Groeifactor week 2 – Van jezelf houden en verbinding

Groeifactor week 2 – Van jezelf houden en verbinding

Zou jij vriendinnen kunnen zijn met jezelf? Vind je dat stemmetje in de je hoofd attent, hartverwarmend en meelevend? Nou, bij mij is het soms een echte dictator waar het woord ‘hartelijk’ niet voorkomt in het vocabulaire kan ik je verklappen (nobody’s perfect). Het is ook niet niks om lief te zijn voor jezelf. Ben jij blij met diegene die je bent? Accepteer jij jezelf en geef jij jezelf regelmatig een schouderklopje? Het klinkt zo eenvoudig, maar ondertussen kan het flink tegenvallen. Er zijn mensen die op hun tachtigste nog steeds niet zichzelf hebben omarmd en ook niet van zichzelf kunnen houden. In deze tweede week van Groeifactor staat van jezelf houden en luisteren naar je gevoel centraal. Doe je mee?


Uitleg week 2 – Van jezelf houden en luisteren naar je gevoel
Jezelf accepteren zoals je bent *slik* met al je mooie eigenschappen en puntjes die je kunt laten groeien *slikt nog een keer*. Van jezelf houden is niet iets wat je ‘even’ doet, het is een proces waar je tijd en moeite voor moet doen om te komen waar je wilt zijn. Ik heb daarvoor ook een lang en stijl pad bewandeld en ik weet dat ik er nog niet ben, maar elke stap vooruit telt nietwaar? Van jezelf houden betekent voor mij de tijd en moeite nemen om voor mijzelf te zorgen. Om mijn grenzen te accepteren en te luisteren naar m’n lichaam en gevoel. Om geen masker te dragen, bij niemand niet, en te zijn wie ik echt ben. Om stil te staan bij wat er gebeurt, wat lukt en dankbaar te zijn. Om ervoor jezelf te zijn: goed te eten, drinken, slapen en bewegen, maar ook een maskertje en lakken van nagels op z’n tijd. Je hebt immers maar één lichaam en die moet je koesteren. Wat betekent van jezelf houden voor jou?

Mijn tips week 2
Naar jezelf luisteren – De vorige keer hebben we gewerkt aan onze basis, we zijn er nog niet, want elke dag is het hard werken om te komen waar we willen zijn. Het luisteren naar jezelf zal je steeds beter afgaan als de basis goed zit. Probeer balans te vinden tussen het denken en voelen. Soms ‘weet’ je het antwoord al, ga ervoor en wees niet bang. Heb vertrouwen in jezelf, ik weet zeker dat het wordt beloond! Laat je niet afleiden door meningen van buitenaf, maar geloof in je kunnen!

♧ Jij bent het waard – Een goede basis begint bij jezelf, het voelt wellicht onwennig, maar durf hardop uit te spreken dat je mooi bent. Dat je dromen het waard zijn om voor te vechten, dat JIJ het waard bent. Je hoeft jezelf niet letterlijk te omarmen, maar ik hoop wel dat je het op een dag figuurlijk kunt doen. Dat je voor de spiegel durft te staan en jezelf recht in de ogen aan kunt kijken, omdat je jezelf accepteert zoals je bent. Omdat je een mooi mens bent, van binnen én van buiten.

Perfectie loslaten – Wees lief voor jezelf, je verdient het. Wees zachter en beloon jezelf of geef jezelf eens in de zoveel tijd een schouderklopje. Je mag er zijn en je doet het super. Die twijfels mogen er zijn of het nu gaat over je werk, over een vriendschap, over een relatie, over je thuissituatie of over jezelf. Als je maar niet zo streng bent voor jezelf, je bent goed genoeg! En daarvoor hoef je niet in de nieuwste trends te lopen, je gezicht hoeft ook niet symmetrisch te zijn en je hoeft ook geen tienen te halen of marathons te kunnen lopen. Wees blij en dankbaar voor je wie bent!

Uitdagingen week 2
Ik ben trots op mijzelf, want… – Leg een notitieboekje (ik gebruik het Inspiratie Notebook) met pen naast je bed of maak een lijstje aan in je mobiel. Elke avond voor je gaat slapen, blik je even terug op waar je trots op bent en leg je de focus op wat goed ging. Soms heb je een baaldag, die horen er ook bij en ik heb deze ook vaak genoeg trust me! Op die dagen ging er vast en zeker ook iets goed, al was het maar ieniemienie. Maak elke avond voor het slapengaan de volgende zin af: Ik ben trots op mijzelf, want… Ik heb de afwas gedaan terwijl ik echt geen puf meer had, ik pakte in plaats van koekjes een appel, ik heb een deadline gehaald, ik ging niet over mijn grenzen heen, ik heb persoon X geholpen, ik lig eindelijk op tijd in bed…  Zie je dat het geen grootste en spectaculaire momenten hoeven te zijn om trots terug te kunnen blikken op wat je die dag hebt bereikt? Ik krijg er elke dag geen award of Nobelprijs voor, maar val 8 van de 10 keer met een glimlach in slaap. En die 80/20-regel bevalt mij prima!

#Ikwartiertje – Las jij elke dag al het ‘ik’ kwartiertje in? Nee? Dan gaat dat een heerlijke uitdaging worden waar jij geen spijt van zult krijgen voor in deze week én in de toekomst. Ik beloof het: het is écht geen straf om dit te ‘moeten’ doen voor #Groeifactor. Het ‘ikwartiertje’ staat voor het moment dat je even helemaal voor jezelf hebt op de dag, dat je kunt ontspannen en gebruikt om op te laden. Om na te denken en bij te komen. Elke dag een kwartier klinkt niet veel, maar het heeft een groot (positief!) effect op jezelf als je er de tijd en moeite voor neemt op de langere termijn! Enjoy! (ik zei toch dat #Groeifactor ook leuk zou zijn?!).

You don’t have to be perfect to be amazing!

Deze 10 weken staat mijn Facebookpagina By Dagmar Valerie in het teken van Groeifactor, like de pagina voor extra inspiratie, motivatie en tips! Klik hier als je nieuwsgierig bent naar het introductieartikel met meer informatie over Groeifactor.  Nieuwsgierig geworden naar week 1? Klik dan hier!

Heb jij jezelf geaccepteerd zoals je bent? Zou jij een vriendin van jezelf kunnen zijn?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 29 reacties.

 1. Marjolein

  Goed artikel! Ik heb inmiddels wel geleerd om naar mezelf te luisteren, ben daar gek genoeg ook vrij goed in geworden. De andere punten daarentegen… Dat perfectioniste loslaten bijvoorbeeld zijn dingen waar ik nog wel even aan moet werken. x
  Marjolein onlangs geplaatst…Weekoverzicht #2 – escape room en muizenMy Profile

 2. Marion

  Dat is echt heel erg moeilijk. Op het eetstoornisforum waar ik vrijwilliger ben hebben we een topic met ”Ik ben trots op mezelf, omdat …” Ik kon daar in het begin echt niet schrijven. Nu lukt het me gelukkig, maar er zijn inderdaad leden die het echt niet kunnen. Van jezelf houden is echt ontzettend moeilijk. Ik ben al 38 en ben er nog mee aan het vechten. Knap dat je dit aangaat. Kan best confronterend zijn, maar het gaat je absoluut veel opleveren. Succes!
  Marion onlangs geplaatst…Plogweek: Mijn verjaardagMy Profile

 3. Frauke

  Super handig en interessant weer! Het is ook heel waar wat je zegt, je moet van jezelf houden. Vroeger deed ik dat totaal niet, nu ben ik alvast op de goede weg. Uiteindelijk moet je toch maar met jezelf leven, dus kan je er beter het beste van maken ;)! Dat zinnetje afmaken voor het slapengaan is een hele goede tip, ik ga het ook eens proberen. Lijkt me fijn :)! X
  Frauke onlangs geplaatst…De Blog Planner Kit by The Life FactoryMy Profile

 4. Oefff, een lastige deze week… Want dit is wel een puntje bij mij! Ik heb een tattoo laten zetten o.a. om mezelf eraan te herinneren dat ik van mezelf moet houden. Teken voor oneindige liefde. Toch wil het vaak niet lukken ;-)
  biebmiepje Judith onlangs geplaatst…Love letters…My Profile

 5. Ik doe met veel liefde mee met de groeifactor! Heel het weekend keek ik uit naar week 2, je beschrijft alles zo goed en ik vind het oprecht leuk om aan mezelf ‘te werken’, mezelf te ontwikkelen en te groeien! Ik ben heel benieuwd hoe het na week 10 gaat!
  Liefs, Iris
  Iris | Todayslipstick onlangs geplaatst…Weekly Pictures #23: Fashionweek, OITNB en ZiekMy Profile

 6. Anouk

  Ai, ik heb nog een hele hoop te leren geloof ik. Maar ga er zeker meer tijd voor nemen, minder streng zijn voor mezelf en wie weet komt dat schouderklopje er nog eens!
  Anouk onlangs geplaatst…Fairytale GardenMy Profile

 7. Doinja

  Fijn blog weer! Dat ikwartiertje ben ik vorige week al mee begonnen…. uurtje eerder opgestaan om wat tijd voor mezelf te creeren. Vanmorgen zelfs in dat uurtje een meditatie gedaan en 20 minuten yoga. Heerlijk! Daar ben ik dan ook best trots op! ;-) Wat voor mij precies ‘houden van mezelf’ betekent… daar ga ik eens goed over nadenken.

 8. Tiffany

  Ik ga zeker wat vaker proberen te noteren waarom ik trots op mezelf ben. Ik begin steeds meer te accepteren wat mijn sterke en zwakke punten zijn. Het gaat de goede kant op, ook wat betreft het accepteren van mijn ziekte.
  Tiffany onlangs geplaatst…Happy journal: crafting & nieuwe winterjasMy Profile

 9. Lisette

  Wat een fijn artikel ^^ Een ik kwartiertje is echt de moeite waard, ik maak er zelf elke dag een ik uurtje van, dat geeft echt rust :)
  Lisette onlangs geplaatst…HARD WORK PAYS OFFMy Profile

 10. Nathalie

  Goede blog! Ik probeer al tijden iets soortgelijks als het ‘ikkwartiertje’ te doen, maar dat lukt niet geweldig. Nu met deze uitdaging moet het lukken!
  Nathalie onlangs geplaatst…Mijn Louvre 11My Profile

 11. Marjoke

  Wauw, wauw, wauw! Wat heb jij weer een geweldig mooi stuk geschreven. En ook: wat heb jij al enorme stappen gezet in je leven en als ik het zo lees heb ook jij hier een lange weg voor bewandeld om te komen waar je nu staat. Van jezelf houden… het lijkt zo makkelijk, but it’s not easy… Zoals je zelf al schrijft kost dat tijd en is het niet iets wat je van de een op de andere dag kunt. Daar is meestal heel wat aan vooraf gegaan voor je zover bent. Maar het is het ZO waard om aan jezelf te werken en te leren van jezelf te houden. En het is iets wat ik iedereen gun…!

  Het loslaten van het streven naar perfectionisme heeft mij enorm geholpen en het was zo’n opluchting dat ik niet meer perfect hoefde te zijn van mezelf en het geeft me vooral zoveel rust…

  Ook ik heb mijn dagen dat het wat minder is en dat ik soms van mezelf baal. Maar overall ben ik zo enorm gelukkig! En volgens mij is dat waar het om draait….

  Door jouw blog word ik me er weer wel van bewust dat het goed is om iedere dag een “ik” kwartiertje in te lassen. Wat ik altijd fijn vind is om op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. En… grappig detail: ik heb het Inspiratie Notebook ook! ;o)

 12. Denise

  Wat een inspirerend artikel weer! Ik ben onwijs perfectionistisch naar mijzelf. Niks is goed genoeg en het kan altijd beter. Het zit zo diep in mij dat het onwijs moeilijk is om los te laten, maar er wordt keihard aan gewerkt. Naar mezelf luisteren doe ik al wel meer dan voorheen. En ik vind vooral het mezelf zijn heel belangrijk. Ik zou me nooit anders voordoen dan ik ben :-)
  Denise onlangs geplaatst…Hier kan ik écht niet tegen #2My Profile

 13. Vivian

  Dit zijn zeker hele fijne tips! Ik denk dat ik hier maar een blogserie van ga maken, want ik vind het toch wel heel erg fijn om ermee bezig te zijn! De nieuwe gewoonte van vorige week is niet helemaal gelukt, dus ik begin gewoon opnieuw. Ik denk dat het mij al wel redelijk lukt om van mezelf te houden, maar ik betrap mezelf er wel regelmatig op dat ik een beetje boos ben op mezelf als iets niet gaat zoals ik wilde. Misschien dat ik daar hiermee verandering in kan brengen!
  Vivian onlangs geplaatst…Op vakantie met een chronische ziekteMy Profile

 14. Joyce

  Mooi geschreven! Elke dag probeer ik weer aan mezelf te werken. Ook ik ben er nog niet en er zijn genoeg dagen dat ik mezelf echt niet leuk vindt. Maar ik ben me wel bewust van mijzelf, wie ik ben en hoe ik wil veranderen om mezelf voor de volle 100% kan omarmen. Notities maken zou wel echt een uitkomst zijn! (en dan gebruik ik die leuke notitieboekjes ook echt ;))
  Joyce onlangs geplaatst…Crunchy ColeslawMy Profile

 15. Sytse

  Mooi om te zien dat je zo met persoonlijke groei bezig bent. Daar houd ik ook erg van. Jezelf uitdagen, uit je comfortzone treden en het beste uit jezelf halen. Dat maakt namelijk heel gelukkig. Daar ben ik inmiddels wel achter.
  Sytse onlangs geplaatst…Ricksens & Sushi worden beroemd!My Profile

 16. Leuk artikel! Ik heb geen idee of ik een vriendin van mezelf zou kunnen zijn. Ik heb al veel gewerkt aan mijzelf en vooral aan het accepteren van mijn lichamelijke ik waardoor ik me een pak beter voel dan toen ik pakweg 15 jaar was. Mijn karakter is niet altijd van de gemakkelijkste en daar ben ik me maar al te bewust van en ik probeer er dan ook aan te werken, elke dag opnieuw. Ik doe het vooral vanwege mijn echtgenoot, we wonen samen en bouwen nu al een tijd aan onze toekomst samen en dus ben ik niet meer alleen, ik moet ook rekening houden met iemand. En dan moet ik af en toe water bij de wijn doen en een kleine/grote toegeving doen om hetzelfde van hem te krijgen :) Liefs! x
  Simovic-Vuceljic Natasa onlangs geplaatst…Loose it up a little bit!My Profile

 17. Nicole

  Wat een geweldig artikel weer, fijne tips en killer uitdagingen. Maar ik ga ze aan! Morgen komen week 1 bij mij online op de blog en ik kan niet wachten om met week 2 aan de slag te gaan.
  Morgen neem ik trouwens niet een ik kwartiertje maar een ik-dag. Ik ga lekker douchen, maskertje op, nageltjes doen, lekker fietsen in de omgeving, fotograferen.. Dat kan allemaal want mn dochter is logeren bij opa en oma. Zo’n dag heb ik echt nodig af en toe!
  Nicole onlangs geplaatst…Nieuwsitem van de week #2My Profile

 18. Rowan

  Dat kwartiertje voor mezelf gaat denk ik wel lukken, omdat ik elke dag wel minstens een kwartier voor het slapen gaan lees. Dit wordt een belangrijke week denk ik, want van jezelf houden is écht heel belangrijk. Gelukkig heb ik het heel erg in mijn opvoeding meegekregen dat je niet van andere kan houden voordat je van jezelf houdt. Mijn moeder heeft altijd al tegen me gezegd dat ik mooi ben zoals ik ben, en dat ben ik naar mate de jaren ook gaan geloven. Ik ben dan misschien niet perfect, maar ik ben wel heel blij met mezelf hoe ik ben!
  Rowan onlangs geplaatst…Workout MusicMy Profile

 19. Milady A

  Heel leuke reeks! Blijf ik volgen! Authenticiteit en hulp voor anderen is een prachtige combinatie!

 20. Lilian

  Ik heb deze week een beetje overgeslagen, omdat ik op vakantie was, maar dat ikwartiertje is wel gelukt, haha :-)
  Lilian onlangs geplaatst…To-Do Summer 2015My Profile

 21. Sabine

  Heel goede tips. Dat boekje wil ik wel eens gaan proberen. Deze blog levert veel inspiratie, wordt alleen al blij als ik het lees :)
  Sabine onlangs geplaatst…Kriskras door BogotáMy Profile

 22. angel

  Naar mezelf luisteren, naar mijn intuïtie, mijn grenzen stellen waar nodig is, voor mezelf opkomen,…het is niet altijd even simpel geweest.

  Tot inzichten komen, patronen doorbreken die je beperken, …

  Ik heb ook geleerd dat ik het beste waard ben, niet tevreden moet zijn met de kruimels, die inzichten probeer ik nu ook aan anderen door te geven, maar ja, mensen hebben blijkbaar hun eigen lessen te leren.

  Gaan voor het beste wil niet zeggen dat het altijd even gemakkelijk is. Iedereen heeft zijn lessen te leren, waardoor ik daarmee geconfronteerd word.

  Het gaat me gelukkig steeds beter en beter af.

Geef een antwoord

CommentLuv badge