Blog

Groeifactor week 2 – Van jezelf houden en verbinding

Zou jij vriendinnen kunnen zijn met jezelf? Vind je dat stemmetje in de je hoofd attent, hartverwarmend en meelevend? Nou, bij mij is het soms een echte dictator waar het woord ‘hartelijk’ niet voorkomt in het vocabulaire kan ik je verklappen (nobody’s perfect). Het is ook niet niks om lief te zijn voor jezelf. Ben jij blij met diegene die je bent? Accepteer jij jezelf en geef jij jezelf regelmatig een schouderklopje? Het klinkt zo eenvoudig, maar ondertussen kan het flink tegenvallen. Er zijn mensen die op hun tachtigste nog steeds niet zichzelf hebben omarmd en ook niet van zichzelf kunnen houden. In deze tweede week van Groeifactor staat van jezelf houden en luisteren naar je gevoel centraal. Doe je mee?


Uitleg week 2 – Van jezelf houden en luisteren naar je gevoel
Jezelf accepteren zoals je bent *slik* met al je mooie eigenschappen en puntjes die je kunt laten groeien *slikt nog een keer*. Van jezelf houden is niet iets wat je ‘even’ doet, het is een proces waar je tijd en moeite voor moet doen om te komen waar je wilt zijn. Ik heb daarvoor ook een lang en stijl pad bewandeld en ik weet dat ik er nog niet ben, maar elke stap vooruit telt nietwaar? Van jezelf houden betekent voor mij de tijd en moeite nemen om voor mijzelf te zorgen. Om mijn grenzen te accepteren en te luisteren naar m’n lichaam en gevoel. Om geen masker te dragen, bij niemand niet, en te zijn wie ik echt ben. Om stil te staan bij wat er gebeurt, wat lukt en dankbaar te zijn. Om ervoor jezelf te zijn: goed te eten, drinken, slapen en bewegen, maar ook een maskertje en lakken van nagels op z’n tijd. Je hebt immers maar één lichaam en die moet je koesteren. Wat betekent van jezelf houden voor jou?

Mijn tips week 2
Naar jezelf luisteren – De vorige keer hebben we gewerkt aan onze basis, we zijn er nog niet, want elke dag is het hard werken om te komen waar we willen zijn. Het luisteren naar jezelf zal je steeds beter afgaan als de basis goed zit. Probeer balans te vinden tussen het denken en voelen. Soms ‘weet’ je het antwoord al, ga ervoor en wees niet bang. Heb vertrouwen in jezelf, ik weet zeker dat het wordt beloond! Laat je niet afleiden door meningen van buitenaf, maar geloof in je kunnen!

♧ Jij bent het waard – Een goede basis begint bij jezelf, het voelt wellicht onwennig, maar durf hardop uit te spreken dat je mooi bent. Dat je dromen het waard zijn om voor te vechten, dat JIJ het waard bent. Je hoeft jezelf niet letterlijk te omarmen, maar ik hoop wel dat je het op een dag figuurlijk kunt doen. Dat je voor de spiegel durft te staan en jezelf recht in de ogen aan kunt kijken, omdat je jezelf accepteert zoals je bent. Omdat je een mooi mens bent, van binnen én van buiten.

Perfectie loslaten – Wees lief voor jezelf, je verdient het. Wees zachter en beloon jezelf of geef jezelf eens in de zoveel tijd een schouderklopje. Je mag er zijn en je doet het super. Die twijfels mogen er zijn of het nu gaat over je werk, over een vriendschap, over een relatie, over je thuissituatie of over jezelf. Als je maar niet zo streng bent voor jezelf, je bent goed genoeg! En daarvoor hoef je niet in de nieuwste trends te lopen, je gezicht hoeft ook niet symmetrisch te zijn en je hoeft ook geen tienen te halen of marathons te kunnen lopen. Wees blij en dankbaar voor je wie bent!

Uitdagingen week 2
Ik ben trots op mijzelf, want… – Leg een notitieboekje (ik gebruik het Inspiratie Notebook) met pen naast je bed of maak een lijstje aan in je mobiel. Elke avond voor je gaat slapen, blik je even terug op waar je trots op bent en leg je de focus op wat goed ging. Soms heb je een baaldag, die horen er ook bij en ik heb deze ook vaak genoeg trust me! Op die dagen ging er vast en zeker ook iets goed, al was het maar ieniemienie. Maak elke avond voor het slapengaan de volgende zin af: Ik ben trots op mijzelf, want… Ik heb de afwas gedaan terwijl ik echt geen puf meer had, ik pakte in plaats van koekjes een appel, ik heb een deadline gehaald, ik ging niet over mijn grenzen heen, ik heb persoon X geholpen, ik lig eindelijk op tijd in bed…  Zie je dat het geen grootste en spectaculaire momenten hoeven te zijn om trots terug te kunnen blikken op wat je die dag hebt bereikt? Ik krijg er elke dag geen award of Nobelprijs voor, maar val 8 van de 10 keer met een glimlach in slaap. En die 80/20-regel bevalt mij prima!

#Ikwartiertje – Las jij elke dag al het ‘ik’ kwartiertje in? Nee? Dan gaat dat een heerlijke uitdaging worden waar jij geen spijt van zult krijgen voor in deze week én in de toekomst. Ik beloof het: het is écht geen straf om dit te ‘moeten’ doen voor #Groeifactor. Het ‘ikwartiertje’ staat voor het moment dat je even helemaal voor jezelf hebt op de dag, dat je kunt ontspannen en gebruikt om op te laden. Om na te denken en bij te komen. Elke dag een kwartier klinkt niet veel, maar het heeft een groot (positief!) effect op jezelf als je er de tijd en moeite voor neemt op de langere termijn! Enjoy! (ik zei toch dat #Groeifactor ook leuk zou zijn?!).

You don’t have to be perfect to be amazing!

Deze 10 weken staat mijn Facebookpagina By Dagmar Valerie in het teken van Groeifactor, like de pagina voor extra inspiratie, motivatie en tips! Klik hier als je nieuwsgierig bent naar het introductieartikel met meer informatie over Groeifactor.  Nieuwsgierig geworden naar week 1? Klik dan hier!

Heb jij jezelf geaccepteerd zoals je bent? Zou jij een vriendin van jezelf kunnen zijn?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.