Blog

Jezelf op de eerste plek zetten

dip na de vakantie

13902826_10210556834424096_9209567456428486787_nJezelf op de eerste plek zetten is niet egoïstisch, maar af en toe nodig. Je kunt er pas voor anderen zijn, als je er ook voor jezelf bent. Clichés die zo makkelijk met elkaar gedeeld worden, maar in de praktijk brengen? Ho maar. Er wordt ontzettend veel van je gevraagd en je wilt aan alle eisen, verantwoordelijkheden en prestaties voldoen. Je past je non-stop aan zodat iedereen het naar zijn zin heeft en zich goed voelt. Je geeft, geeft en geeft, maar wanneer komt er ruimte voor jou? Een keertje iets (los)laten en je schuldgevoel speelt al op. Herkenbaar? Ik deel mijn tips en ervaringen graag met jou.

Help, waar ligt de grens?
Voor jezelf zorgen is moedig, zeker in deze hectische tijden waarin we leven. Het is een maatschappij die consuméért, letterlijk willen we meer en meer en meer. De lat wordt steeds hoger gelegd en we verlangen grotere en betere prestaties van onszelf en elkaar. Waar ligt de grens? Ik kreeg een verhelderend moment en ben nieuwe inzichten rijker die ik graag met je deel. Door heftige gebeurtenissen die op ons pad zijn gekomen, koos ik voor de overlevingsstand om maar door te gaan. Lekker veilig in de comfortzone doen wat ik altijd deed om vol te houden. Dit hou je eventjes bij, totdat het echt teveel wordt want het is simpelweg niet haalbaar om alle ballen hoog te houden en jezelf te verwaarlozen. Toen kwam ik mijzelf echt tegen en dit was erg confronterend, omdat ik eindelijk ruimte nam om de gebeurtenissen te verwerken. Nu weet ik beter (dat neemt niet weg dat de praktijk nog altijd lastig is!) en probeer ik ook voor mijzelf te zorgen naast de dagelijkse verantwoordelijkheden. Op de eerste plek kan ik mijzelf niet zetten, daar staan Lucas en Jord, voor hen heb ik werkelijk alles over en vang ik met liefde de kogels.  Maar ik let voortaan meer op wat ik eet, of ik voldoende rust neem en beweeg, of ik buiten kom en zo herstel ik beetje bij beetje. Vergis je niet, het duurt echt langer dan gedacht. Daarom dit inzicht: zorgen voor jezelf is zorgen voor de toekomst én elkaar.

Jij mag kiezen
Jij bent niet alleen jezelf, je bent misschien ook wel een vriendin, moeder, echtgenote, zus, tante, dochter, collega, sportmaatje, planner, oppas… Verschillende rollen die je in het dagelijkse leven aan mag nemen. De hoofdrol in jouw leven vervul jijzelf, maar ondertussen verdeel je je liefde, aandacht en warmte onder jouw omgeving die jij als dierbaar beschouwt. Je bent er voor anderen, maar verlies jezelf niet uit het oog. Door voor jezelf te kiezen doe je er jezelf én anderen een groot plezier mee. En bovendien is het inspirerend omdat jij wel de juiste keuzes maakt, door namelijk voor jezelf te zorgen. Jij bent het waard en het is goed dat jij jezelf prioriteit geeft. Je mag er zijn, kies voor jezelf én anderen!

Waarom het de moeite waard is om voor jezelf te kiezen
Voor jezelf kiezen betekent meer energie hebben om te genieten van al het moois om je heen. Het betekent dat je er kunt zijn voor anderen en dat je met elkaar leuke activiteiten kunt ondernemen. Je zit lekkerder in je vel, voelt je gelukkiger, bent rustiger en in balans. Voor jezelf kiezen betekent niet dat je egoïstisch bent of dat je asociaal handelt. Je bent juist sociaal, omdat je bewust de keuze maakt om anderen vooruit te helpen met de kracht die je hebt dankzij het zorgen voor jezelf!

Tips die makkelijker lijken dan ze daadwerkelijk zijn…
Daar komen ze! Mijn tips die ik natuurlijk graag met jou deel, maar waar ik heel eerlijk in zal zijn dat ik er ook mee worstel. Toch is het belangrijk om jezelf die rust en ruimte te gunnen om op z’n tijd op te laden, daar word je een leuker mens van op alle fronten.

  1. Liever voor jezelf zijn, in plaats van een dictator. Behandel jezelf zoals je er voor je vriendinnen bent: zachter, warmer en hartelijker. Jij bent de moeite waard!
  2. Claim dat momentje in de agenda voor jezelf. Loopt het toch vol? Prima, maar pak dan gelijk de planning erbij om alsnog dat me-time moment te creëren.
  3. Waar krijg jij energie van? Denk goed na waardoor je echt tot rust komt en dichterbij jezelf komt te staan. Lekker opladen en genieten!
  4. Beweeg. Door actief aan de slag te gaan, voel je je fitter en zit je beter in je vel. Nee, de marathon hoef je van mij niet te lopen. Het gaat er juist om wat jij prettig vindt om te doen!
  5. Durf voor jezelf op te komen. Lukt het jou om ‘nee’ te zeggen? Probeer het eens, je zult merken dat het je veel op zal leveren. Loslaten is een vak apart, maar keuzes maken in wat je aanneemt, doet en realiseert hoort hier ook bij. We hebben maar één lichaam, tijd kan je maar één keer benutten en hoe graag we ook alles willen aanpakken; ook hierbij moeten we keuzes maken.

Choose wisely! You can be your own best friend or you can be your own worst enemy!
Zou jij een vriendin van jezelf kunnen zijn? Ik heb veel nagedacht de afgelopen periode en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik mijzelf niet op de eerste plek kan zetten (omdat daar vol liefde en trots Lucas en Jord staan), maar dat ik mijzelf zeker hoger mag plaatsen en ook bewust voor mijzelf mag kiezen met enige regelmaat. In de uitvoering mag ik nog sprongen voorwaarts maken, maar deze inzichten vormen de vliegende start. En als je gelukkiger wordt door liever voor jezelf te zijn, dan is dat toch de moeite waard?

Open je hart, omarm jezelf, gun jezelf de ruimte en besef dat je goed genoeg bent. Alle tips zijn welkom hoe je voor jezelf kunt kiezen. Ben jij daar goed in? Of worstel je daar ook soms mee?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.