle plezier gelezen, goed artikel (:
  Esther onlangs geplaatst…Quote van papierMy Profile

 12. Wat een goed artikel! Ik probeer zelf ook altijd alles van de positieve kant te bekijken, en krijg dan vaak te horen: “tja, als het jou lukt er zo tegenaan te kijken”. Alleen is het naar mijn mening geen kwestie van lukken, het is voor mij bijna een soort automatisme geworden om overal het goede uit te halen. Ik hoop dat het je met dit project lukt om er meer mensen zo over te laten denken :)
  Anniek Verhooren onlangs geplaatst…Lieve zomer, ik mis jeMy Profile

 13. Karlijn

  In principe is mijn glas eigenlijk altijd halfleeg maar daar ben ik me altijd heel goed van bewust. Daarom probeer ik het klagen altijd voor mezelf te houden en andere mensen er niet mee te vermoeien. Met een vriendinnetje heb ik af en toe klaag gesprekken. Dan zegt eens van ons ‘even klagen hoor’ en dan mogen we alles zeggen over stomme dingen, van klein tot groot. Heel fijn vind ik dat altijd. Maar des te fijner is het om daarna weer naar de leuke dingen te kijken!
  Karlijn onlangs geplaatst…Mijn verzamelingen, verslavingen en fietsgedragMy Profile

 14. Kirsten

  Leuk artikel om te lezen. Ik klaag zelf bijna niet, vind het ook altijd heel vervelend als iemand heel veel klaagt. Ik kijk liever op een positieve manier naar iets :)

 15. Leuke post! Ik denk inderdaad dat iedereen wel eens klaagt, zolang het maar niet dagelijks is en je klaag momentje van korte duur is.

  Xo

 16. Evelien

  Af en toe klagen kan wel opluchten, maar je moet er inderdaad voor zorgen dat je er niet in blijft hangen en het weet om te zetten in iets positiefs.
  Evelien onlangs geplaatst…Video: Xenos shoplogMy Profile

 17. Inge

  Klagen hoort een beetje bij mijn manier van “humor”, lekker sarcastisch en Nederlands, hihi. Wel moet ik zeggen dat nu de klok weer terug is gezet ik écht (nu al) moet wennen dat het zo snel donker is ’s avonds, het voelt dan altijd alsof de dag weer voorbij is, irritant is dat!
  Goed artikel XOXO
  Inge onlangs geplaatst…LIFE LATELY #13 – STUDY TIMEMy Profile

 18. Eilish

  Wat een goed artikel Dagmar! Het is alleen zo moeilijk om dit echt te doen. Al 8/9 jaar zit ik in zo`n negatieve spiraal, dat je daar niet zo makkelijk uit komt! Maar ik doe echt mijn best en hoop ooit zo positief te zijn als jij!
  Eilish onlangs geplaatst…Media ♥ What’s on my MP4 #4My Profile

 19. Emily

  Heel leuk geschreven en zo waar! Happiness is a choice. :)

 20. Anna

  Wat mooi geschreven! Ik moet zeggen dat ik vroeger echt overal over klaagde, tegenwoordig juist helemaal niet. Terwijl de oude ik echt wel zou klagen in mijn situatie, dat weet ik zeker. Ik weet niet helemaal hoe het komt, maar ik ben blij dat ik alles wat positiever en luchtiger zie!
  Anna onlangs geplaatst…QUOTE, HAPPINESS EN DROMEN | PROJECT POSITIEF TAGMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge