Groeifactor week 3 – Talent ontdekken en laten groeien

Groeifactor week 3 – Talent ontdekken en laten groeien

groeifactor 3Het is een zoektocht waar je misschien wel je hele leven mee bezig zal zijn. Het ontdekken waar je krachten, passie en talenten liggen is een proces dat je niet kunt overhaasten, maar waar je wel bewust mee om kunt gaan. Dit draagt bij aan het ontdekken wat je goed kunt en waar je je prettig bij voelt, maar ook vergroot het de kansen om het talent dat in je zit te laten groeien. En ik weet het zeker: jij beschikt over geweldige eigenschappen! Groei je mee? 

Uitleg week 3 – Talent ontdekken en laten groeien
Je kunt goed zijn in het bakken van taarten, in wiskunde, in het voorspellen van de weersverwachtingen, in het geven van liefde, in het klaarstaan voor anderen, in het zijn van een moeder/vriendin/collega, in samenwerken, in presenteren… Iedereen beschikt over mooie eigenschappen die gekoesterd moeten worden, omdat ze ontzettend waardevol zijn. Talenten die stiekem misschien wel als vanzelfsprekend worden beschouwd, want ja dat gaat mij eenmaal zo makkelijk af. Juist dát is een geweldige kant van jou die je kunt laten groeien én waar lang niet iedereen over beschikt. Het is jouw kracht! Het is een eigenschap waar je heel trots op mag zijn. Vergeet alleen niet dat het niet 24/7 nodig is om de focus te leggen op alles wat goed gaat en dat per se je sterke eigenschappen goed benut moet worden, dat is nergens voor nodig, kies het pad dat bij jouw past!  Alles wat je aandacht geeft, groeit. Durf jij je talent verder te ontwikkelen en te laten groeien?

Mijn tips week 3

♧ Iedereen heeft talent – Niemand is perfect, maar iedereen beschikt wel over mooie eigenschappen die meetellen! En die ingezet kunnen worden om de wereld een stukje mooier te maken. Jij hebt ook talent, dat weet ik zeker. Wees niet bang als je er nog niet achter bent gekomen waar jij precies goed in bent, op een dag vallen alle puzzelstukjes op de juiste plek en weet je het opeens zeker. No worries! 

♧ Vraag aan de omgeving waar jij goed in bent – Vind je het lastig om te bepalen waar je krachten liggen en waar je goed in bent? Vraag het gerust aan je omgeving, zo gek is dat niet. Je wilt immers aan jezelf werken en groei realiseren, zij kennen je als geen ander! ‘X, ik heb even een andere vraag dan anders. Kan je mij vertellen welke eigenschap je mooi aan mij vindt? En waar jij vindt dat mijn talent ligt?’. Et voila, de antwoorden vliegen je om de oren. Veel succes!

♧ Leef vanuit je talent – Als je weet waar je goed in bent en waar je met passie en plezier mee aan de slag gaat, terwijl je het naar de achtergrond moet drukken en het niet mag toepassen is dat heel erg vervelend. Voelt dat niet ook een beetje ondragelijk en zinloos? Hup, maak het voor jezelf extra leuk door dagelijks te leven vanuit je talent. En vergis je niet, wij genieten júist als jij gelukkig bent en het kunt inzetten. Dat maakt het leuker, rustgevend, inspirerend, motiverend, nuttig én het geeft voldoening. Je kunt het!

Uitdagingen week 3

Bewust worden van je kracht en goede eigenschappen – Deze week staat bewustwording heel hoog. Talent zit in je, daarom raad ik je aan om even goed voor onderstaande vragen te gaan zitten met bijvoorbeeld een mooi notitieboekje. Vul je de vragen ook in?

– Waar ben jij goed in? Waar beleef je plezier door?
– Welke complimenten krijg je vaak van je omgeving?
– Focus jij je in het dagelijkse op jouw talent of op wat jij minder goed kunt?
– Hoe vaak kan je jouw talent in het dagelijkse leven inzetten? Zou je dit vaker willen doen? Zo ja, waarom doe je dit (nog) niet?
– Als je bezig bent met het inzetten van jouw talent, wat voor gevoel krijg je dan?
– Wat heb je nodig om jouw talent te laten groeien (naar een nog hoger niveau)?

Trots zijn op je talent – Het ontdekken van je talent is een lastig proces, sommigen gaan er makkelijk mee om dan anderen. Niet bij iedereen gaat de ontdekkingstocht even snel, maar dat hoeft ook helemaal niet. De kunst is eigenlijk om het toepasbaar te maken wat jij doet met het resultaat uit de ontdekkingstocht: wat doe jij met jouw talent(en)? Ik hoop van harte dat je het dagelijks in mag zetten om zelf én je omgeving te laten groeien. En ik hoop tevens dat je trots bent op jezelf en dankbaar bent dat je over dit talent beschikt. Bescheidenheid siert de mens, maar wees niet bang om te vertellen over je talent, zo kan je immers het laten groeien en daadwerkelijk meer voor anderen betekenen. Neem je talent niet aan als vanzelfsprekend, maar zie het als een uitdaging om trots te zijn op wat je kunt, op je goede eigenschappen, en wuif het niet zomaar weg als een lastige vlieg. Ben jij trots op jouw talent? Draag uit waar jij voor staat en bedank voor complimentjes die je ontvangt!

Deze 10 weken staat mijn Facebookpagina By Dagmar Valerie in het teken van Groeifactor, like de pagina voor extra inspiratie, motivatie en tips! Klik hier als je nieuwsgierig bent naar het introductieartikel met meer informatie over Groeifactor. 

Groeifactor week 1 – Terug naar de basis, detox en balans
Groeifactor week 2 – Van jezelf houden en verbinding

Everything grows with love 

Waar liggen jouw talenten? Of moet je dat nog ontdekken?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 18 reacties.

 1. Frauke

  Superleuk! In mijn opleiding hebben we al veel geleerd over het ontdekken van je eigen talenten en het is nog best moeilijk. Vooral omdat veel mensen bijvoorbeeld hun hobby als talent zien, maar het is eigenlijk datgene wat erachter zit! Hetgene wat je goed doet zonder dat je erbij stilstaat, wat jij als evident ziet. Leuke uitdagingen weer en interessant artikel! X
  Frauke onlangs geplaatst…Recept: suikervrije mueslicookiesMy Profile

 2. Kelly

  Wauw wat is dit toch een fijne rubriek! Ik vind het goed om ook even stil te staan bij mijzelf waar mijn talenten liggen! Ik ga de vragen vanavond eens beantwoorden! In het mooie notitieboekje van de zomerbbb! Die is alleen al inspirerend!
  Kelly onlangs geplaatst…Photodiary #128 Sushi / Volendam & Rens KroesMy Profile

 3. Deisy

  Wat een heerlijk deel van de groeifactor is dit toch: je talenten ontdekken en deze waarderen. Ik vind het echt prachtig hoe je dit artikel hebt neergezet en weet zeker dat jij veel mensen zal weten te inspireren zodat zij op zoek gaan naar hun eigen talent. X
  Deisy onlangs geplaatst…I Wish TAGMy Profile

 4. Verie

  ..ik lees je blogposten met veel plezier! Zeker deze over de groeifactor. Ik hoop ze allemaal (zodra ze er allemaal op staan) te printen, zodat ik er nog lang plezier aan kan hebben. Wat verwoord je het netjes en duidelijk, mijn complimenten voor jou! Uhm..waar ik goed in bed? Ik ben creatief, wil je meer zien wat ik o.a. maak en/of styling geef? Neem dan een kijkje op mijn weblog (kleine reclame!). Fijne week.

  Lieve-Groetjes,
  Verie
  Verie onlangs geplaatst…♥ Styling: In the garden,..My Profile

 5. Desiree

  Wat een ontzettend mooi artikel! Ik ben inderdaad ook van mening dat iedereen iets unieks heeft! Dat iedereen dus beschikt over een talent. Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘aag ik heb geen talent’. Nee, tussen geen talent hebben of nog je talent niet ontdekt hebben, zit een groot verschil.
  Desiree onlangs geplaatst…I love summer tag!My Profile

 6. Rosanne

  Wat een heerlijk artikel weer! Groeifactor is echt een onwijs goede toevoeging op je site! Je kunt heel goed merken dat er veel tijd en aandacht in de artikelen zitten. Ik ga deze week eens goed nadenken over wat mijn talenten zijn. En omdat het nu vakantie is heb ik ook lekker veel tijd om dingen te doen waar mijn talent ligt, heerlijk!

 7. Lilian

  Dit ga ik zeker doen. Ik zit net een beetje in zo’n fase dat ik weer even moet heroverwegen of al mijn activiteiten nog wel goed zijn. En dat gaat natuurlijk een stuk makkelijker als ik ga bedenken waar ik goed ik ben :-)
  Lilian onlangs geplaatst…To-Do Summer 2015My Profile

 8. Ik vind het echt super goed dat je dit deelt met ons, Dagmar! Ik zie je echt als een grote inspiratie op dit gebied en heb dan ook genoten van je mooie artikel. Het is inderdaad een goeie om aan je omgeving te vragen wat je talenten zijn. Dat kan echt een eyeopener zijn!

  Ik ben trouwens een heel tof boek aan het lezen en ik denk dat het misschien ook wel wat voor jou en/of je blog is, het heet “Dit wordt jouw jaar: 12 krachtige lessen in persoonlijke verandering”. Ik vind het echt een ontzettend goed en inspirerend boek. Misschien ken je het al, zo niet: een tip voor jou!

  Liefs,
  Nicole
  Nicole | Coco Gold onlangs geplaatst…NYC Smooch Proof Liquid Lip StainMy Profile

 9. sabine

  Hi Dagmar,

  Ik ben onlangs op je blog gestuit en ik moet zeggen: ik ben er helemaal weg van!
  Vooral artikels zoals deze vind ik fijn om te lezen, omdat het je echt aan het denken zet.
  Over talent gesproken.. Om die van mij te ontdekken ben ik Fivestyle.nl begonnen, waar ik inspiratie geef op het gebied van lifestyle en food om het leven leuker én lekkerder te maken.
  Misschien dat je het leuk vindt om een kijkje te nemen?

  Ga in ieder geval zo door met je blog!

  Liefs,
  Sabine
  sabine onlangs geplaatst…Tips voor meer inspiratieMy Profile

 10. Rowan

  Dit is echt een hele ‘leuke’ en positieve maand, omdat je echt goed moet nadenken over waar jij goed in bent. En als je dan een leuk lijstje hebt opgesteld met dingen waar je goed in bent, geeft dat zoveel voldoening!
  Rowan onlangs geplaatst…Recensie: Huiver – Maggie StiefvaterMy Profile

 11. Sabine

  Superfijn om te lezen dit! Met de jaren ben ik steeds meer achter mijn talenten gekomen. Alleen de vraag wat ik er mee moet doen is er helaas nog steeds. Mijn werk ervan maken is lastig. Kan wel, maar om nou alles op te geven om te gaan doen wat me superleuk lijkt maar ook risicovol? Ik weet het niet… In mijn huidige werk komen mijn talenten ook goed van pas, dus het is niet dat ik er niets mee doe… Blijft een puntje van nadenken dit :)
  Sabine onlangs geplaatst…Kriskras door BogotáMy Profile

 12. Karin

  Wat een boeiend artikel heb je er van gemaakt! Ik zie mijn eigen talenten vaak niet en complimenten wuif ik weg, terwijl ik de kinderen op stage iedere dag laat benoemen waar ze trots op zijn en daar ontvangen ze dan een compliment over van een andere leerling. Prachtig om te zien wat dat met ze doet :)

Geef een antwoord

CommentLuv badge