Leven in het nu. Hoe doe je dat?
Ciao bella Italia ❤️ @annesolveignl en ik hebben een heerlijke tijd gehad en drie (!) dagen achterelkaar gekletst en gelachen. Dat wordt afkicken straks... ✈️ #happy #friends #italia #travel

Leven in het nu. Hoe doe je dat?

All we have is now. Niets meer en niets minder. Leven in het nu betekent dat je het leven op dit moment ervaart. We maken plannen voor de toekomst, creëren verwachtingen van het leven en halen herinneringen op uit het verleden. Maar het nu is alles wat we hebben, een ander moment dan nu bestaat niet. Hier en nu gebeurt het leven. Wanneer je je bewust bent van dit moment, kun je het leven ervaren zoals het daadwerkelijk is. Maar leven in het nu klinkt makkelijker dan het is, maar ik heb goed nieuws! In de praktijk kan je oefeningen doen om bewuster bezig te zijn met leven in het nu. Als ik het kan, dan kan jij het ook!

Allereerst is bewustwording aan de orde; we maken een mooie stap voorwaarts als je open staat om in het nu te leven. Wat een rijkdom is dat, gun jezelf deze stap en je zult merken dat je in het dagelijkse vertraagt, maar daardoor meer ervaart. Prachtig toch, om het leven te beleven? Leef met aandacht. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar dan moet je wel het leven beleven door er aandacht aan te durven schenken. Dit lukt als je je zintuigen leert open te zetten voor wat gaat komen; ruik, bekijk, proef, hoor, voel en beleef! Dat klinkt bijna als het liedje van Ramses Shaffy, nietwaar? Bewonderen is ook een mooi woord dat bij dit rijtje zou mogen staan. Dat we er mogen zijn zoals we zijn, dat is toch al een wonder? En onze omgeving bestaat uit nog veel meer wonderen, zet je zintuigen open en geniet van het nu!

Een oefening die bijvoorbeeld kan helpen is door te gaan wandelen en te proberen heel bewust je zintuigen te gebruiken. Dan probeer je te luisteren naar de wind door de bomen, de stappen op het bospad en het gekraak van de blaadjes onder je voeten, terwijl verschillende vogels een concert geven. En ruik je de geur van paddenstoelen en dennenbomen? En zie je de gouden blaadjes aan de bomen? Door te leven in het nu vallen je zoveel mooie momenten op. Niet alleen als je aan het wandelen bent, maar ook als je kookt, leest, reist, werkt; plan dit moment speciaal even in je agenda, maak er ruimte voor en geniet van deze tijd.

Realize deeply that the present moment is all you ever have – Eckhart Tolle

Lukt het jou om te leven in het nu? Wil je meer weten over bewuster leven, gewoontes doorbreken en positief denken? Neem een kijkje in mijn boek Liever met lef. Veel leesplezier én geniet van het beleven van het leven in het nu!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆

Dit bericht heeft 7 reacties.

 1. Ik probeer ook steeds meer in het nu te leven en te genieten van de dingen om mij heen op dat moment in plaats van te denken aan andere momenten. Soms is het nog best moeilijk!

 2. Kim

  Zelf ben ik veel bezig met ‘als ik klaar ben met studeren dan ga ik’ of ‘had ik maar een andere studie gekozen’ etc. Ik kan mezelf altijd zo lekker druk maken om dingen die niet gegaan zijn als zou moeten, maar stukje bij beetje leer ik in het nu te leven.
  Kim onlangs geplaatst…Miss Sporty Blogger Look ReviewMy Profile

 3. Romy

  Heel mooi gezegd! En leven in het nu is inderdaad zo waardevol. Ik heb dat ook vooral tijdens het wandelen. Dan laat ik echt even alles op me inwerken en geniet ik volop van alles om me heen.
  Romy onlangs geplaatst…Zo ontdekte ik mijn eigen kledingstijl!My Profile

 4. Alex

  Wat een leuke post! Bij mij lukt het meestal redelijk, maar soms heb ik wel het gevoel dat ik me weer bewust moet maken hoe goed ik het eigenlijk heb. Ook al is het soms druk op werk of lopen sommige dingen niet helemaal perfect – eigenlijk is het leven gewoon geweldig. :)

 5. Amy

  Wat een mooie blogpost Dagmar. Leven in het nu vind ik vaak heel moeilijk: de radartjes in mijn hoofd staan nooit stil en ik ben altijd aan het nadenken en analyseren. Maar soms, vooral als ik in de natuur ben, lukt het me om heel bewust stil te staan bij de ervaringen die je daar op doet. En dat is zo fijn!
  Amy onlangs geplaatst…Summer Read | Gill Paul – De geheime vrouwMy Profile

 6. Lenneke

  Het leven in het nu gaat me best goed af. Neemt niet weg dat ik nog steeds je boek heel graag wil lezen. :-)

 7. Jorinde

  Mooi verwoord en die quote slaat inderdaad de spijker op zijn kop. Nu is ook alles wat we hebben. Helpt wel bij het loslaten van dingen uit het verleden en gedoseerd naar de toekomst te kijken. :)
  Jorinde onlangs geplaatst…Dit was de Culikaravaan!My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge