Project Positief #18 – Leven in het nu

Project Positief #18 – Leven in het nu

Picfx (2)
Is het niet heerlijk om plannen te maken? Om te dromen over wat de toekomst voor ons in petto heeft? Of terug te blikken naar de momenten die zijn geweest en samen herinneringen naar boven halen? Ik ben hier steengoed in, zo goed dat ik soms vergeet te leven in het nu. Steeds vooruitkijken om te anticiperen op wat komen gaat en te plannen, daar ligt mijn talent. Maar het leven in het nu vind ik een stuk lastiger. Ik werk eraan en deze tips hebben mij al een stuk geholpen. Natuurlijk moeten we het zelf willen én doen, maar we moeten toch ergens beginnen? We can do this!

Aandacht – Het eerste waar ik tegenaan liep was de manier waarop ik mijn aandacht verdeelde. Hier even dit plannen, straks dat niet vergeten… Op deze manier ben je continu bezig met je gedachtes te focussen op wat gaan komen in plaats van wat er op dat moment om je heen gebeurt. Natuurlijk is het van belang dat je niet vergeet wat er komt, maar verschuif de prioriteit van de toekomst naar nu. Nu is namelijk ook heel belangrijk! Als je nu niet oplet, dan ervaar je immers straks een gemis! 

Één ding tegelijk – Ik heb twee handen, maar eigenlijk zou ik er tien kunnen gebruiken als ik bedenk wat ik soms op hetzelfde moment probeer uit te voeren en dat is niet praktisch! Want als je de focus legt op één activiteit, dan is dat vaak veel effectiever én efficiënter.  En door bewust bezig te zijn met een activiteit, ga je automatisch meer nadenken over hoe je het nú kunt aanpakken en doen. 

♧ Zet je zintuigen open – Ik merkte op dat ik minder alert werd, omdat ik mij probeerde af te sluiten. Ik concentreerde mij steeds op wat er kwam, terwijl ik juist voor het nu mijn zintuigen kon openzetten en kon genieten van het moment. Een oefening die mij erg heeft geholpen om mij hier beter van bewust te maken is even te wandelen. Ik heb een mooi park bij mij om de hoek en ook een leuk bos in te wandelen, dus de keuze is reuze. Tijdens het wandelen probeerde ik echt te luisteren, te ruiken, te zien… Ik hoorde vogels vrolijke deuntjes fluiten, ik rook de geur van paddenstoelen en zag prachtige gouden blaadjes. Door te leven in het nu vallen je zoveel mooie momenten op! Zet je zintuigen open en geniet van het nu

♧ One line a day – Er ligt een speciaal boekje met de naam One line a day naast mijn bed zodat ik er elke avond een zinnetje in op kan schrijven.  Op deze manier sta ik heel bewust even stil bij wat de dag mij heeft gebracht. En als je even terug bladert, dan zie je hoeveel er eigenlijk is gebeurd in een relatief korte tijd. En de lege bladzijdes vormen allemaal kansen om gevuld te worden met de prachtigste momenten. Een heerlijk vooruitzicht, maar in het begin niet makkelijk om na te denken wat je precies op wilt schrijven bij vandaag. Je zult merken dat je er steeds beter in gaat worden én je je dag bewuster beleeft. 

♧ Luister naar jezelf – Dit zouden we eigenlijk altijd moeten doen, maar deze tip klinkt ook veel makkelijker dan het is, anders hadden we het immers wel vaker gedaan! Zo ga ik regelmatig over mijn lichamelijke grenzen om toch iets te kunnen realiseren, als ik er daadwerkelijk naar zou luisteren dan had ik het beter anders aan kunnen pakken. Maar door naar jezelf te luisteren en je te focussen op hoe je nu staat, waar je bent, hoe je ademhaling is, wat je precies denkt, hoe je je voelt… Op deze manier kom je dichterbij jezelf te staan én dichterbij nu. 

Challenge – Bewust genieten van nu
Bovenstaande tips vormen slechts een begin van een mooi proces, het leven in het nu. Ook al is het een flinke opgave en houden we graag rekening met de toekomst en blikken we maar al te graag terug naar wat is geweest, nu heeft heel veel te bieden! Je zult merken dat je nog meer lichtpuntjes om je heen zult ervaren als je bewust kunt ervaren wat ‘nu’ te bieden heeft. Begin met vandaag, misschien lukt het morgen ook en wie weet wel de hele week!

Ben jij goed in ‘het leven in het nu’?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 46 reacties.

  1. Dagmar Valerie

   En met proberen ben je al veel verder dan de meesten <3 Je doet het super en niet altijd lukt het misschien, maar je doet ongelooflijk je best <3 You go girl!

 1. Petra

  Leven in het lukt me aardig maar ik zou het vaker mogen doen. Je tip 1 ding tegelijk is voor mij een hele goede. Ik probeer soms te veel ballen hoog te houden terwijl het niet nodig is. Gebruik je zintuigen is ook een hele mooie.
  Petra onlangs geplaatst…Trots op mijn kanjerMy Profile

 2. Annemijn

  Heel goed om hier over na te denken. Ik probeer zoveel mogelijk in het nu te leven maar soms blijf ik wat in de toekomst hangen.
  Annemijn onlangs geplaatst…De december tagMy Profile

 3. Naar deze tips zou ik echt veel vaker moeten kijken. Ik kan me heel erg druk maken om dingen waardoor ik vergeet te genieten van de dingen nu en waardoor ik alleen maar bezig ben om dingen goed te doen voor de toekomst. Suffff. Thanks voor de tips :)

 4. Marloes

  Ik moet ook proberen om meer in het moment van nu te leven. Vaak denk ik al te ver vooruit. Fijn artikel Dagmar <3
  Marloes onlangs geplaatst…MAC Diva LipstickMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ah heel lief van je, ontzettend bedankt <333

 5. Bianca

  Ahh super tof dat je dit lijstje zo opstelt, ik kan me bijna bij alles neerleggen. Ik doe altijd vanalles tegelijk en ik moet vooral leren om ook eens nee te zeggen, want terwijl ik vaak tussen 5 verschillende taken tegelijk balanceer, zeg ik gerust ‘o ja hoor, doe ik wel even’ wanneer mijn manager of collega nog iets aan me vraagt, niet goed haha!
  Bianca onlangs geplaatst…Boots kerstcadeausMy Profile

 6. Frauke

  Ook dit is weer een onwijs fijn en handig artikel! Ik zou echt al jouw tips moeten opschrijven en aan de muur hangen, je bent zo’n inspirerend voorbeeld. Ook hier ga ik proberen rekening mee te houden, want ik ben véél te veel bezig met andere dingen dan ‘het nu’. Thanks Dagmar! X
  Frauke onlangs geplaatst…Uitgetest: Kruidvat plaknagelsMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ah wauw wat super superlief van je dankjewel <333

  1. Dagmar Valerie

   Wauw wat lief! Heel erg bedankt voor je lieve comment!

 7. Anita

  Ik ben er heel erg mee bezig en ook met mindfulness. Zintuigen open zetten en naar jezelf luisteren is ontzettend belangrijk. Je ziet en hoort dan veel meer en je focus ligt dan ook op de juiste plaats.
  Anita onlangs geplaatst…Begrijpen waarom je iets doetMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw wat fijn om te horen, misschien moet ik mij ook maar wat meer gaan verdie[en in mindfulness lijkt mij zo leerzaam en inspirerend! Dankjewel voor je reactie <3

 8. Justine

  Ik weet helemaal wat je bedoeld. Ik werd wakker en dacht gelijk aan vanavond, maar nu sta ik even stil bij nu en geniet ik van t uitslapen, van de rust, de warmte en t feit dat ik heerlijke blogs aan t lezen ben <3
  Justine onlangs geplaatst…Happy Monday: koopdrang en mijn ideale dagMy Profile

 9. Lisse

  Ik denk dat mijn grootste uitdaging is om meer in het nu te leven en minder bezig te zijn met wat ik nog moet doen. Soms leef ik mijn dagen echt met een to-do lijstje in mijn hoofd en kan ik niet genieten voordat ik alles op mijn to-do lijstje gedaan heb. Gek word ik dan van mezelf. Als ik meer leer om in het nu te leven en me te focussen op 1 ding kan ik misschien ook wel wat meer genieten van wat ik moet doen! :)
  Lisse onlangs geplaatst…Fotoweek #3My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Aah zo herkenbaar, daarin ben je niet de enige! Maar ik probeer het dan altijd op te schrijven, zodat het niet in mijn hoofd blijft spoken en het focussen op 1 activiteit scheelt ook een hoop. En alles wat ook opgepakt moet worden; maak een lijstje en gezellig vinken :)

 10. marjon

  Mooi geschreven Dagmar! Ik ben het helemaal met je eens dat je moet proberen in het nu te leven en ervan te genieten. Vroeger lukte me dit niet zo goed en was ik altijd maar bezig met…ik wil dit of dat… maar sinds mijn dochtertje er is lukt het veel beter. Ik probeer echt bewust van haar te genieten hoe ze op dit moment is. ik besef dat ze niet lang zo klein zal zijn en dat ik daar NU van moet genieten.
  marjon onlangs geplaatst…BEN JIJ ‘N MAMA TO THE MAX? ‘N PERFECTE MOEDER BESTAAT NIETMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw wat ontzettend mooi om je reactie te lezen, heel erg bedankt voor het delen! En wat prachtig dat je dochtertje je zoveel moois laat zien op deze manier <3

 11. Linda

  Ik word er steeds beter in, omdat ik, als ik me teveel op de toekomst ga richten, ik alleen maar ga piekeren dat ik misschien wel nooit een fulltime baan ga vinden. Dan kan ik maar beter in het ‘nu’ leven en genieten van wat het leven me nu brengt. De rest zie ik dan vanzelf wel weer :)
  Linda onlangs geplaatst…Het regent en ik schrijf.My Profile

 12. Sophie

  Ik vind het lastig hoor! Dat boekje ‘One Line A Day’ zou wel ontzettend helpen; wat een geweldig leuk idee! Vast ook heel leuk om in terug te bladeren hihi :-)
  Sophie onlangs geplaatst…Photodiary #50My Profile

 13. Kim

  Ik vind het leven in het nu heel erg moeilijk. Ik denk altijd aan de toekomst en aan het verleden. Deze tips zijn dus een echte musthave voor mij.
  Kim onlangs geplaatst…Christmas on your nails.My Profile

 14. Anouk

  Hele fijne tips! Soms is het zo lastig om even stil te staan bij wat er allemaal gebeurt, helemaal in deze tijd. Voor je het weet is het alweer januari en heb je de helft gemist.
  Anouk onlangs geplaatst…Thank God it’s MondayMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ja tijd vliegt voorbij, maar gelukkig eerst de gezellige feestdagen en het nieuwe jaar inluiden <3 Maar nog even genieten van vandaag <3

 15. Denise

  Ik ben me heel bewust dat een morgen niet altijd vanzelfsprekend is. Daarom probeer ik heel erg in het nu te leven. Best lastig, want bijvoorbeeld school is gericht op de toekomst. Ik probeer zoveel mogelijk nu te doen. Want wie zegt dat het volgend jaar nog kan? Misschien een beetje donker gedacht, maar ik heb gezien dat het soms keiharde realiteit is. En aangezien mijn eigen gezondheid ook erg onvoorspelbaar is, neem ik het er flink van als ik wel een goede dag heb. Mooi stuk Dagmar!
  Denise onlangs geplaatst…Diary#4 pakketjes, revalidatiecentrum en een babyMy Profile

 16. Xaviera

  Leven in het nu is een thema waar ik heel erg mee bezig ben, best lastig soms maar wel erg belangrijk! Fijne tips allemaal en heel mooi hoe je je wandeling beschrijft met alle zintuigen open :)
  Xaviera onlangs geplaatst…Ochtendmens of Nachtuil?My Profile

 17. Manon

  Nou ik leef volgens mij echt too much in de toekomst, erg slecht!!!! Ik weet dat het erg belangrijk is in het nu leven, ik probeer daar wel aan te werken. Ik wilde nog even zeggen dat je altijd zo mooi en inspirerend schrijft Dagmar. Ik reageer niet altijd op je blogpost , maar kom wel altijd even lezen.
  Manon onlangs geplaatst…NYC Expert Last Lip Lacquer – 204 Central Park PassionMy Profile

 18. Anna

  Prachtig geschreven! Ik merk dat ik ‘leven in het nu’ vaak heel moeilijk vind. Dan denk ik: Morgen/of volgend jaar (ik noem maar iets) gaat het vast beter. Maar ik moet er nu wat moois van maken!
  Anna onlangs geplaatst…NEW IN | ZARA TRF SNEAKERSMy Profile

 19. Cindy

  Ik leef nu vooral in de toekomst, omdat er allemaal spannende dingen op ons pad komen en we vooral dingen moeten plannen vanwege onze verhuizing. Maar zaterdag ga ik helemaal in het “nu” leven, dan ben ik er een dagje tussenuit.
  Cindy onlangs geplaatst…It’s beginning to look like Christmas at home!My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw zo indrukwekkend je antwoorden, heel erg lief je comment dankjewel voor het sturen ook van je mooie link!

Geef een antwoord

CommentLuv badge