Blog

Project Positief #5 – Geluk is gratis

926775_233030386892342_1144925798_nEen droomhuis, een reis om de wereld, een zwembad in de tuin, een inloopkast: je kunt er heel gelukkig van worden, maar de kans is aanwezig dat je portemonnee ervan gaat huilen. Geld kan een grote rol spelen in je leven, maar geluk hoeft helemaal niet duur te zijn. Middels Project Positief probeer ik anderen te besmetten met positiviteit en ik vind het te gek dat ik daarbij hulp krijg van lieve lezeressen (heel erg bedankt voor jullie moeite en tijd!). Ik laat je zien dat je op een goedkope manier gelukkig kunt zijn, want geluk zit niet alleen in grootse momenten en producten. Het is minder ingewikkeld dan het lijkt, als je het maar wilt zien. Zo werd ik bijvoorbeeld ontzettend gelukkig toen ik deze mooie kaart van vriendinnetje Suus kreeg, superlief! Maar er is zoveel meer waar je gelukkig van kunt worden zonder er veel geld voor neer te leggen. Let’s go!

#ProjectPositief
Ik sta nog steeds versteld van de prachtige foto’s die gedeeld zijn tijdens de Instagram Challenge voor Project Positief. Er zijn meer dan 600 foto’s geüpload en toen dat moment bereikt werd, kon ik het onmogelijk droog houden. Ik vond het heel bijzonder dat er zoveel lieve mensen deelnamen aan dit initiatief, echt hartverwarmend. Door bewust na te denken over de thema’s sta je tegelijkertijd even stil bij het feit hoe je positiviteit kunt verspreiden om anderen gelukkiger te maken. En deze challenge kost geen geld, alleen energie van lieve mensen die zich hiervoor willen inzetten. Zo hebben we het internet een stukje mooier gemaakt, maar voor mij was de missie van dit project al geslaagd als ik er iemand door kon laten glimlachen. Be the change you wish to see in the world! Soms kan een klein gebaar, zo’n groot verschil voor de ander maken en dat is goud waard.

Geld maakt niet gelukkig…
Maar gelukkig maken ze geld! Dat is de houding van velen die niet weten dat geluk helemaal niet duur hoeft te zijn. Geluk zit in grootse momenten en items, maar het kan juist ook in de kleine zitten als je deze maar kunt zien. De tijd vliegt voorbij en we hebben het steeds druk of we hebben haast, maar juist op die momenten zie je niet het kleine geluk dat er wel is.We worden door lichtpuntjes omringd (Lisanne heeft september zelfs omgedoopt tot lichtpuntjesmaand, echt een mooi initiatief!) alleen moet je hier wel voor openstaan en het willen zien.

Wanneer voel je je echt rijk? 
Je kunt jezelf rijk rekenen als je veel geld op jouw bankrekening hebt staan, maar je kunt het ook investeren in persoonlijke groei, een ervaring of belevenis die je horizon vergroot of door het te investeren in verbeteringen voor je omgeving en anderen. Wanneer voel je je eigenlijk echt rijk? Als je jezelf helemaal te pletter werkt voor die dikke bankrekening en mooie auto of als je rust hebt in je hoofd, je een fijne thuis kunt creëren en je je dromen na kunt jagen? Dit gevoel is voor iedereen anders, we worden immers ook allemaal in andere thuissituaties opgevoed en grootgebracht waardoor de kans aanwezig is dat je andere standaarden hanteert dan iemand anders. Maar los daarvan denk ik bij een ervaring die mijn leven verrijkt, niet aan een situatie die mijn portemonnee vult, maar die mij als mens of mijn omgeving beter maakt.

Challenge
Heb je weleens nagedacht over hoeveel jouw geluk kost? Heb je echt dure aankopen en ervaringen nodig die gouden bergen kosten om gelukkig te zijn? Of voel je je oprecht gelukkig met momenten of items die betaalbaar zijn? Als je weet wat jouw gelukkig maakt, dan kan je je ook focussen om dit gevoel te bereiken en te behouden. En misschien moet je er even voor sparen, maar dat betekent niet dat gedurende de periode dat je spaart je niet gelukkig kunt zijn. Bedenk voor jezelf wat je gelukkig maakt wat (bijna) niets kost. Kom je eruit?

Mijn lijstje (bijna) gratis geluk
Ik heb ook over de vraag nagedacht wat mij gelukkig maakt terwijl het (bijna) niets kost. Ook dacht ik na over hoe dit geluksgevoel dan echt voelt. Ik vond het in het begin niet eenvoudig, omdat je wel geneigd bent om na te denken over geluksmomenten met een prijskaartje. Maar hoe langer ik er mee bezig was, hoe beter het mij afging. Nu denk ik zelfs waarom ik deze puntjes niet regelmatig onderneem en hoezo ik dit niet eerder heb bedacht. Als je er bewust van wordt wat je gelukkig maakt, kan je er ook concreter mee aan de slag!

– Het bekijken van de zonsondergang.
– Fluitende vogels die er buiten een vrolijk feestje van maken.
– Het lezen van een goed boek dat mij raakt.
– Quality-time met le boyfriend!
– Schrijven en fotograferen.
– Hardlopen en de wind door de haren voelen, terwijl je bijna zweeft. Gedachten op nul en genieten!
– Liefde en warmte van vrienden voelen.
– Gezellige momenten beleven met familie.
– Mijn vriendje die spontaan door de woonkamer begint te dansen.
– Een dagje minder pijn voelen in mijn lichaam (voor de nieuwe lezers: ik heb Fibromyalgie).
– Poes die niet kan stoppen met het geven van kopjes.
– Het zien van strand en de mooi zee.
– Een opgeruimde (slaap/woon)kamer.
– Lieve berichtjes ontvangen van Anne waardoor ik een half uur uitgeschakeld naast de stoel lig van het lachen.
– Kookkunsten die lukken als ik veel tijd en moeite in het gerecht heb gestoken.
– Een nacht heerlijk doorslapen.
– (Disney!) Films kijken met vriendinnen inclusief maskertjes, veel nagellak, lekker bijkletsen en heerlijk eten.
– Inspirerende artikelen lezen op blogs.
– De eerste zonnestralen van de dag op de huid voelen.
– De reacties die lezers speciaal achterlaten onder een artikel lezen.
– Door te sporten zien dat je lichaam sterker wordt.

Is bezit een last?
Geluk hoeft geen investering te zijn in de vorm van geld, het kan bijvoorbeeld ook energie, moeite en tijd kosten. Sommigen hebben meer energie dan anderen, maar niet voor alle vormen van geluk hoef je geld te betalen, als je hier voor openstaat. En juist de échte geluksmomenten die je weten te raken, worden meestal niet gecreëerd door de materiële bezittingen. Je hebt zojuist bedacht hoe je voor jezelf op een goedkope manier gelukkig kunt voelen, maar het heet niet voor niets Project Positief. Hoe kan je voor de ander een bijdrage leveren aan zijn/haar geluk?

Wat maakt jou gelukkig zonder dat het veel geld kost? En wat kan jij eraan doen om op eenvoudige wijze het geluk voor de ander te vergroten?

 Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook / Bloglovin / Twitter / Instagram / Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.