Groeifactor week 4 – Durf jij uit je comfortzone te stappen?

Groeifactor week 4 – Durf jij uit je comfortzone te stappen?

groeifactor

Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Toen iemand dit tegen mij vertelde, opende het mijn ogen. Natuurlijk ligt niet alles voor het grijpen en komt het negen van de tien keer niet uit de lucht vallen. Maar je kunt zelf de touwtjes in handen nemen en een grote rol spelen in dat wat je graag wilt bereiken! Zelf de situatie creëren waar jij je goed bij voelt, maar deze momenten kunnen spannend zijn. Want soms moet je gewoontes doorbreken en de eerste stap zetten buiten je comfortzone. Durf jij het?

Uitleg week 4 – Uit je comfortzone stappen, moed en lef tonen
Je comfortzone vormt een veilige haven waarin jij op je gemak kunt bewegen. Waarin jij je goed voelt, rust ervaart en weet waar je aan toe bent. Het is de plek waar je je nu in bevindt, waar jij de expert bent. Maar wat als je weet dat de magie in het leven plaatsvindt net buiten je comfortzone? Ga je er dan voor? Het is niet altijd gemakkelijk om de eerste stap te zetten, maar ik beloof het je: het bij elkaar rapen van al je moed is het meer dan waard. Er is lef nodig om die grens te doorbreken, maar je krijgt er veel moois voor terug. In de comfortzone weet je precies wat je te wachten staat en weet je wat je hebt, maar als je daarbuiten treedt is het nieuw, onverwacht en niet zeker. Durf jij het aan? Wees niet bang voor de veranderingen en het loslaten van je huidige plek, maar geniet van de horizon die steeds breder wordt! Het leven is niet altijd comfortabel, maar juist op de momenten dat er hobbels zijn of dat het even anders loopt dan gepland zijn ontzettend leerzaam. En wist je dat persoonlijke groei pas echt buiten je comfortzone plaatsvindt? Hup aan de slag en op ontdekkingstocht! 

Mijn tips week 4
♧ Van denken naar doen – Ik ben een echte piekeraar en kan flink blijven malen over situaties, ervaringen of onderwerpen. Maar met die gedachtes schiet ik natuurlijk niet concreet iets op. Blijven denken is daarom geen excuus meer, we moeten van denken naar doen als we uit de comfortzone willen stappen!

♧ Blijf realistisch – Je hoeft niet te bungeejumpen als je hoogtevrees hebt om uit je comfortzone te stappen. Je moet wel realistisch blijven en geen torenhoge verwachtingen creëren en eisen stellen als je die niet kunt waarmaken. Blijf dichtbij jezelf, maar niet zó close dat je op je eigen plekje blijft zitten. Durf jezelf uit te dagen op een natuurlijke manier!

Uitdagingen week 4
Herken en erken de angst – Ben je ergens bang voor? Is er iets wat je weerhoudt om jouw dromen te realiseren en er werkelijkheid van te maken? Het herkennen van deze signalen en erachter komen wat je bang maakt of tegenhoudt is al een geweldige stap vooruit. Bewustwording van angst of twijfel kan erg confronterend zijn, maar het zorgt ervoor dat je actief kunt werken aan het verlagen van deze drempel zodat je toch door kunt gaan. Je kunt het!

Voorbeeld: Ik kwam erachter dat ik wel graag nieuwe ervaringen wil beleven, maar dat ik niet altijd het vertrouwen heb in mijn lichaam of ik het qua gezondheid ook kan. Voor de nieuwe lezers, ik heb Fibromyalgie en CVS en daardoor ervaar ik dagelijks veel pijn. Toch word ik steeds sterker en kan ik ook veel meer dan ik ooit kon! Het vertrouwen in mijn lichaam groeit, maar heeft tijd nodig. En als ik voel dat ik ergens onzeker over ben, dan weet ik (sinds kort!) dat dit een gevolg is van een lichaam dat lang niet altijd meewerkte. Deze gedachte en bewustwording helpt mij om een situatie te relativeren, omdat het nu beter gaat dan ooit!

♧ Een risico per dag – Mijn vriend en ik zeggen het soms voor de grap, maar er zit een flinke kern van waarheid in. Elke dag een risico nemen en iets doen wat niet tot de gewoontes hoort, maakt het extra leerzaam en zo vergroot je je comfort zone. Zo vond ik het vroeger verschrikkelijk om vreemden aan te moeten spreken of te telefoneren. Nu heb ik er geen moeite meer mee, omdat ik mijzelf bleef pushen het risico te nemen. Dit geldt net zo voor presenteren, iets nieuws koken, een andere route fietsen, een taak te delegeren, iemand een compliment geven… Het moeten geen torenhoge veranderingen zijn, maar stap voor stap verschuif je wel de grenzen van je comfort zone! Doe deze week iets wat je nog nooit hebt gedaan, ik weet zeker dat je het kunt!

Deze 10 weken staat mijn Facebookpagina By Dagmar Valerie in het teken van Groeifactor, like de pagina voor extra inspiratie, motivatie en tips! Klik hier als je nieuwsgierig bent naar het introductieartikel met meer informatie over Groeifactor. 

♧ Groeifactor week 1 – Terug naar de basis, detox en balans
♧ Groeifactor week 2 – Van jezelf houden en verbinding
Groeifactor week 3 – Talent ontdekken en laten groeien

Life begins at the end of your comfortzone 

Durf jij risico’s te nemen en uit je comfortzone te stappen? Of vind je dat spannend?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 18 reacties.

 1. Kelly

  Dit is weer een prachtige groeifactor, een mooie levensles zo vroeg in de ochtend. Ik was vroeger ook heel erg verlegen en durfde ook maar heel weinig. Nu probeer ik ook steeds meer risico’s te nemen en uit mijn comfortzone te stappen. Door gewoon dingen te doen en alles per dag te bekijken gaat ook alles veel makkelijker. Vroeger wilde ik gewoon lekker alles uitgestippeld hebben en toen werd ik daar gelukkig van. Nu kijk ik steeds meer per dag en probeer ik daar van te genieten en probeer ik ook steeds meer dingen uit!
  Kelly onlangs geplaatst…Photodiary #129 Zomerstorm, Meloensmoothie & oranje lippenMy Profile

 2. Frauke

  Wat een leuk en interessant artikel weer, ik vind dit een geweldige ‘serie’! En heel leerrijk. Uit je comfortzone stappen is altijd moeilijk en een uitdaging, ik merk bij mezelf dat ik soms echt dingen uit de weg ga juist omdat ik het niet durf. Maar dat is stom! Dus ik ga eraan werken en je tips uitproberen, thanks Dagmar! X
  Frauke onlangs geplaatst…Arne test: Braun series 9 scheerapparaatMy Profile

 3. Anna

  Mooi stukje weer! Ik ben het er mee eens. Te hoge verwachtingen hebben is niet goed, maar door kleine stapjes te maken creëer je ook al grote veranderingen.
  Anna onlangs geplaatst…REVIEW | SLEEK AU NATURAL PALETTEMy Profile

 4. Kim

  Oei, dit wordt voor mij een moeilijke. Ik ben nogal van het ‘geen enkel onnodig risico nemen’.. Maar in mijn ogen is alles een risico en dus doe ik niks, haha. Ik ga m’n best doen deze week!
  Kim onlangs geplaatst…Therapie update #3: samen met mammaMy Profile

 5. Rowan

  Ik vind het altijd ontzettend gaaf om de grenzen van mijn comfortzone te verkennen. Zo heb ik inderdaad ook een beetje telefoneerangst, maar na het lezen van dit artikel heb ik meteen een telefoontje gepleegd waar ik al een tijdje tegenop zag. Thanks!
  Rowan onlangs geplaatst…Recensie: Huiver – Maggie StiefvaterMy Profile

 6. Ise

  De laatste vind ik vooral erg goed! Alle kleine stapjes maken ook een groot verschil.. En op de lange termijn werkt het dus echt :)
  Ise onlangs geplaatst…Een dag uit mijn weekendMy Profile

 7. Joyce

  Op sommige vlakken durf ik dat zeker, maar mijn dromen echt realiseren nog niet. Misschien vind ik het te eng, misschien ben ik te realistisch en denk ik dat het toch niet gaat lukken, misschien is het mijn tijd nog niet. Aan de andere kant, wat heb ik te verliezen? Een mooi iets om over na te denken!
  Joyce onlangs geplaatst…5 redenen waarom je een happy list moet makenMy Profile

 8. Miriam

  Wat een goede en mooie tips! Ik ben eigenlijk best wel een schijterd, maarja…leer steeds beter om NU van het leven te genieten!
  Miriam onlangs geplaatst…Recept: CourghettiMy Profile

 9. Sabine

  Ik was aan het surfen op Bloglovin en toen kwam ik hier terecht :) Heel fijn verhaal dit, ga de anderen ook even lezen. Supermoeilijk vond ik het: alleen op reis, mijn veilige huisje verkopen en emigreren naar mijn vriend, een nieuwe baan aannemen waar een andere taal wordt gesproken… Jeetje wat een angst buiten die comfortzone van mij. In het begin dus: want het bleek zoveel op te leveren! Ik twijfelde zoveel toen ik dit allemaal bedacht om te doen, omdat ik bang was voor het onbekende enzo. Maar dat bleek nergens voor nodig: ik leerde veel, maakte nieuwe dingen mee en vooral: nu zit ik weer veilig in mijn comfortzone. Weliswaar aan de andere kant van de wereld en met allemaal nieuwe ervaringen… Ik zou het zo weer doen in ieder geval, want altijd alles komt goed, zo blijkt.
  Sabine onlangs geplaatst…Kriskras door BogotáMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Geen enkele vraag is een domme vraag :D De specifieke opdracht is om deze week iets te doen wat je nooit eerder hebt gedaan, zodat je een stapje uit je comfortzone moet zetten. Een spannende, maar wel uitdagende opdracht. Veel succes en plezier! Ik weet zeker dat je trots kunt zijn op jezelf <3

Geef een antwoord

CommentLuv badge