Nationale complimentendag – Complimenten geven & ontvangen

Nationale complimentendag – Complimenten geven & ontvangen

IMG_7741Een extra positief welkom in maart! 1 maart is namelijk omgedoopt tot nationale complimentendag, een initiatief om extra stil te staan bij het geven en ontvangen van complimenten. Complimenten zijn fijn, werken opbouwend en motiverend én geven een boost aan je zelfvertrouwen. Complimenten zijn onderdeel van positieve communicatie, je helpt elkaar ermee vooruit. Maar complimenten geven en ontvangen is helemaal niet makkelijk! Ik deel 3 tips hoe je complimenten kunt geven en 3 hoe je deze aan kunt nemen. Het gaat ons lukken! Strooi je vandaag mee met positiviteit? 

Dat het een nationale dag is geworden, voelt voor mij een beetje dubbel. Ik had gehoopt dat het niet nodig zou zijn om hier speciaal bij stil te staan, maar dat het een gewoonte zou zijn. Elke dag zou je eigenlijk positieve communicatie kunnen toepassen, waaronder de complimentjes ook vallen. Toch vind ik het een ontzettend goed dat we nu even stil kunnen staan bij hoe we communiceren, zodat we bewust worden van onze houding en elkaar met positiviteit kunnen besmetten middels oprechte (!) complimentjes die vanuit ons hart komen. Doe je mee?

3 tips om complimenten te geven
♧ Wees oprecht en spreek vanuit je hart. Dit komt ook het beste bij de ander over. Als je praat vanuit je hart, kan je andermans hart ook raken. Geef alleen een compliment als je het echt meent en probeer specifiek te zijn.

♧ Combineer jouw compliment met een vraag. Sommige ‘ontvangers’ kunnen een compliment terugkoppen, maar met een vraag gaat het gesprek erop door. Bijvoorbeeld: ‘Wat heb je die presentatie goed gegeven, heb je vaker voor mensen gesproken?’ of ‘Wat een mooie schoenen draag je, waar heb je deze gekocht?’.

♧ Met een compliment kan je iemand opvrolijken en je kunt zelf het verschil maken, dat voelt toch super? Je maakt niet alleen de ander blij, maar je krijgt er zelf ook een boost door!

3 tips om complimenten te ontvangen
♧ Stel jezelf open voor complimenten. Je hoeft er niet bang voor te zijn en gelijk een compliment terugkaatsen, omdat je je verplicht voelt bijvoorbeeld. Recht je rug in plaats van ineen te krimpen en lach.

♧ Spreek je dankbaarheid uit. Je ontvang mooie woorden die je vooruithelpen, met het uitspreken van een bedankje zit je altijd goed!

♧ Laat het compliment landen in plaats van het af te wimpelen als ‘een kleinigheidje’, je hebt bijvoorbeeld iets goed gedaan en daar mag je heel trots op zijn! Het wordt niet zomaar gezegd, je doet het super! Neem het mee en laat je zelfvertrouwen groeien, enjoy!

Jij bent mooi
Ben jij eigenlijk lief voor jezelf? Complimenten geven aan anderen is misschien nog makkelijker dan het geven van een compliment / schouderklopje aan jezelf. Doe je dat al af en toe? Het merendeel zal hier ‘nee’ op antwoorden, maar je mag het echt vaker doen! Wees trots op waar je nu staat, wat maakt je mooi? Wat siert je en waar ligt je talent? Jij bent prachtig, je bent het waard en mag er zijn! Kijk jezelf aan in de spiegel en spreek het hardop uit, hoe lastig het ook voelt. Maak bijvoorbeeld de volgende zin af: Ik ben trots op mijzelf, omdat ik…. 

Mijn compliment voor jou
Misschien ken ik je persoonlijk, misschien ook niet. Maar het feit dat je mijn blog bezoekt en dit artikel leest; het maakt mij ontzettend gelukkig en daar wil je heel erg voor bedanken. Je bent mooi, van binnen én van buiten, dat weet ik zeker . Je mag heel trots zijn op jezelf waar je nu staat 

Geef je vandaag iemand en/of jezelf ook een compliment? 

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 53 reacties.

 1. Marion

  Goed artikel. Rake punten! Ik kan goed complimenten geven, maar ontvangen…. Pffff. Ik vind dat zo ontzettend moeilijk. Ik weet ook dat het niet nodig is en toch krimp ik altijd ineen. Ik moet dat echt nog leren.
  Marion onlangs geplaatst…The Lazy Sunday TagMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Je bent echt heel mooi en stralend, als ik terugscroll door de onwijs lieve en mooie reacties die je achterlaat op mijn blog, dan kan ik niet anders dan concluderen dat je echt een geweldig hart van goud hebt. Dankjewel voor alles, je tovert keer op keer een grote glimlach op mijn gezicht <3

  1. Dagmar Valerie

   Je maakt mij tot een panda, dit is dus geen waterproof mascara… Wauw wat een mooie woorden lieverd, ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen <3 Echt heel erg bedankt voor alles, je bent echt prachtig en je bent een geweldige inspiratiebron <3 Zo dankbaar dat we elkaar leerden kennen, hoop je gauw weer te zien topper <333

  1. Dagmar Valerie

   Aah heel erg bedankt lieve Anna <333 Ik wil je ook ontzettend bedanken voor de prachtige reacties die je achterlaat, ik straal er helemaal door dankzij jou dankjewel! Je bent echt heel lief en hebt een hart van goud, dankjewel voor alles <3

 2. Els

  Ik ben fan van nationalen complimenten dag. Complimenten zijn fijn om te geven en om te krijgen.
  Els onlangs geplaatst…Jij bent BIJzonderMy Profile

 3. Ik vond het vroeger altijd moeilijk, maar tegenwoordig neem ik ze in ontvangst en probeer ik mijzelf ook te complimenteren ipv tegen te werken. Dank je wel zeggen en niet beantwoorden met een maar, dat scheelt ook al veel.
  Anita | mindjoy onlangs geplaatst…Programma’s die je gezien moet hebbenMy Profile

 4. Frauke

  Aww dankje voor het compliment ;)! Ik vind jou & jouw blog zó inspirerend! Heb het al veel te vaak gezegd, maar ik word er oprecht vrolijk van. Fijne tips ook! Ik kon vroeger echt totaal geen complimenten ontvangen of geven zonder dat het awkward werd, maar intussen doe ik het juist supergraag. Als ik iets oprecht mooi/leuk/fijn/… vind, zeg ik dat gewoon! Ook weer iemands dag beter gemaakt :D! X
  Frauke onlangs geplaatst…Monthly recap – februari 2015My Profile

 5. Natascha

  En jij ook bedankt! Voor je onwijs mooie blog, die ik elke dag lees. Ik laat niet vaak een comment achter maar wilde dit vandaag toch met je delen. Altijd positief, en daar raak ik daar geïnspireerd. Dank je wel!
  Natascha onlangs geplaatst…MAC Vanilla EyeshadowMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Waauw dankjewel voor je prachtige reactie, zo lief en mooi <3 En ook voor het bezoeken van mijn blog, ik voel mij echt vereerd door je stralende woorden <3

 6. Sophie

  Wat leuk! Ik wist helemaal niet dat het vandaag complimentendag is, daar moet ik dus maar even gebruik van maken. Al die negatieve gedachten opzij zetten en gaan met die banaan! En mijn eerste compliment van de dag; lieve Dagmar, ook jij bent prachtig van binnen en buiten. Je mag héél trots zijn op waar je staat en wat je hebt bereikt! <3
  Sophie onlangs geplaatst…My new bag ♥ Honey YellowMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Aah lieverd, je bent echt een schat dankjewel voor je geweldige woorden <3 En als ik je ook een compliment mag geven: je bent ontzettend sterk, creatief, zit vol humor en bent ook nog eens superlief. Elke keer als we elkaar weer zien, maak je er een stralende tijd van. Dankjewel lief! Echt zo dankbaar dat we elkaar hebben leren kennen, zou niet zonder je willen en kunnen <3

 7. Ashley

  Ik vind het zo fijn om altijd jou posts te lezen; ze zijn altijd zo positief en inspirerend! Wanneer ik jouw posts lees, weet jij mij altijd even stil te laten staan bij de dingen in het leven.
  Ashley onlangs geplaatst…10x Een beter humeurMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   En nu ben ik helemaal stil van je mooie woorden <3 Wauw, echt zo bijzonder om je lieve reactie te lezen! Maakt mij echt heel gelukkig <3

 8. Veerlez

  Ik hou er van om te denken dat elke dag een complimenten dag is. Ik hou er van om alle leuke en lieve dingen die ik vind, ook meteen te zeggen. Mensen vinden het heerlijk om complimenten te krijgen! Ik vertel mijn collega’s dan ook iets te vaak dat ze leuke kleren aan hebben of dat hun haar goed zit :)
  Veerlez onlangs geplaatst…Sundays FinestMy Profile

 9. Justine

  Ik vind het heel leuk om random complimenten te geven aan mensen. Als je ziet dat het ze opvrolijkt, is het nóg leuker! Vandaag ga ik eens extra veel complimenten uitdelen. Hoe leuk is dat! :)
  Justine onlangs geplaatst…New Month: maart 2015My Profile

  1. Justine

   En weet je wat, complimentje voor jou: je doet het zo onwijs goed allemaal! Ik vind het super inspirerend om te zien hoe je alles zo kunt combineren. Bloggen, werken, huishouden, sporten en dat terwijl je het regelmatig zwaar hebt met je lichaam. Je bent wat dat betreft niet alleen een inspiratiebron, maar ook echt een topper. Ik ben trots op je lieverd! Hoop je snel weer te zien! <3
   Justine onlangs geplaatst…New Month: maart 2015My Profile

   1. Dagmar Valerie

    Aaah lief, hoe kan ik het nu droog houden? Onmogelijk met je lieve woorden dankjewel! Ik hoop je ook heel snel weer te zien, te knuffelen en lekker bij te kletsen. Je hebt een hart van goud en weet dat ik dagelijks geniet van je prachtige artikelen. Ben oprecht heel trots op je en superblij dat we elkaar hebben leren kennen dankzij onze blogs <3

 10. Karlijn

  Ik wist niet van Nationale complimenten dag af, maar was een mooie dag zeg. Complimenten worden veel te weinig gegeven vind ik.
  Mijn ouders hebben ze altijd wel gegeven en ik denk ook echt dat het belangrijk is om ze te krijgen. Het kan zoveel doen voor je zelfvertrouwen, ze moeten natuurlijk wel gemeend zijn maar dat lijkt me logisch toch?!
  X
  Karlijn onlangs geplaatst…Sneeuw, zon en snowboardenMy Profile

 11. Nesrin

  Mooi artikel. Ik geef graag complimenten hier kun je iemand toch zo blij mee maken en dat is geweldig. Een paar woorden (die ik uiteraard meen) die een ander een big smile geeft is geweldig.
  Nesrin onlangs geplaatst…Sportoutfit (Cheap & Chic)My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw dankjewel voor je stralende reactie, zo lief! En ook voor je eerdere reacties, weet dat je keer op keer een mega glimlach op mijn gezicht tovert dankjewel!

 12. saskia

  Ik vind jou blog erg leuk en bezoek hem graag! Je bedenkt ook leuke projecten zoals project positief! Mijn complimenten daarvoor! Of ik complimenten geef? ja de hele dag door. Je bereikt vaak meer als je alles positief houd, dat vind ik ook in de opvoeding van mijn kinderen, complimenten over mooie tekeningen tot wat heb je knap gelezen, en wat goed dat je die moeilijke som hebt opgelost, tot wat goed dat je toch een paar hapjes spagetti hebt gegeten ondanks dat je het niet lekker vind tot wat hebben jullie knap veel rommel gemaakt!! Willen jullie mama helpen door het nu even op te ruimen? haha maar ook tijdens werk, bij het lezen van blogs, etc vind ik complimenten geven heel belangrijk. Je moet het uiteraard wel menen! xx
  saskia onlangs geplaatst…Unboxing Prettybox Februari…My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Waaauw wat een mooie reactie, ik weet zeker dat je een prachtige moeder bent. Alleen al aan je reactie lees ik je liefde en voel ik je stralende houding ten opzichte van hen <3 Dankjewel voor het delen van je mooie woorden!

 13. Emily

  Ah, wat een lief artikel. Ik word er blij van. :)
  Complimentjes zijn heerlijk. Ik heb er vandaag al enkele rondgestrooid, vanwege de schrijfmarathon waar ik aan mee doe.
  Emily onlangs geplaatst…Doelen MaartMy Profile

 14. Marloes

  Ah wat een mooi artikel weer, vol positiviteit. Leuk Dagmar! Goed begin van een mooie zondag :) X

 15. wat een ontzettend leuke blogpost! Eigenlijk heb ik er nog nooit zo veel over nagedacht maar je hebt helemaal gelijk! Natuurlijk ga ik vandaag complimentjes uitdelen. Te beginnen hier. Dagmar, ik volg je pas sinds kort maar ik kom graag je blog lezen voor al je positieve en leuke artikelen. <3

  1. Dagmar Valerie

   Wauw wat een geweldig lieve reactie! Heel erg bedankt voor je prachtige woorden, echt een eer om deze te mogen ontvangen dankjewel! En superleuk dat je mijn blog leest, ontzettend bedankt <3

 16. Nicky

  Ik kreeg ooit een mooie tip: een compliment is pas een compliment als erover nagedacht is. Het is makkelijker om te zeggen dat iemand er goed uitziet, dan wanneer je ook zegt waarom die persoon er goed uitziet!
  Nicky onlangs geplaatst…Wanneer geef jij een reactie?My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw dat is nog eens een prachtige tip, so true! Ik sluit mij er helemaal bij aan, dankjewel dat je het met ons deelt!

 17. Mooi en goed artikel!
  Zelf geef ik de mensen om mij heen regelmatig complimenten. Het is heel erg fijn om op die manier een glimlach op iemand zijn gezicht te kunnen toveren.
  Complimenten ontvangen ben ik over het algemeen niet zo goed in.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…#plukhetgeluk | Durven, dromen, doen!My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ontvangen is ook niet mijn sterkste kant, maar het lukt elke keer net een beetje beter, we komen er wel :) En wat prachtig dat je glimlachen tovert bij anderen, zo mooi! Ik gun jou ook een stralende glimlach op je gezicht, enjoy today! Veel liefs X

 18. Xaviera

  Heel mooi om hier bij stil te staan. Complimenten geven doe ik regelmatig, ontvangen is wat lastiger en ook een compliment aan mijzelf geven is moeilijk. Maar gelukkig lukt dat steeds vaker!
  Xaviera onlangs geplaatst…Soulful Sunday #6My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Aah superlief je reactie! Maar ik weet zeker dat jij elke dag je best doet om anderen te laten stralen <3

 19. Madelon

  Ik vind complimenten ontvangen zelf heel lastig maar ik vind het wel leuk om mensen een compliment te geven. Dat ze er leuk uit zien, iets goed doen of dat ik ze erg waardeer. Dus een complimentendag vind ik een hele leuke dag!
  Madelon onlangs geplaatst…Over vissenkommen en stoofpotjes.My Profile

 20. Evelien

  Je hebt er weer een mooi artikel van gemaakt! We zouden vaker complimentjes aan elkaar moeten geven, want dat is zo fijn. En we zouden moeten leren om complimenten te ontvangen, want dat blijft lastig ;-).
  Evelien onlangs geplaatst…The Lovely List #5My Profile

 21. Cindy

  Wat een fijn positief (hoe kan het ook anders) artikel van je! Ik vind het ook leuk om complimenten te geven, in ontvangen ben ik een nerd hihi.
  Cindy onlangs geplaatst…Hoera, het is maart!My Profile

 22. Deisy

  Zo mooi en oprecht artikel Dagmar en ook zo goed dat je het aankaart. Het is namelijk inderdaad goed dat we elkaar vaker complimenten geven maar ook stilstaan bij onze eigen goede eigenschappen. Ik vind het dus mooi hoe jij dat verwoord en mensen daar bewust op wijst. Prachtig! En als we toch complimenten aan het strooien zijn: je bent en blijft een topper en koester nog elke dag dat ik je heb mogen ontmoeten <3
  Deisy onlangs geplaatst…Nieuwe rubriek: Pretty Genius #1My Profile

 23. Saar

  Ik las vandaag nog iets over complimenten dat er eigenlijk wel bij past, dus wilde ik het even delen: spreek je waardering uit tegenover de juiste persoon!
  Soms zeggen we tegen anderen wat we zo waarderen in iemand, maar we vergeten dat al te vaak te doen tegen de persoon in kwestie! Dus lekker gewoon je waardering uitspreken tegen de juiste persoon zou al een groot verschil maken. Zo maak je complimenten voor je het weet.

  Al denk ik dat de moeilijkheid om ze te ontvangen van vele mensen ook meteen de reden is dat we ze vaak niet zomaar geven aan iedereen…
  Saar onlangs geplaatst…Days of gratitude #19My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge