Blog

Ik ben werkloos… Wat nu?

werkloos
Werkeloosheid, een krappe arbeidsmarkt en massa ontslagen. De kranten staan er vol mee en pas afgestudeerden komen amper aan een baan. In mijn omgeving zijn er ook veel mensen die moeten dealen met onzekerheid rondom hun baanperspectief, dat is echt heel zwaar. Je wilt werken aan je toekomst, maar komt niet verder doordat het een moeilijke economische tijd is. Misschien zijn er andere factoren die meespelen, maar als je niet aan een baan komt is dat pittig. Een groot deel van onze identiteit lijkt er afhankelijk van te zijn, maar er is natuurlijk meer dan werk, status en je bankrekening. Maar wat als je werkloos bent of dreigt te worden? We maken het beste van de situatie, let’s go!

 Deel het met vrienden, familie en kennissen
Het is niet gemakkelijk om te delen dat je zonder werk zit, maar je vrienden en familieleden kennen je het beste. Zij weten ook waar je talenten zitten en hebben een eigen netwerk. Als zij bereid zijn om hun ogen en oren voor je open te houden, dan is dat heel waardevol. De meeste mensen krijgen immers via via een baan!

♧  Maak jezelf nuttig
Als je het gewend bent om te werken dan is zoveel vrije tijd en een lege agenda behoorlijk confronterend. Maak jezelf daarom nuttig en blijf voldoening halen uit het dagelijkse. Help iemand vooruit met een klusje, pak het huishouden op, zorg goed voor jezelf en maak jezelf nuttig!

Zorg voor ritme
Je dagen kunnen dan minder gevuld zijn, maar het is wel belangrijk om een ritme vast te houden. Als je daarna namelijk weer het werkende leven moet oppakken, dan is het verschil kleiner. Zorg dat je voldoende slaapt, je op de juiste momenten eet, je blijft sporten en regelmatig geconcentreerd aan de slag gaat. Ritme is de basis!

♧ Blijf jezelf ontwikkelen
Thuis zitten, voelt voor velen als stilstaan. Maar dat heb je zelf in de hand! Je kunt deze tijd die vrij is gekomen naast het solliciteren ook benutten om te blijven groeien en te leren. Pak een thuiscursus op, lees vakliteratuur, ga naar een masterclass of ontdek nieuwe plekken. Blijf jezelf prikkelen om te groeien, als je dan op gesprek gaat kan je vertellen dat je niet thuis zit om de tijd te doden, maar dat je daadwerkelijk aan de slag gaat om jezelf te ontwikkelen.

Pak aan wat je kunt krijgen
Ook al is het een stapje achteruit qua functie of werkplek voor je gevoel, ga ervoor! Het is beter dan een gat in je cv en ervaring is heel waardevol. Daarnaast heb je alsnog inkomen en dat zorgt voor meer zekerheid, waardoor je je levensstijl misschien niet hoeft aan te passen. En vanuit een functie solliciteren is makkelijker dan vanuit een thuissituatie.

♧ Schudt de onzekerheid van je af
Verlies geen zelfvertrouwen of hoop, want jij komt er echt wel. Het is niet gemakkelijk om je situatie te accepteren, maar vat het niet te persoonlijk op. De arbeidsmarkt is eenmaal krap en er zijn velen die zoekende zijn naar een baan. Daarnaast zijn we opgegroeid met mogelijkheden, kansen en volwassenen die járen bij dezelfde werkgever hebben gefunctioneerd. Maar de tijden zijn eenmaal veranderd en verlies niet de hoop, blijf trots op jezelf!

♧ Reageer op vacatures en schrijf open sollicitaties
Als jij ervan overtuigd bent dat je bij een bedrijf past, dan hebben zij wellicht meer voor je in petto. Er wordt regelmatig intern geschoven en misschien is er al een plekje vrijgekomen, maar is dit nog niet naar buiten gecommuniceerd. Pak je kans! Blijf schrijven en geef jezelf een doel mee dat je bijvoorbeeld twee brieven per dag schrijft, er moet echt iets tussen zitten wat je aanspreekt! Blijf oriënteren, update je online visitekaartjes en ga aan de slag!

♧ Schrijf een ‘review’ over jezelf
Misschien vind je het lastig om je talenten te ontdekken, trots te zijn op jezelf of te bedenken wat je nu eigenlijk waard bent. Schrijf daarom een review over jezelf! Stel dat je een product bent, wat zijn dan je goede kanten? En welke toegevoegde waarde lever je? Ben jij waar voor je geld? Schrijf de review en overtuig anderen waarom zij jou moeten kopen en waarom deze investering waard is.

 Benut de tijd met dat wat je altijd al had willen doen
Nu heb je er de tijd voor, ook al is het niet op de manier dat je dat wilt, maar zet het in voor datgene waar jij gelukkig van wordt. Zorg dat je gelukkig bent met jezelf en je omgeving en omring jezelf met lichtpuntjes.

Ik heb niet de ervaring dat ik daadwerkelijk werkloos ben geworden, maar ik droeg wel een lange tijd de onzekerheid met mij mee dat ik het zou worden. Dit viel mij zwaarder dan ik in eerste instantie dacht. Ik heb mooie diploma’s op zak, haalde altijd hoge cijfers, had sterke referenties en mooie ervaringen waarover ik kon vertellen. En het maakte mij stiekem onzekerder dan ik dacht, want wat als ik geen werk kon krijgen? Nu ben ik heel gelukkig met mijn baan, het vormt een verlengstuk van mijn interesses en ik beleef er dagelijks veel plezier aan. Dat gun ik iedereen van harte, ik hoop zo dat iedereen zijn hart en passie in zijn of haar baan mag stoppen en dat deze tips kunnen bijdragen aan jouw geluk.

Ben jij gelukkig met je baan / studie/ school of heb jij geluk mét een baan? Hoe ziet jouw situatie eruit? 
Liefs Dagmar
Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.