Blog

Goed slapen ondanks de warme nachten

Uitgerust wakker worden, lekker slapen en vol energie aan de nieuwe dag beginnen. Dat klinkt als een perfect begin van de dag! Zeker als ouders zijn goede nachten niet vanzelfsprekend en waardeer je des te meer dat je lekker aan de slaapuren kunt komen. Maar ook zonder kids kan een nacht verschillend verlopen. Bijvoorbeeld in de zomer, wanneer de nachten erg warm kunnen zijn en het op de kamer dus ook een stuk benauwder kan uitpakken. Hoe kan je toch lekker slapen en uitgerust wakker worden, ondanks de warmte?! Ik deel mijn tips die ik recent heb geprobeerd. De tips pakten goed uit, vandaar dat ik het graag met je deel. Het is bijna zomer, dus hopelijk komt mijn ervaring goed van pas!

Beter slapen begint bij het leegmaken van mijn hoofd

De eerste tip heeft mijn nachten aanzienlijk verbeterd. Ik ben erg goed in het piekeren en dat is zonde, als je ook lekker kunt slapen in diezelfde tijd. Mijn gedachtes vlogen altijd alle kanten op en daarom probeerde ik van alles uit om mijn hoofd leger te maken (en te houden!). Ik schrijf eerst alle gedachtes op, zodat deze letterlijk uit mijn hoofd zijn. Vervolgens ben ik gaan oefenen met fijne meditatiefilmpjes. Ik merk dat ik het mediteren erg fijn vind, vooral om tot mijzelf te komen. Om rust te vinden in het dagelijkse. Ik ben daarom begonnen met het luisteren en kijken naar de filmpjes van Sanny (zoekt geluk) en ik merk dat ik daar erg kalm van word. Mediteren is niet iets wat je ‘even’ doet, daarom wil ik er graag in groeien en ontwikkelen om steeds beter te voelen en te luisteren naar mijn ademhaling. Als ik mediteer en daarmee mijn hoofd leegmaak, slaap ik veel beter. Heb jij tips om je hoofd leeg te maken? Wat werkt goed voor jou?

Een goede basis

Ook vind ik het belangrijk om een fijne slaapkamer als basis te hebben. Een kamer zonder al te veel prikkels, waar het gewoon fijn is om in te zijn. Een ruimte waarvan je kunt opladen en ontspanning in mag ervaren. Een lekker bed waar je in kunt ploffen, heerlijke dekens en relaxte kussens… Ik heb recent een nieuw kussen gekocht, het kussen sliep zó fijn bij onze vrienden in Dubai en toen heb ik het na een te lange periode eindelijk eens gevraagd waar het kussen van was. Nu ik er enige weken op slaap, merk ik dat ik zoveel fijner wakker mag worden! Haha ja, dat had ik dus echt eerder moeten bedenken. We hebben zo’n heerlijk dekbedovertrek van Rivièra Maison, waardoor je ook nog eens het gevoel hebt dat je in een luxe hotel wakker mag worden. Gouden tip: zorg echt voor een goede basis. Een lekker matras, fijn bed, prikkelvrije en comfortabele ruimte en het kussen waar jij gelukkig van wordt!

Hulpmiddeltjes

Er bestaan ook nog verschillende theesoorten die je misschien kunnen helpen om rustig te worden.
Zet de thee liefst één uur voor je naar bed gaat en let erop dat ze geen cafeïne bevat die wakker houdt en stimulerend werkt. In plaats daarvan kun je beter verse kruiden gebruiken die heerlijk aromatisch smaken en daarnaast ook nog een aangename geur verspreiden. Valeriaan, Kamille, vrouwenmantel, lavendel & melisse zijn goede voorbeelden van kruiden die je slaap kunnen bevorderen. Benieuwd naar nog meer recepten, tips en informatie voor een goede nachtrust? Lees dan dit gratis e-book.

Lekker luchtig

In de zomer kan het erg warm worden, in een ruimte slapen waar het erg benauwd is maakt het een stuk lastiger. Zorg er daarom voor dat je tegen de avond lekker een raam kunt opendoen. Even doorwaaien en je stapt fris het bed in. Een luchtige pyjama doet natuurlijk ook al wonderen. En wat dacht je van een zomers dekbed? Extra fijn om nog onder een deken te liggen, maar deze is een stuk dunner. Is het echt heel erg warm op de kamer? Dan kan een stille ventilator ook erg prettig zijn, maar zorg dat je niet in de volle wind ligt anders kan je sneller verkouden worden. Zet een glas water op je nachtkastje en het slaapfeestje kan beginnen!

Verfrissende douche

De beste tip voor het slapen tijdens warme nachten? Het nemen van een verfrissende douche voordat je je bed induikt. Droog jezelf nét niet helemaal af zodat je er extra lang van kunt genieten en het lichaam lekker af kan koelen. Zo heb je ook geen last van de warmte, focus je je op eigen ademhaling en voor je het weet is het schapen tellen overbodig gemaakt. Slaap lekker!

Ik vind het ook altijd erg fijn om even te lezen voordat ik ga slapen. Maar dan moet het natuurlijk niet een onwijs spannend boek zijn, anders ben ik klaarwakker door de adrenaline. Maar gewoon een heerlijk boekje voor tussendoor. Lekker bladeren en langzaam indommelen. Ik probeer schermen zoveel mogelijk te vermijden voor het slapen, dan voel ik mij ook een stukje rustiger. Ook ben ik van plan een ‘gewone’ wekker aan te schaffen (niet via mijn telefoon) zodat ik ook op deze manier niet meer in de verleiding kom op mijn telefoon te blijven plakken.

 

Ben jij een makkelijke slaper? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.