Project Positief #17 – Geluk is loslaten van…

Project Positief #17 – Geluk is loslaten van…

beauty
We never noticed the beauty, because we were too busy to create it. Bovenstaande afbeelding met deze quote deelde ik via Instagram, ik blijf mijzelf namelijk verwonderen over de hoeveelheid moois waardoor we worden omringd en tegelijkertijd de hoeveelheid die we dagelijks onopgemerkt langs ons heen laten glippen. Dit kan komen door drukte, door een negatief zelfbeeld, een lastige leefomgeving of vaste gewoontes die we maar niet kunnen doorbreken. Geluk is loslaten van onder andere die gewoontes, maar ook gedragingen en gedachtes die we liever kwijt zijn dan rijk om positiviteit te verspreiden en anderen ermee te besmetten. Doe je mee?

♧ Verwachtingen van anderen – Laat los wat anderen van jou denken en hoe zij jouw toekomst in gedachten hadden. Ook kan de ander nog in gedachten hebben wat goed zou kunnen zijn voor jou, maar het is en blijft toch echt jouw leven en jouw tijd die je maar één keer kunt uitgeven. Je kunt leven door ja te knikken, alles klakkeloos over te nemen en het pad bewandelen dat voor je is uitgestippeld. Óf je kunt kiezen voor je dromen die in je hart verscholen liggen, te wachten op het juiste moment. Maar wist je dat je heel lang kunt wachten op precies dat juiste moment, maar je ook zelf het juiste moment kunt creëren? Succes, je kunt het!

♧ Smoesjes – Geen excuses meer en slappe verhalen als je geluk wilt bereiken, want van smoesjes en kletspraatjes is nog niet iemand concreet beter geworden toch? Tenzij de brug openstond, de wekker niet af ging, je ketting van je fiets viel, er een eendenfamilie over de weg paradeerde én je daardoor heel toevallig te laat kwam voor de toets die je nu op een ander moment mag inhalen waarvoor je toch niet had geleerd. Alle andere situaties zijn vanaf nu smoesjesvrij!

♧ Klagen – Eerder vertelde ik al in een artikel over mopperende moppie. Mopperende moppie is iemand die steeds maar zit te klagen over alles wat los en vast zit. Dit werkt energieslurpend en mensen vermijden over het algemeen graag mopperende moppies. Klagen is heerlijk en het hoort erbij om dit af en toe even lekker te doen, het moet er dan ook gewoon uit. Maar mocht er een biografie van je verschijnen, laat de ondertitel dan niet ‘De mopperendste moppie van de wereld’ worden!

♧ Oneerlijkheid – Als ik ergens niet tegen kan dan is het wel oneerlijkheid. Als geluk op je wishlist staat, dan is het lang worden van je neus verboden. Weg met liegen, want geluk heeft als belangrijke bouwsteen vertrouwen. Dit begint met vertrouwen op je hart, open je hart en volg de route die je hart voor je in petto heeft. Geniet van deze reis!

♧ Stress – Een gehaast gevoel, onrust in je lichaam. Stress zorgt voor vreemde klachten, maar ook verkramping in wat je wilt doen. Wie geluk wilt ervaren, zal stress moeten loslaten. Sommigen werken beter onder strakke deadlines (yay, ik ben er een van!), maar langdurige stress slaat op je lichaam evenals je gelukspeil!

♧ Bemoeizucht – BEMOEI JE MET JE EIGEN ZAKEN! Zou je dit graag willen schreeuwen tegen iemand? Of willen schrijven waarbij per ongeluk de Capslock aan blijft? Van sommige mensen kan je de kriebels krijgen door de vragen die continu worden gesteld, jij maar proberen goed te denken dat ze overgeïnteresseerd zijn…  Maar laten we het eens omdraaien, welke vragen stel jij eigenlijk? En wil jij niet ook álles weten? En het ook nog graag bepalen zodat het op de juiste manier verloopt? Stop! Als je dit leest dan is bemoeizuchtigheid vanaf nu verleden tijd. Deal!

♧ Angst – Om te verliezen wat je zo dierbaar is, om een prestatie te verprutsen, om in een situatie terecht te komen waar je kippenvel van krijgt… Angst blokkeert plezier, passie en energie en als je kunt leren om met je angst te leven of nog beter eroverheen te stappen, zul je voelen dat het een bevrijdende werking heeft.

♧ Zelfkritiek – Kritiek is nooit fijn om te ontvangen, van anderen niet, maar ook niet van dat stemmetje in je hoofd dat maar door blijft jammeren. Ik hoorde laatst de grappige opmerking dat zelfkritiek te vergelijken is met een hamer op je hoofd slaan en je dan afvragen waarom het niet goed voelt. Precies! Daar win je niets mee, het maakt je simpelweg ongelukkiger. Laat zelfkritiek los!

♧ De overtreffende trap – Meest, rijkst en het allerbeste… Het is niet wat je altijd zou moeten nastreven, want het vormt geen garantie voor succes. Als je iets doet, omdat het zo nodig moet dan zal jouw geluksgevoel niet toenemen. Laat die overtreffende trap los, neem ook niet de lift, maar geniet van de trede waar je nu op staat. Voelt ook goed toch? Oriënteer je naar mogelijkheden, maar je hoeft niet elke seconde te sprinten om alles zo snel mogelijk te bereiken. Wat is er immers belangrijker, de reis of de bestemming?

Challenge – Durf je hart te openen
Voelt het goed wat je dag in dag uit doet? Word je er eindelijk enthousiast van en voel je energie stromen als je ermee bezig bent? Dan volg je je hart, ik hoop persoonlijk met heel mijn hart dat je dit doet. Want tijd is heel kostbaar en je kunt het niet meer terugdraaien. ‘Als je naar je hart luistert, ben je in staat om deuren te openen’, een quote van Paulo Coelho (Bron: The Power of the Heart). Elke dag zit vol kansen en mogelijkheden, ook heb je dagelijks de keuze om daadwerkelijk je hart te openen. Durf je dat?

Door je hart te openen, krijg je meer ruimte om hiernaar te luisteren en je hart te volgen. Vertrouw op je hart. ‘De beste en mooiste dingen in de wereld kun je niet zien of aanraken, ze moeten worden gevoeld met het hart’, aldus Helen Keller. Een prachtige quote waardoor ik niets liever wil dan naar mijn hart luisteren en het pad hierdoor uit laten stippelen, maar voornamelijk los te laten wat geluk belemmert om te groeien. Bij mijzelf én bij anderen.

Wat vind jij lastig om los te laten? En durf jij je hart te openen en deze te volgen?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 44 reacties.

 1. Marion

  Heel mooi artikel! Lang ging al het moois langs me heen, gelukkig kan ik het de laatste tijd weer zien. Het volgen van je hart ipv je verstand voelt in het begin misschien wat angstig, maar je zult merken en voelen hoe bevrijdend het werkt. Echt mooi geschreven, Dagmar! Heel actueel voor mij.
  Marion onlangs geplaatst…Another Blogging TagMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Heel erg bedankt lieve Marion voor je prachtige reactie en mooie compliment <333

 2. Hele fijne post, super goed geschreven. Doordat ik veel personen ben verloren die mij dierbaar zijn heb ik daardoor nu een angst om andere dierbaren te verliezen, maar zoals jij ook aangeeft blokkeert dat juist veel goede dingen. Iets waar ik dus nog aan moet werken.

  Xo
  DiaryOfAMua onlangs geplaatst…V-Bomb | Veggie JuiceMy Profile

 3. Lucinda

  Lijkt bijna alsof ik een opsomming van mijn afgelopen week lees. Alles is toen wel voorbij gekomen en dat was behoorlijk zwaar. Heb amper een idee hoe ik mij daar doorheen geslagen heb. Maar gok dat het positiviteit van mensen die ik waardeer en vertrouwen in mijzelf is geweest. Heel mooi geschreven. xxx Lucinda
  Lucinda onlangs geplaatst…Diary #23 – I Love Beauty, Sinterklaas en Skype GekteMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Lieve lieve Lucinda, ik hoop heel erg dat deze nieuwe week je veel moois zal geven, want dat gun ik je ontzettend. Je bent heel erg sterk en ik weet zeker dat je je er overal doorheen knokt, maar ik hoop heel erg dat je ook tijd krijgt voor jezelf om op te laden en bij te komen. Dat je niet de hele tijd hoeft te strijden, maar ook volop kunt genieten <3 Denk goed aan jezelf en wees trots op wat je nu al hebt bereikt!

 4. Petra

  Wat een mooie post. Even stil van. Ik durf mijn hart steeds vaker te openen. Dat is soms eng maar het brengt me zo veel meer. Hoe ouder ik word des te beter het me afgaat. Al hebben mijn kinderen me daar zeker bij geholpen. Zij staan nog zo puur in het leven en genieten nog echt van de mooie dingen die voor de meeste zo vanzelfsprekend zijn.
  Petra onlangs geplaatst…De reis naar het verledenMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw dankjewel lieve Sophie voor je prachtige compliment <333

 5. Frauke

  Prachtig artikel alweer! Jij weet alles zó goed te omschrijven. En ik herken er ook heel veel in! Je hebt me alweer eens geïnspireerd <3! X
  Frauke onlangs geplaatst…Onze schitterende kerstboomMy Profile

 6. angelique

  Ik vind het moeilijk om mijn verleden los te laten en mensen die nieuw in mijn leven komen gelijk te kunnen vertrouwen.
  angelique onlangs geplaatst…Winnen | KerstdvdMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Dankjewel voor je superlieve compliment <333

 7. Sophie

  Wat een prachtig artikel! Echt, je hebt zo gelijk! Ik kan me in ontzettend veel vinden en sommige dingen zou ik ook moeten afleren, denk ik. Ik probeer het vaak te relativeren of ik het zelf ook doe of dat een ander dat bij mij doet en hoe ik me daarbij voel. Dat helpt wel! :D
  Sophie onlangs geplaatst…Photodiary #49My Profile

 8. Cindy

  Ik kan er niet te diep op in gaan, maar vandaag doe ik iets waarbij ik ook iets ouds moet loslaten. En dat is eng, maar ook wel heel leuk. Verder is dit weer een inspirerend en prachtig geschreven artikel!
  Cindy onlangs geplaatst…Plog 7 december 2014My Profile

 9. Xaviera

  Prachtig geschreven Dagmar! Loslaten vind ik één van de moeilijkste dingen die er zijn maar het is een terugkerend thema in mijn leven, zeker het afgelopen jaar. Het werkt heel bevrijdend om dingen los te laten en daardoor merk ik ook dat ik mijn hart veel meer open kan zetten. Ik geloof heel erg in het volgen van je hart en doe dit gelukkig nu ook voluit! Mooie quotes ook aan het einde van de blogpost, dat zijn goede om te onthouden en naar te leven <3
  Xaviera onlangs geplaatst…Review: Good Food door Laurianne RuhéMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Dankjewel lieve Xaviera voor je prachtige reactie, raakt echt <3 Dankjewel!

 10. Celine

  Wat heb je weer een mooi artikel geschreven Dagmar. : )
  Dat vond ik een van de aller moeilijkste dingen om te doen, het loslaten. Loslaten van angst, regeltjes en meningen en kritiek van anderen maar voornamelijk ook mijzelf.

  Nu kan ik beetje bij beetje steeds meer en leer ik mijzelf elke dag beter kennen doordat ik doe wat voor mij goed voelt. Ik luister niet langer naar anderen die vinden dat ik mijn doelen maar op een “normale” manier moet bereiken en dat ik het beste maar hetzelfde kan doen als de rest van de wereld.

  Maar anderen kunnen niet in mijn hart kijken, en na jaren van verkeerd gebruik weet ik eindelijk hoe ik wél om moet gaan met mijn keuzes en dat ik vooral dicht bij mezelf moet blijven. Luisteren naar advies kan geen kwaad maar je laten leiden door anderen is iets wat ik niet meer doe. Daar is tot nu toe niks goeds uitgekomen.

  Ik leef nu, ik beslis nu en kies voor nu. Geen smoesjes meer maar gewoon doen! : )
  Celine onlangs geplaatst…Update verhuizing en internetMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wat heb je het ontzettend mooi beschreven, ik had het nooit beter kunnen doen <3 Wat knap dat je nu dicht bij jezelf kunt én durft te blijven. Daar kunnen velen van leren en het is niet makkelijk om deze keuzes te maken. Echt prachtig om te lezen 'Ik leef nu, ik beslis nu en kies voor nu' <3 Wat een inspirerende reactie waar ook ik veel van kan leren, heel erg bedankt voor het delen <3

 11. Ik vind het besef hebben dat je moet loslaten en dus moet accepteren vaak moeilijker dan het loslaten zelf. Snappen we het nog ;-)?

  Het punt dat je beseft dat je alleen verder kunt door te accepteren dat je moet loslaten.

  Mooi artikel weer!
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Daily Cup of Weekly PicturesMy Profile

 12. Marjolein

  Wat een ontzettend mooi artikel dit, heb je echt goed geschreven. Het loslaten vind ik zelf een van de moeilijkste dingen.
  ps: ik heb je hulp/mening hard nodig, lees op mijn blog waarom x
  Marjolein onlangs geplaatst…S.O.S | Ik heb jullie hulp nodig!My Profile

 13. Emily

  Aah, weer heel fijn om te lezen! Je hebt zo’n leuke stem, Dagmar. Word altijd zo vrolijk van dit soort artikelen van jou.
  Emily onlangs geplaatst…Katten Wijsheid #1My Profile

 14. Anita

  Wat heb je dit mooie beschreven Dagmar! Loslaten is idd één van de moeilijkste dingen die er zijn en ik ben blij dat het mij al steeds beter lukt. Ik doe zoveel mogelijk dingen waar ik vrolijk van wordt en merk dat dit goed doet. Stress en zelfkritiek brengt je niet verder en dat probeer ik dan ook te minimaliseren.
  Anita onlangs geplaatst…Hoe mindful is Nicole van Meisje-EigenwijsjeMy Profile

 15. Denise

  Ik vind het zo lastig om mijn angst los te laten. Ik ben echt heel bang dat ik de mensen om wie ik heel veel geef kwijtraak. Een goede vriendin van mij is begin dit jaar uit het leven gestapt. Nu krijg ik heel vaak nachtmerrie’s dat mijn andere vriendinnen en mijn familieleden dat ook doen. Heel naar. Ik ben met mijn hulpverleners druk bezig om weer geluk te voelen. We zijn er al een aantal jaar mee bezig maar dat gaat natuurlijk stapje voor stapje en het heeft tijd nodig. Wel kan ik gelukkig zeggen dat ik absoluut mijn hart volg. Ik doe een opleiding die ìk leuk vind, ook al is dat niet iets waar je later mega rijk mee gaat worden. Als ik er maar gelukkig van wordt, toch? Heel mooi artikel, Dagmar
  Denise onlangs geplaatst…Sans- Online Bloggers battleMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw wat ongelooflijk dapper van je om deze comment met ons te delen, heel erg bedankt voor je openheid <3 En wat ben ik ontzettend blij dat je zo je hart volgt, mij maakte het ook zo gelukkig om te lezen dat jij doet waar je volledig achterstaat en waar je je passie verder kunt ontplooien. En gelukkig zijn is pas echte rijkdom <3

 16. Inge

  Wat een mooi artikel, maar tegelijkertijd ook schrikbarend herkenbaar. Ik loop ook met een angst. Elke dag. Al bijna mijn hele leven. Ik denk dat iedereen graag zijn hart wil openen. Ik zou alleen niet goed weten hoe. Ik heb bepaalde keuzes gemaakt (bijv. door nu in het buitenland te studeren) die op de angst inspelen, in de hoop er vanaf te komen. Juist door bepaalde dingen te doen, de angst proberen weg te nemen. Ik zit al mijn hele leven in een gevecht en ik hoop daadwerkelijk dat ik er ooit vanaf kom, maar dat kan niet van de één op de andere dag.
  Ik ga in ieder geval wel proberen om meer te doen wat mijn hart mij zegt, ook al gaat dat tegen mijn angst in. Ik kan niet de rest van mijn leven bang blijven. Dat zou zo zonde zijn van al het moois dat ik daardoor mis.
  Bedankt voor deze inspiratie. ♡
  Inge onlangs geplaatst…No Sugar ChallengeMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ik vind je echt heel dapper dat je dit met ons deelt, alleen al daarom mag je ongelooflijk trots zijn op jezelf! Ik hoop dat er een dag komt dat je angst de rug kunt toekeren en dat je niet meer bang hoeft te zijn voor wat er komt <3 Je hebt een hart van goud!

 17. Nicole

  Loslaten is zeker moeilijk. Vooral het loslaten van mijn zelfkritiek en slechte zelfbeeld. Heel toevallig beantwoordde ik vragen over deze onderwerpen op de blog van mindjoy.nl
  Nicole onlangs geplaatst…December Daily onderonsjeMy Profile

 18. Wat een mooi artikel! Oneerlijkheid is ook iets waar ik echt niet tegen kan, ik ben altijd eerlijk. Wat me ook niet altijd ten goede komt hoor, pas op :-) En leren loslaten van wat anderen van je verwachten of over je denken vind ik ook een hele mooie boodschap, dat moet ik nog meer leren!
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Room tour: Christmas make-overMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Gelijk heb je, eerlijkheid wordt niet altijd gelijk beloond, maar wel op de langere termijn. En het duurt het langste <333 Dankjewel voor je mooie comment!

 19. Nadia

  Angst is er echt 1 bij mij. Een relatie laten gaan, uit angst een vriendschap te verpesten. Niet in mijn eentje naar Ibiza durven omdat ik bang ben dat er iets gebeurd terwijl ik echt graag wil. Dat soort dingen.. al probeer ik mezelf er toch wel steeds meer overheen te zetten. Door te denken, wat is het allerergste wat er kan gebeuren? En dan voor mezelf relativeren of dat echt iets heel ergs is. Bij een toets had ik faalangt, bedacht mij dat het allerergste een onvoldoende was en ik de toets opnieuw moest maken. Er gaat niemand dood of andere drama’s. Dan wordt ik rustiger =)
  Nadia onlangs geplaatst…Opening Primark Den HaagMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge