Groeifactor week 8 – Ben jij elke dag dankbaar?
Nu al een stralende dag, vanavond komen opa en oma ✈️❤️ #love #family #happiness #cactus #Poland

Groeifactor week 8 – Ben jij elke dag dankbaar?

Waardeer jij wat anderen voor jou doen? Dan is dit al een prachtig begin, want je staat er nooit alleen voor en ik weet zeker dat anderen ook voor je klaarstaan. Maar spreek je deze waardering ook uit naar deze familieleden, vrienden, kennissen, collega’s en anderen die je vooruithelpen? Je wordt omringd door liefde, warmte, fijne momenten, mooie ervaringen… maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Je slaat de krant open of gaat een nieuwspagina op en er komt een wereld vol angst op je af met hier en daar fijn nieuws, maar daar moet je vaak toch echt naar zoeken. Wil je dankbaar zijn voor wat je overkomt, dan moet je hier bewust van worden én je waardering uitspreken. Groeifactor week 8 staat in het teken van dankbaarheid. Doe je mee?

Tips week 8
Gebruik je zintuigen – Het durven te delen, je hart laten spreken en je gevoel uiten. Het klinkt als een klein gebaar om dankbaarheid hardop uit te spreken, maar geluk vermenigvuldigt zich juist als je het deelt! Het allerbelangrijkste begint bij het inzetten van je zintuigen. Je moet zelf voelen, zien en beleven dat er iemand of iets is om dankbaar voor te zijn. Vind je dit lastig? Begin dan vooral heel klein, dat is helemaal niet erg. Kijk in de spiegel naar jezelf: bedenk welke eigenschappen je mooi vindt waarover je beschikt, welk talent je hebt, wat je een mooi lichaamsdeel vindt en kijk dan een stapje verder. Wat vind je prettig aan deze omgeving, aan de mensen die er zijn, de producten die er staan; zet je oren en ogen open en geniet van alle kleine wondertjes en lichtpuntjes om je heen. Wees je bewust van het kleine geluk!

Bedankt – Dankjewel is een klein woord met een gigantische kracht. Je krijgt er goud voor terug: de mooiste glimlach op het gezicht van anderen. Laat dat je doel zijn om de eerste stap te zetten. Jij komt er wel, als je maar wilt! Je kunt heel random ‘dankjewel’ uitspreken, maar het komt pas echt bij de ander binnen als je het oprecht meent. Beschouw de ander (of een ervaring, moment of item) niet als vanzelfsprekend, maar spreek uit dat je het op prijs stelt wat hij/zij doet. Je kunt het beter tien keer benadrukken dan het nooit uitspreken, waardoor bij dit laatste de kans aanwezig is dat hij/zij zich alleen maar een waardeloos pionnetje voelt. En hoeveel moeite en tijd kost het nu om je dankbaarheid te uiten? Als je het uitspreekt of opschrijft met warmte en vanuit je hart, dan ben ik ervan overtuigd dat de ander dit zal voelen.

Uitdaging week 8
Begin niet morgen, maar vandaag. Bedenk bij alles wat iemand anders voor je doet (dat klinkt intensiever dan het is) wat het met jou doet. Word je er niet heel blij van als je vijf minuutjes langer kunt blijven liggen, omdat de ander je broodjes al had gesmeerd? En ben je niet ongelooflijk happy dat de buschauffeur nog even op je wacht ondanks zijn drukke rijschema? Of dat je een mega knuffel krijgt van je vriend(in)? Of dat iemand je een schop onder de kont geeft, precies in de juiste richting en op het juiste moment? Of dat iemand de deur voor je openhoudt of dat er drinkwater uit de kraan komt? Er is gigantisch veel om dankbaar voor te zijn en het is extra fijn voor de omgeving als je het uitspreekt, zodat zij opmerken dat je het ook ziet en waardeert. Begin met een hele dag opmerkzaam te zijn voor wat je ontvangt en wat je overkomt, maak er vervolgens een week van en misschien wel een hele maand als je dat lukt. Schrijf op waarvoor je dankbaar bent en spreek het hardop uit, je kunt het! Deel je dankbaarheid en creëer geluk!

Deze 10 weken staat mijn Facebookpagina By Dagmar Valerie in het teken van Groeifactor, like de pagina voor extra inspiratie, motivatie en tips! Klik hier als je nieuwsgierig bent naar het introductieartikel met meer informatie over Groeifactor. 

♧ Groeifactor week 1 – Terug naar de basis, detox en balans
♧ Groeifactor week 2 – Van jezelf houden en verbinding
♧ Groeifactor week 3 – Talent ontdekken en laten groeien
♧ Groeifactor week 4 – Uit je comfortzone stappen
Groeifactor week 5 – Positief leren denken, energie en opladen
♧ Groeifactor week 6 – Spread the love, vriendschap en familie
Groeifactor week 7 – Plezier maken en gek doen

Ben jij elke dag dankbaar? En spreek jij het ook uit of vind je dat lastig?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Dit bericht heeft 15 reacties.

 1. Marion

  Dankbaarheid is wat mij betreft echt essentieel om gelukkig te kunnen zijn. Misschien is het wel het belangrijkste voor mij op dit moment. Dat komt misschien ook omdat je juist in moeilijke tijden de dingen ziet die je wel hebt en wel kan, maar het is wel iets wat ik geleerd heb en mee ga nemen in de rest van mijn leven. Mooi artikel weer, Dagmar.
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays #54My Profile

 2. Kelly

  Wat een prachtig artikel! Er is zo onwijs veel om dankbaar voor te zijn! Dankbaar zijn voor de kleine dingen en je kan de hele dag je dankbaarheid naar iedereen uitspreken! Mooi om hier even bij stil te staan en bewust er mee bezig te zijn!
  Kelly onlangs geplaatst…Photodiary #133 Sail & PicknickenMy Profile

 3. Anniek

  Wauw, goeie dit Dagmar! Ik ben het er 100% mee eens dat dankbaarheid onwijs belangrijk is. Zelf probeer ik de laatste tijd ook bewuster te zijn bij wat ik doe, en dus ook bewuster te zijn bij dingen waar ik ontzettend blij van wordt, waar ik voor kan danken. En eigenlijk gaat dat best wel goed! Je hele dag wordt er ook 10 x beter van als je eens wat beter beseft waarvoor je dankbaar kan zijn. Liefs!
  Anniek onlangs geplaatst…JML #74 / Chirurg, Otje marathon, veel kokenMy Profile

 4. Dita

  Mooi artikel. Ik ben elke dag dankbaar. Dankbaar voor het feit dat ik geadopteerd ben, en dus in NL mag wonen. Dankbaar voor dat ik zwanger mag zijn, voor de lieve mensen om ons heen en voor veel meer leuke en mooie dingen.
  Dita onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #1 week 1 t/m 8My Profile

 5. Frauke

  Hele mooie tips en groeifactor update dit! Ik vind het zo mooi om dankbaarheid te uiten. Regelmatig neem ik de tijd om mensen eens goed te bedanken voor iets, al zijn dat vaker grote dingen. Dus ik ga nu meer stilstaan bij de kleine mooie dingen waarvoor ik dankbaar mag zijn! X
  Frauke onlangs geplaatst…13 Onmisbare blog organisatie tipsMy Profile

 6. Deisy

  Een tijdje geleden heb ik ook een artikel geschreven over dankbaar zijn naar anderen. Ik denk in mijn optiek dat dit vaak vergeten wordt en vaak dingen voor lief worden genomen terwijl dit natuurlijk niet zo is. Ik vind het dan ook echt prachtig dat jij mensen hierop wijst en hen meegeeft om dankbaar zijn: dit maakt de wereld namelijk alleen maar mooier ;-) <3
  Deisy onlangs geplaatst…Waarom uit elkaar gaan jouw persoonlijke ontwikkeling een boost geeftMy Profile

 7. Renske

  Prachtig artikel! Ik vind dankbaarheid (uiten) een ontzettend belangrijk aspect om gelukkig te kunnen zijn. Voor grote of kleine gebaren, dankbaarheid uiten en krijgen zorgt voor een fijn gevoel. En daarnaast ervaar ik regelmatig dat als je iets voor een ander doet en daar dankbaarheid voor terug krijgt, je zelf een voldaan gevoel krijgt.
  Renske onlangs geplaatst…TAG – Meet my boyfriendMy Profile

 8. Ik houd al sinds februari een dankbaarheidsdagboek bij en het helpt mij echt enorm om nog meer dankbaar te zijn voor wat ik meemaak. Ook zorg ik dat ik dankbaar ben voor wat anderen voor mij doen en dat uit te spreken. Mooi artikel weer!
  Anita | mindjoy onlangs geplaatst…Wat niet-oordelen je op kan leverenMy Profile

 9. Joyce

  Door dankbaar te zijn waardeer ik het leven dat ik heb meer. En het is gewoon zoveel leuker om dankbaar te zijn voor wat je hebt!
  Joyce onlangs geplaatst…KikkererwtensoepMy Profile

 10. Nadia

  Helemaal waar, alleen besef je soms dat iets je blij maakt als het er niet meer is. Omdat we verwend zijn en veel als vanzelfsprekend zien. Ik mis nu bijvoorbeeld kraanwater, gewoon water uit de kraan wat je altijd kunt drinken. Overal je flesjes kunt vullen en niet hoeft te sjouwen met 10 liter kannen naar huis haha
  Nadia onlangs geplaatst…Boekrecensie – Ga voor mijMy Profile

 11. Lifesabout

  Ik vond het altijd lastig om dankbaar te zijn…vaak leek ik het te vergeten. In juni had ik op mijn blog een week van dankbaarheid en stond ik stil bij alles om dankbaar voor te zijn. Sindsdien gaat het mij makkelijker af en kan ik het ook beter benoemen.

 12. Johanneke plaggenmarsch

  Om dankbaarheid maar gelijk in de praktijk te brengen: dank je wel voor deze mooie blog!
  Ik vind het zelf altijd erg mooi om de dag dankbaar te beginnen, daar wordt je dag gelijk heel anders door!

Geef een antwoord

CommentLuv badge