Blog

Nationale complimentendag – Complimenten geven & ontvangen

IMG_7741Een extra positief welkom in maart! 1 maart is namelijk omgedoopt tot nationale complimentendag, een initiatief om extra stil te staan bij het geven en ontvangen van complimenten. Complimenten zijn fijn, werken opbouwend en motiverend én geven een boost aan je zelfvertrouwen. Complimenten zijn onderdeel van positieve communicatie, je helpt elkaar ermee vooruit. Maar complimenten geven en ontvangen is helemaal niet makkelijk! Ik deel 3 tips hoe je complimenten kunt geven en 3 hoe je deze aan kunt nemen. Het gaat ons lukken! Strooi je vandaag mee met positiviteit? 

Dat het een nationale dag is geworden, voelt voor mij een beetje dubbel. Ik had gehoopt dat het niet nodig zou zijn om hier speciaal bij stil te staan, maar dat het een gewoonte zou zijn. Elke dag zou je eigenlijk positieve communicatie kunnen toepassen, waaronder de complimentjes ook vallen. Toch vind ik het een ontzettend goed dat we nu even stil kunnen staan bij hoe we communiceren, zodat we bewust worden van onze houding en elkaar met positiviteit kunnen besmetten middels oprechte (!) complimentjes die vanuit ons hart komen. Doe je mee?

3 tips om complimenten te geven
♧ Wees oprecht en spreek vanuit je hart. Dit komt ook het beste bij de ander over. Als je praat vanuit je hart, kan je andermans hart ook raken. Geef alleen een compliment als je het echt meent en probeer specifiek te zijn.

♧ Combineer jouw compliment met een vraag. Sommige ‘ontvangers’ kunnen een compliment terugkoppen, maar met een vraag gaat het gesprek erop door. Bijvoorbeeld: ‘Wat heb je die presentatie goed gegeven, heb je vaker voor mensen gesproken?’ of ‘Wat een mooie schoenen draag je, waar heb je deze gekocht?’.

♧ Met een compliment kan je iemand opvrolijken en je kunt zelf het verschil maken, dat voelt toch super? Je maakt niet alleen de ander blij, maar je krijgt er zelf ook een boost door!

3 tips om complimenten te ontvangen
♧ Stel jezelf open voor complimenten. Je hoeft er niet bang voor te zijn en gelijk een compliment terugkaatsen, omdat je je verplicht voelt bijvoorbeeld. Recht je rug in plaats van ineen te krimpen en lach.

♧ Spreek je dankbaarheid uit. Je ontvang mooie woorden die je vooruithelpen, met het uitspreken van een bedankje zit je altijd goed!

♧ Laat het compliment landen in plaats van het af te wimpelen als ‘een kleinigheidje’, je hebt bijvoorbeeld iets goed gedaan en daar mag je heel trots op zijn! Het wordt niet zomaar gezegd, je doet het super! Neem het mee en laat je zelfvertrouwen groeien, enjoy!

Jij bent mooi
Ben jij eigenlijk lief voor jezelf? Complimenten geven aan anderen is misschien nog makkelijker dan het geven van een compliment / schouderklopje aan jezelf. Doe je dat al af en toe? Het merendeel zal hier ‘nee’ op antwoorden, maar je mag het echt vaker doen! Wees trots op waar je nu staat, wat maakt je mooi? Wat siert je en waar ligt je talent? Jij bent prachtig, je bent het waard en mag er zijn! Kijk jezelf aan in de spiegel en spreek het hardop uit, hoe lastig het ook voelt. Maak bijvoorbeeld de volgende zin af: Ik ben trots op mijzelf, omdat ik…. 

Mijn compliment voor jou
Misschien ken ik je persoonlijk, misschien ook niet. Maar het feit dat je mijn blog bezoekt en dit artikel leest; het maakt mij ontzettend gelukkig en daar wil je heel erg voor bedanken. Je bent mooi, van binnen én van buiten, dat weet ik zeker . Je mag heel trots zijn op jezelf waar je nu staat 

Geef je vandaag iemand en/of jezelf ook een compliment? 

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.