Blog

Project Positief #4 – Wat staat er op jouw bucket list?

foto-berg1Een wereldreis maken, met dolfijnen zwemmen, een kinderboerderij runnen, parachute springen… We dromen allemaal over wat we dolgraag zouden willen doen, wat we willen hebben of wat we willen bereiken. De afkorting Yolo, you only live once, was niet voor niets mateloos populair. In het vierde artikel voor de rubriek Project Positief staat wederom anderen vooruit helpen door hen te besmetten met positiviteit centraal. Maar om anderen gelukkig te maken, is het belangrijk om zelf ook lekker in je vel te zitten. En hoe kan dat beter dan van je dromen werkelijkheid te maken? Let’s go! 

Time flies when you’re having fun
Ben jij iemand die met de dag leeft en ziet wat er komt, kijk jij liever ver vooruit of zit je er tussenin? Tijd vliegt voorbij en elk jaar lijkt het sneller te gaan. De seizoenen glippen door onze vingers en we proberen te genieten van wat ons overkomt, maar het gaat stiekem onwijs snel. Ook zijn er veel situaties die op ons pad komen waarbij we niet alles in de hand hebben en die ons overkomen. We willen het leven (be)leven, maar er zijn verplichtingen en activiteiten die veel ruimte nodig hebben in onze agenda en er is een portemonnee die zich niet uit zichzelf vult (tenzij je een geldboompje heb, dan zou ik er ook graag een stekje van willen als dat mag). Maar stel dat je dit alles even mag vergeten en je je kunt focussen op wat jij als persoon graag zou willen bereiken, zou willen ondernemen of willen doen/kopen. En wat als daar even geen grenzen of belemmeringen aan gekoppeld zijn en de doelen en dromen realistisch zijn. Wat staat er dan op jouw lijstje?

Mijn bucket list
Een bucket list is een lijst waarop je kunt noteren wat je graag zou willen doen in het leven. Het is een lijst met ervaringen/belevenissen, items, wat je wilt leren of mensen die je wilt ontmoeten die jouw leven de moeite waard maken. Deze lijst herinnert je aan wat jij belangrijk vindt in het leven, zodat je er actief mee bezig gaat en het kunt realiseren. Dit klinkt gewichtiger dan het is, want je kunt zelf bepalen of je deze lijst maakt voor de komende twee jaar of misschien liever voor de komende twintig. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar we kunnen wel een lijstje opstellen met wat we dolgraag zouden willen doen/ondernemen om ons geluk te vergroten en waardoor we lekker in ons vel zitten. Als we gelukkig zijn, stralen we dit ook uit naar anderen en steken we elkaar aan! Mijn droom was heel lang om een berg in Polen te beklimmen en de top ervan te bereiken, wat eerder niet lukte omdat mijn gezondheid het niet toeliet. De foto bij dit artikel is genomen toen ik de top een paar jaar later wél bereikte, dit gaf zo’n ongelooflijke kick dat ik deze nog steeds voel als ik eraan terugdenk. Ik maakte een bucket list voor de komende vijf jaar met daarop 25 punten:

 1. In een huis wonen met tuintje (waar de zon schijnt voor mijn mini-moestuin) die we zelf hebben gekocht.
 2. In Amsterdam een dag de ultieme toerist uithangen.
 3. 50 boeken lezen, kortom tien per jaar.
 4. Barcelona ontdekken met mijn vriend
 5. Deelnemen aan de avondvierdaagse
 6. Mijn rijbewijs halen
 7. Op een kameel/dromedaris rijden door de woestijn
 8. Een berg beklimmen en het topje bereiken
 9. Een serie afkijken
 10. Een maand lang niets kopen behalve de essentiële producten om van te leven
 11. Eerder naar bed gaan
 12. Een stedentrip maken en Kopenhagen bezoeken
 13. Een eigen onderneming starten
 14. De perfecte appeltaart bakken
 15. Een festival bezoeken
 16. Dansen en kussen in de stromende regen net als in films
 17. Les dertig met Evy halen bij het hardlopen
 18. Zelf een pizza maken inclusief bodem
 19. Een maand lang 100% suikervrij
 20. 1 liter water drinken elke dag
 21. Een sneeuwpop knutselen en maken
 22. Een grote boekenkast met een trappetje
 23. Een sterk lichaam met strakke BBB (buik, benen en billen)
 24. Drie hardloopwedstrijden uitlopen
 25. Een verre reis maken, naar bijvoorbeeld New York, Thailand of Zuid-Afrika

Challenge 4 – Een bucket list maken
Sta je weleens stil bij wat jou echt gelukkig maakt? Is er iets in de wereld waarbij je hart een sprongetje maakt van blijdschap als je eraan denkt? En is er een ervaring waarbij je ontzettend hoopt dat deze je gaat overkomen, omdat je dan echt de gelukkigste persoon op aarde zou zijn? Geluk zit in kleine en in grote dingen, in ervaringen en belevenissen, maar ook in mensen of bezittingen, of misschien zit het voor jou in rust, een ruimte of een gedachte. Dit verschilt per persoon zo sterk dat ik nu alles op zou kunnen noemen waarbij ogen van anderen gingen stralen toen zij erover spraken. Bedenk voor jezelf wat jou als persoon zo intens gelukkig maakt dat je echt hoopt dat het je gaat overkomen. Schrijf het op op een mooi stuk papier, in een boekje, in een document op de computer of deel het in een artikel op je blog, dit wordt jouw bucket list.

Tips voor het maken van een bucket list
Zorg ervoor dat je jouw bucket list op een zichtbare plek legt, waardoor je er regelmatig naar kunt kijken óf deze er makkelijk bij kunt pakken om een punt weg te strepen! Enkele tips om een bucket list te maken:

1. Tijd Bedenk allereerst voor jezelf de periode voor jouw bucket list. Wil je er eentje maken voor vijf jaar? Of liever voor over twintig jaar? Yes, er zit een verschil in dus bepaal van te voren voor welke periode je je dromen op papier gaat zetten die je wilt realiseren!

2. Jij versus de rest Misschien is dit nog een belangrijker puntje, dan het eerste. Een bucket list is erg persoonlijk en daarom staan hier punten op die voor jou relevant en van belang zijn. Laat je niet overhalen door anderen om er iets anders op te zetten, want je schrijft er zelf bewust dromen op waar jij gelukkig van wordt. En als iemand je probeert over te halen, dan maakt de persoon in kwestie toch gewoon zijn/haar eigen bucket list?

3. Hoeveelheid punten Ben jij een fanatieke streper of neem jij genoegen met een paar puntjes? Je kunt veel ideeën hebben voor je lijstje, maar je kunt het natuurlijk ook bij een paar houden. Er is geen limiet, als je maar realistisch blijft en je jezelf geen onnodige druk oplegt om per se een doel te behalen terwijl het erg onwerkelijk kan zijn. En dit brengt mij gelijk bij het volgende:

4. Dromen versus realiteit Een bucket list maken om de punten ervan te realiseren, wordt leuker naarmate je ook daadwerkelijk kunt werken aan punten af te vinken. We hebben allemaal dromen en natuurlijk zal je deze ook noteren, maar vergeet niet dat geluk in grote én kleine ervaringen/mensen/situaties/plekken/gedachtes/items zit. Zo kan je noteren dat je graag de wereld wilt ontdekken, maar je kunt het ook concreter maken door bijvoorbeeld drie landen te noemen die je graag wilt bezichtigen. Of je wilt bijvoorbeeld meer tijd maken om boeken te lezen, dan kan je beschrijven dat je in vijf jaar tijd 100 boeken wilt lezen. Maak het concreet en houd het realistisch.

Om je verder op weg te helpen, kan je jezelf enkele vragen stellen. Want wat zou jij doen als je nog één dag te leven had? En welke plekken zou je graag willen ontdekken en zien in je leven? Wat zou je doen als geld geen rol speelt en al je verplichtingen weg zouden vallen? Wat zou je nog graag willen leren in het leven en welke ervaring wil je graag beleven? Veel succes, je kunt het! Maak een feestje van jouw bucket list!

It always seems impossible until it’s done!
Wat staat er op jouw bucket list? 
Liefs Dagmar
Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.