Blog

Leven in het nu. Hoe doe je dat?

All we have is now. Niets meer en niets minder. Leven in het nu betekent dat je het leven op dit moment ervaart. We maken plannen voor de toekomst, creëren verwachtingen van het leven en halen herinneringen op uit het verleden. Maar het nu is alles wat we hebben, een ander moment dan nu bestaat niet. Hier en nu gebeurt het leven. Wanneer je je bewust bent van dit moment, kun je het leven ervaren zoals het daadwerkelijk is. Maar leven in het nu klinkt makkelijker dan het is, maar ik heb goed nieuws! In de praktijk kan je oefeningen doen om bewuster bezig te zijn met leven in het nu. Als ik het kan, dan kan jij het ook!

Allereerst is bewustwording aan de orde; we maken een mooie stap voorwaarts als je open staat om in het nu te leven. Wat een rijkdom is dat, gun jezelf deze stap en je zult merken dat je in het dagelijkse vertraagt, maar daardoor meer ervaart. Prachtig toch, om het leven te beleven? Leef met aandacht. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar dan moet je wel het leven beleven door er aandacht aan te durven schenken. Dit lukt als je je zintuigen leert open te zetten voor wat gaat komen; ruik, bekijk, proef, hoor, voel en beleef! Dat klinkt bijna als het liedje van Ramses Shaffy, nietwaar? Bewonderen is ook een mooi woord dat bij dit rijtje zou mogen staan. Dat we er mogen zijn zoals we zijn, dat is toch al een wonder? En onze omgeving bestaat uit nog veel meer wonderen, zet je zintuigen open en geniet van het nu!

Een oefening die bijvoorbeeld kan helpen is door te gaan wandelen en te proberen heel bewust je zintuigen te gebruiken. Dan probeer je te luisteren naar de wind door de bomen, de stappen op het bospad en het gekraak van de blaadjes onder je voeten, terwijl verschillende vogels een concert geven. En ruik je de geur van paddenstoelen en dennenbomen? En zie je de gouden blaadjes aan de bomen? Door te leven in het nu vallen je zoveel mooie momenten op. Niet alleen als je aan het wandelen bent, maar ook als je kookt, leest, reist, werkt; plan dit moment speciaal even in je agenda, maak er ruimte voor en geniet van deze tijd.

Realize deeply that the present moment is all you ever have – Eckhart Tolle

Lukt het jou om te leven in het nu? Wil je meer weten over bewuster leven, gewoontes doorbreken en positief denken? Neem een kijkje in mijn boek Liever met lef. Veel leesplezier én geniet van het beleven van het leven in het nu!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.