Hotspot: Hortus Botanicus in Leiden

Hotspot: Hortus Botanicus in Leiden

IMG_20170430_212558_769
Afgelopen zondag bezocht ik voor het eerst Hortus Botanicus in Leiden. Het was zo gaaf dat ik besloot om deze hotspot met jullie te delen. Ik was namelijk al bij binnenkomst onder de indruk, je hoeft niet eens een ultieme plantenliefhebber te zijn om ervan te genieten. Nu moet ik bekennen dat mijn liefde voor planten letterlijk heel snel groeit en ik er dol op ben. Daarom heb ik Hortus Botanicus ook echt als geweldig ervaren. De sfeer is erg goed, je kijkt je ogen uit en het is een mooi uitstapje. Yes, Hortus Botanicus Leiden is echt het bezoeken waard!
20170430_124722
De Hortus Botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. Hier kweekte Carolus Clusius de eerste grote tulpencollecties van Europa, en introduceerde Philipp Franz von Siebold ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Bezoekers kunnen hier terecht voor een rustgevende wandeling; onderzoekers uit de hele wereld komen hier om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie van de Hortus. En wij mochten zelfs bewonderen hoe de Jadebloem in bloei stond!
20170430_123420
De Jadebloem (Strongylodon macrobotrys) klimt in de hoge tropische kas. De hangende trossen met azuurblauwe bloemen zijn niet te missen tijdens de spectaculaire maar korte bloei in de voorzomer (april-mei). Deze soort is in 1854 in de Filippijnen gevonden en beschreven. Ik vond het geweldig om deze Jadebloem eindelijk in het echt te kunnen bewonderen! De kleur is zoveel intenser dan ik had verwacht, prachtig om te mogen ontdekken en beleven. 20170430_124756_001
Leuk feitje over de Leidse Hortus
In de kassen van de Leidse Hortus worden duizenden planten gekweekt voor onderzoek, zoals tropische orchideeën, varens, de Zuurzakfamilie (Annonaceae), Maagdenpalmfamilie (Apocynaceae) en Bekerplantfamilie (Nepenthaceae en andere carnivore planten). Hieraan wordt door eigen onderzoekers en door collega’s van over de hele wereld gewerkt, om de diversiteit in kaart te brengen en om uiteindelijk tot een nog betere stamboom van het leven te komen. Dit gebeurt door middel van DNA-onderzoek, maar ook andere kenmerken worden bestudeerd, zowel de met het blote oog zichtbare als microscopische kenmerken. Dit onderzoek leidt ook tot betere inventarisaties en advies over natuurbehoud en -bescherming. Kortom: de Leidse Hortus is echt een aanwinst én aanrader om te bezoeken.

Ben jij al een keer in Hortus geweest?  

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 9 reacties.

  1. Romy

    Het ziet er echt prachtig uit daar! Ik vind planten ook altijd zo mooi, maar heb helaas zelf niet echt groene vingers ;) Wel genoeg reden om deze hortus eens te gaan bezoeken :)

  2. Lisa

    De hortus is echt geweldig om lekker rond te wandelen en foto’s te maken! ♡

Geef een antwoord

CommentLuv badge