Blog

Minder afleiding, meer kwaliteit – Aan de slag met mijn schermtijd

illustratie by dagmar valerie

Momenteel lees ik het inspirerende boek Essentialisme en daarin ontdekte ik een prachtige les. Het leven draait om op het juiste moment de juiste dingen doen. Daardoor ontstaat er ruimte en tijd om aandacht te besteden aan wat echt belangrijk is. Het gaat over het terugbrengen van de overvloed aan informatie zodat de essentie overblijft. Ik ontdekte dat ik veel informatie tot mij krijg via schermen, zoals mijn telefoon. Wat als ik mijn schermtijd kan beperken door mijzelf minder te laten afleiden en bewuster te kiezen voor kwaliteit? De ontdekkingsreis begon.

Schermtijd op een Iphone en Ipad

Wist je dat je de schermtijd kunt bekijken op je Iphone en Ipad? Op deze manier kun je jouw gedrag in kaart brengen en analyseren wanneer je op je telefoon bezig bent. Ook is het mogelijk om limieten in te stellen, zodat je jouw schermtijd kunt inperken. Ideaal als je geneigd bent om maar te blijven scrollen. Geniet voortaan van kwalitatieve schermtijd, want jouw tijd is kostbaar. Zet jouw telefoon weer in waarvoor het is bedoeld; om je te verrijken en te genieten van verbinding met dierbaren. Bij het aanschaffen van jouw ideale telefoon kan dit een waardevolle vraag zijn; waarom wil je een Iphone kopen? Waar wil je de telefoon voor gebruiken? Heerlijk, want je begint met een schone lei en kunt de telefoon naar wens indelen om jouw dagelijkse leven makkelijker en leuker te maken. Durf te kiezen voor kwaliteit en minder afleiding, zodat je wordt verrijkt. Omdat je niet alles meer moet, maar bewust mag beleven.

De confrontatie

Door bewust met je aandacht in het hier en nu te zijn, ontdek je wat je voelt en kom je in verbinding met jezelf. We krijgen zoveel informatie en prikkels binnen die we continu verwerken; we staan non-stop aan. Via allerlei kanalen komt er veel binnen en dat willen we allemaal een plekje geven, maar vaak ‘moeten’ we er ook nog iets mee. Denk aan reageren op appjes, afspraken in de agenda zetten, niets willen missen op de socials, op de hoogte zijn van het nieuws en de inbox bijhouden. Uiteenlopende activiteiten waar we de hele dag tussen schakelen, laat staan dat er nog veel binnen blijft komen van het offline leven. De hoeveelheid informatie is schrikbarend, wat zitten we toch wonderlijk in elkaar dat we het dag in dag uit kunnen verwerken en we in staat zijn om er meer mee te doen. Maar wil je dit op deze manier ‘vol moeten houden’? Wat als er ruimte is voor niet meer alles moeten?

Durf te kiezen voor kwaliteit

Niets mooier dan jezelf kwaliteit gunnen. Je mag er zijn en bent het waard. Kwaliteit van leven zit in grote en kleine momenten. Genieten van gezonde voeding, lekker buiten bewegen in de zonnestralen, beschikken over genoeg energie, mooie herinneringen maken en verbinden met dierbaren. Alle verleidingen leiden ons af van het pad dat we juist willen bewandelen. Wat als je mag kiezen voor minder moeten en meer zijn? ‘Gewoon’ in het hier en nu zonder afleiding en met focus op waar je energie van krijgt? Je kunt het!

Jezelf voeden en verrijken

Ik ontdekte dat er veel tijd en energie wegglipt als ik een hoge schermtijd heb. Dit kan anders! Je hiervan bewust worden is al een dappere, eerste stap. Maar er ook iets mee kunnen doen, is een tweede. Door te analyseren waar je je schermtijd mee vult, kun je ontdekken waar je aan kunt werken. Je kunt jezelf random de vraag stellen als je op je telefoon zit: waarom doe ik wat ik nu doe? Waarom neem ik de informatie tot mij wat ik nu lees en zie? Verrijkt het mij? Dan is het goed. Vult het mij in plaats van dat het mij voedt? Dan is het een mooie kans om af te sluiten of om te kiezen voor kwalitatieve schermtijd.

E-books en luisterboeken

In plaats van uren scrollen door de socials, heb ik sinds kort e-books op mijn telefoon gezet die ik kan lezen. Zo maak ik er een goede gewoonte van en ervaar ik zelfs uren leesplezier! Ik leer, lees en ontdek; geweldig dat het ook op mijn telefoon kan. Zelfs als ik in de bus zit of ergens moet wachten, ik scroll niet meer doelloos in het rond maar kan elk moment mijn telefoon erbij pakken om te genieten van een goed boek. Mijn schermtijd is er niet minder door geworden, maar het verrijkt mij nu wel! En ik ben de luisterboeken aan het herontdekken, ook zo’n leuke ervaring. Daar krijg ik energie van!

Liefs,

Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.