Hoe je je minder druk moet maken om nutteloze dingen

Hoe je je minder druk moet maken om nutteloze dingen

FRS-102-WHITE-SQUARE

Ik heb een talent, een talent om mij na een tijdje druk te maken over alles wat los en vast zit. Om al het leed op mijn schouders te dragen van de hele wereld, gewoon omdat het kan ( eh nee niet omdat ik zo breed en gespierd ben). En dat dan mijn hersenen overuren maken, omdat er zoveel om druk te maken valt. Dan is de wereld heel groot en tegelijkertijd ook te klein. Het gaat soort van automatisch, net als het liedje uit Frozen ‘Let it gooooo’ dat dan op ‘aan’ springt in mijn hoofd en er blijft zitten totdat ik het begin te zingen en anderen een gehoorbeschadiging cadeau geef. Maar waar je je nu druk om maakt, zou dat nog relevant zijn over enkele jaren?

Even mijn relativeringsfilter vervangen
Overkomen, accepteren, ervan leren en weer dóór. Zo tettert het leven vol wijze lessen als een commandant in je oor, maar hij heeft lekker makkelijk praten. Dat relativeren en doorzetten is namelijk niet altijd zo simpel als het wellicht lijkt. Toch is het handig om het leven niet áltijd te serieus te nemen, maar te lachen om de verrassingen en grapjes die je overkomen. Dat maakt het dagelijkse een stuk leuker en het relativeren iets toegankelijker. Zo wou ik op een dag dolgraag koekjes bakken en hoefde ik alleen water ( ik herhaal ALLEEN water) toe te voegen voordat het deeg zou worden en het in de oven kon voordat de visite kwam. Na een half uur kneden kwam mijn vriend kijken of alles wel goed ging en was ik overhit inclusief een drapperige massa aan verwaterde plak rijker. Dit zou onmogelijk ooit een koekje worden, ik had maar liefst een halve liter water teveel toegevoegd door verkeerd te lezen en mijn vriend plaste nog net niet in z’n broek van het lachen bij het zien van mijn gezicht… Zei ik al dat het leven vol grapjes zit?

Terug naar de basis
Nogal een trending topic in boekenland om je boek te schrijven over het vinden van jezelf, je identiteit ontdekken met de erbij horende normen en waarden en lekker hippe termen als ‘Back to the basics’ en alles waar crisis in de titel zit verkoopt standaard beter. Maar stiekem zit er ook wel echt een kern van waarheid in en is het erg belangrijk om je niet te focussen op alles er omheen, maar even terug te gaan naar de basis waar je voor staat. Want wat vind jij echt belangrijk? Waar liggen jouw prioriteiten en leg je er daadwerkelijk de focus op of heb je er moeite mee? Durf ervoor te gaan!

Grijze haren gespot
Zou je je na een tijdje nog druk maken om waar je nu mee zit? Worry less en forceer de grijze haren niet onnodig. Later, als we op een natuurlijke manier grijs worden en krimpen, zijn we onszelf er vast dankbaar voor. Want zeg nou zelf, is die gebroken nagel, het genieten van een extra bolletje ijs of het mopperen over het weer echt de moeite waard om je druk over te maken? Ik weet zeker dat je je energie, moeite en tijd beter kunt stoppen in het focussen op wat er echt toe doet. Daar zullen we onszelf later écht dankbaar voor zijn. En dit artikel is daarom ook een reminder aan myselfie(ie), omdat ik (echt waar!) mijzelf zojuist betrapte op het feit dat het stoplicht zo lang op rood bleef staan… Niemand is perfect! Hup meer zorgeloos genieten!

P.s. heb ik nu serieus inspiratie gekregen voor een artikel door te wachten op een stoplicht? Het moet niet veel gekker worden :)

Heb jij ook het talent om je druk te maken over (achteraf) nutteloze dingen? Deel je tips in de comments en help elkaar vooruit!

Liefs Dagmar
Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 48 reacties.

 1. Renske

  Mooi artikel! :) Zelf ben ik ook kampioen in het ‘olifanten’. Dat is de term die mijn vriend en ik er inmiddels aan geven, haha! Wat bij mij vaak helpt, is er even bij stil staan, het ervaren en mezelf de vraag stellen of hetgeen waar ik over pieker het (I) waard is en (II) relevantie heeft voor het heden en de toekomst. Zo niet, dan probeer ik het los te laten. Met nadruk op probeer! Dat lukt mij namelijk niet altijd, haha. ;)
  Renske onlangs geplaatst…Review – Shellac nailsMy Profile

 2. Celeste

  Wat een mooi artikel en erg herkenbaar! Ik maak me ook echt overal druk om. Eigenlijk super jammer, want een hele hoop klein dingen zijn niet eens interessant om je druk om te maken. Maar ja toch doe ik dat. Heb de gouden tip helaas nog niet gevonden, maar mocht iemand anders er wel eentje hebben, hoor i het natuurlijk graag ;) Ik vind trouwens die quote aan het begin geweldig. Helemaal waar en ‘smile’, ja dat zouden veel meer mensen moeten doen. Het staat iedereen fantastisch. Top artikel, Dagmar (zoals we eigenlijk wel van je gewend zijn haha).
  Celeste onlangs geplaatst…De identificatie van MH17My Profile

 3. Nicky

  Is eens mopperen over het weer dan ook je druk maken? Als ik mij druk maak in iets, dan is het wel gegrond, en is het niet iets nutteloos. (zoals het weer)
  Nicky onlangs geplaatst…Jij & ik – onze rugzakjesMy Profile

 4. Amy

  Mooi artikel Dagmar. Ik kan me best wel eens veel te druk maken over onbenullige zaken. Mijn vriend is juist veel makkelijker en die heeft dat totaal niet dus die vraagt zich altijd af waarom. Tjah.. Eigenlijk is het idd verloren energie ;)
  Amy onlangs geplaatst…Beauty shoplog: dit kocht ik in LondenMy Profile

 5. Ja, dit talent bezit ik ook, ik kan mij om de kleinste dingen enorm druk maken. Toch probeer ik de laatste tijd daar echt vanaf te stappen en ik moet zeggen… als dat lukt, dan voelt dat ook echt heerlijk. Alles van je af laten vallen en je lekker met andere dingen bezig houden. Helaas zit ik al wel onder de grijze haren, dat is dan wel weer jammer. Ook lachen dat je inspiratie van een stoplicht kwam hahaha. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…Rimmel London – Velvet Matte Nagellak – 014 Sumptuous RedMy Profile

 6. Els

  Weer zo’n artikel dat zo goed bij me past. Als er een kampioenschap voor druk maken om nutteloze dingen zou zijn, dan maakte ik kans op een prijs ;-). Ik zeg dan vaak tegen mezelf, kan ik er nu wat aan doen? Zo niet, pas druk maken als het aan de orde komt. Al is loslaten nog best moeilijk.
  Els onlangs geplaatst…Foto’s van de maand #11: Maart 2015My Profile

 7. Justine

  Mooi artikel! Ik heb ook wel eens van die dagen dat ik me om alles druk kan maken. Gelukkig zitten er ook genoeg dagen bij dat het allemaal niet zo erg is en dan ben ik een queen in het relativeren haha.
  Justine onlangs geplaatst…Ik ben ontsnapt uit de gevangenis!My Profile

 8. Sophie

  Ik ben een ster in druk maken aangezien ik graag wil presteren met alles in het leven (ver-moei-end). Mijn hoofd heeft dan ook nooit rust.24/7 druk druk druk! Ik verlang dan ook naar t moment dat ik in een heerlijk warm zonnetje in een stoel plof en ik een week lang alleen maar hoef te bedenken wat ik ga bestellen op de menukaart. Heerlijk zo’n week.
  Sophie onlangs geplaatst…How to: een heel persoonlijk artikel schrijvenMy Profile

 9. Kelly

  Wat een prachtig artikel! Ik kan mij ook wel eens druk maken om dingen dat je denkt ‘Really”?. Dat denk ik alleen maar achteraf, want op dat moment vind ik mijn gedachtes meestal erg nuttig! Ik ben heel goed in mij druk maken om nutteloze dingen, maar uiteindelijk kan ik alles wel relativeren, maar bezorgd mij dan wel een hoop stress!
  Kelly onlangs geplaatst…Look | L’oréalMy Profile

 10. Deisy

  Ik heb na zoveel jaren op deze planeet te mogen vertoeven eindelijk geleerd om dingen los te laten. Jouw verhaal komt overigens echt bekend voor haha… Ik was vorige week een pizza aan het maken, maar de bodem mislukte: had er teveel water bij gedaan en werd helemaal niets. Ik heb gewoon de pizza het raam uitgegooid (oké figuurlijk niet letterlijk) en dacht: “volgende keer beter”…. Je begrijpt: ik kan als een malle relativeren haha! Oefening baart kunst zeggen ze hea (en een hoop levensjaren en grijze haren verder ook wel hoor). Je hebt er in ieder geval een prachtig artikel van gemaakt dame. X
  Deisy onlangs geplaatst…De liebster award 2My Profile

 11. Esther

  Ja wat goed dat je hier een artikel over hebt geschreven. Ik maak me ook echt druk om alles wat los en vast zit en op momenten dat ik het in de gaten krijg, kan ik het tegenwoordig steeds meer los laten. Maar helaas blijft dit moeilijk.. hihi liefs!
  Esther onlangs geplaatst…A picture a day #6 – Uit eten, badderen en pasen!My Profile

 12. Frauke

  Heerlijk artikel! Handige tips en vooral ook weer heel leuk geschreven. Ik zie je al staan in de keuken met je koekjesdeeg, hahaha! Geweldig trouwens dat je de inspiratie kreeg door voor een rood licht te staan, daaraan zie je, uit zulke situaties haal je nog het meest :D! X
  Frauke onlangs geplaatst…Review: het Blog BoekMy Profile

 13. lonneke

  Wat heb je dat weer prachtig geschreven meis! En je raakt helemaal de kern. Het is ook zo zonde om je energie te steken in al die nutteloze dingen terwijl er zoveel moois is om je energie in te steken!
  Liefs Lonneke
  lonneke onlangs geplaatst…Pretty pastel! 3 mooie lente sieraden.My Profile

 14. Danielle

  Dit is mijn grootste talent.. nachten lang kon ik malen over het feit dat ik op mn werk bijvoorbeeld nors was geweest tegen een collega en “wat hij wel niet moest denken”. Of ik maakte mij druk om het feit dat ik volgende week pannenkoeken “moet” eten juist nu ik zo gezond bezig was.

  Mijn grootste hulp is om het op te schrijven en dan even wat anders te gaan doen. Vervolgens het hard op aan mezelf voor te lezen, vaak hoor ik dan zelf al hoe belachelijk iets klinkt! Ook schrijf ik dan vaak mijn gedachtes na het lezen op. Soms is het een oplossing soms een boodschap aan mezelf in de trant van ” ik ben blij dat dit je grootste probleem is van vandaag ;)”. Als ik mij dan de volgende keer weer druk maak over een soortgelijk issue zoek ik die pagina op in mijn notitie boek en vaak is dat al genoeg om het weer naast mij neer te leggen!
  Danielle onlangs geplaatst…TAG | Me-time tagMy Profile

 15. Denise

  Ik ben héél goed in me druk maken. Maar dan niet om een puistje oid maar of ik iets wel kan of dat ik wel overga, wat anderen van mij vinden etc! Goed artikel!
  Denise onlangs geplaatst…I wish.. Tag!My Profile

 16. Ja, ik kan me ook vreselijk druk maken om niets. Ik probeer nu om me gewoon op het moment zelf te richten. Later komt wel :D
  Hesteranne onlangs geplaatst…Maart in herhalingMy Profile

 17. Xaviera

  Ik kan tegenwoordig heel goed relativeren en maak mij niet zo snel meer druk om kleine dingen gelukkig. Dat was vroeger wel anders! Mooi en vol humor geschreven Dagmar, heerlijk om te lezen! :-)
  Xaviera onlangs geplaatst…Evaward TagMy Profile

 18. alexa

  hele fijne tips en je hebt zo gelijk dat je, je niet zo druk moet maken om alle kleine (zinloze) dingen.
  alexa onlangs geplaatst…Miss EtamMy Profile

 19. Lyanne

  Wat een mooi artikel zeg. Ben het helemaal met je eens, maar herken het wel heel erg haha.

 20. Sophie

  Ik maak me veel te druk om nutteloze dingen, zeker weten! :-) Goede tips! Vooral relativeren is zo’n puntje bij mij, daar moet ik even bij stil staan denk ik :-)

 21. Daphne

  Ohhh ik kan me ook zo druk maken om nutteloze dingen, maar helaas ook veel TE druk maken om wel degelijk nuttige dingen. En ‘te’ is natuurlijk ook niet goed. Fijn artikeltje weer Dagmar <3
  Daphne onlangs geplaatst…It’s Black & White time!My Profile

 22. Naomi

  Geweldig artikel, ik moet me ook dringend eens minder druk maken om dingen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn! Enneuh ik krijg ook inspiratie op de gekste plaatsen & momenten ;)
  Naomi onlangs geplaatst…A few of my favorite thingsMy Profile

 23. Linda

  Jaaa zo herkenbaar! Ik betrap mijzelf (en mijn man) er zo regelmatig op dat we zeuren over van alles: het weer, het stoplicht (je bent niet de enige), iemand die niet terugbelt, een pakketje waar je te lang op moet wachten… Allerlei dingen die er niet/nauwelijks toe doen dus…
  Linda onlangs geplaatst…Nieuw | Outfit uit Rosada (Roosendaal).My Profile

 24. Karlijn

  O ja, ik maak me altijd druk om nutteloze dingen. Ook om wel nuttige dingen, maar vooral ’s avonds in bed hebben de nutteloze voorrang. Ik ben dan altijd bang dat ik iets vergeet en daar kan ik me dan zo druk om maken. Terwijl het niet iets van levensbelang is en ik het de volgende dag ook nog prima weet. :) X
  Karlijn onlangs geplaatst…Dit boek laat me niet meer los; I’ll give you the sunMy Profile

 25. Ik ben een supertalent in zulke dingen, moest dit een discipline zijn zou ik garant goud halen. Ik kan mij serieus druk maken over mijn nagel die alweer is beginnen schilferen, waarom mijn pan elke keer weer uit de keukenkast valt wanneer ik iets anders wil nemen, mijn echtgenoot die op ieders smsje antwoord buiten op dat van mij (subjectiviteit alom) en nog zo’n 100 andere dingen. Ik neem mijzelf, na elke situatie, voor dat ik mij niet meer druk ga maken. Een half uur later is het weer van dat .. Dit is zeker iets waar ik aan werk, elke dag. Hopelijk ben ik op een dag meer zen en maak ik mij niet meer zo druk over banale zaken :) Dank je voor dit inspirerend artikel! Liefs! x
  Simovic-Vuceljic Natasa onlangs geplaatst…Ooh Antwerpen, wat mis ik je zo ..My Profile

 26. Iris

  Weer een prachtig artikel! Ik heb inderdaad ook dat ik mij heel erg druk kan maken. En dan bedenk ik mij, waarom ik me eigenlijk zo druk maak en of het ook echt nodig is. Oplossen of laten gaan.
  Iris onlangs geplaatst…Fotografie tagMy Profile

 27. Soms kan ik echt een druktemaker zijn en mij druk maken over de meeste nutteloze dingen. Ik probeer steeds meer mijn energie te steken in de dingen die wel belangrijk zijn en de andere dingen waar ik geen invloed op heb naast mij te laten liggen. Het is een leerproces maar echt als je energie krijgt als je iets bereikt hebt ipv alleen maar te klagen dan heb ik het goed gedaan.
  Anita | mindjoy onlangs geplaatst…It’s a quote tagMy Profile

 28. Wat een prachtig artikel zeg. Ik herken mezelf in heel veel dingen maar soms moet je gewoon een stapje terug nemen. Ik wil desnoods niet nu al grijze haren!

  liefs, Brittany
  Brittany Elizabeth onlangs geplaatst…Help, ik raak alles kwijt!My Profile

 29. Cindy

  Ik deel zeker je talent. Maar ik vind het lastig om er vanaf te komen. Yoga helpt me daar wel heel erg bij. En tijd voor mijzelf nemen, dingen doen die ik leuk vind vol aandacht, zodat ik het andere kan verdrukken. Fijn artikel weer!
  Cindy onlangs geplaatst…Sunshine Snapshots – april #2My Profile

 30. Femke

  Helaas, heel erg herkenbaar ja… Heb net nog even een potje zitten huilen omdat ik me te druk maak over van alles en uh.. niks hihi. Moet ik niet doen! Bedankt voor dit artikel <3

 31. Tamara

  Wat een leuk en herkenbaar artikel! Ik maak me vaak ook zo druk om dingen, terwijl het achteraf (bijna) altijd meevalt of onnodig was!

 32. Jessica

  Mij druk maken om (achteraf) nutteloze dingen is mijn tweede naam :p. Ik ben heel goed in piekeren helaas. Soms moet je het inderdaad gewoon loslaten.
  Jessica onlangs geplaatst…Filmrecensie | Love, RosieMy Profile

 33. Vivian

  O ja, hier heb ik ook absoluut een handje van: echt superveel nadenken over iets om er vervolgens alleen nog maar bezorgder en gestrester en onzekerder over te worden. Wat tegenwoordig goed helpt: focussen op de wél positieve dingen, dus wat er wel goed gaat. Dan komt het eigenlijk vanzelf weer goed.
  Vivian onlangs geplaatst…Souvenirs uit mijn kindertijdMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge