Blog

Project Positief #15 – 26 x anderen (gratis!) vooruithelpen

quote 2‘Ik wil wel anderen helpen, maar hoe moet ik dat dan doen? Wat kan ik nou betekenen?’, omdat ik deze vraag regelmatig hoor, hoop ik het middels dit artikel concreter te kunnen maken. Anderen vooruithelpen, dat klinkt prachtig. Nog beter is het om niet alleen maar te strooien met woorden, maar er vooral werk van te maken. Let’s do this! In dit artikel geef ik je inspiratie middels 26 tips hoe je anderen op een ‘Koos Geldloos’ manier kunt helpen zodat we anderen kunnen besmetten met positiviteit en hen blij kunnen maken. En het allerleukste? Alle tips die ik noem heb je zo gedaan. Aan de slag!

 1. Oprechte interesse tonen – Deze staat op nummer één, want het klinkt ontzettend makkelijk om oprecht geïnteresseerd te zijn, maar in de praktijk is dit niet altijd het geval. Neem de moeite om contact met elkaar op te nemen, ga bij elkaar op bezoek, vertel en luister. Koester deze momenten en wees oprecht geïnteresseerd in wat er met je wordt gedeeld.
 2. Een bezoekje brengen aan… – Heb je nog grootouders? Of iemand die slechter ter been is of iemand die ziekjes thuis is? Laat je gezicht zien en ga even langs. Je hoeft heus niet altijd met een presentje aan te kloppen, je aanwezigheid is al goud waard en kan zeker een verschil maken.
 3. Mopperende moppie– Ja, misschien word je wel zo genoemd! Tenzij je niet vaak moppert, dus misschien kunnen we vooral hier aan werken voordat we het stempeltje van mopperende krijgen. Dat moeten we zien te voorkomen!
 4. Verzorg de lunch – Smeer lekkere broodjes, doe er een lief briefje bij en… je maakt iemand heel gelukkig!
 5. Maak het bed op – Hier maak je je ouders of vriend(in) heel gelukkig mee én je kruipt er na een lange dag zelf ook plezier weer in. Win-winsituatie!
 6. Vertel een mop – Komt er een vis bij de dokter, zegt de dokter ‘Ik zie het al, uit de kom’ Haha, toch Anne?
 7. De op-één-papiertje-na-aan-vervanging-toe-wc-rol – VERVANG HEM! Stop die frustraties en wacht niet totdat je weer iemand hoort mopperen, maar vervang gewoon die wc-rol zodat alles weer op rolletjes loopt… (dit is duidelijk een puntje waarbij ik spreek uit ervaring, anders had ik het geloof ik niet kunnen bedenken haha)
 8. Wisselen – Vraagt iemand je om geld te wisselen? Doe de grote wisseltruc en help de ander vooruit als je het hebt. Kleine moeite en groot plezier, veel succes!
 9. Spontaan bellen – Via Whatsapp kan je elkaar veel vertellen, maar als je elkaar spreekt hoor je ook emoties en praat je toch makkelijker. En zoveel moeite kost het niet om even te bellen, maar je laat wel merken dat je écht aan iemand denkt en je zorgt voor interactie.
 10. Hoe gaat het echt met je? – Durf door te vragen, zodat je niet met het standaard antwoord ‘goed’ blijft zitten. Door te vragen hoe het écht met iemand gaat en hier ook de tijd voor te nemen, hoor je daadwerkelijk wat er speelt en dan krijgt het gesprek ook de kans om de diepte in te gaan.
 11. Deel die chocoladereep – Omdat geluk zich vermenigvuldigt als je het deelt. Ja zelfs met kostbare chocolade.
 12. Good luck – Even in je agenda zetten wanneer iemand een belangrijke afspraak of activiteit heeft is een kleine moeite met een groot plezier als je die persoon in kwestie een appje kunt sturen met succeswensen of een hart onder de riem kunt steken. Extra attent en je laat merken dat je echt aan diegene denkt.
 13. Opstaan in het OV – Zie je een ouder persoon of een zwangere mevrouw? Of iemand die goed een zitplek zou kunnen gebruiken? Als je de energie hebt en kunt staan, gun die persoon dan deze plek die hij/zij zo goed kan gebruiken.
 14. quote
 15. Deel je kennis – Weet je veel af van het stylen van kleding, ben jij handig met make-up of heb jij veel boeken gelezen? Je hebt geweldige kennis in huis waar anderen ook ontzettend blij van worden. Deel je kennis, zodat anderen kunnen groeien!
 16. Geef je mening – Door je echte mening te geven en deze te delen, kan het de ander overtuigen of juist bevestigen. Zorg ervoor dat je je mening geeft als hierom wordt gevraagd, dan heeft de ander er ook concreet iets aan. En is er niet naar gevraagd? Treur niet, je kunt ook aangeven dat je ook een visie hebt en deze graag zou willen delen. Wellicht kan het alsnog!
 17. Een oudere helpen oversteken – Wacht niet totdat iemand anders het initiatief neemt, maar help zelf. Zo help je heel letterlijk iemand vooruit!
 18. Ik hou van je – Het zijn slechts vier woorden, maar wel vier met een prachtige én krachtige betekenis. Ook al weet je dat je van elkaar houdt, spreek het naar elkaar uit en beschouw het niet als iets vanzelfsprekends.
 19. Luisterend oor – Stel jezelf open voor verhalen van anderen en toon begrip. Soms kan het vertellen van een verhaal aan de ander zo’n verschil maken, omdat iemand er dan niet zelf voorstaat en het kunt delen.
 20. Dikke knuffel – Met een knuffel in de morgen heb je een dag zonder zorgen!
 21. De weg wijzen -Heel letterlijk als iemand op straat je aanspreekt, krijg je de kans om iemand de juiste kant op te sturen. Ook in het dagelijkse kan je iemand de weg wijzen door richting en begeleiding te bieden.
 22. Glimlach – Je hebt een prachtige lach, gebruik deze dan ook! Wees je ervan bewust dat als een vreemde voorbij loopt en je lacht, dit misschien de enige glimlach zal zijn die hij/zij die dag zal zien.
 23. Hergebruiken – Heb jij dat inspirerende magazine al uit? Geef het door! Plak er een vrolijk briefje op en leg het in de trein of bus, zodat de volgende reiziger hier van kan genieten. En wat dacht je van kleding? Als je het niet meer draagt, betekent dat niet automatisch dat het de prullenbak in moet. Er zijn zoveel mensen die het graag een tweede leven zouden willen geven en van je items kunnen genieten! En het is niet erg dat er al gebruik van is gemaakt, extra mooi dat er al een verhaal aan is gekoppeld. Je zult merken dat je er de ander heel blij mee kunt maken.
 24. Houd de deur open – De deur in iemands gezicht slaan, gun je niemand. Houd de deur daarom open voor anderen en wie weet openen dankzij deze houding weer nieuwe deuren…
 25. Compliment – Je kunt met complimenten strooien alsof het confetti is, maar daardoor kom je wellicht wat minder serieus over. Maar om het nu helemaal niet te doen is natuurlijk ook een gemiste kans. Stel jezelf voor om elke dag een compliment aan iemand te geven, zo maken we er een dagelijkse Nationale complimentendag van. Mag ik je bij deze complimenteren met het feit dat je meer dan 1100 woorden hebt gelezen via dit artikel?
 26. Project Positief – Middels het delen van de tag zijn er velen die bewust hebben nagedacht over de vragen en tips. Ik heb prachtige boodschappen, quotes en dromen voorbij zien komen, waarbij ik ontzettend hoop dat bij iedereen de dromen werkelijkheid zullen worden. Ik vind het ontzettend bijzonder om te lezen dat er inmiddels zoveel bloggers zijn die online een steentje bijdragen om anderen te besmetten, daarom ook via deze weg: heel erg bedankt!

Challenge: Hoe help jij vandaag iemand vooruit?
Bovenstaande tips zijn ook gratis en lezen makkelijk weg, maar kan je hier ook iets concreets mee? Hoe kan jij voor de ander vandaag het verschil maken? Het is heel makkelijk om het voor je uit te schuiven en soms ook ontzettend aantrekkelijk om het naar een later tijdstip te verplaatsen, maar de ander helpen is stiekem niet heel ingewikkeld. Dus verschuif het vooruithelpen van anderen niet naar volgende week, omdat daar toevallig nog een gaatje te zien is in de agenda, maar naar vandaag. Zoek de situaties niet op, maar sta er voor open. En met een beetje geluk voel je ook nog eens achteraf voldoening! Denk er goed na over wie je daadwerkelijk vooruit wilt helpen, want het is ook jouw kostbare energie.

Be the change you wish to see in the world!

Hoe ga jij vandaag het verschil maken voor anderen?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.