Groeifactor week 5 – Positief denken, energie en opladen

Groeifactor week 5 – Positief denken, energie en opladen

Groeifactor5Het is alweer tijd voor Groeifactor week 5! Kan je het voorstellen dat we al op de helft zijn? Wat vliegt de tijd toch voorbij, kan iemand even op ‘pauze’ klikken please? Deze nieuwe week zit vol stralende temperaturen én geeft energie! We gaan het namelijk hebben over positief denken, opladen, stralen en energie. Doe je gezellig mee? Op naar persoonlijke groei om dichterbij de persoon te komen die je graag wilt zijn. Je kunt het!

Uitleg week 5 – Positief denken, energie en opladen
Tijdens deze nieuwe week staat positief denken centraal. Dit is voor mij inmiddels vanzelfsprekend geworden om te doen, terwijl ik vroeger juist pessimistisch en niet zo opgewekt in het leven stond door omstandigheden. Daarom weet ik – ook al is het een lánge en pittige weg – dat het mogelijk is om positief te leren denken. Ik heb het immers zelf ervaren, maar vergis je niet: het heeft veel tijd en discipline nodig. Ook gaat het met vallen en opstaan, maar ook al val je tien keer; zorg dat je elf keer opstaat! En positief denken wordt beloond, want het trekt positiviteit aan! Het geeft energie en deze nieuwe week staat daarom in het teken van bewust worden hoe je denkt.

Mijn tips week 5
♧ Focus op wat lukt! – Negativiteit en teleurstellingen kan je niet vermijden in het leven, ook ik kreeg veel te voortduren (o.a. een lastige gezondheidssituatie en de vechtscheiding van mijn ouders) maar in plaats van mijzelf in een slachtofferrol te zetten besloot ik meer te waarderen wat wel haalbaar was en lukte. En dit was niet slechts een houding die ik aannam, nee dit streef ik sindsdien na in alles wat ik doe, denk en stop ik in al mijn handelingen. De focus leggen op positiviteit is nu automatisme geworden voor elk celletje in mijn lichaam en er is amper tot geen ruimte voor negativiteit (maar je moet natuurlijk wel realistisch blijven en vanuit je hart leven). En dit gaf energie! Energie die ik kon stoppen in mijn omgeving, anderen en mijzelf. Energie die ik kon stoppen in groei, geluk en warmte zodat het zich kon vermenigvuldigen. Mijn tip? Focus op wat lukt!

♧ Record glimlachen verbreken – Jezelf gelukkig maken zorgt ervoor dat je in een positieve flow komt, maar anderen blij maken werkt minstens zo aanstekelijk! Deel de positieve vibe en lach naar jezelf en anderen. Hup, maak een grapje, geef een compliment of glimlach random naar mensen op straat. Smile while you still have teeth! Hoeveel mensen heb jij vandaag al aan het lachen gemaakt? 

Uitdaging week 5 – Bewust worden van je denkpatroon
Iedereen denkt op zijn eigen manier en we delen bijvoorbeeld meningen waardoor we weten wat er bij de ander omgaat. Maar sta jij wel eens stil bij jouw eigen gedachtes en de manier waarop jij denkt? We pakken de stop-knop er even bij en gaan een moeilijke oefening aan, want denken doe je eenmaal snel op de automatische piloot. Ik bedoel, dat stemmetje in je hoofd babbelt immers non-stop door bij jou ook? De manier waarop dit gebeurt (positief of negatief) heeft veel invloed op wat je ermee doet en welke activiteiten je onderneemt. Door bewust te worden van je denkpatroon kan jij de gevolgen positief beïnvloeden en daarvoor is deze oefening en uitdaging voor deze nieuwe week: denk bewust na en sta stil bij hoe je oordeelt. Voorbeeld: je hebt het eten laten aanbranden en nu is je hele eten én avond verpest. Is deze gedachte terecht? Stiekem niet toch? Je kunt nog steeds een leuke avond hebben, maar dat het eten is mislukt drukt misschien even de stempel. De kunst is om oplossing gericht te gaan denken en er een draai aan te geven. Blijf niet hangen in dit (schuld)gevoel, maar doe er iets mee zodat je het positief kunt buigen. Hup die favo pizza in de oven (waar je toch al naar uit keek, geef toe!) en lekker ontspannen vanavond. Enjoy!

Deze 10 weken staat mijn Facebookpagina By Dagmar Valerie in het teken van Groeifactor, like de pagina voor extra inspiratie, motivatie en tips! Klik hier als je nieuwsgierig bent naar het introductieartikel met meer informatie over Groeifactor. 

♧ Groeifactor week 1 – Terug naar de basis, detox en balans
♧ Groeifactor week 2 – Van jezelf houden en verbinding
♧ Groeifactor week 3 – Talent ontdekken en laten groeien
♧ Groeifactor week 4 – Uit je comfortzone stappen

You can’t live a positive life with a negative mind ♥

Durf jij risico’s te nemen en uit je comfortzone te stappen? Of vind je dat spannend?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 21 reacties.

 1. Marion

  Oh jeetje, dat is precies waar ik in therapie mee bezig ben. Automatische gedachten. Ik moet ze dagelijks noteren. De eerste keer schrok ik me een hoedje. Ik zat te huilen achter mijn computer. ”Je kan ook niks. Denk toch eens na bij wat je doet.” Hoe gemeen en hard ik tegen mezelf was. Het werd me voor het eerst duidelijk en ik werd er ook echt boos om. Waarom doe ik zo tegen mezelf? Doe normaal! Dit is zo goed om eens bij na te denken. Schrijf het op, want echt, we zijn zo streng voor ons zelf. Als een ander het eten aan laat branden dan zeg je: Joh, who cares! Sterker nog, nu kunnen we lekker pizza eten!!! Mooi onderwerp dit. Belangrijk ook!
  Marion onlangs geplaatst…Vragenlijst: Times Are ChangingMy Profile

 2. Anniek

  Wat een fijn en inspirerend artikel Dagmar! Dat voorbeeldje van het avondeten is trouwens ook op heel veel andere dingen toe te passen. Zelf ben ik nog weleens behoorlijk stressig als ik opeens nog allerlei dingen moet doen, en dat werkt ook niet echt goed voor mijn stemming. Inderdaad een goeie om komende week eens heel bewust proberen na te denken en realistisch te ‘oordelen’! Bedankt, en echt heel tof artikel! Liefs Anniek
  Anniek onlangs geplaatst…Outfit / Being WatchedMy Profile

 3. Desiree

  Deze posten vind ik altijd enorm inspirerend. Zelf ik ben daar op dit moment ook heel erg mee bezig. Deze punten helpen daar zeker bij. Geniet van deze nieuwe week!
  Desiree onlangs geplaatst…My life in pictures #3My Profile

 4. Frauke

  Heerlijk deze tips! Het is het positief denken dat mij niet altijd zo goed afgaat, vooral inderdaad dat één ding je avond/dag al zou kunnen verpesten. Maar mede door jouw blog ben ik er wel al in geëvolueerd! Ik ga deze post opslaan en nog eens goed doornemen, want ik wil hier echt op letten! X
  Frauke onlangs geplaatst…Bananensnack met chocolade en pindasMy Profile

 5. Johanneke

  Dank je wel voor deze inspirerende blog; positief denken een mooi begin van de dag en van deze week! Ik wens jou ook een fijne positieve week!

 6. Leonie

  Hier ben ik toevallig al een tijdje mee bezig. Het is nog best lastig vind ik, maar ik merk wel dat het nuttig is om je bewust te zijn voor je gedachtes zodat je het gemakkelijker aan kunt passen.
  Leonie onlangs geplaatst…Bullet journalMy Profile

 7. Rosanne

  Dit vind ik een heel belangrijk onderwerp! Ik doe er mijn best om positief te blijven maar dat gaat inderdaad met vallen en opstaan. Soms gaat er tegelijk zoveel mis of anders dan ik zou willen dat het gewoon even niet lukt om positief te blijven. Dit wordt een goede leerweek ;)
  Bedankt voor je tips Dagmar!
  Rosanne onlangs geplaatst…De Vakantie TAGMy Profile

 8. Anouk

  Jaaa, helemaal mee eens! Ga meteen even wat in mijn notitieboekje noteren, goede reminders!
  Anouk onlangs geplaatst…Vijf fav’sMy Profile

 9. Een hele goede Dagmar. Ik heb mijn denkwijze de laatste jaren ook ontzettend veranderd en het werkt! Ik denk veel minder negatief en zie het goede in de dingen die gebeuren. Een dankbaarheidslijst heeft daar ook bij geholpen!
  Anita | mindjoy onlangs geplaatst…Hoe mindful is zo simpel is dan gelukMy Profile

 10. Stephanie

  Wauw, wat een ontzettend goed bedachte rubriek joh! Echt, hier kunnen mensen heel veel aan hebben! Je hebt voor deze week weer hele mooie doelen bedacht, positief denken is erg belangrijk maar soms ook erg lastig. Wat ik vaak geleerd heb om te doen in therapie is, de positieve dingen op te schrijven. Dus bijvoorbeeld aan het eind van de dag opschrijven wat die dag goed ging of wat je die dag fijn vond. Ook al denk je misschien dat die dag heel rot was, toch iets opschrijven! Op die manier ga je die kleine positieve dingen wel zien en waarderen!
  Stephanie onlangs geplaatst…Personal life #5 – AugustusMy Profile

 11. Sabine

  Goede tips weer. Zo belangrijk, dat positief denken! Heb ik ook nog heel regelmatig moeite mee, maar het lukt steeds beter negatief in positief om te zetten. Volgens mij kost het echt wel even tijd voordat dit automatisch gebeurt. Ik blijf oefenen dus :)
  Sabine onlangs geplaatst…Cartagena: een andere wereld in ColombiaMy Profile

 12. Mariska

  Ik vind dit echt goede artikelen ik zet ze ook steeds in een aparte lijst op bloglovin zodat als ik ze nog eens terug wil kijken dat dat kan. Positief denken vind ik nog moeilijk. Ik ben nu net 1,5 maand uit mijn depressie en dit is een moeilijke stap. Het zal me vast weer gaan lukken. Maar het is even doorbijten.

  Veel liefs,

  Mariska
  Mariska onlangs geplaatst…Mijn vakantie in MacedoniëMy Profile

 13. Joyce

  Weer een heel mooi onderwerp! Positief denken is iets waar ik al heel lang aan werk en ik sta nu ook verbaasd nu ik erover nadenk hoe goed dat de laatste tijd gaat. Jup, ik ben er nog niet, maar elke voortgang is er weer eentje, right?
  Joyce onlangs geplaatst…Hello August, hello new goalsMy Profile

 14. Evelien

  Mooi geschreven en goede tips geef je. Je denkwijze veranderen is echt heel moeilijk en vergt inderdaad een hoop discipline. Maar met vallen en opstaan lukt het me steeds een beetje beter om positiever te gaan denken. Hoewel ik natuurlijk nog steeds ontzettend van mezelf kan balen en van de fouten die ik maak. Oefening baart kunst en fouten horen er ook bij. Die maken me weer bewust van bepaalde dingen, waardoor ik uiteindelijk nog harder wil werken om positiever in het leven te staan, dit uit te stralen en aan te trekken.
  Evelien onlangs geplaatst…Fivorites of July 2015My Profile

 15. Sonja

  Ik zou ZO graag willen dat het me lukt om hier ook steeds beter in te worden, net als jij!! Deze serie vind ik ook echt helemaal geweldig. Ik vind het in de zomervakantie, met al die verschillende dingen, wat lastig om ‘m echt bij te houden maar ik denk dat ik alles per week na de zomervakantie gewoon ga lezen én doen! Super Dagmar! Jij bent echt iemand om blij van te worden :)
  Sonja onlangs geplaatst…De Independent Hetty uithangenMy Profile

 16. Ik denk soms automatisch heel negatief, vooral als dingen niet lukken. Dan kan ik echt boos worden op mezelf en heb ik nergens meer zin in. Positief denken is belangrijk en zoveel leuker als je de zonnige kanten van dingen kunt zien!
  Liefs, Iris
  Iris | Todayslipstick onlangs geplaatst…Update!My Profile

 17. Dus je moet voor deze week alleen maar opschrijven wat je denkt en of dit nu positief of negatief is. Bijvoorbeeld: Ik dacht net: “Stom ik moet nog de challenge doen, nu loop ik een week achter! Hopelijk lukt het me nu nog wel” Dat moet ik dan opschrijven en dan erbij zetten “Helemaal niet erg, ik doe 2 weken bij elkaar, ik mix ze met elkaar en dan komt het allemaal wel goed. Toch?
  Michelle Kaiser onlangs geplaatst…IKEA WishlistMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge