Groeifactor week 1 – Terug naar de basis, detox en balans

Groeifactor week 1 – Terug naar de basis, detox en balans

IMG_5456

De zomer staat voor de deur en voor mij betekent dat een heerlijk seizoen vol stralende momenten, maar ook bewustwording, opladen en rust. Elke zomer neem ik de tijd om na te denken over waar ik nu sta, waar ik naartoe wil en wat ik daarvoor nodig heb. Het is tijd voor Groeifactor, dé zomerse challenge om 10 keer gelukkiger te worden dan je nu bent! Het is gratis en je kunt de artikelen lezen ter inspiratie voor je eigen groei op het gebied dat jij voor ogen hebt. In week 1 staat Terug naar de basis centraal met hierbij balans, detox, fit en gezondheid. Voel je vrij, pak de lessen eruit die jij van toepassing vindt en die bij je aansluiten. Enjoy! 

Uitleg week 1
Ik zou willen dat ik na de eerste week gelijk zou kunnen zeggen dat ik 10 keer gelukkiger zal worden dan ik nu ben. Maar laten we vooral de tijd en ruimte nemen om te kunnen groeien, daarvoor is het nodig om juist te beginnen met de basis. Hoe zit dat bij jou? Voel jij je in balans en zit je lekker in je vel? Klopt alles in je leven en loopt het naar verhouding en verwachtingen? Bij mij is dat láng niet altijd zo als ik even eerlijk mag zijn. Juist die basis en balans zijn ver te zoeken na een hectische en drukke periode. In de zomer neem ik dan ook graag even gas terug om de basis en de balans te vinden in het dagelijkse. Ik neem ook tijd om op te laden en reserves op te bouwen. Ik probeer te (her)ontdekken wat mij energie geeft en het allerlastigste: het toepassen van de ontdekkingen die ik doe. Want stiekem is het veel makkelijker om tips te geven en te lezen dan er daadwerkelijk iets mee te doen…

Mijn tips
Wist je dat ik… Aan deze tips zelf ook hard ga werken, omdat ik actief deelneem aan Groeifactor? Ook heb ik de onderwerpen van de weken inclusief de bijbehorende tips voorgelegd aan een lezerspanel die de tips als herkenbaar, confronterend en handig hebben bestempeld. Het zijn wellicht geen nieuwe theorieën, invalshoeken of superspeciale methodes, maar het maakt je weer even bewust en dat is al een mooie stap vooruit.

♧ Fit, een goede gezondheid en de basis – Reserves opbouwen doe je niet zomaar, dat kost tijd en je moet investeren in jezelf. De basis bestaat uit geven en nemen en uit je eerste levensbehoeftes die soms door een volle agenda naar de achtergrond verdwijnen. Begin bij het begin door aan deze behoeftes aandacht te besteden en bewust te worden van de gevolgen als je dit doet. Eet, drink en slaap je goed? Beweeg je voldoende? Dan voel je je immers een stuk energieker, fitter én sterker. Denk bij elke handeling weer even na waarom je dit doet, deel bewuster je tijd in en probeer met meer aandacht te leven in het nu. Dwaal je af? Geen probleem, dat hoort erbij! Elke poging is weer een stapje vooruit, nietwaar? Zorg goed voor jezelf!

♧ Doe elke dag iets wat je energie geeftEnjoy life! Door te doen wat je energie geeft ga je stralen en krijg je de gelegenheid om op te laden. Ga lekker naar buiten, pak een boek, geniet van het sporten en bewegen, klets bij met vrienden… Creëer een moment op de dag waardoor jij op kunt laden en van kunt genieten. Soms is hier minder tijd voor dan op een andere dag, maar als je elke dag iets hebt om naar uit te kijken en waar je ultiem door kunt genieten dan geeft het energie. Dit zorgt ervoor dat je dagelijkse meer in balans komt!

♧ Detox yourself –  Detoxen betekent het zuiveren van je lichaam, maar ook mentaal kan je je lichaam schoonmaken door je hoofd te legen, de lasten van je schouders te vegen en problemen op te ruimen. Je bevrijdt jezelf op deze manier van extra gewicht en ballast, waardoor je weer de focus kunt leggen op de activiteiten die prioriteit hebben. Bedenk voor jezelf met alles wat er op je pad gaat komen of je het de moeite waard vindt om aandacht, tijd en moeite eraan te besteden: je kunt het immers maar één keer uitgeven.

Uitdagingen week 1 
Deze eerste week geef ik je twee opdrachten mee die misschien niet heel erg moeilijk lijken, maar dat hoeft juist niet. Het is extra leuk dat de opdrachten toegankelijk en realistisch zijn, en je moet het natuurlijk wel zélf nog even omzetten naar het toepassen en doen. Pak je notitieboekje erbij en maak de volgende zin af: Deze activiteiten geven mij energie… Waardoor voel je je blij? Wanneer betrap jij jezelf op een glimlach op je gezicht? Wat vind je zó leuk dat je er niet mee kunt stoppen (verslavend fijn!)? Dit zijn activiteiten waardoor jij kunt opladen en die energie geven! Zorg er de komende tijd voor dat je elke dag minstens één activiteit van dit lijstje kunt doen, of je het nu druk hebt of niet. Hou je bijvoorbeeld van bewegen, fotograferen, afspreken met vrienden, koken of lezen? Plan dit moment speciaal even in je agenda, maak er ruimte voor en geniet van deze tijd al is het elke dag ‘slechts’ een kwartiertje, het is wel jóuw oplaadmomentje!

Creëer een nieuwe goede gewoonte waardoor jij extra blij gaat worden over jezelf.  Er schieten gelijk duizend voornemens door mijn hoofd waarvan ik vind dat ik ze echt móet oppakken (minder suikers eten, vaker naar buiten, meer fruit eten, meer lezen, zelf koken, vaker sporten, eerder naar bed etc.). Het is juist de kunst om je op één goede, nieuwe gewoonte te focussen zodat het wel goed gaat en deze te realiseren. Je moet ergens beginnen nietwaar? De keuze is reuze, maar ik kies voor elke dag een half uurtje beweging. Sinds de verhuizing is dit erg naar de achtergrond verdwenen terwijl het zo belangrijk is voor mijn gezondheid. Maak het voor jezelf niet te ingewikkeld, bedenk waarom je deze goede gewoonte wilt doorvoeren, pas het consequent toe én wees trots op jezelf: je bent een stapje dichterbij de persoon die je wilt zijn en dat heb je zelf gedaan!

If you don’t like where you are, move. You’re not a tree!

Deze 10 weken staat mijn Facebookpagina By Dagmar Valerie in het teken van Groeifactor, like de pagina voor extra inspiratie, motivatie en tips! Klik hier als je nieuwsgierig bent naar het introductieartikel met meer informatie over Groeifactor. 

Welke nieuwe goede gewoonte zou jij willen toepassen in je leven? Welke activiteit geeft jou energie? 

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 43 reacties.

 1. Frauke

  Zo’n handige tips! Ik vind dit echt nu al een super leuke en handige serie op je blog! Deze avond pak ik mijn notitieboekje erbij (moet nu even haasten, straks werken :P) en ga ik je uitdagingen alvast proberen in te vullen! X
  Frauke onlangs geplaatst…Recept: heerlijke macaroni gratinMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw echt superleuk om te horen dankjewel!

 2. Ariane

  Wat een fijne rubriek dit, echt fijne tips en zet me aan het denken!
  Ik wil het vast in mijn ritme krijgen dat ik 3 á 4 keer per week ga sporten. Dat geeft me tegelijk ook energie en maakt mijn hoofd leeg.
  Ariane onlangs geplaatst…The MinionsMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wat superlief en leuk! Ik hoop dat je er iets moois uit kunt halen <333

 3. Renate

  Wat goed dat je hiermee begint en dit met ons wilt delen! Ik ben sowieso de laatste tijd heel erg mee bezig om terug naar de basis te gaan, dus dit komt als geroepen! Ik ga er sowieso mee aan de slag, al was ik eigenlijk al een beetje begonnen! en ook goed dat je zegt dat je ook een moment moet hebben op een dag wat je echt leuk vind en waar je echt van geniet, daar ben ik mee eens!
  Renate onlangs geplaatst…Great Movies I’ve Seen #1My Profile

 4. Wat een geweldig project weer! Het is precies waar ik nu mee bezig ben. Mijn balans was een beetje verstoord: ik deed meer dingen die mij energie kostten, dan dingen die mij energie gaven. Hiermee ben ik dus aan de slag gegaan. De groeifactor is daarbij dus heel welkom!

  1. Dagmar Valerie

   Wauw juist een eer als je het terug wilt koppelen op je blog, heel erg leuk! Dankjewel voor je geweldige complimenten, mocht je het publiceren op je blog dan zou ik het superleuk vinden om je artikel ook te delen middels social media als je dat leuk vindt <3

   1. Dieuwke

    Wat heerlijk dit! Bewustwording is echt iets moois! Morgenochtend komt m’n artikel hierover online. Ik ben heel benieuwd naar de volgende weken.
    Dieuwke onlangs geplaatst…HOT or NOT? #82My Profile

 5. Vivian

  Ik vind dit echt superleuk, Dagmar =D Ik ga er zeker weten mee aan de slag! Ik krijg vooral energie van hele simpele dingen: lezen, bloggen, een serie kijken, naar buiten gaan, schrijven, een planning maken van allemaal leuke activiteiten… Gelukkig heb ik nu net vakantie, dus heel veel tijd voor al die dingen! De gewoonte die ik wil proberen in te bouwen is om elke dag twee keer (minstens) een uurtje te lezen!
  Vivian onlangs geplaatst…Happy & Happening week 27My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wat een mooie gewoonte om op te pakken! Twee keer een uurtje klinkt als een flinke stap, maar ook zó lekker ontspannend en fijn. Veel plezier en geniet ervan! P.s. en als het een dagje één uurtje is; dan is dat ook al heerlijk, veel leesplezier toegewenst! Liefs, Dagmar

 6. Joyce

  Ik word blij van bloggen en over (gezond) eten praten. Ik vind het heerlijk dat mensen mij soms om advies vragen en daar leef ik helemaal van op! Ik ben soms te druk in mijn hoofd waardoor ik chaotisch word. Ik moet dingen meer en sneller gaan opschrijven om die rust in mijzelf te pakken. Daar wil ik heel graag aan werken!
  Joyce onlangs geplaatst…3x shoes I need for summer :)My Profile

 7. Rachel

  ik word mega blij van bloggen doe het ook iedere dag met veel plezier, morgen weer lekker video’s opnemen. Maar ik ben soms te druk met bloggen/youtube want ik vergeet soms dat ik ook een baan heb, vrienden, vriendje, vriendinnen, het ”jonge leven” ik ben met zoveel bezig dat ik weinig me time heb. Ik wil daar heel graag aan werken dat ik het beter kan verdelen liefs
  Rachel onlangs geplaatst…Nieuwe Items & Samenwerkingen | Juni 2015My Profile

 8. Marjoke

  Ik ken je blog nog maar een paar weken en ik vind het fantastisch hoe inspirerend jij schrijft! En ik vind het vooral ook ontzettend knap dat je, naast een drukke baan en een verhuizing zo vaak publiceert.

  Ik las vorige week over de Groeifactor en ik was helemaal niet van plan om mee te doen. Ik zit superlekker in mijn vel, ik geniet, doe leuke dingen… en heb in de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in mijn persoonlijke groei (ja, die investering betaalt zich duidelijk terug!!!). Door het lezen van je blog van vandaag, kom ik er achter dat ik stiekem toch mee doe en zelfs al begonnen ben… Ik stoor me al een poosje aan “het zwembandje” rond mijn middel, maar ja, ik ga ook heel erg graag uit eten en wil dat blijven doen omdat ik heel erg geniet van goed en lekker eten en gezelligheid. Tot ik vorige week tot de ontdekking kwam dat sommige kleren me niet meer passen… Ik at altijd wel gezond, maar het kan zeker nog gezonder en toch lekker. Dus heb ik besloten het roer om te gooien, bewuster te letten op wat ik eet en nu eindelijk die heerlijke en gezonde recepten eens uit te proberen die ik al maanden op allerlei blogs tegen kom. Ik heb tot nu toe zowel gisteren als vandaag de tijd genomen om een totaal ander ontbijt te maken dan wat ik gewend ben (voorheen altijd 2 bruine boterhammen met pindakaas en smeerkaas…) en oh boy, wat waren ze goddelijk lekker!! En het mooie is… ze zijn ook nog eens supergezond.

  1. Dagmar Valerie

   Wauw wat een geweldig compliment dankjewel! Superlief van je om zo’n mooie en openhartige reactie achter te laten, dankjewel voor je inspirerende comment! Ik word helemaal blij van het lezen dat je zo lekker in je vel zit. En natuurlijk kan er soms wel iets beter en zijn er goede voornemens, als je maar niet te streng voor jezelf bent, je lekker kunt genieten én het een fijne toevoeging vormt voor je geluksgevoel <3 Denk goed aan jezelf en ik nogmaals heel erg bedankt voor je lieve woorden! Liefs, Dagmar

 9. Sophie

  Ik pak deze kans met beide handen aan, ik krijg energie door andere blij en vrolijk te maken. Een bezoekje, een kleinigheidje. Ze kunnen zoveel doen! Ik houd van geven en verassen van dierbare en lieve personen. Een mooie uitdaging voor deze week dus! En uhm een nieuwe gewoonte, dat is nog even lastig aangezien er zoveel is wat beter kan. Gelukkig kan ik er vast deze week achterkomen! Je bent een kanjer door zoveel mensen bewust te maken!
  Sophie onlangs geplaatst…Zomerfoto’s #1My Profile

 10. Natasja

  Heel leuk Dagmar! Het is eigenlijk zo simpel, maar door de hectiek van alledag worden dit soort dingen helemaal vergeten. Dan is t fijn om zulke tips even tegen te komen om je er weer bewust van te worden. Ik kijk uit naar volgende week!
  Natasja onlangs geplaatst…MOVIE MONDAY | Chubby Bunny ChallengeMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Dankjewel voor je mooie woorden Natasja, wat een eer! Veel liefs X

 11. Mandy

  Wat een fijne challenge. Fijn om even stil te staan bij wat nu echt belangrijk is, het leven gaat soms te snel en vergeet je bijna te genieten.
  Mandy onlangs geplaatst…♥ Diaryblog | the good lifeMy Profile

 12. Saskia

  Wat een super mooi en inspirerend project! Ik ga zeker mee doen! Als ik rustig de tijd heb pak ik mijn notitieboekje erbij en ga ik de opdrachten uitvoeren. Ben erg benieuwd naar de volgende keer!

 13. Elise

  Wat een leuk en goed initiatief! Ik ben benieuwd naar wat er nog komen gaat.

 14. Rowan

  Ik kom net terug van vakantie, en was eigenlijk mijn doel (goede gewoonte) voor deze week vergeten. Als doel had ik gesteld: zo veel mogelijk water drinken, zo weinig mogelijk frisdrank.
  Wat denk je, ik heb in Marmaris alléén maar water gedronken omdat het zo warm was! Zonder dat ik het wist heb ik mijn goede gewoonte dus helemaal aangeleerd, want nu ik weer thuis ben merk ik gewoon dat ik veel sneller water pak dan frisdrank. Win!
  Rowan onlangs geplaatst…Workout MusicMy Profile

 15. Wendy

  Ik heb je groeifactor project net pas ontdekt, dus ik loop een beetje achter. Maar toch ga ik heel enthousiast aan de slag.
  Mijn goede gewoonte die ik in wil voeren: overdag minder op mn smartphone kijken en daardoor meer aandacht voor mn kinderen hebben. Vind ik , zo tijdens de vakantie, een goed plan!
  Wendy onlangs geplaatst…Groeifactor ProjectMy Profile

 16. angel

  Als ik mijn lichaamsbewegingen, meditatie, notenleer + gitaarlessen kan instuderen, dan ben ik blij dat ik dat gedaan heb.

 17. Karin

  Yes! Tijd voor een nieuwe uitdaging :) Ik begin deze week met de eerste week van de groeifactor. Mijn doelen voor deze week zijn elke dag een kwartiertje lezen en dagelijks mijn tanden elektrisch poetsen.

Geef een antwoord

CommentLuv badge