Project Positief #4 – Wat staat er op jouw bucket list?

Project Positief #4 – Wat staat er op jouw bucket list?

foto-berg1Een wereldreis maken, met dolfijnen zwemmen, een kinderboerderij runnen, parachute springen… We dromen allemaal over wat we dolgraag zouden willen doen, wat we willen hebben of wat we willen bereiken. De afkorting Yolo, you only live once, was niet voor niets mateloos populair. In het vierde artikel voor de rubriek Project Positief staat wederom anderen vooruit helpen door hen te besmetten met positiviteit centraal. Maar om anderen gelukkig te maken, is het belangrijk om zelf ook lekker in je vel te zitten. En hoe kan dat beter dan van je dromen werkelijkheid te maken? Let’s go! 

Time flies when you’re having fun
Ben jij iemand die met de dag leeft en ziet wat er komt, kijk jij liever ver vooruit of zit je er tussenin? Tijd vliegt voorbij en elk jaar lijkt het sneller te gaan. De seizoenen glippen door onze vingers en we proberen te genieten van wat ons overkomt, maar het gaat stiekem onwijs snel. Ook zijn er veel situaties die op ons pad komen waarbij we niet alles in de hand hebben en die ons overkomen. We willen het leven (be)leven, maar er zijn verplichtingen en activiteiten die veel ruimte nodig hebben in onze agenda en er is een portemonnee die zich niet uit zichzelf vult (tenzij je een geldboompje heb, dan zou ik er ook graag een stekje van willen als dat mag). Maar stel dat je dit alles even mag vergeten en je je kunt focussen op wat jij als persoon graag zou willen bereiken, zou willen ondernemen of willen doen/kopen. En wat als daar even geen grenzen of belemmeringen aan gekoppeld zijn en de doelen en dromen realistisch zijn. Wat staat er dan op jouw lijstje?

Mijn bucket list
Een bucket list is een lijst waarop je kunt noteren wat je graag zou willen doen in het leven. Het is een lijst met ervaringen/belevenissen, items, wat je wilt leren of mensen die je wilt ontmoeten die jouw leven de moeite waard maken. Deze lijst herinnert je aan wat jij belangrijk vindt in het leven, zodat je er actief mee bezig gaat en het kunt realiseren. Dit klinkt gewichtiger dan het is, want je kunt zelf bepalen of je deze lijst maakt voor de komende twee jaar of misschien liever voor de komende twintig. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar we kunnen wel een lijstje opstellen met wat we dolgraag zouden willen doen/ondernemen om ons geluk te vergroten en waardoor we lekker in ons vel zitten. Als we gelukkig zijn, stralen we dit ook uit naar anderen en steken we elkaar aan! Mijn droom was heel lang om een berg in Polen te beklimmen en de top ervan te bereiken, wat eerder niet lukte omdat mijn gezondheid het niet toeliet. De foto bij dit artikel is genomen toen ik de top een paar jaar later wél bereikte, dit gaf zo’n ongelooflijke kick dat ik deze nog steeds voel als ik eraan terugdenk. Ik maakte een bucket list voor de komende vijf jaar met daarop 25 punten:

 1. In een huis wonen met tuintje (waar de zon schijnt voor mijn mini-moestuin) die we zelf hebben gekocht.
 2. In Amsterdam een dag de ultieme toerist uithangen.
 3. 50 boeken lezen, kortom tien per jaar.
 4. Barcelona ontdekken met mijn vriend
 5. Deelnemen aan de avondvierdaagse
 6. Mijn rijbewijs halen
 7. Op een kameel/dromedaris rijden door de woestijn
 8. Een berg beklimmen en het topje bereiken
 9. Een serie afkijken
 10. Een maand lang niets kopen behalve de essentiële producten om van te leven
 11. Eerder naar bed gaan
 12. Een stedentrip maken en Kopenhagen bezoeken
 13. Een eigen onderneming starten
 14. De perfecte appeltaart bakken
 15. Een festival bezoeken
 16. Dansen en kussen in de stromende regen net als in films
 17. Les dertig met Evy halen bij het hardlopen
 18. Zelf een pizza maken inclusief bodem
 19. Een maand lang 100% suikervrij
 20. 1 liter water drinken elke dag
 21. Een sneeuwpop knutselen en maken
 22. Een grote boekenkast met een trappetje
 23. Een sterk lichaam met strakke BBB (buik, benen en billen)
 24. Drie hardloopwedstrijden uitlopen
 25. Een verre reis maken, naar bijvoorbeeld New York, Thailand of Zuid-Afrika

Challenge 4 – Een bucket list maken
Sta je weleens stil bij wat jou echt gelukkig maakt? Is er iets in de wereld waarbij je hart een sprongetje maakt van blijdschap als je eraan denkt? En is er een ervaring waarbij je ontzettend hoopt dat deze je gaat overkomen, omdat je dan echt de gelukkigste persoon op aarde zou zijn? Geluk zit in kleine en in grote dingen, in ervaringen en belevenissen, maar ook in mensen of bezittingen, of misschien zit het voor jou in rust, een ruimte of een gedachte. Dit verschilt per persoon zo sterk dat ik nu alles op zou kunnen noemen waarbij ogen van anderen gingen stralen toen zij erover spraken. Bedenk voor jezelf wat jou als persoon zo intens gelukkig maakt dat je echt hoopt dat het je gaat overkomen. Schrijf het op op een mooi stuk papier, in een boekje, in een document op de computer of deel het in een artikel op je blog, dit wordt jouw bucket list.

Tips voor het maken van een bucket list
Zorg ervoor dat je jouw bucket list op een zichtbare plek legt, waardoor je er regelmatig naar kunt kijken óf deze er makkelijk bij kunt pakken om een punt weg te strepen! Enkele tips om een bucket list te maken:

1. Tijd Bedenk allereerst voor jezelf de periode voor jouw bucket list. Wil je er eentje maken voor vijf jaar? Of liever voor over twintig jaar? Yes, er zit een verschil in dus bepaal van te voren voor welke periode je je dromen op papier gaat zetten die je wilt realiseren!

2. Jij versus de rest Misschien is dit nog een belangrijker puntje, dan het eerste. Een bucket list is erg persoonlijk en daarom staan hier punten op die voor jou relevant en van belang zijn. Laat je niet overhalen door anderen om er iets anders op te zetten, want je schrijft er zelf bewust dromen op waar jij gelukkig van wordt. En als iemand je probeert over te halen, dan maakt de persoon in kwestie toch gewoon zijn/haar eigen bucket list?

3. Hoeveelheid punten Ben jij een fanatieke streper of neem jij genoegen met een paar puntjes? Je kunt veel ideeën hebben voor je lijstje, maar je kunt het natuurlijk ook bij een paar houden. Er is geen limiet, als je maar realistisch blijft en je jezelf geen onnodige druk oplegt om per se een doel te behalen terwijl het erg onwerkelijk kan zijn. En dit brengt mij gelijk bij het volgende:

4. Dromen versus realiteit Een bucket list maken om de punten ervan te realiseren, wordt leuker naarmate je ook daadwerkelijk kunt werken aan punten af te vinken. We hebben allemaal dromen en natuurlijk zal je deze ook noteren, maar vergeet niet dat geluk in grote én kleine ervaringen/mensen/situaties/plekken/gedachtes/items zit. Zo kan je noteren dat je graag de wereld wilt ontdekken, maar je kunt het ook concreter maken door bijvoorbeeld drie landen te noemen die je graag wilt bezichtigen. Of je wilt bijvoorbeeld meer tijd maken om boeken te lezen, dan kan je beschrijven dat je in vijf jaar tijd 100 boeken wilt lezen. Maak het concreet en houd het realistisch.

Om je verder op weg te helpen, kan je jezelf enkele vragen stellen. Want wat zou jij doen als je nog één dag te leven had? En welke plekken zou je graag willen ontdekken en zien in je leven? Wat zou je doen als geld geen rol speelt en al je verplichtingen weg zouden vallen? Wat zou je nog graag willen leren in het leven en welke ervaring wil je graag beleven? Veel succes, je kunt het! Maak een feestje van jouw bucket list!

It always seems impossible until it’s done!
Wat staat er op jouw bucket list? 
Liefs Dagmar
Follow me on

Dit bericht heeft 32 reacties.

 1. Amy

  Wat een prachtige Bucket list Dagmar! En Kopenhagen is geweldig, dus die reis raad ik je zeker aan! Op mijn Bucket list voor de (verre) toekomst staan ooit terug verhuizen naar Zweden of er een vakantie huisje kopen, een reis door Canada, drie nieuwe talen leren (basis) en heel goed worden in mijn werk. Dat laatste moet eerst zodat ik de rest kan realiseren. ;-)
  Amy onlangs geplaatst…OPI Nordic Little NorthiesMy Profile

 2. Mooie bucketlist en sommige dingen liggen al heel dichtbij en zijn op korte termijn goed te doen! Zelf wil ik meer boeken lezen, op zangles gaa, een reis naar Nieuw-Zeeland/Australië maken en ook eerder naar bed gaan behalen ;). Ach en er zijn nog zoveel meer dingen, hihi.
  Beautydagboek onlangs geplaatst…Max & More lipstick Silk Nude & Hot PinkMy Profile

 3. Sophie

  Wat een prachtige bucketlist lieve Dagmar! En ook zeker haalbaar! Ik doe mee aan Project Day Zero (wellicht heb je ‘m op m’n site gezien?) waarin ik 101 doelen in 1001 dagen moet halen. Ik ben goed op weg! :D

 4. Joëlle

  Ik ben gek op Project Positief! Goed bezig!

  Mijn bucket list items zijn o.a. Skydiven, doorstuderen na mijn hbo, samenwonen, alle landen bezoeken die ik wil bezoeken (zijn er een stuk of 20), gitaar leren spelen, tekenen weer oppakken dmv een cursus.

 5. Justine

  Ik ben hier echt fan van! Ik heb zelf dan ook een erg lange bucketlist. Of alles in 10 jaar lukt? Geen idee. Maar ik wil in elk geval zo veel mogelijk afstrepen. En elke keer komen en gaan er weer doelen. De mijne staat op m’n blog (mocht iemand inspiratie zoeken voor haar eigen bucketlist)
  Justine onlangs geplaatst…Happy Monday: geld, zelf werken en mijn favo restaurantsMy Profile

 6. Benthe

  Ik vind een bucketlist maken altijd lastig. Want wat wil ik nu echt graag…

 7. Joni

  Jaaa, wat leuk! Wat heb je een prachtige bucketlist. Hele leuke punten en ik hoop dat je ze allemaal een keertje mag afstrepen! Ik heb in mijn hoofd een bucketlist haha, misschien maar eens opschrijven. Op nummer 1 staat: alleen een paar weken naar New York. Hopelijk ga ik dat na mijn studie verwezenlijken. Ik spaar er al een tijdje voor, dus hooopeeelijk gaat dit uitkomen!
  Joni onlangs geplaatst…The Ice Cream TagMy Profile

 8. Alexandra

  Mijn bucketlist is echt onwijs lang, hahaha ;) Maar ik denk dat ik ook al een paar mooie dingen heb mogen afstrepen, onder andere het kopen van een Chanel tas :)

  xx
  Alexandra onlangs geplaatst…Monday Inspiration #27My Profile

 9. Anna

  Ah wauw wat een mooi en inspirerend artikel Dagmar! Ik zou graag meer stedentrips willen maken (met mijn vriend), en ook het halen van mijn rijbewijs staat hoog bovenaan mijn lijstje.
  Anna onlangs geplaatst…MY LIFE BESIDES BLOGGING | WEEK 34My Profile

 10. Joyce

  Een hele mooie bucketlist Dagmar! Ik zit er ook over te denken om een bucket list te maken, ik begin er steeds vaker over en het zit ook in mijn hoofd, maar nog niets opgeschreven. Misschien nu een mooi begin!
  En ik moest wel lachen om jouw dansen en kussen in de stromende regen zoals in films. Mijn god dat wil ik ook! Eerst nog maar eens een leuke jongen vinden die me neemt zoals ik ben en vol voor me gaat (kan dat ook op die list? :p)

 11. Manon

  Wat een mooie bucketlist, ik wil graag nog verre reizen maken en een mooi huis kopen en zelf helemaal inrichten, lijkt me geweldig, ohja en een kat uit het asiel halen staat ook op mijn bucketlist :)
  Manon onlangs geplaatst…Ooglook: sweet as a candyMy Profile

 12. Karlijn

  Pff hou op, altijd al ik de bucketlijst van iemand anders zie krijg ik nog meer ideeen voor die van mij! Dus hij blijft maar groeien. Maar goed, een paar punten:
  – alle 7 wereldwonderen zien
  – één jaar lang bloggen (gelukt)
  – mijn duikdiploma halen (gelukt)
  – een hele lieve vriend vinden!
  – een papier/stationary lijn ontwerpen
  – het Noorderlicht zien
  – Noors leren (mee bezig)
  – zomaar een trein instappen en zien waar ik uitkom
  en nog wel meer. Ha, maar ik vind het heerlijk om mee bezig te zijn :)
  Karlijn onlangs geplaatst…D.I.Y panfluitMy Profile

 13. Aurelie

  Zo’n mooie bucketlist! Ik wil ook nog een aantal stedentrips maken, gaan samenwonen met mijn vriend, een leuke/uitdagende job vinden, een kitten adopteren, mijn rijbewijs halen, …
  Aurelie onlangs geplaatst…Sleek CelestialMy Profile

 14. Suuz

  Prachtige bucketlist! ik heb ook een eigen bucketlist, het blijft zo leuk als je weer wat kunt afstrepen!!!

 15. Eilish

  Ik ga ook maar eens een bucket list maken ! Alleen ben ik bang dat ik sommige dingen nooit waar kan maken….. en dat is zo jammer, maar helaas… je lichaam moet ook meewerken!
  Eilish onlangs geplaatst…Quote of day #237 2014My Profile

 16. Ryanne

  wow wat een inspirerend artikel & een super mooie bucketlist!

 17. wendy

  Handige tips! De tijd gaat inderdaad erg snel en het lijk steeds sneller te gaan. Vroeger (toen ik nog klein was, hifi) vond ik sinterklaas en kerst altijd super lang duren, net zoals de zomer vakantie, maar nu lijkt het maar 1 dag te duren allemaal.

  Zo bucket list is eigenlijk erg handig. Gewoon proberen elk jaar een paar doelen te bereiken. Leuk artikel Dagma zeker een om over na te denken :)
  XxX
  http://www.wendyvansoest.com

 18. Evelien

  Mooie bucketlist. En wat gaaf dat je uiteindelijk die top wel hebt weten te behalen en het vast is gelegd op foto. Zeker iets om trots op te zijn! :)
  Evelien onlangs geplaatst…Birthday wishlistMy Profile

 19. Nadia

  Ik had al erg jong een bucketlist, waarvan er al verschillende zijn afgestreept zoals Parijs bezoeken en de Eiffeltoren in de nacht bekijken met de lichtjes. En frontrow bij Amsterdam Fashion Week, er zijn er al meer afgestreept, maar dit zijn 2 voorbeelden. Verder heb ik er (misschien iets heel cliche) zwemmen met dolfijnen in het wild, een maand of langer naar een warm land en een huisje op staan.
  Nadia onlangs geplaatst…TAG – Create it your WayMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge