Blog

Groeifactor week 4 – Durf jij uit je comfortzone te stappen?

groeifactor

Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Toen iemand dit tegen mij vertelde, opende het mijn ogen. Natuurlijk ligt niet alles voor het grijpen en komt het negen van de tien keer niet uit de lucht vallen. Maar je kunt zelf de touwtjes in handen nemen en een grote rol spelen in dat wat je graag wilt bereiken! Zelf de situatie creëren waar jij je goed bij voelt, maar deze momenten kunnen spannend zijn. Want soms moet je gewoontes doorbreken en de eerste stap zetten buiten je comfortzone. Durf jij het?

Uitleg week 4 – Uit je comfortzone stappen, moed en lef tonen
Je comfortzone vormt een veilige haven waarin jij op je gemak kunt bewegen. Waarin jij je goed voelt, rust ervaart en weet waar je aan toe bent. Het is de plek waar je je nu in bevindt, waar jij de expert bent. Maar wat als je weet dat de magie in het leven plaatsvindt net buiten je comfortzone? Ga je er dan voor? Het is niet altijd gemakkelijk om de eerste stap te zetten, maar ik beloof het je: het bij elkaar rapen van al je moed is het meer dan waard. Er is lef nodig om die grens te doorbreken, maar je krijgt er veel moois voor terug. In de comfortzone weet je precies wat je te wachten staat en weet je wat je hebt, maar als je daarbuiten treedt is het nieuw, onverwacht en niet zeker. Durf jij het aan? Wees niet bang voor de veranderingen en het loslaten van je huidige plek, maar geniet van de horizon die steeds breder wordt! Het leven is niet altijd comfortabel, maar juist op de momenten dat er hobbels zijn of dat het even anders loopt dan gepland zijn ontzettend leerzaam. En wist je dat persoonlijke groei pas echt buiten je comfortzone plaatsvindt? Hup aan de slag en op ontdekkingstocht! 

Mijn tips week 4
♧ Van denken naar doen – Ik ben een echte piekeraar en kan flink blijven malen over situaties, ervaringen of onderwerpen. Maar met die gedachtes schiet ik natuurlijk niet concreet iets op. Blijven denken is daarom geen excuus meer, we moeten van denken naar doen als we uit de comfortzone willen stappen!

♧ Blijf realistisch – Je hoeft niet te bungeejumpen als je hoogtevrees hebt om uit je comfortzone te stappen. Je moet wel realistisch blijven en geen torenhoge verwachtingen creëren en eisen stellen als je die niet kunt waarmaken. Blijf dichtbij jezelf, maar niet zó close dat je op je eigen plekje blijft zitten. Durf jezelf uit te dagen op een natuurlijke manier!

Uitdagingen week 4
Herken en erken de angst – Ben je ergens bang voor? Is er iets wat je weerhoudt om jouw dromen te realiseren en er werkelijkheid van te maken? Het herkennen van deze signalen en erachter komen wat je bang maakt of tegenhoudt is al een geweldige stap vooruit. Bewustwording van angst of twijfel kan erg confronterend zijn, maar het zorgt ervoor dat je actief kunt werken aan het verlagen van deze drempel zodat je toch door kunt gaan. Je kunt het!

Voorbeeld: Ik kwam erachter dat ik wel graag nieuwe ervaringen wil beleven, maar dat ik niet altijd het vertrouwen heb in mijn lichaam of ik het qua gezondheid ook kan. Voor de nieuwe lezers, ik heb Fibromyalgie en CVS en daardoor ervaar ik dagelijks veel pijn. Toch word ik steeds sterker en kan ik ook veel meer dan ik ooit kon! Het vertrouwen in mijn lichaam groeit, maar heeft tijd nodig. En als ik voel dat ik ergens onzeker over ben, dan weet ik (sinds kort!) dat dit een gevolg is van een lichaam dat lang niet altijd meewerkte. Deze gedachte en bewustwording helpt mij om een situatie te relativeren, omdat het nu beter gaat dan ooit!

♧ Een risico per dag – Mijn vriend en ik zeggen het soms voor de grap, maar er zit een flinke kern van waarheid in. Elke dag een risico nemen en iets doen wat niet tot de gewoontes hoort, maakt het extra leerzaam en zo vergroot je je comfort zone. Zo vond ik het vroeger verschrikkelijk om vreemden aan te moeten spreken of te telefoneren. Nu heb ik er geen moeite meer mee, omdat ik mijzelf bleef pushen het risico te nemen. Dit geldt net zo voor presenteren, iets nieuws koken, een andere route fietsen, een taak te delegeren, iemand een compliment geven… Het moeten geen torenhoge veranderingen zijn, maar stap voor stap verschuif je wel de grenzen van je comfort zone! Doe deze week iets wat je nog nooit hebt gedaan, ik weet zeker dat je het kunt!

Deze 10 weken staat mijn Facebookpagina By Dagmar Valerie in het teken van Groeifactor, like de pagina voor extra inspiratie, motivatie en tips! Klik hier als je nieuwsgierig bent naar het introductieartikel met meer informatie over Groeifactor. 

♧ Groeifactor week 1 – Terug naar de basis, detox en balans
♧ Groeifactor week 2 – Van jezelf houden en verbinding
Groeifactor week 3 – Talent ontdekken en laten groeien

Life begins at the end of your comfortzone 

Durf jij risico’s te nemen en uit je comfortzone te stappen? Of vind je dat spannend?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.