Blog

Groeifactor week 3 – Talent ontdekken en laten groeien

groeifactor 3Het is een zoektocht waar je misschien wel je hele leven mee bezig zal zijn. Het ontdekken waar je krachten, passie en talenten liggen is een proces dat je niet kunt overhaasten, maar waar je wel bewust mee om kunt gaan. Dit draagt bij aan het ontdekken wat je goed kunt en waar je je prettig bij voelt, maar ook vergroot het de kansen om het talent dat in je zit te laten groeien. En ik weet het zeker: jij beschikt over geweldige eigenschappen! Groei je mee? 

Uitleg week 3 – Talent ontdekken en laten groeien
Je kunt goed zijn in het bakken van taarten, in wiskunde, in het voorspellen van de weersverwachtingen, in het geven van liefde, in het klaarstaan voor anderen, in het zijn van een moeder/vriendin/collega, in samenwerken, in presenteren… Iedereen beschikt over mooie eigenschappen die gekoesterd moeten worden, omdat ze ontzettend waardevol zijn. Talenten die stiekem misschien wel als vanzelfsprekend worden beschouwd, want ja dat gaat mij eenmaal zo makkelijk af. Juist dát is een geweldige kant van jou die je kunt laten groeien én waar lang niet iedereen over beschikt. Het is jouw kracht! Het is een eigenschap waar je heel trots op mag zijn. Vergeet alleen niet dat het niet 24/7 nodig is om de focus te leggen op alles wat goed gaat en dat per se je sterke eigenschappen goed benut moet worden, dat is nergens voor nodig, kies het pad dat bij jouw past!  Alles wat je aandacht geeft, groeit. Durf jij je talent verder te ontwikkelen en te laten groeien?

Mijn tips week 3

♧ Iedereen heeft talent – Niemand is perfect, maar iedereen beschikt wel over mooie eigenschappen die meetellen! En die ingezet kunnen worden om de wereld een stukje mooier te maken. Jij hebt ook talent, dat weet ik zeker. Wees niet bang als je er nog niet achter bent gekomen waar jij precies goed in bent, op een dag vallen alle puzzelstukjes op de juiste plek en weet je het opeens zeker. No worries! 

♧ Vraag aan de omgeving waar jij goed in bent – Vind je het lastig om te bepalen waar je krachten liggen en waar je goed in bent? Vraag het gerust aan je omgeving, zo gek is dat niet. Je wilt immers aan jezelf werken en groei realiseren, zij kennen je als geen ander! ‘X, ik heb even een andere vraag dan anders. Kan je mij vertellen welke eigenschap je mooi aan mij vindt? En waar jij vindt dat mijn talent ligt?’. Et voila, de antwoorden vliegen je om de oren. Veel succes!

♧ Leef vanuit je talent – Als je weet waar je goed in bent en waar je met passie en plezier mee aan de slag gaat, terwijl je het naar de achtergrond moet drukken en het niet mag toepassen is dat heel erg vervelend. Voelt dat niet ook een beetje ondragelijk en zinloos? Hup, maak het voor jezelf extra leuk door dagelijks te leven vanuit je talent. En vergis je niet, wij genieten júist als jij gelukkig bent en het kunt inzetten. Dat maakt het leuker, rustgevend, inspirerend, motiverend, nuttig én het geeft voldoening. Je kunt het!

Uitdagingen week 3

Bewust worden van je kracht en goede eigenschappen – Deze week staat bewustwording heel hoog. Talent zit in je, daarom raad ik je aan om even goed voor onderstaande vragen te gaan zitten met bijvoorbeeld een mooi notitieboekje. Vul je de vragen ook in?

– Waar ben jij goed in? Waar beleef je plezier door?
– Welke complimenten krijg je vaak van je omgeving?
– Focus jij je in het dagelijkse op jouw talent of op wat jij minder goed kunt?
– Hoe vaak kan je jouw talent in het dagelijkse leven inzetten? Zou je dit vaker willen doen? Zo ja, waarom doe je dit (nog) niet?
– Als je bezig bent met het inzetten van jouw talent, wat voor gevoel krijg je dan?
– Wat heb je nodig om jouw talent te laten groeien (naar een nog hoger niveau)?

Trots zijn op je talent – Het ontdekken van je talent is een lastig proces, sommigen gaan er makkelijk mee om dan anderen. Niet bij iedereen gaat de ontdekkingstocht even snel, maar dat hoeft ook helemaal niet. De kunst is eigenlijk om het toepasbaar te maken wat jij doet met het resultaat uit de ontdekkingstocht: wat doe jij met jouw talent(en)? Ik hoop van harte dat je het dagelijks in mag zetten om zelf én je omgeving te laten groeien. En ik hoop tevens dat je trots bent op jezelf en dankbaar bent dat je over dit talent beschikt. Bescheidenheid siert de mens, maar wees niet bang om te vertellen over je talent, zo kan je immers het laten groeien en daadwerkelijk meer voor anderen betekenen. Neem je talent niet aan als vanzelfsprekend, maar zie het als een uitdaging om trots te zijn op wat je kunt, op je goede eigenschappen, en wuif het niet zomaar weg als een lastige vlieg. Ben jij trots op jouw talent? Draag uit waar jij voor staat en bedank voor complimentjes die je ontvangt!

Deze 10 weken staat mijn Facebookpagina By Dagmar Valerie in het teken van Groeifactor, like de pagina voor extra inspiratie, motivatie en tips! Klik hier als je nieuwsgierig bent naar het introductieartikel met meer informatie over Groeifactor. 

Groeifactor week 1 – Terug naar de basis, detox en balans
Groeifactor week 2 – Van jezelf houden en verbinding

Everything grows with love 

Waar liggen jouw talenten? Of moet je dat nog ontdekken?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.