Ik ben werkloos… Wat nu?

Ik ben werkloos… Wat nu?

werkloos
Werkeloosheid, een krappe arbeidsmarkt en massa ontslagen. De kranten staan er vol mee en pas afgestudeerden komen amper aan een baan. In mijn omgeving zijn er ook veel mensen die moeten dealen met onzekerheid rondom hun baanperspectief, dat is echt heel zwaar. Je wilt werken aan je toekomst, maar komt niet verder doordat het een moeilijke economische tijd is. Misschien zijn er andere factoren die meespelen, maar als je niet aan een baan komt is dat pittig. Een groot deel van onze identiteit lijkt er afhankelijk van te zijn, maar er is natuurlijk meer dan werk, status en je bankrekening. Maar wat als je werkloos bent of dreigt te worden? We maken het beste van de situatie, let’s go!

 Deel het met vrienden, familie en kennissen
Het is niet gemakkelijk om te delen dat je zonder werk zit, maar je vrienden en familieleden kennen je het beste. Zij weten ook waar je talenten zitten en hebben een eigen netwerk. Als zij bereid zijn om hun ogen en oren voor je open te houden, dan is dat heel waardevol. De meeste mensen krijgen immers via via een baan!

♧  Maak jezelf nuttig
Als je het gewend bent om te werken dan is zoveel vrije tijd en een lege agenda behoorlijk confronterend. Maak jezelf daarom nuttig en blijf voldoening halen uit het dagelijkse. Help iemand vooruit met een klusje, pak het huishouden op, zorg goed voor jezelf en maak jezelf nuttig!

Zorg voor ritme
Je dagen kunnen dan minder gevuld zijn, maar het is wel belangrijk om een ritme vast te houden. Als je daarna namelijk weer het werkende leven moet oppakken, dan is het verschil kleiner. Zorg dat je voldoende slaapt, je op de juiste momenten eet, je blijft sporten en regelmatig geconcentreerd aan de slag gaat. Ritme is de basis!

♧ Blijf jezelf ontwikkelen
Thuis zitten, voelt voor velen als stilstaan. Maar dat heb je zelf in de hand! Je kunt deze tijd die vrij is gekomen naast het solliciteren ook benutten om te blijven groeien en te leren. Pak een thuiscursus op, lees vakliteratuur, ga naar een masterclass of ontdek nieuwe plekken. Blijf jezelf prikkelen om te groeien, als je dan op gesprek gaat kan je vertellen dat je niet thuis zit om de tijd te doden, maar dat je daadwerkelijk aan de slag gaat om jezelf te ontwikkelen.

Pak aan wat je kunt krijgen
Ook al is het een stapje achteruit qua functie of werkplek voor je gevoel, ga ervoor! Het is beter dan een gat in je cv en ervaring is heel waardevol. Daarnaast heb je alsnog inkomen en dat zorgt voor meer zekerheid, waardoor je je levensstijl misschien niet hoeft aan te passen. En vanuit een functie solliciteren is makkelijker dan vanuit een thuissituatie.

♧ Schudt de onzekerheid van je af
Verlies geen zelfvertrouwen of hoop, want jij komt er echt wel. Het is niet gemakkelijk om je situatie te accepteren, maar vat het niet te persoonlijk op. De arbeidsmarkt is eenmaal krap en er zijn velen die zoekende zijn naar een baan. Daarnaast zijn we opgegroeid met mogelijkheden, kansen en volwassenen die járen bij dezelfde werkgever hebben gefunctioneerd. Maar de tijden zijn eenmaal veranderd en verlies niet de hoop, blijf trots op jezelf!

♧ Reageer op vacatures en schrijf open sollicitaties
Als jij ervan overtuigd bent dat je bij een bedrijf past, dan hebben zij wellicht meer voor je in petto. Er wordt regelmatig intern geschoven en misschien is er al een plekje vrijgekomen, maar is dit nog niet naar buiten gecommuniceerd. Pak je kans! Blijf schrijven en geef jezelf een doel mee dat je bijvoorbeeld twee brieven per dag schrijft, er moet echt iets tussen zitten wat je aanspreekt! Blijf oriënteren, update je online visitekaartjes en ga aan de slag!

♧ Schrijf een ‘review’ over jezelf
Misschien vind je het lastig om je talenten te ontdekken, trots te zijn op jezelf of te bedenken wat je nu eigenlijk waard bent. Schrijf daarom een review over jezelf! Stel dat je een product bent, wat zijn dan je goede kanten? En welke toegevoegde waarde lever je? Ben jij waar voor je geld? Schrijf de review en overtuig anderen waarom zij jou moeten kopen en waarom deze investering waard is.

 Benut de tijd met dat wat je altijd al had willen doen
Nu heb je er de tijd voor, ook al is het niet op de manier dat je dat wilt, maar zet het in voor datgene waar jij gelukkig van wordt. Zorg dat je gelukkig bent met jezelf en je omgeving en omring jezelf met lichtpuntjes.

Ik heb niet de ervaring dat ik daadwerkelijk werkloos ben geworden, maar ik droeg wel een lange tijd de onzekerheid met mij mee dat ik het zou worden. Dit viel mij zwaarder dan ik in eerste instantie dacht. Ik heb mooie diploma’s op zak, haalde altijd hoge cijfers, had sterke referenties en mooie ervaringen waarover ik kon vertellen. En het maakte mij stiekem onzekerder dan ik dacht, want wat als ik geen werk kon krijgen? Nu ben ik heel gelukkig met mijn baan, het vormt een verlengstuk van mijn interesses en ik beleef er dagelijks veel plezier aan. Dat gun ik iedereen van harte, ik hoop zo dat iedereen zijn hart en passie in zijn of haar baan mag stoppen en dat deze tips kunnen bijdragen aan jouw geluk.

Ben jij gelukkig met je baan / studie/ school of heb jij geluk mét een baan? Hoe ziet jouw situatie eruit? 
Liefs Dagmar
Follow me on

Dit bericht heeft 41 reacties.

 1. Ik dacht even al huh? Je mocht toch bij de uitgeverij blijven :) maar dit is dus gewoon een hele goede hulppost! Super want ik denk dat echt veel mensen hier iets aan hebben. Ik hoop dat ik nooit onvrijwillig werkeloos word. Lijkt me zo lastig.

 2. Ik ben heel erg gelukkig met mijn huidige baan, ik werk er al 4 jaar met veel plezier. Werkloos zijn lijkt mij vreselijk en er zou bij mij ook eerst heel grote paniek uitbreken voor ik mijzelf weer bij elkaar raap en verder kan. Ik dacht eerst wel even van… huh? Gezien jij net je baan bent begonnen…. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…In My Humble Opinion – Lekker Potje KlagenMy Profile

 3. Linda

  Mooi artikel! Ik ben momenteel wel werkloos. Afgelopen juli ben ik afgestudeerd en ik heb nu een bachelor geschiedenis en een master letterkunde (richting middeleeuwen en renaissance) op zak en alsnog geen baan (en weinig ervaring; alleen door mijn stage en afstudeerproject in de richting onderwijs). Ik heb de laatste weken bonen geplukt in een kas – want ik wilde héél graag aan de slag en ik kwam nauwelijks rond – maar de oogst is nu afgelopen dus nu ben ik weer op zoek! Bedankt voor de tips, het geeft me weer even een boost vooruit en een open mind! :)
  Linda onlangs geplaatst…Vakantie Emmen | Dag 4: Hunebedden, autopech, pannenkoeken en de kroeg in.My Profile

 4. Amy

  Haha, net als de andere reageerders schrok ik wel even. Maar je hebt er een algemeen en positief stuk over geschreven waarvan ik denk dat velen er wel iets aan hebben.
  Amy onlangs geplaatst…Tea bar bestellingMy Profile

 5. Oef, ik was even bang dat je je baan kwijt was! Ik werk al 6 jaar als juf van groep 1/2 op een basisschool en dat vind ik zelf de allerleukste baan! Het lijkt me wel heel vervelend om geen passende baan te kunnen vinden.
  Jaimy en Laura onlangs geplaatst…Review: Max Factor Lipfinity 108 FrivolousMy Profile

 6. Lauriëtte

  Wat een goed artikel met hele waardevolle tips! Voorheen was ik niet zo gelukkig met mijn baan en ging het niet zo goed met mezelf, maar inmiddels, door mezelf te ontwikkelen en actief te blijven en door te zetten heb ik een nieuwe baan gevonden die veel beter bij mij past! :)
  Lauriëtte onlangs geplaatst…FonQ blogevent met workshop van ZuiverMy Profile

 7. bianca

  wat een mooi artikel! door de crisis ben ik mijn werk zeker meer gaan waarderen! in mijn omgeving ken ik een paar mensen die hun baan zijn verloren en heel moeilijk aan een nieuwe komen..
  bianca onlangs geplaatst…Things that make me happyMy Profile

 8. Marion

  Het is een hele moeilijke tijd. Mijn man is al heel lang werkloos en dat vonden we prima, omdat hij graag thuis is en ik een heel goed inkomen had/heb. Nu staat mijn baan op de tocht en dan piep je wel even anders. Aan de andere kant, we zijn veel met onze toekomst bezig. Ik kan dat nu door omstandigheden niet en ben verplicht even los te laten hoe mijn toekomst eruit gaat zien: wel werk, geen werk, wel arbeidsongeschikt of niet? Er is niets over te zeggen en om mezelf niet gek te maken, moet ik het loslaten. Ik kan je zeggen, dat is soms best bevrijdend. Vandaag is vandaag en morgen is morgen ook gewoon weer vandaag.
  Marion onlangs geplaatst…Twee zielen, één gedachte.My Profile

 9. Goed geschreven. Ik denk dat wanneer je thuis komt te zitten je ervoor moet waken om in een gat te vallen, maar bovenal positief probeert te blijven, ondanks de afwijzingen. Het lijkt mij nl echt heel moeilijk. Probeer anders wat vrijwilligerswerk te gaan doen, om jezelf “nuttig” te maken en zorg voor ritme en structuur. Makkelijk gezegd vanaf de zijlijn, maar soms heb je net een trigger nodig om weer door te kunnen gaan.
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Man aan het woord: De denkwijze van een manMy Profile

 10. Kelly

  Ik dacht al even, je zal toch niet zelf werkloos zijn! Gelukkig niet, maar wat een prachtige tips voor mensen die op dit moment geen baan hebben. Ik ben zelf twee maanden werkeloos geweest, maar ik had gelukkig heel snel een andere baan, waar ik nog steeds met heel veel plezier naar toe ga!
  Kelly onlangs geplaatst…Smashbox Full Exposure PaletteMy Profile

 11. Joyce

  Toen ik werkloos werd heb ik gewoon even een tijdje off-days gehad, maar wel met ritme. Even tot mezelf komen en dat hielp wel. En verder hielp bij mij een soort van SWOT-analyse maken. Waar ben ik nu echt goed in? Wat zijn mijn sterke en zwakke eigenschappen en welke zijn nu belangrijk in mijn vakgebied? Het hielp me zekerder te maken en zo kon ik weer met een frisse start solliciteren. Hoewel dat ook niet altijd leuk is. De tijd die je erin steekt en de ene na de andere afwijzing maakt je vaak niet echt vrolijk. Inmiddels heb ik gelukkig wel een baan, maar voor de degenen die dat nog niet hebben: probeer, en I know it’s hard, om het te relativeren. In deze tijd zijn er zoveel sollicitanten dat het enorm lastig is. De volgende keer komt die kans er wel voor jou! Combineer het door leuke dingen tussendoor te doen waar je nu wel de tijd voor hebt en laat ook eens je motivatiebrieven en cv checken, ook heel handig!
  Joyce onlangs geplaatst…Gado GadoMy Profile

 12. Joyce

  Ik ben zelf gelukkig niet werkloos, maar Robert heeft sinds maart geen baantje meer. Gelukkig hebben we dit nu nog niet nodig maar het is wel vervelend.
  Joyce onlangs geplaatst…Woezel en pip fotokaartenMy Profile

 13. monique

  Wat een goed en positief bericht! Momenteel ben ik ook werkloos, en je probeert inderdaad een ritme te behouden :) Ach, uiteindelijk komt het allemaal wel weer goed. Ik denk dat positief blijven heel belangrijk is!
  monique onlangs geplaatst…DIY | Candy Cane Ringen.My Profile

 14. Marloes

  Handig artikel en zeker mooie tips die je geeft. Werkloos zijn is niet niks. Ik ben de laatste tijd juist meer aan het denken. Kan ik dit werk lichamelijk nog wel blijven doen? Aan de stoel werken lukt me momenteel al niet meer. Wat er natuurlijk niet echt rooskleurig uit ziet, aangezien het daarom draait bij tandartsassistente.
  Marloes onlangs geplaatst…Recept: Herfst SmoothieMy Profile

 15. Joyce

  Wat een handige tips!
  Er zijn steeds meer mensen werkeloos.
  Gelukkig ga ik vanaf januari weer aan de bak (zelfstandig).
  Mocht je nog mensen met kleine kinderen in Zeist kennen die een gastouder zoeken……. ;-) ;-)
  Joyce onlangs geplaatst…Handige bakjes enzoMy Profile

 16. Sophie

  Mooi verwoord lieve Dagmar! Ik kan me niet voorstellen hoe verschrikkelijk het moet zijn om werkloos te zijn. Ik heb inmiddels een prachtige, vaste baan naast mijn studie waar ik iedere keer weer van geniet en waar ik ontzettend in kan groeien. Het sluit goed aan bij mijn studie, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik best bang ben om na mijn studie geen baan te vinden die geheel aansluit bij mijn opleiding!
  Sophie onlangs geplaatst…Babyliss Curl SecretMy Profile

 17. Evelien

  Oh Dagmar dit is zo herkenbaar voor me. Ik ben momenteel werkloos en pas deze tips echt toe om hopelijk een baan te vinden en positief in mijn zoektocht te blijven staan. Mooie hulppost heb je er van gemaakt. Geniet van je werk! :)
  Evelien onlangs geplaatst…Blogboek van Kelly DeriemaekerMy Profile

 18. Guusje

  Wow ik dacht even dat JIJ werkloos was haha, gelukkig niet! Ik heb na de middelbare school een tussenjaar genomen, Het is soms lastig om niet de hele dag in je bed te blijven en een ritme te houden! Nu op zoek naar werk en in januari 6 weken naar Londen waar ik enooooorm naar uitkijk!
  Guusje onlangs geplaatst…#100HappyDays – IntroMy Profile

 19. Justine

  Poeh, voor een seconde dacht ik even dat je je fijne werkplek kwijt was. Gelukkig maar van niet! Wel goed dat je deze tips deelt. Er zijn idd heel veel mensen die niet het geluk hebben dat ze meteen aan de slag kunnen.
  Justine onlangs geplaatst…My life in photo’s – november #2My Profile

 20. Sarah

  Fijn artikel! Ik ben sinds een tijdje ook werkloos, super vervelend. Het is wel moeilijk om niet onzeker te worden wanneer je altijd afwijzingen krijgt… gelukkig heb ik m’n blog dus ik hou mezelf zeker wel bezig!

 21. Mandy

  Mooie motiverende blog weer. Ik heb gelukkig nooit in die situatie gezeten, maar het ik weet wel hoe het is om in onzekerheid te leven. Je omringen met lichtpuntjes en het hebben van ritme vind ik heel erg fijn.
  Mandy onlangs geplaatst…♥ Bloggen, sporten en lekker etenMy Profile

 22. Milou

  Hele goede tips, het is niet makkelijk inderdaad in deze tijd en ik moet er niet aan denken om zonder werk te komen zitten.
  Milou onlangs geplaatst…Gellak laten zettenMy Profile

 23. Jantine

  Fijne tips!
  Ik zit nu al anderhalf jaar werkloos thuis. Als je geen opleiding afgemaakt hebt is het nog moeilijker om werk te vinden – en de opleiding waar ik mee bezig was afmaken is geen optie, ik was flink overspannen toen ik stopte, en zou dat zo weer worden. Ik ga er momenteel vanuit dat ik huisvrouw blijf, tenzij ik gigantisch veel geluk heb, maar ook dan blijf ik mezelf wel ontwikkelen! Natuurlijk via mijn blog, maar ook met scouting en andere dingen als vrijwilliger. Werkloos zijn hoeft niet gelijk te staan aan stil zitten gelukkig.
  Jantine onlangs geplaatst…LichtpuntjesfeestenMy Profile

 24. Angelique

  Ik ben fulltime mama, wat ook een dagtaak is. Toch mis ik het hebben van sociale contacten wat mij heeft besloten om terug te gaan naar school omdat er in mijn werkveld geen werk is
  Angelique onlangs geplaatst…New in | Leef en laat leven swapMy Profile

 25. Rosanne

  Wat een goed artikel is dit zeg. Ik heb momenteel ook een baan, alleen is dit niet waar ik voor geleerd hebt. Ik heb nu een inkomen, maar ik blijf wel solliciteren. liefs x

 26. Whitney

  Na mijn studie heb ik tot nu toe geen baan kunnen vinden. Het is demotiverend geweest, was een lange tijd onzeker. Vooral als ik keer op keer te horen krijgt dat ik een mooie cv heb en het verbazend is dat ik nog nergens ben aangenomen. Dat geeft je dan wel een boots die vervolgens keihard uiteenspat, omdat ik niet voldoende ervaring heb. Ja duhh als ik niet aan de bak kom. Ik werk nu parttime in een andere sectoe met een dikke vette studieschuld om af te lossen. Dat frusteert mij het meest. Ik doe me best het positief in te zien maar soms ja dan voel ik me gefaald.
  Whitney onlangs geplaatst…Wat ik zoal doe op een dag..My Profile

 27. Els

  Ik ben na mijn zwangerschapsverlof weer aangenomen bij mijn vorige baan met een dag minder, precies wat ik wou. Stiekem wil ik het liefste fulltime moeder zijn, maar helaas het leven is duur
  Els onlangs geplaatst…Sint MaartenMy Profile

 28. Antoinette

  Ik werk sinds november 2014 in een supermarkt achter de kassa. Ontzettend leuk werk en ook zeer dankbaar als je hoort hoe blij oudere mensen zijn wanneer je hun spullen inpakt!
  Je komt heel wat verschillende soorten mensen tegen wat het werk ontzettend leuk maakt! In mei verloopt m’n contract en mijn werkgever mag mij nog één keer verlengen waarna hij mij vast moet geven of mij eruit gooit. Ik ben bang voor het laatste. Ik ben 20 jaar jong en terug naar school zie ik dus niet zitten. Ik ben ontzettend bang voor de toekomst want ik wil dolgraag een vast contract. Ik heb het zo naar m’n zin! Leuke collega’s en dankbaar werk. Ik heb een 2-12 contract, maar werk altijd wel meer. Soms heb ik een week van 40 uur erbij zitten. Ik val bijna altijd wel in als iemand ziek is of een andere reden heeft om niet te werken.
  Ik probeer alles zo goed mogelijk te doen, zodat mijn baas ziet hoe graag ik voor hem werk. Ik werk keihard, maar toch ben ik bang dat hij mij nooit vast gaat geven, omdat hij onlangs ook een collega van mij geen vast heeft gegeven. Zij heeft het geluk gehad dat zij al vrij snel ergens anders terecht kon! Ik heb ook geen idee wat de relatie tussen mijn collega en mij baas is geweest.
  Ik ben gewoon ontzettend bang dat als ik geen vast contract krijg, dat ik niks anders meer vind.. Ik sta open voor een thuisstudie of een BBL opleiding. Voorlopig zit ik tot mei nog onder de pannen en ik hoop dat mei nog lang duurt. Ik heb een administratief medewerker diploma niveau 2, maar daar vind je ook gewoon niks in. Eerst wel geprobeerd, maar echt haast onmogelijk.

Geef een antwoord

CommentLuv badge