Blog

Project Positief #18 – Leven in het nu

Picfx (2)
Is het niet heerlijk om plannen te maken? Om te dromen over wat de toekomst voor ons in petto heeft? Of terug te blikken naar de momenten die zijn geweest en samen herinneringen naar boven halen? Ik ben hier steengoed in, zo goed dat ik soms vergeet te leven in het nu. Steeds vooruitkijken om te anticiperen op wat komen gaat en te plannen, daar ligt mijn talent. Maar het leven in het nu vind ik een stuk lastiger. Ik werk eraan en deze tips hebben mij al een stuk geholpen. Natuurlijk moeten we het zelf willen én doen, maar we moeten toch ergens beginnen? We can do this!

Aandacht – Het eerste waar ik tegenaan liep was de manier waarop ik mijn aandacht verdeelde. Hier even dit plannen, straks dat niet vergeten… Op deze manier ben je continu bezig met je gedachtes te focussen op wat gaan komen in plaats van wat er op dat moment om je heen gebeurt. Natuurlijk is het van belang dat je niet vergeet wat er komt, maar verschuif de prioriteit van de toekomst naar nu. Nu is namelijk ook heel belangrijk! Als je nu niet oplet, dan ervaar je immers straks een gemis! 

Één ding tegelijk – Ik heb twee handen, maar eigenlijk zou ik er tien kunnen gebruiken als ik bedenk wat ik soms op hetzelfde moment probeer uit te voeren en dat is niet praktisch! Want als je de focus legt op één activiteit, dan is dat vaak veel effectiever én efficiënter.  En door bewust bezig te zijn met een activiteit, ga je automatisch meer nadenken over hoe je het nú kunt aanpakken en doen. 

♧ Zet je zintuigen open – Ik merkte op dat ik minder alert werd, omdat ik mij probeerde af te sluiten. Ik concentreerde mij steeds op wat er kwam, terwijl ik juist voor het nu mijn zintuigen kon openzetten en kon genieten van het moment. Een oefening die mij erg heeft geholpen om mij hier beter van bewust te maken is even te wandelen. Ik heb een mooi park bij mij om de hoek en ook een leuk bos in te wandelen, dus de keuze is reuze. Tijdens het wandelen probeerde ik echt te luisteren, te ruiken, te zien… Ik hoorde vogels vrolijke deuntjes fluiten, ik rook de geur van paddenstoelen en zag prachtige gouden blaadjes. Door te leven in het nu vallen je zoveel mooie momenten op! Zet je zintuigen open en geniet van het nu

♧ One line a day – Er ligt een speciaal boekje met de naam One line a day naast mijn bed zodat ik er elke avond een zinnetje in op kan schrijven.  Op deze manier sta ik heel bewust even stil bij wat de dag mij heeft gebracht. En als je even terug bladert, dan zie je hoeveel er eigenlijk is gebeurd in een relatief korte tijd. En de lege bladzijdes vormen allemaal kansen om gevuld te worden met de prachtigste momenten. Een heerlijk vooruitzicht, maar in het begin niet makkelijk om na te denken wat je precies op wilt schrijven bij vandaag. Je zult merken dat je er steeds beter in gaat worden én je je dag bewuster beleeft. 

♧ Luister naar jezelf – Dit zouden we eigenlijk altijd moeten doen, maar deze tip klinkt ook veel makkelijker dan het is, anders hadden we het immers wel vaker gedaan! Zo ga ik regelmatig over mijn lichamelijke grenzen om toch iets te kunnen realiseren, als ik er daadwerkelijk naar zou luisteren dan had ik het beter anders aan kunnen pakken. Maar door naar jezelf te luisteren en je te focussen op hoe je nu staat, waar je bent, hoe je ademhaling is, wat je precies denkt, hoe je je voelt… Op deze manier kom je dichterbij jezelf te staan én dichterbij nu. 

Challenge – Bewust genieten van nu
Bovenstaande tips vormen slechts een begin van een mooi proces, het leven in het nu. Ook al is het een flinke opgave en houden we graag rekening met de toekomst en blikken we maar al te graag terug naar wat is geweest, nu heeft heel veel te bieden! Je zult merken dat je nog meer lichtpuntjes om je heen zult ervaren als je bewust kunt ervaren wat ‘nu’ te bieden heeft. Begin met vandaag, misschien lukt het morgen ook en wie weet wel de hele week!

Ben jij goed in ‘het leven in het nu’?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.