Blog

Het huishouden organiseren (met baby)

22158864_351140948646882_8033481901895319552_nHet huishouden is nooit mijn hobby geweest, maar het geeft wel voldoening als het huis lekker fris en schoon is. Als het een puinhoop is, merk ik dat het ook invloed heeft op onze mentale gesteldheid. Rommel zorgt voor extra prikkels en het slurpt energie. Daarom proberen we het zo goed mogelijk bij te houden. Met een baby merk ik dat het toch een stukje lastiger is geworden, maar we doen ons best. Hoe wij ons huishouden organiseren, vertel ik je in dit artikel!

Voordat we ouders werden, vlogen we letterlijk in een uurtje door het hele huis. Even stofzuigen, dweilen, de badkamer en wc’s reinigen, wasjes draaien, de was, stof afnemen, de kattenbak… Het hoort er allemaal bij en het ging ons erg goed af om het zowel te onderhouden als een keer per week extra grondig te poetsen. Doordeweeks probeerden we het bij te houden door elke dag een taakje af te strepen, daarbij telde het uitruimen van de vaatwasser en het aan de straat zetten van de container ook mee. Je deed het wanneer je er zin en tijd voor had. Dat is nu toch wel een tikkeltje anders, nu we ouders zijn geworden.

Het huishouden van drie personen bestaat tegenwoordig nét uit iets meer was, afval en rommeltjes. Het is niet veel, maar je merkt wel een beetje verschil. De grootste verandering zit vooral in het bijhouden van de vloer nu we een kleintje hebben. Poes heeft eenmaal veel haar wat overal rond gaat dwarrelen en natuurlijk willen we voorkomen dat Lucas dit bij het tijgeren en spelen tegenkomt. Ook blijft het eten van Lucas lang niet altijd op het bord zitten, ‘je kunt van de grond eten’ krijgt daardoor regelmatig een andere dimensie. Stofzuigen en dweilen is daarom een intensiever klusje geworden wat regelmatig terugkeert, maar we hebben het onszelf iets makkelijker gemaakt door de Thomas Twin XT te omarmen. Dit is een stof- en waszuiger in één. Deze stofzuiger reinigt grondig alle haren van Poes en voorkomt dat stof blijft liggen. Hij is extra fijn als er (dieren)haren en vlekken in het spel zijn. De Thomas Twin XT is wat zwaarder dan een stofzuiger die wij gewend waren, maar heeft daardoor een geweldige zuigkracht en het biedt goede kwaliteit waar we zeer over te spreken zijn. Stoelen, de bank, tapijt, de houten vloer; in een handomdraai lekker schoon waardoor we niet meer tegen deze klus opkijken.

20171009_222752

We doen ons best om elke dag nog steeds een taak af te maken, maar vaak zijn we in de avond behoorlijk moe. Dan motiveren we elkaar en proberen we het alsnog te voltooien. Overdag doen we net wat we tegenkomen en waar we tijd en zin in hebben. Dat is eenmaal wat lastiger als je een baby bij de hand hebt die tegenwoordig rollend en tijgerend door het huis manoeuvreert. We proberen hem te betrekken bij wat we doen in huis, dan zit of ligt hij erbij met een speeltje, ‘kletsen’ we samen of doen we gekke dansjes terwijl ik ondertussen de vaatwasser uit probeer te ruimen of de was ophang. Niet ideaal, maar wel heel fijn als het toch nog even lukt. Bovendien leert hij ook zichzelf te vermaken terwijl wij even bezig zijn met wat moet. Win-win situatie!

21149218_816872948482704_3245288855204528128_n

Vergis je niet: er kan uren gespeeld worden met een vergiet!

Ook proberen we wekelijks de bedden te verschonen, de wasjes weg te werken, de keuken en badkamer schoon te houden en de wc’s te reinigen. Elke avond ruimen we de woonkamer op en verzamelen we de speeltjes zodat de volgende dag niet gestruikeld hoeft te worden over allerlei rondslingerend speelgoed. Ons huishouden is echt niet perfect, maar we doen ons best om naast rust en regelmaat ook te werken aan reinheid (3R’s in de opvoeding). Niet alleen voor de eigen hygiëne, maar ook een schone omgeving. Een opgeruimd huis zorgt namelijk ook voor een opgeruimd hoofd ( en een betere gezondheid, meer rust en ruimte).

Soms lijkt het echt alsof we moeten dweilen met de kraan open, maar dan onthoud ik graag dat mijn kind heus niet gelukkiger wordt door een tot-in-de-puntjes-verzorgde-en-schone ruimte, maar door de onvoorwaardelijke liefde en aandacht die we hem geven. En als ik dan toch moet kiezen, dan geef ik hem natuurlijk altijd dit laatste en doe ik ondertussen ontzettend mijn best om alsnog voor een schoon en fris huis te zorgen.

Ben jij een opruimheld? Alle tips zijn welkom!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.