GROEI – Wat zou jij nog willen leren?

GROEI – Wat zou jij nog willen leren?

Mijn mooiste momenten van 2015 aan het opschrijven... Wat was jouw hoogtepunt? Ons nieuwe huis en de verloving staan op de eerste plek ❤️ Natuurlijk mogen de onvergetelijke reisjes (inclusief buikpijn van het lachen) met lieve @annesolveignl niet ontbreken en de waanzinnige vakantie naar Thailand En het krijgen van een vast contract was ook een magisch moment... Ik denk nog even door, wat een jaar vol hoogtepunten! #storybooks #love #happy #happiness #year #positive #engaged #isaidyes

What we learn with pleasure, we never forget. Deze quote zweefde nog lang in mijn hoofd nadat ik het had gelezen, het is echt een pareltje. Deze quote zette mij aan het denken; als we ons met plezier in een thema kunnen verdiepen die ons aanspreekt en we hier warm van worden, dan geven we de lessen ook vol enthousiasme door. We vergroten de kennis én passen het met sprankeling toe. Maar waar word ik nu warm van en op welke gebieden zou ik nog graag willen groeien? All things grow with love!

Waar krijg je energie van?
Een vraag die niet gemakkelijk te beantwoorden is, als je het nog moet ontdekken. Maar als je het wel weet, kan je ook beter beoordelen wat je aanspreekt. Ik probeer mij elke dag te richten op wat energie geeft en waar ik gelukkig van word. Natuurlijk zitten er dan genoeg activiteiten bij die niet zo stralend en sprankelend zijn, maar deze horen wel bij het dagelijkse leven en kan ik eenmaal niet vermijden. Deze activiteiten doe je ter ondersteuning van al het leuks waar je wél warm van wordt. En soms is het extra fijn om even niet te kiezen voor iets waarvan je weet dat bij je past, maar je even buiten je comfortzone te oriënteren. This is where the magic happens!

Op welke manier kan je je verdiepen?
Op dit moment heb ik ervoor gekozen om vooral te leren door te ervaren. Afgelopen jaren heb ik tijdens mijn studie veel kennis mogen absorberen als een spons, daar genoot ik volop van. Maar toen de vraag kwam of ik verder zou willen studeren, koos ik toch voor de praktijk. Er kwam een geweldige kans op mijn pad én ik was er echt aan toe om de opgedane kennis toe te passen. Leren wordt vaak gezien als iets wat je op een school, opleiding of uit boeken doet; praktijk ervaring is ook goud waard. Door te doen, kan je ontzettend veel kennis vergaren. Maar ook als je in je vrije tijd naar een voorstelling gaat, je je mengt in discussies, je presentaties geeft, je in de keuken gaat staan om te bakken… Alles kan als je maar wilt, kies altijd voor datgene wat goed voelt. Leren staat voor groei of dit nu op het gebied van werk, relatie, kookkunsten, creativiteit, sociale vaardigheden, huishouden of zelfs op het gebied van zelfvertrouwen is. De vorm is helemaal aan jou, er zijn mensen die heel graag leren door te luisteren naar tips van anderen. Ook kan je leren door zelf te proberen of door te imiteren; benut de vorm die bij je past om leerplezier te vergroten!

Hoe geef je de kennis door én terug?
Ik vind het ontzettend fijn om niet stil te blijven staan, maar te blijven groeien. Of dat nu werk gerelateerd is of juist meer in het huishouden of puur persoonlijk; in beweging blijven en stappen maken voelt goed. Elke dag krijg je kansen om je te ontwikkelen in de richting die je voor ogen hebt. Je kunt kiezen voor kennis, ervaringen en belevenissen en zelfs levenslessen. Als je maar open staat voor groei, vallen je vanzelf kansen op die je aan kunt pakken. Maar hoe mooi is het om deze lessen door te geven en elkaar te laten groeien? Ook daar leer je zelf van. Door bijvoorbeeld met elkaar in gesprek te gaan over ervaringen en tips uit te wisselen, word je samen sterker. Maak ruimte om de lessen, ervaringen en tips zelf toe te passen en geniet van het toevoegen van waarde en het creëren.

Don’t go through life, grow through life ♥ 

Wat zou jij nog graag willen leren? 

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 14 reacties.

 1. Sophie

  Mooi artikel Dagmar! Er is nog zoveel te leren dat ik maar gewoon geduldig afwacht wat er op mijn pad komt haha!
  Sophie onlangs geplaatst…Je dromen achternaMy Profile

 2. Renske

  Prachtig artikel. :-) Wat ik zou willen leren? Ik denk het hebben van meer wilskracht, het uitstralen van meer positiviteit (ik kan héél pessimistisch zijn, haha!), het creëren van meer zelfvertrouwen én het beter stellen van prioriteiten. Een hele riedel dus, haha.
  Renske onlangs geplaatst…1000 vragen aan jezelf #6My Profile

 3. Anna

  Jaaa, alles wat je liefde geeft, groeit <3. Zo waar! Goed om te ontdekken waar je nu echt energie van krijgt. Ik probeer daar steeds meer aandacht aan de geven, al is het soms wel een beetje lastig – zeker om buiten de comfortzone te treden. Inspirerende woorden :)!
  Anna onlangs geplaatst…Thuisbeeld | Bonnie (Boncolor)My Profile

 4. Hannah

  Persoonlijk groei is zo ontzettend belangrijk. Absoluut het mooiste wat je kan doen in je dagelijkse leven. Als je echt vanuit je talent gaat werk ben je dagelijks in een flow, oftewel je krijgt hier ontzettende energie van. Wat je zegt de quote is een pareltje! Ik kan blz lang met je mee filosoferen, ik bedoel mijn hele website is door mijn talent ontstaan met als basis persoonlijke groei, dat is namelijk de basis van je leven. Je fundering, zoveel mensen onderschatten dit. Mooi geschreven artikel, Dagmar :)
  Hannah onlangs geplaatst…Tip voor een gebalanceerd levenMy Profile

 5. Wilmaaa

  Ik wil mezelf ook altijd blijven ontwikkelen, altijd blijven leren in het leven. Ik wil graag mijzelf ontwikkelen voor mijn blog, mijn gezondheid is ook niet goed en toch het beste er van maken staat we boven aan.
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Liebster Award| bloggen, ziek, vakantie, etenMy Profile

 6. anna

  Wat een mooi artikel! En wat toevallig, toen ik vannacht in bed lag dacht ik: Eigenlijk is een dag stil blijven staan voor mij een dag niet geleefd. Ik wil mij ook graag zoveel en zo goed mogelijk ontwikkelen.
  anna onlangs geplaatst…REVIEW | WET ‘N WILD COVER-ALL CONCEALERMy Profile

 7. Sonja

  Groeien, op welk gebied dan ook, vind ik echt het allerleukste en fijnste van leven, tenminste zo zie ik het de laatste tijd. Ik zie bij m’n vriend en mijzelf de laatste tijd zoveel persoonlijke groei, en we zijn ons daar ook allebei heel erg bewust van. We helpen elkaar ermee, en maken elkaar bewust van de stappen die we zetten. Dat is echt zo fijn om mee te maken! Misschien niet helemáál waar je stukje over gaat haha, maar mijn enthousiasme werd hierdoor eventjes aangestoken^^ Dus da’s wel een mooi compliment voor jou: je maakt me met je inspirerende en positieve stukjes altijd weer zo fijn enthousiast <3 Dankjewel daarvoor!
  Sonja onlangs geplaatst…The Jukebox #13 – Across The UniverseMy Profile

 8. Judith

  Wat een prachtig artikel heb je gelezen! Hoewel ik nu graag nog veel zou willen leren op mijn opleiding journalistiek wil ik daarnaast nog zoveel andere dingen leren. Zoals het op eigen benen kunnen staan en natuurlijk op bloggebied. Ik denk ook dat je daar niet altijd een opleiding voor nodig hebt en juist leert uit de praktijkervaring. :)
  Judith onlangs geplaatst…Films met Saoirse RonanMy Profile

 9. Jantine

  Groeien is, en blijft, ontzettend fijn <3
  Ik ben nu vooral aan het leren om balans in mijn leven aan te brengen. Inderdaad, zo veel mogelijk de dingen doen die goed voelen, en niet alleen de dingen die moeten – zoals ik vroeger altijd deed. Natuurlijk is er een hoop wat gewoon moet gebeuren, maar ik ben ervan overtuigd dat als we allemaal de dingen oppakken die we kúnnen en waar we goed in zijn, we ook met de 'moetjes' een heel eind komen. Zo ben ik diaken bij ons in de kerk, en vind ik het heerlijk om dingen op poten te zetten en met praktische ideeën te komen om mensen te helpen (of om als kerk te verduurzamen en groener te worden, dat is ook bij ons een hot thema tegenwoordig!). Pas hoorde ik als reden voor de vergrijzing bij de kerk als organisatie dat jongere mensen meer bezig zijn met passies en wat goed voelt, in plaats met wat moet, maar ik denk dat het ook andersom getrokken kan worden: ik wist door ervaringen van mensen die ik ken hoeveel ik mezelf als diaken zou kunnen ontwikkelen, maar wat je vaak alleen maar te zien krijgt is het eeuwige vergaderen ;-)

  Oeps, lange reactie geworden, maar je artikel bracht mijn gedachten aan het rollen haha
  Jantine onlangs geplaatst…Consuminderen | Bewuster omgaan met de inrichtingMy Profile

 10. Ise

  Ik krijg gelukkig heel veel energie van mijn opleiding. En hopelijk blijft dat nog lang zo doorgaan.. Blijven leren vind ik wel belangrijk!
  Ise onlangs geplaatst…5 nieuwe youtube workoutsMy Profile

 11. Levenslessen komen denk ik nog altijd op mijn pad, op ieders. Stoppen met leren doe je niet denk ik. Ik hoop wel meer zelfvertrouwen te krijgen in sommige dingen, verder heb ik al heel wat lessen gehad vanwege mijn ziekte… Al ruil ik die graag in voor een gezonde periode, maar ja ‘Look on the brightside’ – nietwaar? ;)

 12. Vivian

  Mooi artikel! Ik zou graag mee willen leren over en groeien in het lesgeven en het schrijven en laat ik nou net twee cursussen op de planning hebben staan komende maand om dat te doen!
  Vivian onlangs geplaatst…Ik ga naar Adele: de perfecte setlistMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge