Blog

MOEDIG – Loslaten en relativeren (van werk/privé)

Een moeilijke klus waar je gedachten overuren door maken, een project dat even anders loopt dan gepland, het huishouden dat vraagt om extra aandacht, je kindje dat je meer ruimte moet geven. Je moet gewoon loslaten en relativeren, dan komt alles goed… Ja, achteraf gezien misschien wel maar het komt niet uit de lucht vallen! Het is zoveel makkelijker gezegd dan gedaan, herken je dat? In deze nieuwe rubriek ‘Moedig’ bespreken we onderwerpen waar lef en moed voor nodig is, die even wat lastiger en toch alledaags zijn. 

Ik was écht geen held in loslaten, piekeraar had zomaar een bijnaam van mij kunnen zijn. Ik bleef werkelijk alles wat los en vast zat overdenken en mijn gedachten maakten flink wat overuren. Niet zo gek op jonge leeftijd trouwens, al die indrukken horen je ook te raken, maar het moet wel te overzien zijn. Wanneer het piekeren, het vasthouden en alles meenemen overheersen ervaar je ook niet de ruimte er daadwerkelijk door vooruit te kunnen. Het kan je zelfs belemmeren in wat je graag zou willen doen! En daar ligt bij mij de grens. Piekeren hoort er ook ‘gewoon’ bij, maar zodra het je lijkt te verlammen  moet je je ook afvragen of dit nog wel de gewenste situatie is of dat je er toch iets mee moet doen.

Inmiddels ben ik enkele jaren en ervaringen verder, nu weet ik beter wat prioriteit heeft en belangrijk is. Toch blijf ik het loslaten nog wel een ‘dingetje’ vinden en gaat het mij lang niet altijd even gemakkelijk af. Toen ik bijvoorbeeld begon met mijn werk, bleef ik na een werkdag nog lang zitten met de projecten en thema’s die die dag besproken waren. Had ik er wel uitgehaald wat erin zat? Was het efficiënt en effectief genoeg wat ik ervoor heb gedaan? Heb ik situatie X goed opgepakt of zou het nog op andere manieren kunnen? Slopend was dit, kan ik je vertellen. Je rust op deze manier nooit uit! En die rust – lichamelijk én mentaal – heb je nodig om de volgende dag natuurlijk ook weer te kunnen functioneren. Werk mee naar huis nemen? Handig en leuk voor enkele keren, maar lang niet altijd even gezellig voor je privé situatie. Werk je vanuit huis? Dan is het de kunst om een balans te blijven creëren, dan voel je je in je vrije tijd ook daadwerkelijk losser en vrij.

Laat verwachtingen van anderen los, laat zelfkritiek varen, minder het klagen en relativeer angsten. Zing zelfs het liedje uit ‘Frozen’ – Let it go als je dat helpt daadwerkelijk los te laten en te relativeren. In het begin zal het wat onwennig aan kunnen voelen, ben je je misschien nog erg bewust van het denkproces wat eraan vooraf gaat, maar langzaam maar zeker voelt het steeds meer eigen. Ook bij mij duurde het een tijdje voordat ik eraan begon te wennen, al heb ik af en toe nog ‘last’ van de piekermomenten, het lukt mij steeds beter om te scheiden wat echt belangrijk is en focus vraagt. En ik functioneer veel beter als ik mij op de juiste momenten richt op wat aandacht nodig heeft. Zo stel ik mijzelf bijvoorbeeld op werk volledig in op het zo goed mogelijk verrichten van mijn werkzaamheden en eenmaal thuis focus ik mij op ontspanning en opladen. Zodanig dat ik de volgende dag weer helemaal blanco de dag kan starten met een frisse blik, alle energie en nieuwe ideeën erop los kan laten. Natuurlijk zitten er uitzonderingen tussen, niet elke dag loopt zoals verwacht en gehoopt, maar je best doen is in dit geval toch ook goed genoeg? Wees niet te streng voor jezelf, want ook dat hoort bij het loslaten en relativeren. Laat gaan wat je dwarszit en je merkt dat je veel lichter door het leven loopt. Maak de drempels die je onderweg tegenkomt niet hoger dan deze zijn en veeg zo af en toe die lasten van je schouders. Zoals een bekende quote van Loesje: ‘Als je los laat, heb je twee handen vrij!’ en zo is dat.  *zet het liedje van Frozen weer op. Let it gooooooooooo*

Als je naar het verleden blijft kijken, dan mis je de toekomst. 

Hoe ervaar jij loslaten en relativeren, gaat dat je gemakkelijk af? En waar loop jij in het dagelijkse leven tegenaan, alle onderwerpen zijn bespreekbaar in deze nieuwe rubriek ♥ 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.