Project Positief #5 – Geluk is gratis

Project Positief #5 – Geluk is gratis

926775_233030386892342_1144925798_nEen droomhuis, een reis om de wereld, een zwembad in de tuin, een inloopkast: je kunt er heel gelukkig van worden, maar de kans is aanwezig dat je portemonnee ervan gaat huilen. Geld kan een grote rol spelen in je leven, maar geluk hoeft helemaal niet duur te zijn. Middels Project Positief probeer ik anderen te besmetten met positiviteit en ik vind het te gek dat ik daarbij hulp krijg van lieve lezeressen (heel erg bedankt voor jullie moeite en tijd!). Ik laat je zien dat je op een goedkope manier gelukkig kunt zijn, want geluk zit niet alleen in grootse momenten en producten. Het is minder ingewikkeld dan het lijkt, als je het maar wilt zien. Zo werd ik bijvoorbeeld ontzettend gelukkig toen ik deze mooie kaart van vriendinnetje Suus kreeg, superlief! Maar er is zoveel meer waar je gelukkig van kunt worden zonder er veel geld voor neer te leggen. Let’s go!

#ProjectPositief
Ik sta nog steeds versteld van de prachtige foto’s die gedeeld zijn tijdens de Instagram Challenge voor Project Positief. Er zijn meer dan 600 foto’s geüpload en toen dat moment bereikt werd, kon ik het onmogelijk droog houden. Ik vond het heel bijzonder dat er zoveel lieve mensen deelnamen aan dit initiatief, echt hartverwarmend. Door bewust na te denken over de thema’s sta je tegelijkertijd even stil bij het feit hoe je positiviteit kunt verspreiden om anderen gelukkiger te maken. En deze challenge kost geen geld, alleen energie van lieve mensen die zich hiervoor willen inzetten. Zo hebben we het internet een stukje mooier gemaakt, maar voor mij was de missie van dit project al geslaagd als ik er iemand door kon laten glimlachen. Be the change you wish to see in the world! Soms kan een klein gebaar, zo’n groot verschil voor de ander maken en dat is goud waard.

Geld maakt niet gelukkig…
Maar gelukkig maken ze geld! Dat is de houding van velen die niet weten dat geluk helemaal niet duur hoeft te zijn. Geluk zit in grootse momenten en items, maar het kan juist ook in de kleine zitten als je deze maar kunt zien. De tijd vliegt voorbij en we hebben het steeds druk of we hebben haast, maar juist op die momenten zie je niet het kleine geluk dat er wel is.We worden door lichtpuntjes omringd (Lisanne heeft september zelfs omgedoopt tot lichtpuntjesmaand, echt een mooi initiatief!) alleen moet je hier wel voor openstaan en het willen zien.

Wanneer voel je je echt rijk? 
Je kunt jezelf rijk rekenen als je veel geld op jouw bankrekening hebt staan, maar je kunt het ook investeren in persoonlijke groei, een ervaring of belevenis die je horizon vergroot of door het te investeren in verbeteringen voor je omgeving en anderen. Wanneer voel je je eigenlijk echt rijk? Als je jezelf helemaal te pletter werkt voor die dikke bankrekening en mooie auto of als je rust hebt in je hoofd, je een fijne thuis kunt creëren en je je dromen na kunt jagen? Dit gevoel is voor iedereen anders, we worden immers ook allemaal in andere thuissituaties opgevoed en grootgebracht waardoor de kans aanwezig is dat je andere standaarden hanteert dan iemand anders. Maar los daarvan denk ik bij een ervaring die mijn leven verrijkt, niet aan een situatie die mijn portemonnee vult, maar die mij als mens of mijn omgeving beter maakt.

Challenge
Heb je weleens nagedacht over hoeveel jouw geluk kost? Heb je echt dure aankopen en ervaringen nodig die gouden bergen kosten om gelukkig te zijn? Of voel je je oprecht gelukkig met momenten of items die betaalbaar zijn? Als je weet wat jouw gelukkig maakt, dan kan je je ook focussen om dit gevoel te bereiken en te behouden. En misschien moet je er even voor sparen, maar dat betekent niet dat gedurende de periode dat je spaart je niet gelukkig kunt zijn. Bedenk voor jezelf wat je gelukkig maakt wat (bijna) niets kost. Kom je eruit?

Mijn lijstje (bijna) gratis geluk
Ik heb ook over de vraag nagedacht wat mij gelukkig maakt terwijl het (bijna) niets kost. Ook dacht ik na over hoe dit geluksgevoel dan echt voelt. Ik vond het in het begin niet eenvoudig, omdat je wel geneigd bent om na te denken over geluksmomenten met een prijskaartje. Maar hoe langer ik er mee bezig was, hoe beter het mij afging. Nu denk ik zelfs waarom ik deze puntjes niet regelmatig onderneem en hoezo ik dit niet eerder heb bedacht. Als je er bewust van wordt wat je gelukkig maakt, kan je er ook concreter mee aan de slag!

– Het bekijken van de zonsondergang.
– Fluitende vogels die er buiten een vrolijk feestje van maken.
– Het lezen van een goed boek dat mij raakt.
– Quality-time met le boyfriend!
– Schrijven en fotograferen.
– Hardlopen en de wind door de haren voelen, terwijl je bijna zweeft. Gedachten op nul en genieten!
– Liefde en warmte van vrienden voelen.
– Gezellige momenten beleven met familie.
– Mijn vriendje die spontaan door de woonkamer begint te dansen.
– Een dagje minder pijn voelen in mijn lichaam (voor de nieuwe lezers: ik heb Fibromyalgie).
– Poes die niet kan stoppen met het geven van kopjes.
– Het zien van strand en de mooi zee.
– Een opgeruimde (slaap/woon)kamer.
– Lieve berichtjes ontvangen van Anne waardoor ik een half uur uitgeschakeld naast de stoel lig van het lachen.
– Kookkunsten die lukken als ik veel tijd en moeite in het gerecht heb gestoken.
– Een nacht heerlijk doorslapen.
– (Disney!) Films kijken met vriendinnen inclusief maskertjes, veel nagellak, lekker bijkletsen en heerlijk eten.
– Inspirerende artikelen lezen op blogs.
– De eerste zonnestralen van de dag op de huid voelen.
– De reacties die lezers speciaal achterlaten onder een artikel lezen.
– Door te sporten zien dat je lichaam sterker wordt.

Is bezit een last?
Geluk hoeft geen investering te zijn in de vorm van geld, het kan bijvoorbeeld ook energie, moeite en tijd kosten. Sommigen hebben meer energie dan anderen, maar niet voor alle vormen van geluk hoef je geld te betalen, als je hier voor openstaat. En juist de échte geluksmomenten die je weten te raken, worden meestal niet gecreëerd door de materiële bezittingen. Je hebt zojuist bedacht hoe je voor jezelf op een goedkope manier gelukkig kunt voelen, maar het heet niet voor niets Project Positief. Hoe kan je voor de ander een bijdrage leveren aan zijn/haar geluk?

Wat maakt jou gelukkig zonder dat het veel geld kost? En wat kan jij eraan doen om op eenvoudige wijze het geluk voor de ander te vergroten?

 Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook / Bloglovin / Twitter / Instagram / Youtube

Dit bericht heeft 36 reacties.

 1. Laura

  Mooi artikel weer! Je zet me echt aan het denken en ik merk dat ik positiever tegen dingen aan kijk. En wow, er zijn zoveel dingen om gelukkig van te worden, ik ga ook zo’n lijstje maken! :)
  Laura onlangs geplaatst…How to: Geld (be)sparenMy Profile

 2. Het moment dat ik mijn moeder in mijn armen sluit die het afgelopen jaar ernstig ziek is geweest, dat is het moment dat ik blij ben dat ik besta en gezond ben. ProjectPositief was inderdaad super leuk en ik ben ook blij om te zien dat het jou gelukkig maakte. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…De Zeven Zonden van een Beautyblogger – TagMy Profile

 3. Emmy

  Wauw dit is allemaal zo waar! En dat lijstje gratis geluk.. daar moet ik maar eens meer dingen uit halen haha. Liefs Emmy

 4. Sophie

  Wat een heerlijk artikel weer lieve Dagmar! Geld heb je inderdaad niet nodig, vooral als ik zo naar jouw fantastische lijstje kijk! Natuurlijk ga ik wel eens buiten mijn boekje wanneer ik winkel, en dan voel ik me ook even gelukkig, maar die momentjes zijn niet zo waardevol als échte geluksmomentjes!
  Sophie onlangs geplaatst…Photodiary #36My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Aaah dat is echt heel erg mooi, wauw echt een magisch moment lijkt mij! Geniet ervan!

  1. Dagmar Valerie

   Aah super superlief dankjewel topper <3 Dat is echt een méga mooi compliment <3

 5. Mandy

  Mooi geschreven stuk Dagmar! Geld maakt dingen misschien wel makkelijker, maar echt geluk zit hem volgens mij juist in de kleine dingen. Een kopje thee op de bank (ja met een Disney film!). Vlinders die langs vliegen. De zon die schijnt. Wat mij echt gelukkig maakt is dat ik elke dag in de armen van mijn vriend in slaap kan vallen en dat ik elke dag weer met hem begin.
  Mandy onlangs geplaatst…♥ Normale dingen, sporten, voornamens en goede doelen steunenMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Waauw wat heb je je comment toch prachtig geschreven, heel mooi <3

 6. Manon

  wat een mooi artikel, dit zou ik eens aan een paar mensen moeten laten lezen, geld kan mij echt niet veel schelen, natuurlijk heb je het nodig maar sommige mensen maken er gewoon te veel een probleem van :) Ik ben gelukkig als ik bij mijn familie ben, als de zon schijnt als ik kan doen wat ik leuk vind en van dieren om me heen word ik ook heel blij <3
  Manon onlangs geplaatst…Instagram Diary: Project PositiefMy Profile

 7. Wat een mooi lijstje Dagmar!! Geld maakt het altijd wel makkelijker, maar ik vind familie en gezondheid toch het belangrijkste! Je kunt wel veel geld hebben, maar wat heb je er eigenlijk aan?
  Dianne Overbeeke onlangs geplaatst…Dear Diary ♥ #23My Profile

 8. Karlijn

  – thuiskomen
  – een goed boek lezen
  – genieten van de zon
  – oppassen op de liefste oppaskinderen
  – een lange treinreis
  – in een deuk liggen met mijn zusje
  – tekenen
  en nog veel meer. Dikke kus voor jou
  Karlijn onlangs geplaatst…Een film die je bijblijftMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Aah wat een heerlijke momentjes, you made my day! Echt ik krijg een grote glimlach van oor tot oor door je lieve comment!

 9. Amy

  Wat een heerlijk lijstje Dagmar! Je hebt helemaal gelijk en je stukken helpen mij ook echt hier bewuster van te zijn. Dat is soms lastig, maar het creëeren van mooie herinneringen en momenten is zo waardevol :)
  Amy onlangs geplaatst…Mini in the box bestellingMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw wat een waanzinnig mooi compliment, heel erg bedankt <3

 10. Linda

  Wat een fijn artikel is dit, ik word er blij van! Ik ga denk ik, in plaats van hier een lijstje te maken met dingen die mij gelukkig maken die (bijna) niets kosten, op mijn blog hier een artikel aan wijden :)
  Linda onlangs geplaatst…30 dagen blog-challenge | dag 20.My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Waauw echt superleuk zou dat zijn, ik ben heel erg benieuwd want misschien kan ik daar ook weer van leren, superleuk! Laat je weten als het online staat? Ik neem graag een kijkje!

 11. Joyce

  Geweldig artikel en supermooi om te zien en te horen hoe dit project jou ook zo raakt. ik vind het nogmaals een geweldig initiatief en het houdt me nu ik werkloos ben ook heel erg bezig, want dan heb je ook minder te besteden en moet je ook (leren) genieten van dingen die geen geld kosten. En het is ook niet voor niets dat ze zeggen: de beste momenten in je leven zijn onbetaalbaar :D

  1. Dagmar Valerie

   Haha in het begin niet, maar als ik eenmaal bezig ben dan geeft het mij echt een kick :)

 12. Suuz

  prachtig artikel… wauw! kan me hier zo in vinden…

 13. Janouk

  Geld maakt niet gelukkig nee, al kan ik van geld soms heeeeeeel gelukkig worden haha. Maar inderdaad, daar gaat het niet om in het leven. Geluk zijn de dingen die niet te koop zijn <3
  Janouk onlangs geplaatst…Turquoise in je interieurMy Profile

 14. Ines

  Wat een heerlijk lijstje! Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het wel makkelijker om dingen te doen waarvan je sneller omver geblazen wordt en waardoor je “gelukkiger” wordt door de ervaring :)
  Ines onlangs geplaatst…Mangajo iceteaMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Helemaal waar, daar sluit ik mij graag bij aan!

 15. Esmée

  Wat een mooi artikel weer voor het begin van de week! Ik maak regelmatig van dit soort lijstjes en af en toe doe ik dit in een thema op mijn blog. Ik vind het fijn om bij kleine geluksmomentjes stil te staan, daardoor ben ik ook erg dankbaar voor wat ik heb. x
  Esmée onlangs geplaatst…Tag: Create it your wayMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw wat mooi om te lezen, goed dat je dit doet!

 16. Anna

  Wauw wat prachtig geschreven, echt heel erg mooi! Lieve Dagmar ik denk echt dat jij een inspiratie bent voor velen, zeker voor degenen die niet zo positief zijn ingesteld zoals jij! ga zo door :)
  Anna onlangs geplaatst…3 x CATRICE (GLITTER)LAKJES MET KORTINGMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge