Project Positief Close Up – Mel Wallis de Vries over creativiteit

Project Positief Close Up – Mel Wallis de Vries over creativiteit

December16Als ik denk aan creativiteit, dan denk ik aan lekker aan de slag gaan, fijn inspiratie en kunstenaars op het gebied van schilderen, haken, tekenen. Maar ook schrijvers zijn in mijn ogen echte kunstenaars, ze spelen met woorden en weten ons keer op keer te raken. Mel Wallis de Vries bewonder ik al erg lang en het was te gek om met haar samen te mogen werken (voor de nieuwe lezers: ik was eerst werkzaam voor Uitgeverij De Fontein). Mel is de succesvolste jeugdthrillerauteur van dit moment: met haar thrillers Vals en Klem won zij de Prijs van de Jonge Jury, en met Wreed won ze een Hebban Award voor de beste YA-thriller. Haar boeken zijn razend populair; de verhalen zijn vlot, realistisch en altijd spannend tot de laatste bladzijde. Het werk van Mel Wallis de Vries wordt in diverse landen uitgegeven en ik ben ontzettend trots op wat zij weet te bereiken bij haar lezers. Als er iemand creatief is, dan is het Mel!

Wat is je levensmotto?
Work hard and rule the world! 

Wat betekent creativiteit voor jou?
Creativiteit is net zoiets als ademhalen: het hoort bij me. Soms word ik er heel gelukkig van, dan lukt alles en zit ik echt in een flow. Maar het heeft ook een keerzijde: soms moet ik heel diep gaan om het idee te vinden dat ik zocht. Toch koester ik beide kanten: je kunt pas mooie dingen maken als je kwetsbaar durft te zijn.

Was het altijd al een droom van je om te schrijven?
Volgens mijn vader was ik vier jaar oud toen ik voor het eerst zei dat ik schrijfster wilde worden. Ik liep vroeger ook altijd rond met schriftjes etc. Toch heeft het nog 28 jaar geduurd voordat mijn eerste boek uitkwam: ik was toen 32. Een heel bijzonder jaar, want onze oudste dochter werd toen ook geboren. Alles kwam in 2005 zeg maar samen en klopte opeens.

Heb je een ultieme schrijftip die je kunt delen?
De beste schrijftip die ik kan geven is: schrijf snel, slordig maar met heel veel plezier. Daar komen de mooiste verhalen uit. Je moet je rechterhersenhelft (de creatieve kant) koesteren en je linkerhersenhelft (de rationele) negeren :) Spelfouten etc kun je er later wel uithalen.

Welke boodschap zou je graag aan anderen willen meegeven?
Als je een droom hebt: ga ervoor! Stel het niet uit tot later, verzin geen excuses, denk niet in problemen… Je moet het gewoon nu DOEN! Ik geloof echt dat je bijna alles in je leven kunt bereiken. Maar je moet er wel heel hard voor willen werken. Het grappige is dat schrijven voor mij nooit als werk heeft gevoeld.

Dankjewel Mel voor je inspirerende boodschap en het delen van zulke mooie woorden met ons. Ik vond het te gek om met je samen te mogen werken en je mag ontzettend trots zijn op wat je hebt bereikt. Je bijdrage aan Project Positief Close Up ervaar ik als heel bijzonder en ik ben trots om jouw antwoorden te mogen delen. Heel erg bedankt voor je moeite, tijd en prachtige woorden! challenge projectpositief bydagmarvalerie

Ik geef jou een challenge mee! Het thema ‘creativiteit’ staat centraal en jouw missie is om even niet na te denken over alle voor- en nadelen, over risico’s, problemen en obstakels maar gewoon te doen, zoals Mel ook aangeeft.  Neem tussen het harde werken en de nodige verplichtingen even tijd voor jezelf, wat zou je dan ‘gewoon’ doen? Ontdek je talent en neem de tijd om het te laten groeien, geniet van je eigen creativiteit én dat van anderen. Waar ben jij goed in? En waar haal jij voldoening uit of krijg jij energie van? Krijg je er regelmatig complimentjes over of ervaar je er een goed gevoel door? En vergeet niet: iedereen heeft een talent! Verras jezelf en laat je inspireren, enjoy! 

Op welk gebied kan jij ons verrassen met creativiteit? 

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 22 reacties.

 1. Marion

  Wat mooi gezegd over creativiteit en kwetsbaar zijn. Ben het daar helemaal mee eens. Soms hebben we zelfs de neiging om onze creativiteit zakelijk te benaderen. Daar gaat mijns inziens bij veel mensen dan ook fout. Mooi hoe zij dat ook omschrijft.
  Marion onlangs geplaatst…Thee-amateurMy Profile

 2. Els

  Wat een leuke tip over het schrijven. Ik ben graag creatief bezig (dat is natuurlijk ook logisch met mijn blog). Ik vind het heerlijk!

  Mooie afsluiter! Iedereen heeft taleng :-)!
  Els onlangs geplaatst…Het gebruik van verschillende lintjesMy Profile

 3. Creatief zijn, in welke vorm dan ook, daar houd ik gewoon van. Soms heb ik ineens zin om te gaan schilderen, of om iets te haken en dan doe ik het ook gewoon. De tip om gewoon te schrijven en maar gewoon door te gaan en de foutjes komen later wel, dat vind ik een hele goede en ga ik eens proberen. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…Iemand Die Je Lief Vindt Een Kaartje SturenMy Profile

 4. Amy

  Wauw, wat een mooie uitspraken weer. Creativiteit moet je inderdaad koesteren en is een bijzonder iets. Ik laat me vaak leiden door mijn ratio: kan ik dit wel, doe ik het wel perfect (in mijn eigen ogen), etc.. Eigenlijk jammer.. .)
  Amy onlangs geplaatst…Tag | TV SeriesMy Profile

 5. Ik probeer ook te leven bij het motto niet dromen maar DOEN. Soms best nog lastig ;). Creativiteit had ik graag wat meer van gehad … maar blij zijn met wat je wél hebt is ook heel belangrijk.

 6. Ze heeft helemaal gelijk, gewoon doen en ervoor gaan! Als je iets wil moet je ervoor knokken en er alles voor willen doen. Haar tip om gewoon te schrijven en even spelfouten los te laten is heel goed. Ik merk ook dat ik dan veel sneller alles uit me kan laten komen en later check ik wel of alles goed is opgebouwd en of de spelling correct is.
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Heropening Cosmo Hairstyling AmsterdamMy Profile

 7. Marloes

  Wat een mooie en inspirerende boodschap. Leuk om te lezen! Je moet het inderdaad gewoon NU doen, voordat je spijt krijgt van dingen die je niet hebt gedaan.
  Marloes onlangs geplaatst…L’occitane Divine Youth OilMy Profile

 8. Linda

  Inspirerend! Ik vind het best lastig om creatief te zijn, je moet het wel echt allemaal toelaten en laten gaan als het ware. Er wordt vaak tegen mij gezegd dat ik veel creatiever ben dan dat ik zelf denk, daar hou ik me vaak aan vast :)
  Linda onlangs geplaatst…Fotoshoot (2/2).My Profile

 9. Sophie

  Haha wat leuk! Als er iemand fan is van haar boeken dan ben ik het wel! Ik heb bijna al haar boeken gekregen op mijn verjaardagen en de andere geleend bij de bibliotheek. Heel leuk om dan zoiets te lezen.
  Sophie onlangs geplaatst…#3 Terwijl ik een gewone student leek…My Profile

 10. Sophie

  Creatief zijn is heerlijk; mits je die creativiteit kunt vinden. Want wanneer ik heel gestrest ben, kan ik er niet aan toegeven. Maar wanneer ik de flow te pakken heb, geniet ik ervan! Heel mooi verwoord allemaal en vooral heel inspirerend :-)
  Sophie onlangs geplaatst…The College Discover Make-UpMy Profile

 11. Karlijn

  Mooi om te lezen want zoals Mel creativiteit omschrijft voelt het ook voor mij. Soms is het zo makkelijk en andere keren lukt het gewoon niet en is het allemaal stom.
  Mijn creativiteit haal ik toch wel uit tekenen en het maken van d.i.y dingen. Soms doe ik het veel te weinig maar als ik het doe en ik laat mijn eigen eisen los dat is het heerlijk en ben ik tevreden met mijn eigen werk.
  Op welk gebied bij jou Dagmar?
  Karlijn onlangs geplaatst…InspiratieWonder #Rosie HarbottleMy Profile

 12. Eline

  Creativiteit heeft denk ik heel veel te maken met uit je comfort zone durven te stappen. Het is niet altijd leuk en makkelijk, maar als je enmaal durft kun je mooie dingen bereiken :)

  Dus wat zij zegt, je moet inderdaad kwetsbaar durven te zijn
  Eline onlangs geplaatst…De biecht #2My Profile

 13. Maaike

  Ik vind het ook erg fijn om aan één stuk door te schrijven en niet op de spelfouten te letten. Zo blijf je langer creatief en kun je mega lange stukken schrijven. Die spelfouten kun je er idd later weer uithalen. Wat een inspirerend blogartikel! <3
  Maaike onlangs geplaatst…PERSONAL: Wat heb ik de laatste tijd gedaan?My Profile

 14. Danielle

  Wat een mooi een leuk artikel! Echt even iets wat ik nodig had op deze ochtend waarbij ik mij eens niet gewaardeerd voelde!

  Mijn creativiteit zit in het schrijven maar ook in mijn werk. Nadenken over welke producten te kopen en hoe met de verpakkingen om te gaan.
  Danielle onlangs geplaatst…Food | Snelle tonijnsaladeMy Profile

 15. Xaviera

  Heel mooi om te lezen wat creativiteit voor haar betekend. Handige tip ook om tijdens het schrijven even die linkerhersenhelft te negeren, dat ga ik proberen!
  Xaviera onlangs geplaatst…Liefde voor LushMy Profile

 16. Denise

  Wat een inspirerende woorden! Ik doe vaak ook gewoon maar wat, laat mijn hart spreken in plaatst van mijn hoofd. Werkt echt ontzettend goed en later kijk ik wel met mijn hoofd of het allemaal kan. In mijn werk straks als jeugdhulpverlener moet je ook heel creatief zijn in oplossingen bedenken :)
  Denise onlangs geplaatst…What makes me happy #7 verjaardag en neefjeMy Profile

 17. Esther

  Ik zou soms wel wat creatiever willen zijn. Ik zet mijn rechterhersen helft wel eens wat te vaak op slot.. Maar het klopt absoluut dat je moet doen wat je graag wilt en geen excuses moet verzinnen. Je leeft nu
  Esther onlangs geplaatst…Blog top 3 tagMy Profile

 18. Saar

  Ik vind het grappig hoe ze eigenlijk verwoord waar ik zelf een tijdje geleden ben achter gekomen. Als je jezelf kwetsbaar opstelt, komen soms de mooiste dingen uit je vingers. En dat is wat de mensen rondom je ook raakt…
  Saar onlangs geplaatst…Mijmeringen | dapper en moedigMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge