Interview – Sanny Verhoeven over minder piekeren

Interview – Sanny Verhoeven over minder piekeren

Screenshots57
Pieker jij je suf? Het slurpt energie terwijl je juist die energie veel beter kunt inzetten bij activiteiten die jouw geluk en dat van anderen vergroten! Sanny Verhoeven is echt een inspiratiebron voor mij als het gaat om het verspreiden van happiness, ook deelde zij 6 simpele tips tegen piekeren die jou hopelijk vooruit zullen helpen. Ik kreeg de geweldige kans om Sanny te interviewen, lees je mee?

♧ Wat is je levensmotto en waarom?
Beseffen. Beseffen. Oftewel, wees je bewust van het moment waarin je zit, en geniet of beleef met volle aandacht, dan kan zelfs de afwas nog leuk worden. En zo sta je vaker stil bij geluks momentjes.

Is bij jou het glas halfvol of halfleeg? En is dit altijd al zo geweest?
Die is altijd al halfvol geweest, ik ben opgevoed door 2 hele positieve ouders, en ik ben van nature een optimist. Maar optimisme is ook aan te leren als je meer een pessimistische aard hebt. Ik zie genoeg mensen in mijn directe omgeving die dat zijn en die als ze het maar willen, vaker positieve gedachten hebben, en dus vaker positief en liefdevol zullen zijn. Je kan bijvoorbeeld een reminder voor jezelf instellen op je telefoon, of door middel van een ring, voorwerp, of een kruisje op je hand, elke keer dat jij deze reminder ziet kun je je even afvragen ‘zijn mijn gedachten op dit moment positief of negatief?’ Als je merkt dat ze negatief zijn, kies er dan met volle aandacht voor om positief (of dankbaar)  te zijn. Als je dit vaak genoeg herhaalt, zul je merken dat je de reminders niet meer nodig hebt, en het positiever denken vanzelf gaat.

♧ Velen vinden minder piekeren ontzettend lastig, wat is je ultieme tip? 
Dankbaar zijn. Ik kan ook veel piekeren, maar op een gegeven moment besloot ik dat het me niks oplevert, dus ben ik op zoek gegaan naar manieren om daar minder in mee te gaan. De bovenstaande tip helpt goed tegen piekeren. Wat ook helpt voor mij is het opschrijven van alle dingen die wel goed gaan en waar ik dankbaar om ben. Opschrijven werkt beter dan het alleen maar benoemen in je hoofd, omdat je het beter onthoudt en later ook nog eens terug kan lezen. Als je dan onzeker bent, hoef je alleen nog maar je ‘persoonlijke overwinningen’ boek erbij te pakken en je voelt je weer wat beter!

♧ Je deelt je persoonlijke ervaringen op weg naar happiness in het online programma ‘Sanny zoekt Geluk’. Wat is het mooiste dat dit programma je tot nu toe heeft gebracht?
Het leuke contact dat ik eraan overhoud; met de meest uiteenlopende mensen heb ik diepgaande gesprekken over geluk en het leven. Ik vind het mooi dat mensen mij in vertrouwen nemen en om advies vragen.

♧ Welke boodschap zou je graag aan anderen willen meegeven?
Weet dat je je eigen geluk grotendeels zelf bepaalt. Tuurlijk krijgen we allemaal onze eigen uitdagingen in het leven, maar lessen krijgen we niet voor niks. Het zou maar een saaie boel zijn als alles perfect verliep. Dan wist je uberhaupt niet dat het perfect was, omdat je het niet kon vergelijken met een negatieve ervaring. Dus als je niet op de plek zit waar je wilt zijn. Verander het dan. Jij bent de enige die dat kan. En dat kan echt!

Dankjewel Sanny voor je stralende woorden, zo leerzaam en inspirerend om je antwoorden te lezen! Ik vind het geweldig dat je anderen zo vooruit helpt en hoop nog lang van je mooie blogs en films te mogen genieten. Heel erg bedankt dat je deze lessen met ons deelt middels dit interview. Je bijdrage aan Project Positief Close Up ervaar ik als heel bijzonder (het is echt een eer dankjewel!) en ik ben trots om jouw antwoorden te mogen delen. Heel erg bedankt voor je moeite, tijd en prachtige woorden!

challenge projectpositief bydagmarvalerie

Challenge

Is het voor jou een uitdaging om minder te piekeren? Bedenk dan voor jezelf situaties die je vooruithelpen om los te laten. Wat levert het piekeren je eigenlijk op? Word je er blij van of kost het je veel energie? Ik vertrouw graag op een goede afloop, wat de toekomst ook zal brengen. We hebben helaas geen glazen bol, waardoor we niet kunnen voorspellen wat er gaat komen, maar door te vertrouwen op het goede dwingen we ook een beetje het goede extra af! Het van mij afschrijven helpt mij goed om de gedachten te ordenen en ook vind ik het hardlopen ideaal om mijn hoofd leeg te maken, maar dit is sinds kort. Heb jij ook een ultieme anti-pieker tip?

Ben jij een echte piekeraar of laat jij makkelijk los? Deel je anti-pieker tip in de comments!

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 25 reacties.

 1. Marion

  Vroeger piekerde ik me suf. Vooral ’s nachts. Nu pieker ik zelden. Als het een keer gebeurt denk ik: Kan je nu iets veranderen aan de situatie of kan je de situatie op dit moment beinvloeden? 99,99% van alle keren is het antwoord NEE. Dan is piekeren erover zinloos, laat het los. Het duurde een paar weken, maar daarna was ik van het piekeren af.
  Marion onlangs geplaatst…Persoonlijke Update: Ik ben goed genoegMy Profile

 2. Michaela

  Minder piekeren is iets wat ik momenteel probeer te doen. Ik kon vroeger echt over alles piekeren en dan vooral over dingen die ik beter anders had gedaan. Maar toen besefte ik dat ik op dat moment een beslissing nam waarvan ik dacht dat hij de beste was, dus dat ik er daarna niet meer op moest terug komen.
  Michaela onlangs geplaatst…The Body Shop Honeymania Cream Body ScrubMy Profile

 3. Celeste

  Wat een leuk interview! Vooral het motto van Sanny heeft me geraakt, ze heeft echt helemaal gelijk dat het belangrijk is om meer te beseffen. Zo te lezen heb je een geweldige positieve en inspirerende meid geïnterviewd, erg leuk gedaan! :)
  Celeste onlangs geplaatst…The Questions of Life TagMy Profile

 4. Anniek

  Wauw, mooi interview Dagmar, tof gedaan! Zelf was ik vroeger echt een enorme piekeraar. Voorbeeldje: voor het brugklaskamp zag ik al drie maanden van tevoren enorm op. Nu kan ik erom lachen, maar toen was het echt verschrikkelijk. Gelukkig is het piekeren nu bijna helemaal over, door gewoon lekker veel dingen te doen die ik eigenlijk een beetje eng vindt :) Dan leer je vanzelf dat er weinig mis kan gaan! Liefs Anniek
  Anniek onlangs geplaatst…Recept / Triple Chocolate American CookiesMy Profile

 5. Eline

  Ik kon altijd heel goed piekeren maar heb het meer en meer los leren te laten. Inmiddels gaat dat goed. Wat een heerlijk inspirerend interview, zo tof!
  Eline onlangs geplaatst…Essence eyelinersMy Profile

 6. Frauke

  Wauw, wat een leuk interview alweer! Zo ontzettend inspirerend. Ik ben zelf bijvoorbeeld behoorlijk optimistisch, maar ‘verval’ vaak in negatieve gedachten. Dus dat kruisje als reminder staat as we speak op m’n hand, en ik ga er vandaag heel bewust op letten. Ik twijfel trouwens al lang om eens een ‘dankbaarheidslijstje’ op te maken, maar hoor er zoveel goede dingen dat ik ’t gewoon moet doen :). Ik pieker trouwens meestal als ik even niks te doen heb, dus soms is het nuttig voor me om de dag zo vol mogelijk te steken! X
  Frauke onlangs geplaatst…H&M Home België update + spring 2015 collectieMy Profile

 7. Ook ik ben een echte piekeraar geweest, kon er nachten van wakker liggen. Nu ben ik echt een typje dat het allemaal wel los kan laten om daarna als een blok in slaap te vallen. Als het toch even moeilijk is, even snel een rondje door het huis lopen, wat drinken en weer gaan liggen. Het voelt echt zo goed om dingen gewoon even los te kunnen laten, maar makkelijk is het zeker niet. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…PLOG – BFF Event 21 februari 2015My Profile

 8. Deisy

  Wat een prachtig interview weer. Ik vind Sanny ook zeker inspirerend! Met niet piekeren heb ik nogal moeite, dat is ook iets waar ik echt aan moet werken. Ik kan mij suf piekeren over hoe ik bepaalde dingen in mijn leven aan moeten pakken (vooral als het leven niet vlekkeloos verloopt) maar piekeren levert je zo weinig op haha! Maar ja het niet doen is een ander verhaal ;-) X
  Deisy onlangs geplaatst…Groene smoothie ontbijt: hoe het mij heeft geholpenMy Profile

 9. Altijd een grote piekeraar geweest maar de laatste 2 jaar heb ik geleerd dat t niets oplevert! Toevallig sinds gisteren ben ik begonnen om elke avond op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. Dit wil ik een tijd vol gaan houden om nog meer het positieve van de dag in te gaan zien.
  Anita | mindjoy onlangs geplaatst…Keuzestress, een dertigersdilemma?My Profile

 10. Kirsty

  Wat een leuk interview! Ik vind het erg gaaf wat Sanny doet met Sanny Zoekt Geluk, gaaf dat ze dit interview wilde doen :) Zelf ben ik best wel een piekeraar. Zodra er iets spannends staat te gebeuren of gebeurd in mijn leven, slaat mijn hoofd bij wijze van op hol en lig ik ’s nachts overal aan te denken. Wat bij mij op zulke momenten helpt, is om te focussen op het hier en nu; dan luister ik naar de ademhaling van mijn vriend en naar die van mijzelf en probeer ik verder nergens anders aan te denken. Dat helpt vaak wel heel goed. Daarnaast schrijf ik in een app op waar ik elke dag dankbaar voor ben.
  Kirsty onlangs geplaatst…Opgemaakt februari 2015My Profile

  1. AnneDoet

   Wat een goede tip, die van letten op de ademhaling van je vriend. In principe haal je jezelf daarmee terug naar de realiteit en in het hier en nu. En in het hier en nu is natuurlijk weinig aan de hand. Ik besefte me dat pas toen ik jouw reactie las. Bedankt! Ik ben ook een enorme piekerkont van tijd tot tijd ;-)
   AnneDoet onlangs geplaatst…De boostende kracht van de natuurMy Profile

 11. Lou

  Wat een mooi interview!! Vind Sanny ook erg inspirerend. Ben ’t erg met haar eens dat we meer in het nu moeten proberen te leven.
  Mijn anti-piekertip is al je gedachtes uit je hoofd proberen te trekken. Klinkt misschien een beetje raar, maar je doet je ogen dicht en trekt 1 voor 1 de gedachtes uit je hoofd en ‘gooit ze weg’. Ik leerde dit ooit van m’n oma volgens mij haha :) En vooral op het moment dat je wil slapen is het een erg fijn trucje om toe te passen! X
  Lou onlangs geplaatst…OUTFIT – SPORTY BLACKMy Profile

 12. Esther

  Ik ben een heel positief persoon, mijn glas ik ook altijd al halfvol geweest. Toch ben ik een ontzettend pieker persoon. Ik pieker er op los. Ik maak me druk om de kleinste dingen en wil het liefst alles onder controle hebben. De laatste tijd probeer ik hier meer op te letten, maar echte tips kan ik je daar nog niet voor geven helaas.
  Esther onlangs geplaatst…A picture a day – introductieMy Profile

 13. Farah

  Ik pieker echt de hele dag door heel vermoeiend. Ik maak mij altijd druk over dingen die nog moeten gebeuren. Ik denk dat je dan moet realiseren dat je op de moment daar nog niet bent en niks aan die situatie kan veranderen.
  Farah onlangs geplaatst…Catrice Luminous Lips 090 Loveable MeMy Profile

 14. Eline

  Wat is Sanny toch een ongelooflijk inspirerende vrouw! Ik word altijd helemaal vrolijk van haar positiviteit!
  Eline onlangs geplaatst…Vakantietips ArdennenMy Profile

 15. Manon

  Ik kan altijd heel goed piekeren, maar mijn glas is altijd wel halfvol, is dat raar?!

 16. Karlijn

  Ik probeer altijd mijn gedachten te blokkeren door iets anders te doen, bijvoorbeeld het alfabet achterste voren (tegen de tijd dat je dit ‘vloeiend’ kan zal het niet meer werken) of terug tellen van 300 met tussendoor steeds een woord (bijv 300 beseffen 299 beseffen 298 beseffen etc) omdat dan ondertussen je gedachten moeilijker alle kanten op kunnen vliegen

  1. Karlijn

   Ooh, ik ben trouwens ook een groot bewonderaar van Sanny! Volg haar YT kanaal en word iedere keer weer blij van haar filmpjes

 17. Xaviera

  Wat mooi om te lezen, ik vind Sanny een hele inspirerende vrouw en kijk altijd uit naar haar video’s! Vroeger piekerde ik heel veel maar ik kan het steeds meer loslaten. Allemaal verspilde energie om te piekeren over dingen die ik niet kan veranderen. En als ik hetgeen waar ik over pieker wel kan veranderen dan probeer ik ook gelijk actie te ondernemen, weg gepieker! :)
  Xaviera onlangs geplaatst…Live Light – DigitaalMy Profile

 18. Zelf ben ik niet zo’n piekeraar gelukkig. Ik heb ooit nog een keer een blogje geschreven over het stoppen met piekeren. Het is denk heel erg belangrijk dat jij zelf je gedachten bepaalt en deze beter om kan zetten in iets positiefs. Bovendien maak je je vaak druk om dingen die nooit zullen gebeuren. Zonde van je tijd en energie! :)
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…#plukhetgeluk | Durven, dromen, doen!My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge