Project Positief #15 – 26 x anderen (gratis!) vooruithelpen

Project Positief #15 – 26 x anderen (gratis!) vooruithelpen

quote 2‘Ik wil wel anderen helpen, maar hoe moet ik dat dan doen? Wat kan ik nou betekenen?’, omdat ik deze vraag regelmatig hoor, hoop ik het middels dit artikel concreter te kunnen maken. Anderen vooruithelpen, dat klinkt prachtig. Nog beter is het om niet alleen maar te strooien met woorden, maar er vooral werk van te maken. Let’s do this! In dit artikel geef ik je inspiratie middels 26 tips hoe je anderen op een ‘Koos Geldloos’ manier kunt helpen zodat we anderen kunnen besmetten met positiviteit en hen blij kunnen maken. En het allerleukste? Alle tips die ik noem heb je zo gedaan. Aan de slag!

 1. Oprechte interesse tonen – Deze staat op nummer één, want het klinkt ontzettend makkelijk om oprecht geïnteresseerd te zijn, maar in de praktijk is dit niet altijd het geval. Neem de moeite om contact met elkaar op te nemen, ga bij elkaar op bezoek, vertel en luister. Koester deze momenten en wees oprecht geïnteresseerd in wat er met je wordt gedeeld.
 2. Een bezoekje brengen aan… – Heb je nog grootouders? Of iemand die slechter ter been is of iemand die ziekjes thuis is? Laat je gezicht zien en ga even langs. Je hoeft heus niet altijd met een presentje aan te kloppen, je aanwezigheid is al goud waard en kan zeker een verschil maken.
 3. Mopperende moppie– Ja, misschien word je wel zo genoemd! Tenzij je niet vaak moppert, dus misschien kunnen we vooral hier aan werken voordat we het stempeltje van mopperende krijgen. Dat moeten we zien te voorkomen!
 4. Verzorg de lunch – Smeer lekkere broodjes, doe er een lief briefje bij en… je maakt iemand heel gelukkig!
 5. Maak het bed op – Hier maak je je ouders of vriend(in) heel gelukkig mee én je kruipt er na een lange dag zelf ook plezier weer in. Win-winsituatie!
 6. Vertel een mop – Komt er een vis bij de dokter, zegt de dokter ‘Ik zie het al, uit de kom’ Haha, toch Anne?
 7. De op-één-papiertje-na-aan-vervanging-toe-wc-rol – VERVANG HEM! Stop die frustraties en wacht niet totdat je weer iemand hoort mopperen, maar vervang gewoon die wc-rol zodat alles weer op rolletjes loopt… (dit is duidelijk een puntje waarbij ik spreek uit ervaring, anders had ik het geloof ik niet kunnen bedenken haha)
 8. Wisselen – Vraagt iemand je om geld te wisselen? Doe de grote wisseltruc en help de ander vooruit als je het hebt. Kleine moeite en groot plezier, veel succes!
 9. Spontaan bellen – Via Whatsapp kan je elkaar veel vertellen, maar als je elkaar spreekt hoor je ook emoties en praat je toch makkelijker. En zoveel moeite kost het niet om even te bellen, maar je laat wel merken dat je écht aan iemand denkt en je zorgt voor interactie.
 10. Hoe gaat het echt met je? – Durf door te vragen, zodat je niet met het standaard antwoord ‘goed’ blijft zitten. Door te vragen hoe het écht met iemand gaat en hier ook de tijd voor te nemen, hoor je daadwerkelijk wat er speelt en dan krijgt het gesprek ook de kans om de diepte in te gaan.
 11. Deel die chocoladereep – Omdat geluk zich vermenigvuldigt als je het deelt. Ja zelfs met kostbare chocolade.
 12. Good luck – Even in je agenda zetten wanneer iemand een belangrijke afspraak of activiteit heeft is een kleine moeite met een groot plezier als je die persoon in kwestie een appje kunt sturen met succeswensen of een hart onder de riem kunt steken. Extra attent en je laat merken dat je echt aan diegene denkt.
 13. Opstaan in het OV – Zie je een ouder persoon of een zwangere mevrouw? Of iemand die goed een zitplek zou kunnen gebruiken? Als je de energie hebt en kunt staan, gun die persoon dan deze plek die hij/zij zo goed kan gebruiken.
 14. quote
 15. Deel je kennis – Weet je veel af van het stylen van kleding, ben jij handig met make-up of heb jij veel boeken gelezen? Je hebt geweldige kennis in huis waar anderen ook ontzettend blij van worden. Deel je kennis, zodat anderen kunnen groeien!
 16. Geef je mening – Door je echte mening te geven en deze te delen, kan het de ander overtuigen of juist bevestigen. Zorg ervoor dat je je mening geeft als hierom wordt gevraagd, dan heeft de ander er ook concreet iets aan. En is er niet naar gevraagd? Treur niet, je kunt ook aangeven dat je ook een visie hebt en deze graag zou willen delen. Wellicht kan het alsnog!
 17. Een oudere helpen oversteken – Wacht niet totdat iemand anders het initiatief neemt, maar help zelf. Zo help je heel letterlijk iemand vooruit!
 18. Ik hou van je – Het zijn slechts vier woorden, maar wel vier met een prachtige én krachtige betekenis. Ook al weet je dat je van elkaar houdt, spreek het naar elkaar uit en beschouw het niet als iets vanzelfsprekends.
 19. Luisterend oor – Stel jezelf open voor verhalen van anderen en toon begrip. Soms kan het vertellen van een verhaal aan de ander zo’n verschil maken, omdat iemand er dan niet zelf voorstaat en het kunt delen.
 20. Dikke knuffel – Met een knuffel in de morgen heb je een dag zonder zorgen!
 21. De weg wijzen -Heel letterlijk als iemand op straat je aanspreekt, krijg je de kans om iemand de juiste kant op te sturen. Ook in het dagelijkse kan je iemand de weg wijzen door richting en begeleiding te bieden.
 22. Glimlach – Je hebt een prachtige lach, gebruik deze dan ook! Wees je ervan bewust dat als een vreemde voorbij loopt en je lacht, dit misschien de enige glimlach zal zijn die hij/zij die dag zal zien.
 23. Hergebruiken – Heb jij dat inspirerende magazine al uit? Geef het door! Plak er een vrolijk briefje op en leg het in de trein of bus, zodat de volgende reiziger hier van kan genieten. En wat dacht je van kleding? Als je het niet meer draagt, betekent dat niet automatisch dat het de prullenbak in moet. Er zijn zoveel mensen die het graag een tweede leven zouden willen geven en van je items kunnen genieten! En het is niet erg dat er al gebruik van is gemaakt, extra mooi dat er al een verhaal aan is gekoppeld. Je zult merken dat je er de ander heel blij mee kunt maken.
 24. Houd de deur open – De deur in iemands gezicht slaan, gun je niemand. Houd de deur daarom open voor anderen en wie weet openen dankzij deze houding weer nieuwe deuren…
 25. Compliment – Je kunt met complimenten strooien alsof het confetti is, maar daardoor kom je wellicht wat minder serieus over. Maar om het nu helemaal niet te doen is natuurlijk ook een gemiste kans. Stel jezelf voor om elke dag een compliment aan iemand te geven, zo maken we er een dagelijkse Nationale complimentendag van. Mag ik je bij deze complimenteren met het feit dat je meer dan 1100 woorden hebt gelezen via dit artikel?
 26. Project Positief – Middels het delen van de tag zijn er velen die bewust hebben nagedacht over de vragen en tips. Ik heb prachtige boodschappen, quotes en dromen voorbij zien komen, waarbij ik ontzettend hoop dat bij iedereen de dromen werkelijkheid zullen worden. Ik vind het ontzettend bijzonder om te lezen dat er inmiddels zoveel bloggers zijn die online een steentje bijdragen om anderen te besmetten, daarom ook via deze weg: heel erg bedankt!

Challenge: Hoe help jij vandaag iemand vooruit?
Bovenstaande tips zijn ook gratis en lezen makkelijk weg, maar kan je hier ook iets concreets mee? Hoe kan jij voor de ander vandaag het verschil maken? Het is heel makkelijk om het voor je uit te schuiven en soms ook ontzettend aantrekkelijk om het naar een later tijdstip te verplaatsen, maar de ander helpen is stiekem niet heel ingewikkeld. Dus verschuif het vooruithelpen van anderen niet naar volgende week, omdat daar toevallig nog een gaatje te zien is in de agenda, maar naar vandaag. Zoek de situaties niet op, maar sta er voor open. En met een beetje geluk voel je ook nog eens achteraf voldoening! Denk er goed na over wie je daadwerkelijk vooruit wilt helpen, want het is ook jouw kostbare energie.

Be the change you wish to see in the world!

Hoe ga jij vandaag het verschil maken voor anderen?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 70 reacties.

 1. Wouw. Ik voel me een slecht mens vergeleken met jou haha. Zo positief en behulpzaam voor anderen. <3 Een aantal dingetjes doe ik wel standaard. Ik ben meestal wel attent, maar soms ook gewoon vet asociaal omdat ik een bord voor m'n kop heb.

  1. Dagmar Valerie

   Je hebt een hart van goud, jij bent écht écht écht geen slecht mens maar een lieverd!

 2. Bovenstaande probeer ik mij al een hele tijd aan te houden en het werkt echt. Ik word er soms zelfs op aan gesproken, dat mensen mij zo netjes en attent vinden…. terwijl ik vind dat ik gewoon zo ben opgevoed. Mijn moeder zegt altijd dat als je iemand waardeert, moet je dat laten weten. Dus sinds ik dat doe voel en ben ik ook een beter persoon en sta ik super positief in het leven. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…Essence – Blush Up!My Profile

 3. sophie

  Een van mijn favoriete quotes: Be the change you wish to see in the world! Het is een lastige, maar als het je lukt om mensen een beter mens te laten worden door je eigen gedrag dan geeft dat je heel veel voldoening :)
  sophie onlangs geplaatst…Lieve beste vriendinMy Profile

 4. Anniek

  Hartstikke fijne tips Dagmar, hier ik kan ik echt wat mee! En haha, geniaal, de ‘De op-een-papiertje-na-aan-vervanging-toe-wc-rol’, ik herken het probleem ;) Liefs!
  Anniek onlangs geplaatst…Join My Life #39My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Haha yes ik ben niet alleen erin :D

 5. Frauke

  Oh ik heb alle tips stuk voor stuk met een grote lach gelezen: hier maak je anderen (en jezelf!) écht blij mee. Wat een fijne tips, ik hou ze in m’n achterhoofd :D! X
  Frauke onlangs geplaatst…Do a date: Countryside 2014 beurs!My Profile

 6. Josianne

  Hele fijne tips! Zowel heel nuttig als heel grappig haha. Ik ga vandaag m’n kledingkast uitruimen en de items niet zomaar weggooien, maar ze naar de kledingbak brengen!
  Josianne onlangs geplaatst…Last weeks happiness #5My Profile

 7. Joyce

  Een hele mooie lijst, en als ik er zo op terug kijk dan heb ik afgelopen week al veel gedaan. ik ben spontaan naar mijn oma gegaan die ik weet niet hoe blij was me te zien, een luisterend oor geboden en zoveel mogelijk gelachen, oja en ook nog een heerlijke lunch gemaakt voor mijn vriendinnetje :)
  Joyce onlangs geplaatst…Eetdagboek van Kelly (Kelly Caresse)My Profile

 8. Annemijn

  Wat een inspirerend artikel zo op de maandag! Er staan echt hele goede dingen tussen die we eigenlijk allemaal weten maar te weinig doen. Maar ik ben de dag ook goed begonnen, want jouw project positief tag is vandaag mijn nieuwe artikel op mijn blog!
  Annemijn onlangs geplaatst…Project Positief TagMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Aah wat een eer dankjewel <333

 9. Je geeft mij altijd stof tot nadenken! Voor mij is vragen “hoe gaat het met je” wel een goed punt. Ik ben altijd zo druk, waardoor ik het gewoon vergeet en er de tijd niet voor neem. Daar ga ik proberen vandaag verandering in aan te brengen.
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Photo bomb week 47My Profile

 10. Bianca

  Erg mooie lijst! Gisteren nog opgestaan in het ov voor een mevrouw die slecht ter been was; maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen voor je medemens!
  Ik word altijd zo vrolijk en positief van je artikelen! xo
  Bianca onlangs geplaatst…Wear For Love Pop Up BoutiqueMy Profile

 11. Sophie

  Ik heb dit artikel met een hele grote glimlach gelezen, je hebt zo gelijk! Het is helemaal niet heel erg moeilijk! Ik probeer heel vaak mensen te helpen, maar soms ben ik ook wel een beetje verlegen om vreemde mensen te helpen. Van veel tips kan ik absoluut gebruik maken, anderen pas ik wel eens toe! Fijne dag girl! <3
  Sophie onlangs geplaatst…Photodiary #47My Profile

 12. Esther

  Ik vind het echt zo knap van je dat je zo positief in het leven staat! Het is zo makkelijk om chagrijnig te gaan doen en wat meer in jezelf gekeerd te zijn. Door dit artikel wordt je gewoon vrolijk!
  Esther onlangs geplaatst…Mac candy yum yum VS Hema pure shine 12My Profile

 13. Saranda

  Heerlijk artikel lief! Kleine dingen kunnen denk ik een heel groot verschil maken dus met dit soort tips kan iedereen zeker wel wat :)

  Happy monday <3 <3

  xxxx
  Saranda onlangs geplaatst…Personal: Project Positive tagMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw dankjewel lieve Manon, ik ben er stil van <333

 14. Kim

  Wat een heerlijk artikel om de maandag morgen mee te beginnen. Het zijn de kleine dingen die het doen.

  Liefs.

 15. Oh dat opstaan in het OV! Ik vind dat echt zo vanzelfsprekend, maar echt niemand doet het. Laatst kwam er een meisje in de trein en die was slecht ter been en de trein zat helemaal vol. Ze vroeg of ze mocht zitten en niemand stond op en uiteindelijk ben ik opgestaan voor haar. Maar echt van die ‘pakwerkers’ die gewoon lekker blijven zitten en zich te goed voelen om op te staan.. Bah! Hele fijne tips trouwens Dagmar :)!
  Dianne Overbeeke onlangs geplaatst…Shoplog – LushMy Profile

 16. Guusje

  Wat een prachtig artikel! Al deze dingen klinken zo herkenbaar en dit herinnert me er echt aan dat ik de kleine dingen meer ‘moet’ waarderen en weer vaker spontane dingen voor anderen ‘moet’ doen! Soms merk ik dat ik zo in mijn eigen wereld leef dat ik niet doorheb wat anderen nou precies voelen en nodig hebben. Bedankt (:
  Guusje onlangs geplaatst…In 9 stappen naar een georganiseerd levenMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw dankjewel voor je lieve comment <3 Je kunt het!

 17. Evelien

  Ohh de wc-rol ergenis is zo herkenbaar! Leuke en fijne tips geef je. Een kleine moeite met groot plezier!

 18. Melissa

  Erg goed stuk! Dit zijn echt hele fijne tips die iedereen wel kan gebruiken. Ik ga vanavond mijn vriend even lekker verwennen om lekker het bad even vol te laten lopen aangezien hij totaal geen zin had om te werken vandaag, even lekker kunnen ontspannen werkt daarin tegen altijd wel! ;)
  Melissa onlangs geplaatst…A Purrrfect combinationMy Profile

 19. Nadia

  Hahaha, nummer 13 heb ik toch een rare ervaring mee gehad. Ik sta namelijk altijd op voor mensen die oud zijn, zwanger of slecht ter been etc. Dus er stond een oude vrouw, ze was echt bejaard dus ik vroeg haar of ze wilde zitten. Ze werd helemaal kribbig dat ik haar zeker aanzag voor een oudmens en dat ze nog helemaal niks moet hebben van die medelijde blablaaaa, ik en mijn medereizigers waren helemaal verbaasd hahaha
  Nadia onlangs geplaatst…WinterjassenMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Hahaha oeeps! Die had ik ook niet zien aankomen, ehm ja goed dat je het deelt haha. Dus niet altijd wordt goed doen beloond haha, maar aan de andere kant zorgt het wel voor een heel grappige ervaring <3

 20. Denise

  Wat een fijn artikel om te lezen! Ik glimlach altijd naar mensen die ik tegenkom, en deuren openhouden vind ik ook vanzelfsprekend. Opstaan doe ik graag, maar op zo’n dag als vandaag trek ik het écht niet om zelf een hele rit te staan. Het hoefde vandaag, gelukkig ook niet.
  Ik vind het wel heel belangrijk om vrienden te laten weten hoeveel ze voor me betekenen. Dus ze kunnen zomaar een spontaan kaartje van me verwachten, hihi!
  Ik bewonder je positiviteit echt, Dagmar!
  Denise onlangs geplaatst…How to: Besparen op aankopenMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ah dankjewel lieve Denise voor je prachtige reactie <3

 21. Xaviera

  Wat een fijne tips, heel inspirerend om te lezen! Deuren openhouden, opstaan in de bus en een luisterend oor bieden is iets wat ik al vaak doe, maar ik zou nog veel meer kunnen doen natuurlijk! Bedankt voor deze mooie reminder!
  Xaviera onlangs geplaatst…Palo SantoMy Profile

 22. Eilish

  Wat een prachtig artikel! Haha dat van die wc rol, ik kan m bij ons thuis niet vervangen, want voor dat ding heb je echt 2 handen nodig. Maar daardoor lijkt het alsof andere ook denken, dan hoef ik het ook niet te doen!
  Eilish onlangs geplaatst…Media ♥ TV series tagMy Profile

 23. Flaviena

  Mooi artikel! :) Fijne tips ook. Ik denk dat het idd belangrijk is om anderen te helpen en blij te maken waar mogelijk. Ook al is het maar een glimlach naar een vreemde, alles gebeurt om een reden en misschien heeft iemand anders dat net op dat moment heel hard nodig! Goed doen omdat het goed voelt, brengt altijd fijne resultaten.
  Flaviena onlangs geplaatst…Project Positief TagMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw dankjewel Flaviena voor je prachtige toevoeging aan dit artikel, prachtig geschreven!

 24. evelien

  wauw heel mooi artikel meis, inderdaad ik hou van je is iets heel ‘normaals’ maar is o zo belangrijk om het te zeggen! En knuffels doet zoveel goed, die van opstaan in de trein etc is ook een goede. :)

 25. Cindy

  Ik werd vandaag door mijn podotherapeut gebeld. Zij vroeg zich af hoe mijn hardloopwedstrijd was geweest. Dit vond ik zo oprecht lief en leuk, het maakte heel mijn dag goed! :) Heel inspirerend artikel heb jij weer geschreven!
  Cindy onlangs geplaatst…Outfit of the day: Fluffy FallMy Profile

 26. Nynke

  Wauw, wat een prachtig artikel! Ik vind het heel leuk om een vriendin te verrassen met iets leuks zoals een kaartje en een nagellakje. Ik vind het zo leuk om te zien hoe blij je iemand daarmee kunt maken!

  Liefs
  Nynke onlangs geplaatst…Fall outfitMy Profile

 27. Madeleine

  Wauw mooi lijstje!! Eigenlijk best veel gedaan van je mooie lijst. Afgelopen week stond ik nog op in een drukke metro, werd de weg gevraagd en een paar weken geleden hielp ik 2 dames die aan het klunzen waren met de ovkaart en uitchecken. Oh en vorige week lette ik op het verkeer toen een oude mevrouw met rollator naar de overkant moest. Heerlijk is het als je iemand even kan helpen wat niet veel tijd en moeite kost :) Geeft jezelf weer even een prettig gevoel! :) Complimentjes uitdelen vind ik ook leuk. (behalve zelf ontvangen is een dingetje :P)
  Madeleine onlangs geplaatst…instaMAD #72 |’de leven’, inzicht, zelfportretten, quotes |My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ah wat een onwijs mooie en lieve reactie! En superfijn om te horen dat je eigenlijk al veel hebt gedaan, dat is alleen maar goed en zo leuk om te horen dat je al veel moois voor anderen doet! Topper ben je!

  2. Dagmar Valerie

   Aah dankjewel dankjewel voor je geweldige reactie Madeleine! Wat super om te lezen dat je dit hebt gedaan, daar word ik echt blij van <3

 28. Sofie

  Nummer 1 kom ik al weinig tegen. Heel veel mensen in mijn omgeving zijn zo druk bezig hun eigen leven te vertellen, dat ze van het mijne weinig weten. Ik probeer het altijd wel, omdat ik weet hoe irritant het is als mensen geen interesse tonen ;-)
  Sofie onlangs geplaatst…8 redenen om de auto èn de fiets te laten staanMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ah wat ontzettend vervelend, maar dan heb je in ieder geval een goed voorbeeld hoe je niet wilt dat je overkomt bij anderen <3 Focus je niet op de mensen die het niet doen, maar op hen die wel interesse tonen <3

 29. Esmée

  Je schrijft altijd zulke inspirerende artikelen! Echt heel mooi geschreven. Zelf had ik nooit op zoveel ideeën gekomen, maar zo zie je maar hoeveel je (gratis) kunt doen. x
  Esmée onlangs geplaatst…Kerstmis Wishlist – LifestyleMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Haha ah wat een lief compliment dankjewel <3

 30. Petra

  Een mooi lijstje! De meeste vanzelfsprekend en toch laat je er soms een aantal na. En ja nummer 18. Daar ben ik het mee eens :-).
  Petra onlangs geplaatst…Ik hou van jeMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge